Dodaj do ulubionych

Zamiennik opony 195/55/15

15.03.11, 16:25
Szukam sensownego zamiennika dla tej wielkości opony. Zauważyłem, że akurat ten profil jest koszmarnie drogi (chyba z powodu wyższych indeksów nośności, ale to tylko mój strzał...). Zastanawiam się nad 195/50/15 - są tańsze 100 zł na sztuce! Popatrzcie: 195/55/15 i 195/50/15

I pytanie brzmi: czy mogę założyć sobie tą oponę w profilu 195/50 do Citroena Xsary coupe? Oryginalnie na tej feldze jest właśnie kapeć 195/55... I niech mi ktoś wytłumaczy skąd tak gigantyczna różnica w cenie za jedną sztukę?!
Obserwuj wątek
    • qqbek Nie. 15.03.11, 17:48
      Różnica obwodu pomiędzy 195/55/15 a 195/50/15 to ponad 3%, więc nieakceptowalna właściwie.
      Lepsza będzie 185/60/15 (trochę ponad 1%). Jeszcze lepszym i tańszym odpowiednikiem (o ile nie będzie kolidowało z szerokością felgi) będzie 175/60/15 (różnica poniżej 1%).
      Jak wolisz szerokie kapcie, to idealnym zamiennikiem może być też 215/50/15 (0,08% różnicy).
      • pusz3k Re: Nie. 16.03.11, 08:44
        Ale różnica obwodu ma znaczenie chyba tylko w przypadku przekłamań licznika? Nie znajduję innego powodu dla którego nie można byłoby użyć opon o takim rozmiarze...
        • qqbek Powód... 16.03.11, 17:11
          pusz3k napisała:

> Ale różnica obwodu ma znaczenie chyba tylko w przypadku przekłamań licznika? Ni
          > e znajduję innego powodu dla którego nie można byłoby użyć opon o takim rozmiar
          > ze...

Zwie się ESP... można podejrzewać obecność takiego powodu w nasto/kilkuletnim kompakcie.
          • red-aurora Re: Powód... 21.03.11, 15:49
            Moja Xsara nie ma ESP :) To jak nie 195/50 to może 185/60? Jest o 60-70 zeta tańsza na sztuce niż 195/55...
            • bmwracer Re: Powód... 22.03.11, 20:06
              Mozesz... musisz jednie pamietac ze predkosc pokazywana na liczniku bedzie nizsza o ~1.3% niz aktualna poniewaz kola beda miec ciut wieksz srednice
              • bmwracer Re: Powód... 22.03.11, 20:37
                Jednej opony w zasadzie nigdy sie nie wymienia (chyba ze nowa pekla i wtedy musi byc identyczna) gdyz jedna nawet tej samej marki ale o innym rozmiarze czy tez innej marki i ten sam rozmiar to zwiekoszone ryzyko wypadku wiec zakladamy ze wymieniasz 4 a przynajmniej 2 opony i roznica pomiedzy predkoscia rzeczywista (jak policja zmierzy) oraz predkosciomierza bedzie wazna gdy zamontujesz je na osi napedowej.

Musisz rowniez sprawdzic czy tzw "service desription" nowej opony nie rozni sie -szczegolnie indeks wagi. Typowe osnaczenia na oponie to np 195/55/15 93W 93 to indeks wagi and W to predkosc maksymalna.

A dlaczego ceny sie tak roznia? A to juz zalezy i moze byc wiele przyczyn. Jesli tej samej marki i wszytko inne jest takie samo z wyjatkiem wymiarow ? To moze byc polularnosc - jak sa malo poplarne to zwykle drozsze. Moze byc rowniez fakt ze model w tym wymiarze jest wycofywany z produkcji...ale czesto wlasnie Servie Index na ktory zwykle malo sie zwraca uwage moze dyktowac roznice poniewaz np ten rozmiar jest uzwany w SUV i tam potrzeba opony wytrzymujacej wiekszy ciezar albo opona jest uzywana do out sportowych gdzie wymagana jest wieksza szybkosc..

• red-aurora Re: Powód... 23.03.11, 11:58
                  wycofanie z produkcji tu akurat nie wchodzi w grę, coś z tym indeksem nie tak
                  • gowiththeflow Re: Powód... 30.03.11, 13:37
                    Opony z profilem 50 mają z reguły bardzo niski indeks prędkości. I rzeczywiście są strasznie tanie... Ot takie Presto z Dębicy kosztujące raptem 160 zł... Za profil 55 pewnie by trzeba zapłacić ze 100 zł więcej :/ Możliwe też że są tanie bo jest na ten rozmiar niski popyt... To raczej nie są rozmiary fabrycznie montowane w autach...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka