Dodaj do ulubionych

Diesel na LPG

21.08.12, 12:44
hej, czy ktoś z Państw przerabiał może diesel na LPG. Słyszałem, że od niedawna jest taka możliwość. Interesuje mnie koszt tak owej instalacji oraz jak LPG wpływa na pracę silnika.
Obserwuj wątek
    • crannmer Re: Diesel na LPG 21.08.12, 19:52
      Teoretycznie mozliwosc istnieje od dziesiecioleci i nazywa sie zasilanie gazowe z wtryskiem pilotujacycm. Gdzie oryginalny uklad wtryskowy ustawiony jest na stale na dawke biegu jalowego, a wtryskiwany olej napedowy zapalajac sie zapala domieszany do powietrza gaz.

W praktyce rozwiazanie stosowane glownie w silnikach stacjonarnych. I to tylko jeszcze w czasach, kiedy nie bylo silnikow gazowych w tak szerokim zakresie rozmiarow i mocy, jak obecnie. Oraz obecnie jeszcze na statkach transportujacych gazy.

Przerobka samochodu osobowego na takie zasilanie nie ma uzasadnienia. Koszty wysokie, oszczednosc minimalna, a prawdopodobienstwo problemow z racji niklego rozpowszechnienia rozwiazania i braku doswiadczen ogromne.
    • zbych112 Re: Diesel na LPG 22.08.12, 09:05
      Instalacja jest opłacalna przy autach które dużo spalają i robią długie trasy.
      • crannmer Re: Diesel na LPG 22.08.12, 09:39
        zbych112 napisał(a):
        > Instalacja jest opłacalna przy autach które dużo spalają i robią długie trasy.

A jeszcze bardziej oplacalne, a technicznie znacznie mniej problematyczne jest sprzedac diesla i kupic porownywalnego benzynowca do zagazowania.
        • zbych112 Re: Diesel na LPG 22.08.12, 10:28
          Pisząc duże auta mam na myśli ciągniki siodłowe, ciężarówki, autobusy. W ich wypadku sprzedaż diesla i zakup benzynowca byłby problemem:) Przy długich trasach jest to opłacalne.
          Instalacja nie jest w ogóle opłacalna w przypadku samochodów osobowych.
          • crannmer Re: Diesel na LPG 22.08.12, 11:08
            zbych112 napisał(a):
            > Pisząc duże auta mam na myśli ciągniki siodłowe, ciężarówki, autobusy. W ich wy
            > padku sprzedaż diesla i zakup benzynowca byłby problemem:)

W ich przypadku nalezaloby (o ile odczuwa sie potrzebe napedu gazowego) od razu kupic dany pojazd w wersji gazowej. Z silnikiem z zaplonem iskrowym.

Silniki gazowe sa dostepne w bardzo szerokim zakresie mocy. Az po maszyny V16 i V20 do celow energetycznych (biogaz, gazy kopalnianie i skladowiskowe) o mocach rzedu megawatow.
            • zbych112 Re: Diesel na LPG 24.08.12, 13:13
              Myślę, że taniej zamontować instalację w pojeździe który się aktualnie posiada niż sprzedaż go i kupić benzynowca. Zresztą z czego wiem mała jest dostępność silników benzynowych w ciągnikach siodłowych.
              Trochę na temat można poczytać na stronie: lpgtir.pl/index.php?p=1_6_LPG-Diesel

Pozdrawiam
              • morris77 Re: Diesel na LPG 01.09.12, 11:39
                Witam, zwróciłem uwagę na temat bo sam planuję przeróbkę samochodu ciężarowego na LPG. Chętnie poczytam opinie tych, którzy takiego montażu już dokonali. Sporo jest dostępnych w internecie materiałów na ten temat, ale wolałbym dowiedzieć się jak to wygląda od strony kierowcy i jednocześnie praktyka. Konkretnie chodzi mi o to, czy te wszystkie oszczędności i plusy to tylko zabieg marketingowy, czy rzeczywiście wpływa ona pozytywnie na ciągnik. Pozdrawiam.
                • andrzej2224 Re: Diesel na LPG 05.09.12, 08:41
                  W internecie piszą różne rzeczy, ale prawdą jest to że są oszczędności. Założyłem instalację w dwóch MAN-ach i oszczędności sięgają około 20zł na 100 km no i ciągniki są mocniejsze. Jeżeli robisz długie trasy - te MAN-y jeżdżą do Hiszpanii i Francji - to instalacja szybko się zwraca. Ogólnie polecam.
                • zetorus Re: Diesel na LPG 07.09.12, 00:00
                  Morris77 zobacz sobie choćby to zagazowane Renault Midlum.
    • gogggo Re: Diesel na LPG 03.09.12, 20:56
      Jakiś czas temu, pamiętam pokazywano w tv przerobiony autobus diesel na gaz. Jesli dobrze pamiętam w Słupsku. Jak się skończyło nie wiem, ale ..... Gdy wpisałem w Google diesel na gaz jest co poczytać.
      • crannmer Re: Diesel na LPG 03.09.12, 21:08
        gogggo napisał:
        > Jakiś czas temu, pamiętam pokazywano w tv przerobiony autobus diesel na gaz.

W obliczu dostepnych na rynku seryjnych i fabrycznych autobusow i innych samochodow uzytkowych na paliwa gazowe nie widze sensu wynajdywania kola na nowo i odkrywania Ameryki.
        • gogggo Re: Diesel na LPG 04.09.12, 20:31
          Autor postu nie pytał o pojazdy zasilane CNG. Takie autobusy posiada np. Gdynia. Hasło było takie; diesel na gaz. Jak nie widzisz sensu, to się nie odzywaj.
          • crannmer Re: Diesel na LPG 04.09.12, 22:06
            gogggo napisał:
            > Jak nie widzisz sensu, to się nie odzywaj.

To jest wolne forum, wiec zalecenia nieodzywania sie mozesz sobie zwinac w ciasny rulonik i wsunac wiesz gdzie.
    • autocash Re: Diesel na LPG 24.09.12, 17:35
      Da się przerobić diesel na LPG, ale w przypadku samochodów osobowych nie jest to opłacalne. Jak kształtują się same koszty - nie wiem. Ale z racji tego, że jest to mało popularne rozwiązanie, późniejsze koszty eksploatacji mogą być bardzo duże i spisać na straty całą inwestycję.
      ---
      Wypożyczalnia samochodów Katowice
    • kondzio191 Re: Diesel na LPG 26.09.12, 20:50
      Z tego co kojarzę, to auto gaz można instalować tylko w starszych dieslach. W nowych trzeba robić operacje typu przerabianie wtrysków, a szyna common rail w ogóle nie będzie się do tego nadawała. A do tego ryzyko, że jak coś pójdzie nie tak, to jesteśmy parę tysięcy zł w plecy. Także ja bym się chyba nie zdecydował... :)
      • andrzej2224 Re: Diesel na LPG 10.10.12, 10:36
        Dobrze zamontowana instalacja LPG Diesel daje lepsze wyniki zwłaszcza w silnikach nowszej generacji. Piszę na podstawie doświadczenia, a nie własnych rozważań.
    • derff Re: Diesel na LPG 03.10.12, 17:46
      Słyszałem niedawno w radiu Pana, który ma kilka ciężarówek na LPG. Powiedział, że inwestycja zwraca mu się w poł roku i stosuje to już kilka lat.
      • nazimno To jest prawda. 19.10.12, 14:21

www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=cEBv4ktd27E
      • one_net Re: Diesel na LPG 11.11.12, 16:29
        Znajomy ma w Jeepie Grand Cherokee'99 3.1 TD prostą instalację gazową za ok. 800 zł i śmiga. Oszczędność jest rzędu 30% kosztów paliwa, wzrasta też moc o dobre 30%. Można jeszcze regulować dokładniej, ale tyle jest na start. Właściwie gaz w dieslu to rewelka w porównaniu z benzyną - w benzyniakach gaz jednak stopniowo niszczy silnik (to suche paliwo, wszystko się wypala) - a w dieslu jednocześnie jest wtryskiwana ropa, która ma nieprzeciętne własności smarne (kto ubrudził się tłustą ropą i próbował potem umyć ręce od razu czuje o co chodzi :) Osobiście instalacjom gazowym w dieslach wróżę świetlaną przyszłość. No i wreszcie się zacznie opłacać prawdziwymi autami jeździć, a nie z silnikami 1.1 :)
    • janekkos1269 Re: Diesel na LPG 28.11.12, 01:19
      Hej,

Wiem o firmie Engine Engineering zajmujacej sie regeneracja silnikow w UK. Mozna by sie z nimi skontaktowac i zapytac. Moj kolega kupil niedawno od nich silnik do hondy accod 2.2D. Pamietam ze wspominal cos o konwersji na LPG ale nie wiem czy to ostatecznie doszlo do skutku. Tak czy inaczej sprzedaja i instaluja jesli trzeba regenerowane silniki rebuilt engines installation i Glasgow. Moze warto wyslac do nich email z pytaniem o porade?
      Najlepszego
      Janek
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka