anuskasz 24.08.05, 16:44 Czy po katastrofie TWA z 17.07.1996, lot 800, TWA istniala dlugo, czy szybko zbankrutowali ?. Co podali oficjalna przyczyna katastrofy ?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mike_wwa Re: TWA lot 800 24.08.05, 17:35 TWA istnialo jeszcze dlugo i zostalo kupione przez AA jakies 2 lata temu. Co do lotu 800, oficjalna wersja to eksplozja w centralnym zbiorniku paliwa spowodowana wyladowaniem pomiedzy przewodami elektrycznymi. O wersjach nieoficjalnych dlugo by mozna mowic... Odpowiedz Link Zgłoś
anuskasz Re: TWA lot 800 24.08.05, 18:21 obejrzalam ostatnio film o TWA 800 i jedna z hipotez byly bomby, rakiety albo porwanie. Podobno swiadkowie relacjonowali inaczej. Ze po wybuchu samolot zaczal spadac, a nie jak podali oficjalnie wzbijac sie ku gorze. nie wiem co myslec, chyba, ze boje sie 747 :) Odpowiedz Link Zgłoś
mike_wwa Re: TWA lot 800 24.08.05, 18:45 Mieszkam w Stanach od wielu lat i widzialem "na zywo" historie TW800. Wiele tez slyszalem o alternatywnych teoriach katastrofy. Moje prywatne zdanie jest takie, ze gdyby byly rzeczywiste powody podejrzewania bomby lub rakiety, republikanska opozycja (byl wtedy przy wladzy Clinton) zrobilaby z tego sprawe polityczna i nie dala za wygrana, chocby tylko po to zeby Clintonowi dokopac. Tak sie nie stalo, wiec pewnie nie bylo o co sie zaczepic. A 747 sie nie boje! TW800 byl zreszta bardzo stary, chyba serii 200, a teraz juz takich raczej nie spotkasz. Odpowiedz Link Zgłoś
alexa2004 Re: TWA lot 800 25.09.15, 21:48 on jest z wersji 131! , teraz latają tylko 400, 800 i -9. Odpowiedz Link Zgłoś
anuskasz Re: TWA lot 800 24.08.05, 18:56 to byla 100, wyprodukowana w 1971. Naprawde boje sie 747, moze ze wzgledu, ze ten model mial ok 40 powaznych katastrof. Wole 340.. jest lepszy !! ale to tylko moja opinia!! Odpowiedz Link Zgłoś
mike_wwa Re: TWA lot 800 24.08.05, 19:09 Mysle, ze jesli wziac pod uwage ilosc wyprodukowanych 747 i liczbe wykonanych przez nie lotow, to wyjdzie ze jest to bardzo bezpieczny samolot, podobnie zreszta jak i inne B i A. Nie ma samolotow "z natury" niebezpiecznych (no, moze byl nim przez pewien czas DC-10). Pamietajac o katastrofach nie wolno zapomniec o tych sytuacjach awaryjnych ktory nie skonczyly sie tragicznie. Dla mnie najlepszym przykladem wysokiego poziomu zarowno Boeinga, jak i Airbusa, jest to ze mielismy udane przypadki ladowania obu (767 i 330) bez silnikow i bez ofiar. Zycze milych wrazen w powietrzu! Odpowiedz Link Zgłoś
nocnylot Re: TWA lot 800 24.08.05, 19:40 Tu jest dosc dokladna statystyka wypadkowosci wybranych zachodnich samolotow. Wynika z niej, ze 747 nalezy to tych relatywnie mniej bezpiecznych: www.airdisaster.com/statistics/ nl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jast Re: TWA lot 800 IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 24.08.05, 21:32 z kolei takie same liczby sa niewystarczajace. Trzeba by z tego wyrzucic wszystkie wypadki gdzie blad pilota byl stuprocentowy. Np. Byl kiedys ten slynny wypadek zderzenia dwoch 747 na pasie w Tenerife - okolo 900 osobo zginelo, straszna statystyka a z samym 747 nic to wspolnego nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jast Re: TWA lot 800 IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 24.08.05, 21:35 > Co podali oficjalna przyczyna katastrofy ?? Podali, widac ze przespales ostatnie .. ile lat? Dochodznie bylo wyjatkow skrupulatne. Powodem byla eksplozja oparow paliwa. Maja wkrotce wydac rozporzadzenie aby wszystkie samoloty mialy pompowany azot do zbiornikow w celu unikniecia takich wypadkow. Z bankructwem TWA ten wypadek nie mial nic wspolnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Byly pilot LOT-u Re: TWA lot 800 IP: 5.1.* / *.156ce.maxonline.com.sg 25.08.05, 02:49 Z tym azotem to chyba przesada...Nie slyszalem o takim zamiarze , a sam jestem poniekad uzytkownikiem tego sprzetu.Moge za to autorytatywnie potwierdzic , ze po ustaleniu przyczyny , Boeing wydal biuletyn nakazujacy wylaczenie pomp centralnego zbiornika przy pozostalosci paliwa 500kg na B-767 , a 1200 kg na B-747(zreszta na 747 pojawia sie odpowiedni komunikat na ekranie ).Ma to zabiegac powstawaniu ewentulnej iskry , kiedy pompa juz nie jest zanurzona w paliwie.Zreszta w B-747 minimalna ilosc paliwa tankowana do zbiornikow to 30 ton...wlasnie po to , aby podczas wznoszenia pompy nie"wystawaly" z paliwa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jast Re: TWA lot 800 IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 25.08.05, 03:22 > Z tym azotem to chyba przesada...Nie slyszalem o takim zamiarze Hmm.. no to uslyszales ode mnie. Aviation Week & ST ma na ten temat ciagle wzmianki. Podejrzewam ze na internecie tez o tym znajdziesz. Jak najbardziej NTSB w USA domaga sie tego, FAA juz ma opracowany system za okolo $200 tys. i stosunkowo lekki, wszystko jest teraz w stadium "dyskusji" z liniami lotniczymi ktore sie oczywiscie bronia bo to ekstra wydatek, sprawy techniczne zostaly rozwiazane. Jeszcze pare lat temu uwazano ten pomysl za nierealny gdzy urzadzenia byly bardzo drogie ale jak mowilem w ostanim roku byl przelom i zrobiono system calkiem praktyczny i w miare tani. Azot zostaly wybrany bo jest stosunkow tani gaz inercyjny i nawet zwiekszenie zawartosci azotu w zbiorniku o jakies 10% kompletnie uniemozliwi wybuch nawet jakby iskry byly. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byly pilot LOT-u Re: TWA lot 800 IP: 5.1.* / *.156ce.maxonline.com.sg 25.08.05, 03:37 Oczywiscie nie bede sie upieral i w plasterki nie bede kazal sobie kroic....hihihi.Widocznie wiesz co mowisz.A tak a propo's, to wersja wybuchu oparow w centralnym zbiorniku mnie osobiscie przemawia do wyobrazni.W koncu centralny zbiornik w 747 miesci lekko ponad 50ton paliwa.Na lot do Paryza nie moglo go tam byc zbyt wiele, temperatura wtedy , jak pamiestam byla wysoka , wiec itankowane paliwo musialo miec ok 30 stopni.Przez te pare minut lotu proces schlodzenia byl znikomy , wiec jak w tym wielkim hangarze zaiskrzylo , to i puknac w tych sprzyjajacych warunkach moglo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jast Re: TWA lot 800 IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 25.08.05, 03:48 Chce dodac ze robione liczne symulacje tego glownego zbiornika w 747, probowano "zasymulowac" iskry - nigdy sie to im nie udalo. Mimo wielu prob urzywajac odpowiednich temperatur, "wadliwych" przewodow, pomp, nigdy wybuchu nie uzyskali. A wiec sprawa do tej pory jest lekko poszlakowa. A swoja droge to jak latasz 744 (lub czyms podobnym) to pewnie wiesz ze centralny zbiornik sie napelnia na koncu wiec zmuszanie do worzenia paliwa w centralnym zbiorniku to raczej malo praktyczne rozwiazanie dla linii lotniczych gdyz to zakloca ich balans paliwa i cargo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byly Re: TWA lot 800 IP: 5.1.* / *.156ce.maxonline.com.sg 26.08.05, 06:01 paliwo ma praktycznie neutralny wplyw na CG ...i faktycznie jest to prawda ze CWT tankuje sie na koncu ...a wlasciwie to to HST ...zbiornik w stateczniku poziomym , do ktorego mozna upchnac jeszcze 10t co daje ogolnie zapas dla 747 ok 172t , w zaleznosci od gestosci.Srednia zuzycia 747 to ok 10t na godzine , przynajmniej dla silnikow PW4056 , bo takie motorki uzywa moja firma.Pozdrawiam i gratuluje wywazonych wypowiedzi na forum .Tutaj az roi sie od geniuszy na miare co najmniej Einsteina .Pozdrawiam ....byly Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jast Re: TWA lot 800 IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 26.08.05, 10:23 ja wiem ze CWT jest blisko CG ale przeciez jak wieziesz duzo paliwa w CWT to ci to zmniejsza ilosc zabranego cargo ze wzgledu na ten slynny MZFW czy jak wy to piloci to nazywacie - ja na to mowie "moment zginajacy skrzydla". Rowniez pozdrawiam. Dobrze na tym forum czasami spotkac prawdziwych pilotow. Ja tez do nich naleze ale zadne Boeingi - awionetki na piknik (bez alkoholu). Odpowiedz Link Zgłoś
anuskasz Re: TWA lot 800 25.08.05, 22:29 przespalam Jast moze byloby lepiej :P Wedlug mojej opinii i zdania znajomych, caly ten wybuch to klamstwo. Podczas prob nie udalo sie uzyskac iskry. Dziwne !!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jast Re: TWA lot 800 IP: *.arc.nasa.gov 25.08.05, 22:36 >Wedlug mojej opinii i zdania znajomych, > caly ten wybuch to klamstwo tak, twoja opinia i twoich znajomych jest bardzo tu wazna ... idz dalej czytac ciekawe literatury o plaskiej Ziemi lub o tym ze ludzie nigdy nie byli na Ksiezycu. Odpowiedz Link Zgłoś
anuskasz Re: TWA lot 800 25.08.05, 22:42 ale milutki :) odsylam Cie do filmow o tej katastrofie. Bo widac, ze upierasz sie przy swoich niekoniecznie dobrych faktach. PA Odpowiedz Link Zgłoś
pax777 Re: TWA lot 800 26.08.05, 00:05 jak wiesz filmy mozna nakrecic rozne, ksiazki napisac tez, Oliver Stone nakrecil tez film o zabiciu JFK gdzie sobie "dodal" troche faktow aby "uatrakcyjnic" historie. Wierzy sie w to co sie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
nocnylot Re: TWA lot 800 26.08.05, 00:43 Filmy sa o wszystkim. O ataku marsjan na Ziemie takze... :) nl Odpowiedz Link Zgłoś
anuskasz Re: TWA lot 800 09.09.05, 20:37 o wlasnie, ostatnio ogladalam film o TWA 800. Bardzo ciekawy, proby i testy. Dokladne badania..... szkoda, ze juz go nie mam. :( Odpowiedz Link Zgłoś
alexa2004 Re: TWA lot 800 25.09.15, 21:51 Ameryka chce ukryć prawdę, to był zamach a nie wybuch paliwa Odpowiedz Link Zgłoś
zas_ale_pyra Re: TWA lot 800 03.11.15, 03:12 alexa2004 napisał(a): > Ameryka chce ukryć prawdę, to był zamach a nie wybuch paliwa A może jakieś dowody? Pan Macierewicz + "profesor" Binienda i S-ka udowodnią to przy pomocy parówek i puszek po piwie. Odpowiedz Link Zgłoś