Dodaj do ulubionych

wyje mi rozrząd - help

11.09.04, 16:57
Byłem jakiś miesiąc temu ASO fiat i wymienili mi pasek wieloklinowy i oraz
rozrządu (napinacz oczywiście też. I pojawił się problem. Zaraz po ruszeniu
(tylko przy zimnym silniku) słychać wycie, gwizd dochodzący z rozrządu - mija
po około 100 metrach. Czasami trzeba przejechać parę metrów, wrzucić bieg
żeby się pojawił.
Expert z ASO stwierdził, że to za mocno napięty pasek rozrządu ale po
kontroli orzekli, że jest dobrze napięty i nie wiedzą co jest przyczyną
wycia. Poprawili dla pewności naciąg paska alternatora.
Radzą przyjechać jak będzie się pogarszać. To ostatnie zostawię bez
komentarza gdyż udaję się tam z awanturą bo chyba inaczej się nie da.
Może ktoś z Was wie co to jest??
Obserwuj wątek
    • karburatorek Re: wyje mi rozrząd - help 11.09.04, 21:37
      Witam.
      Mógłbyś spróbować określić JAK to wyje? Skąd wiesz że to z okolic rozrządu?
      Czy tak się tylko wydaje?
      Niestety, to jest tak, jakbyś lekarzowi chciał przez telefon opisać co Ciebie
      boli, a on na tej podstawie ma wypisać receptę.
      • agitator Re: wyje mi rozrząd - help 11.09.04, 22:05
        Dźwięk pojawia się na niskich obrotach, ledwo dotykając pedał gazu i narasta
        przechodząc w wyższe tony wraz z obrotami. Na początku przypomina mi trochę
        odkurzacz:)
        A źródło dźwięku odkryli moi fachowcy.
        • macwall Re: wyje mi rozrząd - help 12.09.04, 02:53
          Kiedys u mnie w Seacie Ibiza pasek rozrzadu wydawal dokladnie taki dzwiek od
          momentu odebrania auta z salonu. Poniewaz nie ja jezdzilem tym autem wiec
          zwrocilem na to uwage jak auto mialo 68 tys przebiegu, wlasciwie to znajomy
          mechanik sie tym zainteresowal. Wygladalo na zbyt mocno naciagniety pasek. Jak
          widac auto jezdzilo, ASO nic nienormalnego w tym nie widzialo, pasek nie pekl i
          po prostu - ten typ tak chyba ma. Jezeli wszystko bylo u Ciebie sprawdzone i
          jest w porzadku to moze wina samego rodzaju paska albo tego ze nowy napinacz
          napina mocniej niz stary przed wymiana.
        • karburatorek Re: wyje mi rozrząd - help 12.09.04, 10:31
          Czasami jest możliwość odwrotnego założenia któregoś z kółek, wtedy wszystkie
          nie leżą w jednej płaszczyźnie i może to się przekładać na efekty dźwiękowe.
          Nie wiem, czy akurat w tym przypadku jest to możliwe, ale wg Murphy'ego "jeżeli
          coś można poskładać inaczej, niż przewiduje instrukcja, to zawsze znajdzie się
          ktoś, co to zrobi" 8)
          • agitator Re: wyje mi rozrząd - help 12.09.04, 13:49
            Hmmm a może być tak, że pasek jest lekko za słabo naciągnięty? Tzn w obecnym
            stanie nie spadnie ale można go bardziej naciągnąć? Jak silnik jest nagrzany to
            nie słychać tego efektu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka