Dodaj do ulubionych

ładowanie akumulatora

19.10.04, 21:57
Cześć!

Mam pytanie: po raz pierwszy ładuję akumulator -nie wiem jak długo ma się
ładować? I po czym poznać, że jest naładowany?

Agnieszka
Obserwuj wątek
    • jaworskidariusz Re: ładowanie akumulatora 19.10.04, 22:14
      Wszystkie nowe akumulatory sa naladowane i gotowe do montazu w samochodzie.
      • s_t Re: ładowanie akumulatora 19.10.04, 22:50
        No właśnie. To odkrywcze. Mój przed 6 laty też taki był. A teraz jest podłączony
        do prostownika od kilku godzin. Pytanie tylko: jak długo mniej więcej może być
        podłączony (12V, 44Ah)?

Agnieszka
        • wokomex Re: ładowanie akumulatora 20.10.04, 12:20
          Witaj Agnieszko,
          Ty naprawdę sama do akumulatora ładowania????
          No ale jeśli tak to zasada mówi że im wolniej tym lepiej. Nie wiem jaki masz
          prostownik czy z regulacją prądu ładowania. Jeśli tak to lepiej go ładować
          mniejszym prądem ale przez dłuższy czas.
          niektórzy "ładowacze" preferują ładowanie prądem dziesięciogodzinnym. Czyli
          przez dziesięć godzin prądem obliczonym z podzielenia pojemności akum. np 45
          Ah:10 = 4,5. Czyli ładowanie dziesięć godzin prądem 4,5 Amperowym.
          Zakładam że masz jakiś uniwersalny prostownik i akumulator popularny więc i w
          tym przypadku 10-12 godzin powinno wystarczyć.
          Tylko dlaczego go musisz ładować?, bo jeśli zostawiłaś autko na światłach i się
          bateria rozładowała to ok. ale jesli przyczyna nie tkwi w rozładowaniu, to
          chyba trzeba przejechać sie do elektryka.
          Pamietaj że ładowanie akumulatora rodzi pewne niebezpieczeństwa, mówię o kwasię
          jak i wydzielających się gazach z akumulatora podczas ładowania.

Trzymaj sie (dzielna )Agnieszko , moja zona to nie umie nawet maski otworzyć
          nie mówiąc o zatankowaniu autka.

Pzdr Maciek
          • s_t Re: ładowanie akumulatora 20.10.04, 16:54
            Dzięki za odpowiedź!

Agnieszka
        • etom Re: ładowanie akumulatora 21.10.04, 02:37
          Jezeli ma 6 lat to watpie czy przejezdzi ta zime.
    • marcin.klonowski Re: ładowanie akumulatora 20.10.04, 14:48
      zazwyczaj tanie prostowniki nie daja wybrou prau ani niczego innego dlatego
      należy taki akumulator podłaczyć do prądu woeczorem i zostawić do rana (jeżeli
      jest mocno wyczerpany). Przedtem nalezy jednak zdjąć pokrywki cel, żeby gaz
      miał się gdzie ulotnić i nie rozsadził akumulatora przy ładowaniu. Warto
      przyładowaniu nie zbliżać się z papierosem - to grozi śmiercią
      • s_t Re: ładowanie akumulatora 20.10.04, 16:55
        Dzięki!

Aga
        • vatseq Re: ładowanie akumulatora 20.10.04, 17:01
          Jeszcze jedno: po odłączeniu od prostownika należy lekko wstrząsnąć akumulatorem
          (podnieść jeden brzeg na ok. 2 cm i puścić - niech spadnie). Chodzi o to, by
          odkleić bąble gazu przyklejone do płyt akumulatora i uwolnić je. Jeśli tego nie
          zrobimy, to przy pierwszym uruchomieniu silnika (potem bąbelki oderwą się
          podczas jazdy) będziemy mieli mniejszy prąd rozruchowy (zależy on od czynnej
          powierzchni płyt akumulatora, a ta zmniejsza się, jeśli nie mają one styku z
          elektrolitem, tylko pokryte sa gazem).

vatseq
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka