Gość: Crazy222 IP: *.73-24.tampabay.rr.com 06.09.02, 21:26 taaak, ktos wie cos na temat jak mozna zostac stewardessa, gdzie sie zglosic? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ten Re: Stewardessa IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 06.09.02, 22:26 zapytaj u Niemczyckiego on organizuje szkolenia do siebie, powodzenia to nie jest latwa praca no i kurs to tez nic milego pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Stewardessa IP: 217.153.26.* 06.09.02, 23:41 Wszystko tylko nie folwark u Niemczyckigo. LOT też nie jest ciekawy. Tak naprawdę to ciężki kawałek chleba, marnie opłacany. Czy nie ma lepszych zajęć od bycia kelnerką? I co z tego że na samolocie? Ten zawód różowo wygląda tlko w amerykańskich filmach. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że te słowa nic nie zmienią w przypadku tak zwanego miłośnika lotnictwa. Wszyscy piloci też powtarzają, że ich robota to istna katorga, tylko nie dodają, że nie zamieniliby jej na żadną inną. Widocznie z lotnictwem tak już jest, człowiek od czasu do czasu musi sobie polatać i już. Sam też to mam. Leczyć się z tego powodu nie będę. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OLO. Latać i zwiedzać. IP: *.lot.pl 07.09.02, 13:12 Niektóre wypowiedzi nt. pracy stewardes są delikatnie mówiąc niepoważne. Wszyscy kojarzą je tylko z podawaniem piciu i papu. A kto ewakułuje 200 pasażerów w razie czego w ciągu minuty, kto pomaga chorym pasażerom, kto przyjmuje porody, kto opiekuje się dziećmi samotnie odbywającymi podróż, kto otacza szczególną troską i oddaje w ręce rodziny niepełnosprawnych pasażerów, kto użera się pijakami na pokładzie i wspomaga tych co boją się latać ? Nie jest to praca łatwa i dla każdego. Trzeba mieć końskie zdrowie. Zmiany stref czasowych i klimatycznych podwajają zmęczenie. Trzeba lubić ludzi i lubić latanie. LOT, EUROLOT i WEA organizują co jakis czas nabór na stewardesy, najczęściej przed sezonem na wiosnę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: IP: 217.153.26.* 07.09.02, 16:05 Najlepsze jest zwiedzanie przez szybę podczas postoju samolotu. Kiedyś to faktycznie można było sobie trochę świata pozwiedzać. Ale czasy się zmieniły. LOT już przecież nie lata do wielu krajów. Odpowiedz Link Zgłoś
zolza1 Re: Latać i zwiedzać. 11.11.02, 23:49 Za takie pieniądze...? A poza tym znam ciekawsze zajęcia niż bycie wycieraczką dla panów pilotów. Odpowiedz Link Zgłoś
joseph.007 Uważaj... 07.09.02, 14:20 ...bo skoro - zgodnie z sugestią zawartą w jednym z sąsiednich wątków - wszyscy stewardzi to geje, to ex definitione na stewardessy zapewne rekrutuje się wyłącznie lesbijki. Tak że nie wiadaomo, czy Cię przyjmą ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Crazy222 Re: Uważaj... IP: *.73-24.tampabay.rr.com 07.09.02, 16:47 bede udawac, usmiechne sie zaczepnie do pani "prezes" (?) , a na przystojnych bagazowych , nawet nie spojrze ...to latwe ;) Hmm, praca trudna? oczywiscie. Mysle o tym juz od kilku lat (nie, nie, wcale nie jestem stara!mam 19 lat!) i nie jestem dziewczynka typu - "dzis nie pracuje, bo niezdazylam paznokci pomalowac". nie boje sie ciezkiej pracy, i nawet nie licze na to, ze bedac stewardessa bede miala tysiace przywilei takich jak " no to teraz biegnij malenka ,pozwiedzaj sobie Paryz, wroc kiedy juz wszystko zobaczysz" . Ale nie wiecie czy koniecznie trzeba znac dwa jeyki, bo angielski to bajka, ale rancuskiego to mam tylko podstawy ... (P.S - mysle o tym, zeby ewentualnie zaczac ta prace za rok ) pzdr Marta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: Uważaj... IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 08.09.02, 18:42 kobito paznokcie to ty bedziesz malowac az sie patrzy i to codziennie a o tej podniebnej kelnerce to tez prawda ale powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Uważaj... IP: 217.153.26.* 08.09.02, 22:15 Dzięki za wsparcie, bo już nikt mi nie chciał wierzyć w to co piszę. Swoją drogą wyczuwam przez skórę, że "ktoś" miał kontakt z zawodem stewy albo stewa. Czy się aby nie mylę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Jeszcze coś dodam... IP: 217.153.26.* 08.09.02, 22:19 Po adresiku sądząc to OLO chyba werbuje do swojej firmy kolejną niewinną owieczkę. Nieładnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Crazy222 Re: Stewardessa IP: *.73-24.tampabay.rr.com 09.09.02, 00:02 ....*&%^#$@ od owieczek mnie tu .... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Stewardessa IP: 217.153.26.* 09.09.02, 22:21 Sorry za owieczkę. Kurczę, ty chyba musisz spróbować, aby się przekonać na własnej skórze jak to jest naprawdę. Mam rację? Co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukasz Re: Stewardessa IP: 63.99.105.* 09.09.02, 23:46 try to contact Emirates, Air Jordanian or Qatar Airlines or other Middle-East based airlines - in some countries Muslim religion does not allow women to work therefore airlines hire foreign flight attendants - I hear that some best British stewardesses are hired by those airlies to serve thier London routes. Try to search their web-sites first. Qatar Airlines are growing very fast 0 they just purchases brand new Boeing aircraft. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Crazy222 Re: Stewardessa IP: *.73-24.tampabay.rr.com 10.09.02, 01:53 tak, musze sprobowac!Pozatym nie mysle o tym zawodzie jako o czyms z czym chce wiazac reszte mojego zycia. Chce sprobowac, na pol roku, rok .... Marzy mi sie to od dziecinstwa, a kilka lat temu "odkrylam", ze marzenia sa po to by je spelniac.Od tamtej pory mam wspaniale i bardzo "crazy" zycie, i niczego nie zaluje.Napewno nie bede zalowac , ze zostalam stewardessa! Zreszta czy ktos mnie bedzie sila trzymal w samolocie, jesli uznam ze to za ciezka praca dla mnie? Biore spadochron i juz mnie nie ma ;) Czy tu wszyscy do wszystkiego tak strasznie!!!powaznie podchodza? W wieku 35 lat bedziecie juz siwi, pomarszczeni...ble ble, ble ... whatever ... No! ;) Marta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zorro Re: Stewardessa IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 10.09.02, 10:30 bueheheheheheheh ludzie kurde o czym wy mówicie koleś co pisał o niemczyckim chyba nie wie o czym pisze jak mijam pilotów z WEA co jadą tico w 5 na lotnisko to mi się płakać chce, zapytaj o pensje szkoda gadać, w locie jest właśnie redukcja więc niby po co mają zatrudniać nowe stewy i je szkolić soro zwalniaja już przeszkolone i co ciekawsze kluczem jest staż pracy - co to znaczy związki zawodowe. no i na koniec jak nie masz tam znajomości to będzie ciężko nawet jak juzbędziesz pracowała aa i pamiętaj, że to nie czasy co się latało n a nocowanie po kilka dni do tajlandii eeeee teraz to sobie dziewczyny napychają torby miniaturkami i soczkami i tyle. A na koniec kolega Łukasz to naprawdę poleca przygodę tam się podpisuje umowę na minimum rok a w sumie nie wiesz co cie czeka..... osobiście radzę dobrze się zastanowić jedyna zaleta tej pracy to nienormowany czas pracy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukasz Re: Stewardessa IP: 63.99.105.* 10.09.02, 23:22 Zorro: Masz racje ze wiele "urokow" tej pracy jest przebarwionych lub juz przeterminowanych (jak dlugie pobyty) np: w rejsach ktoko-dytnsowych nie w ogole pobytow obecnie okolo 55 minum postoju na zatankowanie, wyczyszcecnie i dobranie posilkow. Dlatego Marta jako mloda i nowa osoba nie ma co liczyc na loty dlugodystansowe w LOcie bo tam lataj sam Jurasic Park. Dlatego jezeli Marta jest strakcujna osoba z dobra znajomoscia swiata i poglodow powinna sprobowac w innych liniach kroe wlasnie ptrzebuja mlody personel. Podpisanie rocznego kontraktu tez nie musi byc zle: sam ohh juz prawie 10 lat temu jako student - w przeriwe po college - latalem w Emirates 0 w zamian mialem doplate do dwu pokojwoego mieszkania (po Polsku to chyba nazywa sie trzy pokojowe tzn: living room + 2 bedrooms), ktore musialem dzielic z jedna Amerykanka w Dubaju gdzie byl crew-base. 10 Lat temu sama penasja wynosila okolo $10,000 (tax free) rocznie dotego doszly dodatki typu doptata do mieszkania, transport na lotniska i zaoczszedzone diety - w sumie ciagu roku zaoszczedzilem oklol 10,000. Glowenie latalismy do Londynu, Frankfurty, Paryza - mielismy albo 16 albo 28 godzin pobytu - linia zapewniala hotel przy lotnisku (w tam tych czxasach to bylyu dobre hotlel obecnie to sa 2 lub 3 gwiazdkowy). Czasami mozna bylo zamienc sie na rejsy z kims kto mial crew-base w Londynie i pozostac na wlasna reke o pare dni dluzej. Czasami tez latalismy do Azji i Afryki Pld, aczkolwiek ja mialem specjalizacje na rejsy Europejskie dziki francuzkiemu - szybo musialem nauczyc sie podstaw niemieckiego. Praca byla owszem srednia - jak zapewne wiesz jak to jest z pasazerami. praca na pokladzie nie jest taka swietlana jak sie wydaja. Nie jest to tez "rocket science" - po pierwszym togodniu wszystko jest tak monotoniczne i nudne jak flaki z olejem. No chyba ze cos cie dzieje typu pialani Angole zaczynaj sie bic lub obok siebie posadzili Araba i ortodyksyjnego zyda Najlepiej bylo z Arabami bo oni w cale np nie pili i byli bardzo ostorzni (10 lat temu istnily inne zwyczaje: za kazdy wybryk odrazu szlo sie do kapitana a na lotnisku czekala juz armia na goscia i wile klopotow na ziemi wlacznie z odebraniem poaszpory na czle zycie) Gorzej bylo z Anglikami ktorzy sie upjali i potem awartuowali z innymi (pare razy musielismy ladowac po drodze i zostawiac takich palantow w opiece policji lotniskowej) Najgorzej bylo z deportacjami - bardzo czesto Arabowie wyrzucali cudzoziemcow za rozengo rodzaju wybryki. Mieszkajac w Arabii trzeba bardzo uwazac - raz kolerzanka Anglieka wyszla na balok nie uwaznie w szortach a juz sasiad konserwatywny Arab naslal na nas policje religijna z podejrzeniem o prostytujce. Nie wiem co to znaczy "tico" ale z tego co pamietam to piloci zawsze byli bardzo dobrze oplacani (w LOT rowniez jak na Polskie warunki: podczas ostaneigo strajku pilotow LOT-u media podawaly ze zarabjaja oni sierdni $4.5 tys miesiecznie - jak an krajowe warunki to jest to duzo kasy. Byc moze WEA zatrudnia drugi "garnitur" lub tych ktorzy zostali zwolnieni w LOT i placi im minej. Konczac juz nikomu bym nie polecal tego zajecia na dluga mete - chyba ze ma sie do tego "powolanie". Natomiast jest to bardzo dobre doswiadczenie - dobra szkola charakteru i samo-dyscypliny (bo koto be lubial wstawac o 3 rano co drugi dzien i nie spac co druga noc) Oto storna www gdzie mozna znalezc info i zlozyc oferte pracy: www.emiratesgroupcareers.com/ Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fly001@wp.pl no tak zostac stewardessą.....:)) IP: *.zetosa.com.pl / 192.168.5.* 02.11.02, 12:56 Od dziecinstwa podopa mi sie zawód stewardessy-aczkolwiek zdaję sobie sprawe iz ta praca wymaga precyzyjnego toku myslenia,bo to w koncu samolot który moze spasc ,,,Jestem w klasie maturalnej-chcisłabym studiowac-a jezeli to nie wyjdzie to podjąc prace jako stewardessa w LOT-ie albo Eurolocie...Nie wiem czy trzeba umiec biegle po ang(to pestka) ale z drugim jezykiem to ciezko-przeciez kiedy miałam sie tego nauczyc jestem jeszcze taka młoda:)? Chciałabym mailowac ze stewardessą albo z kims kto jest w podobnej sytuacji jak ja:)wymienimy sie wiadomosciami czekam pa:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Crazy222 Re: no tak zostac stewardessą.....:)) IP: *.73-24.tampabay.rr.com 02.11.02, 16:24 Czesc Fly Jestem w identycznej sytuacji jak Ty. Rowniez jestem po maturze, teraz siedze w Stanach jako AuPairka i szlifuje angielki.Zaczelam sie uczyc wloskiego, ale to dopiero poczatki. WIesz, duzo czytalam juz o stewardessachi mysle , ze jednak najlepiej jest skonczyc studia, pdczas ktorych mozesz sie zajac drugim jezykiem.Po studiach masz odrazu wieksze szanse na lepsza pencsje, i wogole na przyjecie do tej pracy. Jelsi chcesz napisz crazy222@wp.pl , chetnie wymienie sie pogladami. Pozdrawiam cieplutko Marta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: laseczka cisnienie stewardessy:( IP: *.zetosa.com.pl / 192.168.5.* 08.11.02, 13:29 Hej.....na stewardesse trzeba miec -zdrowie-dzisiaj mierzyłam sobie cisnienie 130/80 :( nie wiem czy musi byc idealne a jakie wy macie kandydatki??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kisielk testy zdrowotne IP: *.zetosa.com.pl / 192.168.5.* 10.11.02, 19:46 > kiedy miałam sie tego nauczyc jestem jeszcze taka młoda:)? Chciałabym mailowac > ze stewardessą albo z kims kto jest w podobnej sytuacji jak ja:)wymienimy sie > wiadomosciami czekam pa:)) Jakie testy zdrowotne nal;ezy przejsc aby byc stewqardessa??????????? Odpowiedz Link Zgłoś
zolza1 Re: testy zdrowotne 11.11.02, 23:53 przechodzisz badania jak piloci i kontrolerzy ruchu lotniczego czyli WIML. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stefka Re: Stewardessa IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.11.02, 01:03 Predyspozycje do tej pracy oczywiście trzeba mieć, ale nie demonizujmy, że zarobki żadne i nie ma mozliwości zwiedzania świata, bo są. LOT rzeczywiście ograniczył siatkę połączeń, ale nadal jeśli ktoś lubi podróże to ma wiele możliwości tylko trzeba się trochę rozejrzeć. Dzięki aliansowi z Lufą mozna latać w wiele różnych miejsc na świecie, tylko trochę trzeba za tym pochodzić, ale jak się pracuje w linii lotniczej, to ma się więcej możliwości niż człowiek z ulicy. Plusów tej pracy jest więcej; nienormowany czas pracy, jeśli ktoś to lubi, choć jak tu ktos słusznie zauważył potrzebna jest też dyscyplina (puntualność, chęć wstawania o różnych dziwnych porach itd). Dodatkowo to możliwość pracy z różnymi ludźmi i nie mówię tu o pasażerach, ale o załogach, bo każdego dnia pracujesz z kim innym i to naprawdę prawdziwy kalejdoskop... Badania nie są takie ciężkie; zupełny standard i nie sądzę, zeby przebadanie się od stóp do głów (podstawowe badania krwi i moczu, ekg, ginekolog, okulista, laryngolog itp.) komuś zaszkodziło. A wręcz odwrotnie - badania przechodzi się co roku i w tak dużej grupie ludzi zdarza się, że coś wcześniej zostanie wykryte i jest możliwość leczenia się u niezłych specjalistów. Odpowiedz Link Zgłoś