Gość: Fafik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 23:05 Jest możliwość zdobycia radia do nasłuchu samolotów?? Bardzo proszę o jakieś info. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jast Re: Nasłuch IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 24.05.05, 18:27 moze chce sie nauczyc frazeologi lotniczej. Nic w tym zlego. Lub jest po prostu ciekawy. Hej panie Fafik, na grupie lotnictwo byly niedawno takie pytania i rekomendacje co mozna kupic w Polsce. Oczywiscie w takim USA to jest tego mase i nawet mozna kupic wysylkowo. Fachowo takie radio sie nazywa "transceiver". Przychodza w roznych cenach - sa takie z ktorych mozesz tez nadawac ale to nie jest legalne chyba ze jestes pilotem. Napewno na interencie kupe na ten temat znajdziesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dx Re: Nasłuch IP: *.b-ras1.dbn.dublin.eircom.net 24.05.05, 22:25 Transceiver to nadajnik i odbiornik w jednej obudowie. Do nasluchu starcza sam odbiornik, czy receiver. Czesto w czasopisamch nazywany Scanner. Pasmo lotnicze to 110-137 MHz, emisja AM. Przykladowe dane takiego malego i taniego skanera: Maycom AR-108 The AR-108 is a palm sized scanner covering 108 to 180 MHz. It gives the best possible receive sensitivity in the CIVIL AIRBAND. The radio covers 108 - 180MHz with the VFO covering this frequency in two bands. 108 - 136.975MHz for the Civil Airband and 136 - 180MHz for the rest of the VHF band. The frequency is changed by use of the up/down buttons on the selected digit. It holds a 99 memory bank for each of these bands, which are set independently. There are also facilities to lock in frequencies in the memories to pass on. SPECIFICATIONS - Frequency range: 108 - 136Mhz, 136 - 180Mhz - Modes: FM/AM (auto-select) - Memories: 198 - Scan Delay: 2 seconds - Antenna Connector: SMA - Audio Output: 120mW @10%THD - Power supply: 7.0 - 20 VDC 2 x AA cells - Weight: 98.5g (inc antenna) - Size: 58W x 85H x 26.5D mm FEATURES - Memories: 198 - You can program each of these memory channels to store one frequency, 99 per band - Scan search speed - Scan = 10 channels per sec Search = 25 steps per second - Dual watch - Keep track of activity on your most important channel while monitoring other transmissions - Memory Backup - Retains memories etc for more than 10 years without batteries. - Uses eEprom device - Step Size - Adjust the step size from 5,10,12.5,15,25,30,50,KHz, 1MHz - Batteries - 2 x AA batteries cells - Battery voltage indicator - with 4 grade steps and low battery warning - Beep tone on/off - Memory Pass -- Cena: 97 Euro. www.hamradio.co.uk/acatalog/scanners.html Czestotliwosci uzywane prze lotnictwo w Polsce mozna latwo na internecie znalezc. Rowniez strony ze zwrotami, slangiem i procedurami sa do znalezienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fafik Re: Nasłuch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.05, 22:52 Dziękuję bardzo za te informacje, są bardzo cenne. Od razu chcę rozwiać wszelkie wątpliwości, nie mam zamiaru urządzać żadnej dywersji, interesuje mnie tylko nasłuch. Wczoraj znalazłem na necie reportaż o spotterach z EPWA, wydaje mi się, że oni właśnie mieli takie radio. Zresztą zdaża się, że na www.flightlevel350.comfilmysą z podkładem rozmowy pilota z wieżą. Od jakiegoś czasu interesuję się lotnictwem cywilnym, od niedawna zdaża mi się obserwować samoloty w Pyrzowicach. Będzie mi miło poznać pasjonatów lotnictwa z Górnego Śląska. Odpowiedz Link Zgłoś
styro Re: Nasłuch 25.05.05, 00:55 A jak jest z legalnoscia uzytkowania takiego sprzetu w UE? Trzeba sie z tym kryc czy mozna sluchac sobie legalnie? W Hiszpanii np. skanery umozliwiajace podsluchiwanie policji sa zabronione - nie wiem jak z samolotami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 56 [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.05, 23:03 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
drexler82 Re: Nasłuch 27.05.05, 00:11 Z gornego slaska ? Ja tez ;) Daj znac na e-mail to pogadamy ;) Pozdrawaim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakwi Re: Nasłuch IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.05, 13:37 Hey ... Jak z Górnego Śląska to pewnie masz niedaleko do Piekar. Nie wiem czy jeszcze istnieje sklep telesfor mają dużo ciekawych zabawek. Ja u nich kupiłem parę lat temu skaner YUPITERU, spisuje się jak dotąd rewelacyjnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fafik Re: Nasłuch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.05, 17:51 Masz jakies blizsze namiary na ten sklep?? Ile dales za ta zabawke?? i jak to dziala?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakwi Re: Nasłuch IP: *.gmk.net.pl / *.gmk.net.pl 27.05.05, 22:52 Namiarów nie mam bo to czasy bardzo stare. Jak wykopie gdzieś nieaktualną już gwarancję to może będzie na niej kawałek pieczątki z jakimś nr telefonu. Ja za zabawkę dałem fortunę ... powyżej 1400 zł ale to były czasy, kiedy nie było na rynku skanerka poniżej tauzena :-( dzisiaj ceny są o wiele niższe. Sprawuje się rewelacyjnie, opis tutaj: www.strongsignals.net/access/content/rr_mvt-7100.html Więc miłej lektury i powodzonka :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fafik Re: Nasłuch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.05, 22:54 Czy ta zabawka dziala tylko w poblizu lotniska?? nie mam pojecia jak to moze dzialac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jesse James Re: Nasłuch IP: *.teldom.pl / *.teldom.pl 27.05.05, 23:40 Sprawa ciekawa z tym nasłuchem, u mnie by się spisało - 30 km od Rębiechowa eee... wróć... Portu Lotniczego Lecha Walesy raczej w Gdańsku a, że wysoko mieszkam to by chyba starczyło, nie? Było by super słuchać co mówią piloci do wieży i vice versea w locie LO3827 z Warszawy codziennie o 23.45. Widzę ten samolot każdego dnia z okna jak podchodzi do lądowania i to sporo przed Gdańskiem, gdzieś nad Pruszczem. Odpowiedz Link Zgłoś
nepirg Re: Nasłuch 28.05.05, 19:32 Na Allegro co jakiś czas się pojawia taki sprzęt. Ja właśnie tam kupiłem sobie skaner i jestem zadowolony, choć przyznam, że nasłuch rejsowych lotów jest dość nudny ;P Odpowiedz Link Zgłoś