Dodaj do ulubionych

Problem z wolnymi obrotami POLO 84'

08.12.04, 10:50
Mam powtarzjący się problem z wolnymi obrotami w moim autku,tzn raz na jkiś
czas niewiedzieć czemu silnik przestaje pracować na wolnych obrotach-gaśnie,a
jazda na ssaniu jest jak wiadomo zabójcza dla silnika.Czy ktoś mógłby mi
powiedzieć jak regulować gaźnik,specjalista czyścił mi jakiś czas temu dysze
(wolnych obr i składu mieszanki)i to na jakiś czas pomogło.Tak na prawde nie
jestem przekonany że jest to jedyna przyczyna mojego problemu.Prosze o pomoc!
Obserwuj wątek
    • ag2812 Re: Problem z wolnymi obrotami POLO 84' 08.12.04, 23:52
      Jeżeli poza wolnymi obrotami reszta jest OK. to znaczy że rzeczywiście przyczyna jest zatykanie dyszy wolnych obrotów. Jesli jest to nagminne sprawdź czy nie jest przebity filtr paliwa, a może wogóle go nie masz. Jesli masz wymień go jeśli nie, założ na przewód między pompka a gaźnikiem (wydatek rzędu 20 zł.). Przy tym wieku auta zbiornik paliwa napewno jest pełen róznych dodatków.
      Regulacja wolnych obrotów jest prosta i z reguły skuteczna bez potzreby użycia analizatora. Musisz zlokalizować dwie śrubki, jedna gdzieś w okolicy dzwigni gdzie dochodzi linka gazu do ustawienia położenia przepustnicy. To taki rodzaj odbojnika niepozwalającego na całkowite zamkniecie przepustnicy. I druga czasem z reguły w czymś w rodzaju rurki gdzieś z boku gażnika do regulacji składu mieszanki na biegu jałowym. Poznasz ją po tym że silnik będzie reagował na jej pokręcanie. Tą śrubkę ustaw tak aby obroty były mozliwie najszybsze i następnie odkręcaj tą od przepustnicy do momentu aż silnik zacznie pracować nierówno. Ponownie koryguj skład mieszanki i znowu przymykaj przepustnicę rób to tak długo aż osiagniesz minimalne obroty przy których silnik pracuje równo. Wtedy dokręć srubę od położenia przepustnicy (otwieraj przepustnicę) tak aby uzyskać obroty silnika rzędu 800-900/min. Sprawdź czy gwałtowne otwarcie przepustnicy nie gasi silnika. Jesli zgaśnie lub dostanie czkawki, odrobinę odkreć śrubkę od składu mieszanki i powtórz sprawdzenie. Oczywiście całą regulację zrób gdy silnik jest nagrzany.
      No i jeszcze jedno, upewnij się że ssanie jest wyłaczane do końca po wciśnieciu gałki (albo jeśli masz już automatyczne ssanie czy wyłącza się po nagrzaniu silnika do końca) Nie wyłaczajace się do końca ssanie może również być powodem gaśnięcia silnika po nagrzaniu.
      Pozdr.
      • etom Re: Problem z wolnymi obrotami POLO 84' 09.12.04, 02:12
        Jeszcze mozliwe jest( przy duzym przebiegu ),ze gaznik dostaje falszywe
        powietrze przez wytarta oske przepustnicy.
      • mbnet Re: Problem z wolnymi obrotami POLO 84' 09.12.04, 18:56
        Dziękuje bardzo za tak szczegółowy opis regulacji gaźnika.Problem jest o tyle
        dziwny(chociaż wydawałoby się że prozaiczny),że gaźnik był regulowany,ostatnio
        po około 2 miesiącach nagle padły wolne obroty,od razu wykręciłęm dysze od
        wolnych-przekonany że jest zatkana.Przeczyściłem(oczywiście powietrzem nie
        szpilką:)) i jak na mój gust jest czysta i teraz:gdy jest wkręcona maksymalnie
        silnik gaśnie,jeśli wykręcam o 1obrót silnik pracuje wspaniale-z tego na logike
        powinienem wywnioskować że dysza jest zatkana,ale ona nie jest zatkana.I ręce
        mi opadają.Mam filtr paliwa,przed pompką(była czyszczona przy okzaji
        czyszczenia gaźnika),i zmieniam go regularnie.Jest zabrudzony,ale bez przesady
        chyba nie powinien puszczać śmieci???Zmienie.Śruby które są regulacyjne to w
        moim gaźniku:(dysza wolych-chciaż nie ma możliwości regulacji nią bo chodzi
        zbyt luźno jak nie jest dokręcona,po drugiej stronie jest duża śruba przy
        pokręcaniu której silnik reaguje zmianą poziomu obrotów,ale jak na mój gust
        jest to śruba regulacji powietrza,co słychać przy pokręcaniu jak silnik
        pracuje,zasysa więcej bądź mniej powietrza i zaraz przy niej jest mała śrubka
        której nie ruszałem jeszcze bo szczerze nie wiem do czego służy)Przepraszm za
        ten chaotyczny opis.Wydaje mi się że przepustnica jest ok.Ale tym opisie moge
        prosić o jeszcze jedną diagnoze?:)Posiadam gaźnik firmy Pierburg model raczej
        podstawowy/SOLEX.można obejrzeć jego dokładną budowe na
        stronie:www.dnet.pl/~czernia/ciekawostki/gaznik.htm#_Gaźnik_teoria
        To niby solex,ale w 100% przypomina mój.Jeszcze raz proszę o pomoc
        • ag2812 Re: Problem z wolnymi obrotami POLO 84' 10.12.04, 21:28
          To co piszesz wskazuje na problem jednak z dopływem paliwa. Otóż dysza powinna być wkręcona do oporu, jeśli silnik pracuje przy odkręconej tzn, że paliwo idzie wtedy bokiem a nie przez dyszę. Chyba że ma nie być do końca wkręcona, choć z rysunku wynika że raczej tak. Obejrzej uważnie gniazdo gdzie wkręcamna jest dysza. Może tam jest jakiś syfek. Inny problem to elektrozawór. Nie widać dokładnie z tych rysunków jak on jest umiejscowiony w przewodzie. Moze na wprost dyszy i bezpośrednio z nią ma styczność przy odcięciu paliwa. Sprawdż go po wykreceniu czy działa podpinając do kabelka przy włączonej stacyjce.
          Ostatecznie możesz ustawić silnik jak mówisz, przy niedokreconej do końca dyszy. Tylko by było to skuteczne musisz włożyć jakąś podkładke albo uszczelkę tak by dysza nie odkreciła się od drgań. Zreszta tam powinna być jakaś uszczelka (pierścień gumowy lub podkładka miedziana) aby pod dyszę nie wchodziło dzikie powietrze.
          Nic innego nie przychodzi mi do głowy.
          Powodzenia.
    • marcin.klonowski Re: Problem z wolnymi obrotami POLO 84' 09.12.04, 10:25
      a może tam jakiś syf leci do gaźnika i zapycha dysze? Warto by zamontować
      filterek paliwa. A samo rozebranie i przeczyszczenie gaźnika jest dość proste -
      proszę obejrzeć jakąś książkę o gaźnikach - potem to już pestka. Ważne tylko
      żeby nic nie pomylić przy składaniu
      • mbnet Re: Problem z wolnymi obrotami POLO 84' 10.12.04, 19:45
        w istocie filtr był brudny zmieniłem,teraz zostało już tylko rozebranuie
        gaźnika...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka