Dodaj do ulubionych

Akumulator

03.02.12, 15:01
Mam problemy z odpalaniem, na wyświetlaczu zapala sie kontrolka oleju (olej wymieniony 2 tyg. temu) oraz akumulatora. Stary akumulator podładowaliśmy w domu i następnego dnia rano autko bez problemu odpaliło. Niestety po 8 godzinach postoju na parkingu pod pracą był znowu problem z jego odpaleniem. Dlatego wczoraj kupiłam nowy akumulator - centra. Dziś rano auto nie odpaliło - znajomi sugerują by podładować ten świeżo zakupiony akumulator. czy faktcznie stosuje sie takie praktyki, mozliwe, że akumulator prosto ze sklepu może wymagać dodatkowego ładowania? prosze o pomoc. jeszcze dodam, że chodzi o renaul clio - diesel.
Obserwuj wątek
    • bmwracer Re: Akumulator 03.02.12, 23:21
      A odpowiedzi dokladnej nie dostaniesz poniewaz nie jest to mozliwe.
      Nowe akumulatory zwykle sa naladowane a wiec praktyki ladownia sie nie stosuje...ale jak stal w sklepie 3 lata to kto wie moze sie rozladowal?
      .. Centra produkuje duzo roznych wiec skad wiadomo czy ten kupiony jest wlasciwie dobrany do samochodu i warunkow (zimowych) .?
      Jak prosto ze sklepu i wogole nie zakrecil to z radzilbym z powrotem do sklepu - albo naladuja albo wymienia.. Oczywiscie mozesz naladowac jak masz czym . Ale jak krecilas przez 10 minut i nie zapalil to moze to wina zimy (paliwo ci zamarzlo), auta a nie akumulatora?
      • staruch5 gedis 04.02.12, 13:53
        akumulator ze sklepu mzona podladowac. Ale on nie powinien byc w takiej formie, zeby w ogole nie krecil.
        Oba wypadki przez Ciebie opisywane sugeruja rozladowanie starego i nowego aku przez to samo zwarcie w instalacji samochodowej. Trzeba sprawdzic, co zwiera. Np. moga byc padniete diody prostownicze w alternatorze. Ale tez wiele innych przyczyn. Albo trzeba to umeic znalezc, albo do elektryka.
    • staszek585 Re: Akumulator 05.02.12, 18:35
      Skoro, jak piszesz, masz problemy z odpalaniem, należy zacząć od tego. Opisane świecenie się podczas pracy silnika obu kontrolek, ciśnienia oleju i braku ładowania, sugeruje, że są bardzo niskie obroty biegu jałowego silnika.
      Z kolei opis, że świeżo naładowany akumulator bez problemów silnik uruchomił sugeruje, że problem tkwi w słabo naładowanym akumulatorze.
      I tak sobie można gdybać. Najlepiej sprawdzić auto na warsztacie.
      • gedis Re: Akumulator 06.02.12, 10:33
        dzięki za podpowiedzi :) Wiem, ze muszę wybrac sie do mechanika, niestety. Póki co w piątek po południu udało się ruszyć auto, podobnie w sobotę i niedzielę. Dziś niestety rano był już dużo większy mróz i auto odpaliło chyba za 8 razem, ale odpaliło - zobaczymy co będzie popołudniu. Dalej jak przy uruchomieniu zapłonu świeci się kontrolka oleju, to auto ani drgnie, jak kontrolka się nie swieci - odpala bez problemu. Mam jedynie nadzieję, ze to nic poważnego. W zasadzie moge teraz jeździć autobusem, ale dla auta to też nie jest dobre rozwiazanie, jak długo stoi bez uruchamiania.
        • sk-1 Re: Akumulator 06.02.12, 11:44
          Ośmiokrotne ( powiedzmy ) kręcenie rozrusznikiem przy minus 20"C raczej świadczy o niezłej kondycji akumulatora .
          Feler jest gdzie indziej .
          • gedis Re: Akumulator 06.02.12, 12:01
            No też mi się tak wydaje, pytanie tylko gdzie? No i zastanawia mnie ta kontrolka oleju, tym bardziej, że wymieniłam go niedawno wraz z kompletem filtrów :/
            • mw144 Re: Akumulator 08.02.12, 08:58
              Mnie się kontrolka oleju paliła jak się zaciął jakiś tam-nie znam się;) zaworek w pompie oleju. Mechanik telefonicznie kazał podgrzać miskę olejową farelką, to ciepły olej ów zaworek powinien odblokować. Poskutkowało. Mnie się zdarzyło jeden raz przy -22 st, jak u Ciebie problem się powtarza, to może coś z pompą olejową.
          • sk-1 Re: Akumulator 06.02.12, 12:03
            No i jeszcze dodam że jak do mechanika, to trzeba poszukać trochę znajomego i uczciwego.Widać okazję na niezłe dojenie klyjenta.
            • sk-1 Re: Akumulator 06.02.12, 12:12
              Podgrzewanie komór spalania , takie świeczki na prąd . Łatwo sprawdzić a nowe kosztują grosze.
              Dalej to wytrącone z ropy jakieś mazidło może przytykać i udrudniać wybuch w cylindrach.
              Pomalutku i na spokojnie. Nie dać się tylko nabrać na jakieś wtryski szyny i inne pompy .
              • gedis Re: Akumulator 06.02.12, 13:02
                Dzięki za podpowedź, zawsze to jest się na czym oprzeć :)
                • the.resistance Re: Akumulator 06.02.12, 18:00
                  I przy tych mrozach koniecznie tankuj dobre paliwo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka