Dodaj do ulubionych

Denaturat do benzyny

10.11.04, 15:12
Czy należy profilaktycznie wlać przed zimą w/w płyn przy tankowaniu aby
zapobiec zamarznięciu paliwa?
Obserwuj wątek
    • marcin.klonowski Re: Denaturat do benzyny 10.11.04, 16:33
      nie trzeba. To stary sposób na związanie wody, gdóra przez lata zbiera się w
      baku i separuje od paliwa.
      • tomzn Re: Denaturat do benzyny 10.11.04, 18:33
        Dziękuje. Jeżeli założymy,że po kilku latach wykropliło się trochę, to czekać
        aż przy mrozach pojawią się problemy?
        • ag2812 Re: Denaturat do benzyny 10.11.04, 19:45
          Lanie denaturatu miało sens dawniej gdy w benzyniach nie było alkoholi. Dziś (choć nie ma ustawy o biopaliwach) praktycznie każda bezyna bezołowiowa zawiera alkohole. Dlatego nie ma sensu kupować w końcu droższego od benzyny denaturatu.
          Jak chcesz koniecznie to możesz wlać U95 ta ponoć wyjatkowo dobrze chłonie wodę.
    • zencol Re: Denaturat do benzyny 11.11.04, 10:44
      Jak wiesz, drogi kolego, w "dykcie" jest kilka procent wody. I ta woda, oraz
      część wody z paliwa zostaną w komorze gaźnika. Miałem taką sytuację w swoim
      aucie, po kilku dolewkach zaczął silnik szarpać podczas przyspieszania. Okazało
      się, że w komorze gaźnika odstała się ciecz koloru atramentu. Po oczyszczeniu,
      auto nabrało normalnego wigoru. Zapomniałem dodać, że wtedy nie były dostępne
      dodatki do paliw absorbujące wilgoć ze zbiornika. Później zastosowałem spirytus
      bezwodny i już nie miałem kłopotów. Teraz stosuję przed zimą produkt znanej
      firmy petrochemicznej i zapomniałem o problemach. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka