tomekopalowicz 21.08.12, 12:44 hej, czy ktoś z Państw przerabiał może diesel na LPG. Słyszałem, że od niedawna jest taka możliwość. Interesuje mnie koszt tak owej instalacji oraz jak LPG wpływa na pracę silnika. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
crannmer Re: Diesel na LPG 21.08.12, 19:52 Teoretycznie mozliwosc istnieje od dziesiecioleci i nazywa sie zasilanie gazowe z wtryskiem pilotujacycm. Gdzie oryginalny uklad wtryskowy ustawiony jest na stale na dawke biegu jalowego, a wtryskiwany olej napedowy zapalajac sie zapala domieszany do powietrza gaz. W praktyce rozwiazanie stosowane glownie w silnikach stacjonarnych. I to tylko jeszcze w czasach, kiedy nie bylo silnikow gazowych w tak szerokim zakresie rozmiarow i mocy, jak obecnie. Oraz obecnie jeszcze na statkach transportujacych gazy. Przerobka samochodu osobowego na takie zasilanie nie ma uzasadnienia. Koszty wysokie, oszczednosc minimalna, a prawdopodobienstwo problemow z racji niklego rozpowszechnienia rozwiazania i braku doswiadczen ogromne. Odpowiedz Link Zgłoś
zbych112 Re: Diesel na LPG 22.08.12, 09:05 Instalacja jest opłacalna przy autach które dużo spalają i robią długie trasy. Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer Re: Diesel na LPG 22.08.12, 09:39 zbych112 napisał(a): > Instalacja jest opłacalna przy autach które dużo spalają i robią długie trasy. A jeszcze bardziej oplacalne, a technicznie znacznie mniej problematyczne jest sprzedac diesla i kupic porownywalnego benzynowca do zagazowania. Odpowiedz Link Zgłoś
zbych112 Re: Diesel na LPG 22.08.12, 10:28 Pisząc duże auta mam na myśli ciągniki siodłowe, ciężarówki, autobusy. W ich wypadku sprzedaż diesla i zakup benzynowca byłby problemem:) Przy długich trasach jest to opłacalne. Instalacja nie jest w ogóle opłacalna w przypadku samochodów osobowych. Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer Re: Diesel na LPG 22.08.12, 11:08 zbych112 napisał(a): > Pisząc duże auta mam na myśli ciągniki siodłowe, ciężarówki, autobusy. W ich wy > padku sprzedaż diesla i zakup benzynowca byłby problemem:) W ich przypadku nalezaloby (o ile odczuwa sie potrzebe napedu gazowego) od razu kupic dany pojazd w wersji gazowej. Z silnikiem z zaplonem iskrowym. Silniki gazowe sa dostepne w bardzo szerokim zakresie mocy. Az po maszyny V16 i V20 do celow energetycznych (biogaz, gazy kopalnianie i skladowiskowe) o mocach rzedu megawatow. Odpowiedz Link Zgłoś
zbych112 Re: Diesel na LPG 24.08.12, 13:13 Myślę, że taniej zamontować instalację w pojeździe który się aktualnie posiada niż sprzedaż go i kupić benzynowca. Zresztą z czego wiem mała jest dostępność silników benzynowych w ciągnikach siodłowych. Trochę na temat można poczytać na stronie: lpgtir.pl/index.php?p=1_6_LPG-Diesel Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
morris77 Re: Diesel na LPG 01.09.12, 11:39 Witam, zwróciłem uwagę na temat bo sam planuję przeróbkę samochodu ciężarowego na LPG. Chętnie poczytam opinie tych, którzy takiego montażu już dokonali. Sporo jest dostępnych w internecie materiałów na ten temat, ale wolałbym dowiedzieć się jak to wygląda od strony kierowcy i jednocześnie praktyka. Konkretnie chodzi mi o to, czy te wszystkie oszczędności i plusy to tylko zabieg marketingowy, czy rzeczywiście wpływa ona pozytywnie na ciągnik. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej2224 Re: Diesel na LPG 05.09.12, 08:41 W internecie piszą różne rzeczy, ale prawdą jest to że są oszczędności. Założyłem instalację w dwóch MAN-ach i oszczędności sięgają około 20zł na 100 km no i ciągniki są mocniejsze. Jeżeli robisz długie trasy - te MAN-y jeżdżą do Hiszpanii i Francji - to instalacja szybko się zwraca. Ogólnie polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
zetorus Re: Diesel na LPG 07.09.12, 00:00 Morris77 zobacz sobie choćby to zagazowane Renault Midlum. Odpowiedz Link Zgłoś
gogggo Re: Diesel na LPG 03.09.12, 20:56 Jakiś czas temu, pamiętam pokazywano w tv przerobiony autobus diesel na gaz. Jesli dobrze pamiętam w Słupsku. Jak się skończyło nie wiem, ale ..... Gdy wpisałem w Google diesel na gaz jest co poczytać. Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer Re: Diesel na LPG 03.09.12, 21:08 gogggo napisał: > Jakiś czas temu, pamiętam pokazywano w tv przerobiony autobus diesel na gaz. W obliczu dostepnych na rynku seryjnych i fabrycznych autobusow i innych samochodow uzytkowych na paliwa gazowe nie widze sensu wynajdywania kola na nowo i odkrywania Ameryki. Odpowiedz Link Zgłoś
gogggo Re: Diesel na LPG 04.09.12, 20:31 Autor postu nie pytał o pojazdy zasilane CNG. Takie autobusy posiada np. Gdynia. Hasło było takie; diesel na gaz. Jak nie widzisz sensu, to się nie odzywaj. Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer Re: Diesel na LPG 04.09.12, 22:06 gogggo napisał: > Jak nie widzisz sensu, to się nie odzywaj. To jest wolne forum, wiec zalecenia nieodzywania sie mozesz sobie zwinac w ciasny rulonik i wsunac wiesz gdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
autocash Re: Diesel na LPG 24.09.12, 17:35 Da się przerobić diesel na LPG, ale w przypadku samochodów osobowych nie jest to opłacalne. Jak kształtują się same koszty - nie wiem. Ale z racji tego, że jest to mało popularne rozwiązanie, późniejsze koszty eksploatacji mogą być bardzo duże i spisać na straty całą inwestycję. --- Wypożyczalnia samochodów Katowice Odpowiedz Link Zgłoś
kondzio191 Re: Diesel na LPG 26.09.12, 20:50 Z tego co kojarzę, to auto gaz można instalować tylko w starszych dieslach. W nowych trzeba robić operacje typu przerabianie wtrysków, a szyna common rail w ogóle nie będzie się do tego nadawała. A do tego ryzyko, że jak coś pójdzie nie tak, to jesteśmy parę tysięcy zł w plecy. Także ja bym się chyba nie zdecydował... :) Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej2224 Re: Diesel na LPG 10.10.12, 10:36 Dobrze zamontowana instalacja LPG Diesel daje lepsze wyniki zwłaszcza w silnikach nowszej generacji. Piszę na podstawie doświadczenia, a nie własnych rozważań. Odpowiedz Link Zgłoś
derff Re: Diesel na LPG 03.10.12, 17:46 Słyszałem niedawno w radiu Pana, który ma kilka ciężarówek na LPG. Powiedział, że inwestycja zwraca mu się w poł roku i stosuje to już kilka lat. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno To jest prawda. 19.10.12, 14:21 www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=cEBv4ktd27E Odpowiedz Link Zgłoś
one_net Re: Diesel na LPG 11.11.12, 16:29 Znajomy ma w Jeepie Grand Cherokee'99 3.1 TD prostą instalację gazową za ok. 800 zł i śmiga. Oszczędność jest rzędu 30% kosztów paliwa, wzrasta też moc o dobre 30%. Można jeszcze regulować dokładniej, ale tyle jest na start. Właściwie gaz w dieslu to rewelka w porównaniu z benzyną - w benzyniakach gaz jednak stopniowo niszczy silnik (to suche paliwo, wszystko się wypala) - a w dieslu jednocześnie jest wtryskiwana ropa, która ma nieprzeciętne własności smarne (kto ubrudził się tłustą ropą i próbował potem umyć ręce od razu czuje o co chodzi :) Osobiście instalacjom gazowym w dieslach wróżę świetlaną przyszłość. No i wreszcie się zacznie opłacać prawdziwymi autami jeździć, a nie z silnikami 1.1 :) Odpowiedz Link Zgłoś
janekkos1269 Re: Diesel na LPG 28.11.12, 01:19 Hej, Wiem o firmie Engine Engineering zajmujacej sie regeneracja silnikow w UK. Mozna by sie z nimi skontaktowac i zapytac. Moj kolega kupil niedawno od nich silnik do hondy accod 2.2D. Pamietam ze wspominal cos o konwersji na LPG ale nie wiem czy to ostatecznie doszlo do skutku. Tak czy inaczej sprzedaja i instaluja jesli trzeba regenerowane silniki rebuilt engines installation i Glasgow. Moze warto wyslac do nich email z pytaniem o porade? Najlepszego Janek Odpowiedz Link Zgłoś