pi_lotnik 19.07.03, 13:25 Czy wie ktoś co to za linie z Taiti lądowały w Balicach 17, rejstracja F- OHFU. BYł jaszcze jakiś benek, biały z czerwonymi maziami i napisem SKY, ale lądował z wysokiegonpułapu więc nie wiem jakie miał rejestracja... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gdabski Re: dziwadła z balic 19.07.03, 15:26 F-OHFU to A320 linii Volare, więc chyba nie z Tahiti. Z tamtąd jest Air Tahiti (lata chyba na ATR-ach) i Air Tahiti Nui (A340) www.airliners.net/open.file/383491/M/ Boeing Sky to może SkyEurope - lowcost ze Słowacji, Embraer 120 Brasilia, teraz też B737-500. www.airliners.net/open.file/380245/M/ Gdabski Odpowiedz Link Zgłoś
pi_lotnik Re: dziwadła z balic 19.07.03, 17:53 Według ICAO kod F-OHxx mają samoloty z Taiti, to ja już nic już nie wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
gdabski Re: dziwadła z balic 19.07.03, 18:21 Te rejestracje zmyliły mnie bo pomyślałem, że Volare jest z Francji a jest z Włoch. www.volare-airlines.com/home/index.asp . Możliwe, że korzystając z istniejących w Unii Europejskiej możliwości zarejestrowali samoloty na należącej do Francji wyspie Tahiti. Po co? Być może dzieje się to na takiej zasadzie, na jakiej statki pływają pod banderami różnych "bananowych republik". Co prawda wymogi bezpieczeństwa są pewnie takie jak we Francji, ale może być taniej za samą rejestracje bądź, co bardziej prawdopodobne, leasing (niskie bądź zerowe podatki na Tahiti?). Aeroflot ma np Boeingi 737 na rejestracjach firmy leasingowej z Bahamów, czy też jakiegoś innego podatkowego raju z tamtych okolic świata. Hope this helps, Gdabski Odpowiedz Link Zgłoś
pi_lotnik Re: dziwadła z balic 19.07.03, 20:33 Możliwe, przynajmniej miałem namiastkę egzotyki nad domem. Swoją drogą mam nadzieję żę to nie był czarter, ale srtała linia. Niewiesz czasem co to za turcy lądują na Balicach, całe białe airbusy, z raeztą opis jest w jednym z moich postów... dzięki!! Odpowiedz Link Zgłoś