Dodaj do ulubionych

Zamarznięta szyba

29.12.09, 21:32
Zamarza mi szyba przednia od środka w Skodzie Octavi.Wszystkie szyby i dzrzwi domknięte na max.Nie wiem gdzie może być jakaś nie szczelność,może przez wlot nawiewu ciepłego powietrza,ale jak go zakryłem to też zamarzła.Będę wdzięczny za dobre rady.
Obserwuj wątek
    • staszek585 Re: Zamarznięta szyba 29.12.09, 22:29
      Pewnie na zewnątrz jest mróz :-)
      A serio ?
      Wilgoć jest zawsze w powietrzu. No to i zamarza na szybie. ZA mało napisane, aby coś doradzić. Ale wygląda na to, ze zamarza para wodna na szybie na samym początku jazdy, tak ?
      Zjawisko normalne, zwłaszcza jak są zamknięte wszystkie szyby. Wsiadając do samochodu zwiększamy znacznie ilość pary wodnej w powietrzu. Jakie rady ?
      Po wejściu do zimnego samochodu otworzyć szyby, będzie zimniej, ale para wodna nie będzie się wytrącać na przedniej szybie.
      Włączyć klimatyzację, osusza ona powietrze i nie ma co się wytrącać i zamarzać.
      A dopiero po nagrzaniu się silnika można liczyć, że ciepłe powietrze podgrzeje nam szybę.
      Dlatego dopiero wtedy włączone ogrzewanie podgrzeje nam szybę na tyle, że para wodna nie będzie się na niej wytrącać. To i nie będzie zamarzać.
    • etom Re: Zamarznięta szyba 30.12.09, 01:55
      skodaokt1 napisał:

> Zamarza mi szyba przednia od środka w Skodzie Octavi.Wszystkie szyby i dzrzwi d
      > omknięte na max.Nie wiem gdzie może być jakaś nie szczelność...

Jezeli zamarznieta masz po postoju, jak wsiadasz rano do auta, to mam rade.
      Pare minut (kilometrow?) przed zakonczeniem jazdy wylacz calkiem ogrzewanie,
      wlacz zimny nawiew (najlepiej na przednia szybe)i ewentualnie otworz okna, tak
      by w miare wyrownac temp. z zewnetrzna.
      W cieplym powietrzu znajduje sie duzo wiecej wody/pary wodnej niz w zimnym,
      ktora po oziebieniu zamarza na szybach wewnatrz.
      Zawsze tak robie i nigdy nie mam zamarznietych szyb.

ps
      mozliwe tez, ze masz duzo wilgoci z powodu mokrych dywanikow, czy jakiegos
      przecieku wody do wewnatrz, albo slaby przeplyw powietrza np. z powodu
      zamknietego obiegu powietrza, czy przytkanego wylotu jakimis szpargalami, kocami
      itd. (przewaznie wylot powietrza znajduje sie gdzies w bagazniku)
    • wafel11 Re: Zamarznięta szyba 30.12.09, 16:10
      wilgoć najprawdopodobniej z dywaników.
      • staszek585 Re: Zamarznięta szyba 30.12.09, 17:17
        Wilgoć w dywanikach leży sobie spokojnie, bo jest zamarznięta. I czeka na lepsze (cieplejsze) czasy. A wtedy mnie zamarznie na przedniej szybie, ale ją zaparuje :-)
        A "ciepłą" wilgoć przynosi ze sobą kierowca, oraz pasażerowie.
        • axermann Tak jak mówia-wilgoć w samochodzie 04.01.10, 22:54
          najczęcściej przyczyna sa dywaniki tak materiałowe jak i gumowe. jak wsiadasz
          zawsze masz mokres buty to i sie woda odkłada Ja osobiście aby zmniejszyc
          wilgotnośc we wnetrzu daje stare gazety (ale nie kolorowe-czarno białe typu
          wyborcza)dobrze wchłaniaja wilgoć.Mozesz tez kupic pochłaniacz wilgoci kosztuje
          około 10 zł i jest do kupienia w każdym markecie budowlanym
          • hrabia-monter-christo Re: Tak jak mówia-wilgoć w samochodzie 06.01.10, 02:46
            axermann napisał:

> Ja osobiście aby zmniejszyc
            > wilgotnośc we wnetrzu daje stare gazety (ale nie kolorowe-czarno
            > białe typu wyborcza)dobrze wchłaniaja wilgoć.

tiaaa
            to jest jakas roznica, kiedy woda jest w/na dywaniku lub w gazecie?
            mniej wtedy paruje czy ki diabel :-(
            • starypryka Re: Tak jak mówia-wilgoć w samochodzie 09.01.10, 03:25
              hrabia-monter-christo napisała:

> axermann napisał:
              >
              > > Ja osobiście aby zmniejszyc
              > > wilgotnośc we wnetrzu daje stare gazety (ale nie kolorowe-czarno
              > > białe typu wyborcza)dobrze wchłaniaja wilgoć.
              >
              > tiaaa
              > to jest jakas roznica, kiedy woda jest w/na dywaniku lub w gazecie?
              > mniej wtedy paruje czy ki diabel :-(

Zasadnicza. Gazetę z wilgocią możesz wyrzucić do kosza, a dywaników trochę
              szkoda nawet jak to są dywaniki za 25zł z hipermarketu ;)

• pepin21 Re: Tak jak mówia-wilgoć w samochodzie 06.10.13, 19:11
              Polecam pochłaniacz wilgoci Clear View. Jest na Allegro. Jest skuteczny w takich przypadkach i niedrogi.
        • starypryka Re: Zamarznięta szyba 09.01.10, 03:29
          staszek585 napisał:

> Wilgoć w dywanikach leży sobie spokojnie, bo jest zamarznięta. I czeka na lepsz
          > e (cieplejsze) czasy. A wtedy mnie zamarznie na przedniej szybie, ale ją zaparu
          > je :-)
          > A "ciepłą" wilgoć przynosi ze sobą kierowca, oraz pasażerowie.

Najgorsza jest zima słoneczna acz mroźna. Samochód (a właściwie powietrze w nim
          zawarte) stojący na słońcu potrafi się nagrzać do takiej temperatury że zachodzi
          intensywne parowanie lub sublimacja tego co w dywanikach. Rosa osadza się na
          szybach i po ponownym ochłodzeniu pojawia się szron po wewnętrznej stronie.
          Pierońsko źle się toto skrobie bo od środka szyba jest w klęsła, a nawet jak się
          uda trochę zeskrobać to leci to głowę w postaci śniegu.
    • lorneta.i.meduza Re: Zamarznięta szyba 05.01.10, 08:42
      Dodałbym jeszcze jedną uwagę: sprawdź jak masz ustawiony obieg
      powietrza w kabinie. Powinien być "otwarty".
      • leszektechsam Re: Zamarznięta szyba 20.01.10, 21:18
        Oraz stan filtrów przeciwpyłkowych. Kanały dolotowe powietrza mogą
        być zatkane liśćmi itp.
    • aisha_25 Mój sposób to: 09.01.10, 21:12
      gazety oraz otwarty nawiew powietrza. Mokrych gazet nigdy nie zostawiam w
      aucie...wiadomo:)
    • ladyjan Re: Zamarznięta szyba 19.01.10, 11:32
      Spróbuj użyć kosmetyków z all4auto.pl - ja robię to bardzo często. A może
      faktycznie masz jakąś nieszczelność- ja miałam tak przy poprzednim aucie, bardzo
      jest to denerwujące
      • k2ekspert Re: Zamarznięta szyba 07.02.10, 20:11
        Przednią szybę, na której najczęściej pojawia się szron posmaruj produktem
        przeciw parowaniu szyb, typu ANTI FOG, np. K2 Fox. Para wodna nie będzie się na
        niej osadzać, zatem nie będzie zamarzać. Powinno zdecydowanie pomóc.
    • pepin21 Re: Zamarznięta szyba 06.10.13, 19:13
      Polecam pochłaniacz wilgoci Clear View. Jest na Allegro. Jest skuteczny w takich przypadkach i niedrogi.
      • qqbek Zapewne autor/ka wątku... 07.10.13, 01:48
        ...jest tobie niezmiernie wdzięczny/a po ponad 3,5 roku od pytania.
        Spamerze...

A na zamarznięte od środka szyby pomagają nie magiczne preparaty z Alledrogo, szanowny spamerze, ale wysuszone wnętrze i klimatyzacja (tak, przydaje się także w zimie... właśnie po to, żeby przesuszyć powietrze we wnętrzu samochodu).

Warto też, po zakończeniu jazdy na mrozie, wychłodzić wnętrze, jeżeli parkujemy "pod chmurką"... wtedy wilgoć z nagrzanego wnętrza nie zbierze się w aucie. Wystarczą dwie minuty... a nie "magiczny preparat od nabijania kasy oszustom" z Alledrogo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka