andsin 07.09.04, 19:31 Dziś na przeglądzie do Renault Megane 1.6 wlano mi 4,9 litra oleju z beczki. Fabryczne dane podają 4 litry. Bagnet wskazuje 1 cm pniżej max. Czy to możliwe ? czy może zrobiono mnie w konia ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacek671 Re: ile oleju do silnika ? 07.09.04, 22:11 nie jestem szpecem ale jasno wynika że przelano o te 0,9 litra , nie chciałbym straszyć ale kiedyś czytałem o czymś podobnym i być może mogą wyniknąć z tego powodu problemy lecz nie pamiętam czego one się tyczyły ,myśle że czym prędzej powinienes jechać do owego serwisu i złożyć reklamacje na żle wykonana usługe , może inni będą wiedzieć o co dokładnie biega Odpowiedz Link Zgłoś
jacek671 Re: ile oleju do silnika ? 07.09.04, 22:50 z tego co sie dowiedziałem to mogą puścić simmeringi , może wywalić uszczelkę pod głowicą Odpowiedz Link Zgłoś
etom Re: ile oleju do silnika ? 08.09.04, 01:07 jacek671 napisał: > z tego co sie dowiedziałem to mogą puścić simmeringi , może wywalić uszczelkę > pod głowicą Odpowiedz Link Zgłoś
etom Re: ile oleju do silnika ? 08.09.04, 01:11 Ja mam w instrukcji podane 3 rozne liczby : 1 do nowego silnika - 1 zalanie 2 z filtrem 3 bez filtra moze sprawdz o ktora chodzi ? Odpowiedz Link Zgłoś
vnc Re: ile oleju do silnika ? 08.09.04, 04:20 Na stronie www.elf.com.pl jest taki formularz który pomaga znaleźć odpowiedni olej do silnika. Jak sprawdzałem twojego Megane to podają 4.9 litra. Stan oleju powienien nie przekraczać połowy wskazania na bagnecie. Jeżeli jest w okolicach max - jest to niepożądane - nadmiernie wzrasta ciśnienie w układzie korbowym. Może to powodować wyrzucanie oleju przez odmę do dolotu (pogarsza stan filtra powietrza). Poniżej min to chyba wiadomo czym się może skończyć. Odpowiedz Link Zgłoś
andsin Re: ile oleju do silnika ? 08.09.04, 08:53 Na poprzednich przeglądach wg. rachunków płaciłem za 4 litry i olej na bagnecie był na max. (wiem, że to źle) ale teraz przy 4,9 litra mam poniżej max 1 cm i to drugi dzień po przeglądzie. Według mnie to musi tak być, albo policzyli mi za nie wlany olej. Do tej pory (96000 km przebiegu) między przeglądami nie robiłem dolewek oleju i nigdy nie schodził na pół bagnetu. Odpowiedz Link Zgłoś
klaker Re: ile oleju do silnika ? 09.09.04, 19:06 Poczytaj instr. na pewno wymienili z filtrem,w roznych pojazdach jest inaczej, ale miedzy min.a max jest to ok.1 litr. Odpowiedz Link Zgłoś