jan_telecki 02.11.09, 12:40 czy opony zimowe powinny roznic sie szerokoscią od opon letnich? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
drinexile Re: opony zimowe - szerokosc 02.11.09, 17:34 Nie, powinny byc takie jak zaleca producent w instrukcji. Odpowiedz Link Zgłoś
porando Re: opony zimowe - szerokosc 02.11.09, 18:35 Tylko jesli letnie sa niskoprofilowe i szerokie wtedy beda sie zachowywac na sniegu jak snowboard. Przy waskich oponach letnich - nie mam koniecznosci Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_beauty Re: opony zimowe - szerokosc 02.11.09, 18:46 jan_telecki napisał: > czy opony zimowe powinny roznic sie szerokoscią od opon letnich? z tego co wiem to tak. zimowe sa wezsze. czemu?? nie wiem. tez czekam na odpowiedz:). Odpowiedz Link Zgłoś
adrenalina120 Re: opony zimowe - szerokosc 02.11.09, 19:46 Wszystko zależy od tego, gdzie użytkujemy pojazd zimą. Jeśli nasze miejsce zamieszkania jest oddalone o wiele kilometrów od dużych miast i w dużym stopniu narażone jest na coroczne obfite opady śniegu (bez nadziei na codzienną pracę pługów odśnieżających), byłoby wskazane zastosować opony węższe o rozmiar od tych stosowanych latem. Opony węższe, poprzez większy jednostkowy nacisk na powierzchnię (mniejsza powierzchnia styku z nawierzchnią) głębiej i mocniej wgryzają się w śnieg, ułatwiając pojazdom przejazd. Szerokie, duże opony muszą wydrążyć równie szeroką ścieżkę przez śnieg, co powoduje większy opór. Im węższe opony, tym łatwiej przejechać przez śnieg. Węższe opony lepiej radzą sobie również na drodze pokrytej większa ilością wody (ryzyko aquaplaningu) lub błota pośniegowego (ryzyko slushplaningu) Takie rozwiązanie ma jednak wady. Pamiętajmy, że poszczególne opony zawsze będą kompromisem – nie ma opon na każdy rodzaj i stan nawierzchni. Zakładając opony węższe na zimę wydłużamy swoją drogę hamowania. W przypadku hamowania na zaśnieżonej, oblodzonej, suchej czy nawet mokrej nawierzchni opony węższe są zdecydowanie gorsze od szerszych. Podobnie z utrzymaniem właściwej przyczepności na zakrętach – węższe opony nie zapewniają nam należytego bezpieczeństwa. Jeśli dodatkowo, nasze auto dysponuje większą mocą, wąskie opony mogą tracić trakcję już przy każdym gwałtowniejszym przyspieszaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
black.tiguan Re: opony zimowe - szerokosc 10.11.09, 13:33 Im węższe opony, tym łatwiej przejechać przez śnieg. - z tego by wynikało, że najłatwiej jechać na oponach od roweru. A na wycieczki górskie nie należy zakładać traperów, tylko buty na obcasie. Szerokość opon ma wpływ na tarcie (proporcjonalne) i ciśnienie wywierane na nawierzchnię (odwrotnie proporcjonalne). Większe tarcie się przydaje na śniegu, większe ciśnienie na lodzie. Rzeźba bieżnika zaś jest odpowiedzialna za trakcję na śniegu, błocie, wodzie i w każdych innych warunkach. A przy hamowaniu na wodzie lub śniegu (błocie) bez ABS należy pamiętać o możliwości powstania klina przed oponą, który obniża przyczepność i może zupełnie pozbawić sterowności. Tarcie przy przyspieszaniu zaś jest zależne zarówno od szerokości opony, jak i ciśnienia wywieranego na nawierzchnię. I znów by stąd wynikało: na śnieg lepsze będą szersze (ale pod warunkiem posiadania odpowiedniego bieżnika), na lód węższe. Generalnie więcej przemawia za wąskimi, bo lód jest bardziej niebezpieczny od śniegu. Ale jednak nie od roweru bądź motocykla, bo tarcie będzie zbyt małe ;) Odpowiedz Link Zgłoś
fredoo Re: opony zimowe - szerokosc 02.11.09, 19:25 Proste. Jest taka szkoła chyba dobra, że opony zimowe powinny być weższe od letrnich ponieważ łatwiej odprowadzają breję śniegową. Moje doświadczenia to potwierdzają. Odpowiedz Link Zgłoś
verbatus Re: opony zimowe - szerokosc 06.11.09, 01:38 Bez wątpienia tak jest ale w niektórych przypadkach łatwiej stracić przyczepność przy szerszych oponach. Warto też pamiętać że wiele nowoczesnych aut wyposażonych w przeróżne elektroniczne systemy jest z góry ustawiona na opony zalecane przez producenta. Odpowiedz Link Zgłoś
bmwracer Re: opony zimowe - szerokosc 06.11.09, 23:57 Hu???? A jake to auta tak maja??? To chyba pracuje o wiele prosciej i podejrzewam ma niewiele ma wspolnego z oponami zalecanymi przez producenta. Te same czujniki co sa uzywane do ABS - sprawdzaja ktore kolo i jak szybko sie kreci a reszta to juz komputerek - steruje/hamuje kola ktore nie powinny sie krecic i dba o to aby krecilys sie te ktore powinny. Odpowiedz Link Zgłoś
verbatus Re: opony zimowe - szerokosc 11.11.09, 20:24 Po części masz oczywiście racje... zasada dzialania jest mniej więcej taka. Jednak większość systemów obecnie stosowanych są to systemy którejs już tam generacji, dodatkowo w droższych lub nietypowych autach z udoskonaleniami wprowadzanymi już przez producenta samochodu i z założenia dostosowane do takich opon jak przewidział producent. Nie chodzi o to że system nie zadziała tylko że przy zalecanych przez producenta oponach możliwe iż zadziała skuteczniej. Jako fan BMW wyobraz sobie ze masz BMW X6 ktore ma w wersji sportowej z przodu 255/50 R19, z tyłu 285/45 R19 nadchodzi zima i wkladasz z tyłu 225/45 R19. Ja bym jednak pozostal przy oryginalnych lub innych zalecanych przez producenta w tej klasie auta. Odpowiedz Link Zgłoś
bmwracer Re: opony zimowe - szerokosc 12.11.09, 20:26 Problem polega na tym ze ja akurat nie musze sobie wyobrazac tego co piszesz. Mam dokladnie takie kola jak piszesz (nie jesten tylko fanem teoretycznym) i na zime (tzn tylko wtedy kiedy jade w kierunku sniegu)zakladam 235/65/R17 na wszytkie 4 kola (akyrat ten rozmiar jest na liscie zalecanych rozmiarow. Auto nie wie co ma - wie jedynie czy sie kola slizgaja czy tez nie a wiec "to to" poprostu czesciej pracuje jak jestem na sniegu. Szerokosc opony ma wplyw na to jak opony sie zuzywaja poniewaz geometria zostala tak ustawiona ale reszta nie jest juz tak wazna Odpowiedz Link Zgłoś