Dodaj do ulubionych

Naprawa samochodu

15.04.05, 15:34
Witam, chciałabym sie dowiedzieć jak okres przysługuje na reklamację
polakierowanego blotnika w samochodzie. Samochód naprawioniano mi w zesłym
roku w autoryzowanym serwisie. Dotyczyło to naprawy i polakierowania nadkola.
Było tam ognisko rdzy. Po kilku miesiącach od naprawy rdza pojawia sie
ponownie. Czy mam prawo domagać się ponownej naprawy, jeśli tak to w jakim
terminie od wykonania naprawy.
Nie wiem czy to istotne ale naprawa była wykonywana w ramach ubezpieczenia.
Błotnik był porysowany w wyniku kolizji (nie z mojej winy) i koszty naprawy
zostały pokryte prez firmę ubezpieczeniową sprawcy kolizji.
Obserwuj wątek
    • marcin.klonowski Re: Naprawa samochodu 18.04.05, 12:03
      Federacja Konsumentów ujmuje to tak:
      1. Jeżeli towar jest niezgodny z umową, kupujący może żądać doprowadzenia go do
      stanu zgodnego z umową poprzez naprawę albo wymianę na nowy. Chyba że naprawa
      albo wymiana są niemożliwe lub wymagają nadmiernych kosztów. Przy ocenie
      kosztów uwzględnia się:
      - wartość towaru,
      - rodzaj i stopień niezgodności, a także
      - niedogodności, na jakie naraziłby kupującego inny sposób zaspokojenia jego
      oczekiwań.

Naprawa lub wymiana jest nieodpłatna, a ponadto sprzedawca ma obowiązek zwrotu
      kosztów poniesionych przez kupującego takich, jak koszty demontażu,
      dostarczenia, robocizny oraz ponownego zamontowania i uruchomienia.

Kupujący (nie sprzedawca) wybiera konkretne roszczenie, tj. żądanie naprawy lub
      wymiany, należy to zrobić na piśmie. Jeżeli kupujący, w razie stwierdzenia
      niezgodności towaru z umową, zażąda doprowadzenia towaru do stanu zgodnego z
      umową nie wskazując, w jaki sposób (poprzez wymianę czy poprzez naprawę),
      sprzedawca może wyznaczyć kupującemu w tym celu odpowiedni termin. Po upływie
      wyznaczonego terminu uprawnienie do dokonania wyboru przechodzi na drugą
      stronę, czyli sprzedawcę.

W razie, gdy kupujący zgłosi roszczenie o wymianę, a wymiana będzie niemożliwa
      lub będzie wymagała nadmiernych kosztów, kupujący będzie uprawniony do żądania
      naprawy.

Taka sama sytuacja ma miejsce, gdy konsument żąda naprawy, a jest ona
      niemożliwa lub wymaga nadmiernych kosztów, będzie on uprawniony do żądania
      wymiany.

2. Konsument może żądać obniżenia ceny albo odstąpienia od umowy (zwrotu
      pieniędzy), dopiero gdy nastąpiła jedna z sytuacji:
      - sytuacja opisana w pkt.1 (naprawa lub wymiana jest niemożliwa lub wymaga
      nadmiernych kosztów),
      - sprzedawca nie zdoła wymienić lub naprawić produktu w odpowiednim czasie
      (przy określaniu odpowiedniego czasu naprawy lub wymiany uwzględnia się rodzaj
      towaru i cel jego nabycia),
      - naprawa albo wymiana naraża kupującego na znaczne niedogodności.

Od umowy nie można odstąpić, jeśli niezgodność towaru z umową jest nieistotna.

TERMINY I TRYB DOCHODZENIA ROSZCZEŃ

Jeżeli sprzedawca w chwili zawarcia umowy wiedział o tym, że towar jest z nią
      niezgodny i nie zwrócił na to uwagi kupującego, to odpowiada przed konsumentem
      przez 10 lat (tyle trwa termin przedawnienia przewidziany przez polskie
      przepisy).

W pozostałych przypadkach:
      Sprzedawca odpowiada za niezgodność towaru konsumpcyjnego z umową, jeżeli
      kupujący stwierdzi tę niezgodność przed upływem dwóch lat od wydania towaru. W
      przypadku wymiany towaru na nowy termin dwuletni biegnie na nowo.

Jeżeli przedmiotem sprzedaży jest rzecz używana, sprzedający i kupujący mogą
      wspólnie zgodzić się na skrócenie tego terminu, jednak nie poniżej jednego
      roku.

O niezgodności towaru z umową konsument musi powiadomić sprzedawcę w ciągu
      dwóch miesięcy od chwili jej stwierdzenia. W celu zawiadomienia wystarczy
      wysłać zawiadomienie do sprzedawcy. Trzeba to zrobić w sposób, który pozwalałby
      w razie wątpliwości udowodnić, że takie zawiadomienie miało miejsce np. poprzez
      wysłanie listu poleconego z potwierdzeniem odbioru. Kupujący traci uprawnienia,
      jeżeli przed upływem dwóch miesięcy od stwierdzenia niezgodności towaru
      konsumpcyjnego z umową nie zawiadomi o tym sprzedawcy.

Termin ten nie dotyczy jedynie artykułów spożywczych, przy zgłaszaniu
      reklamacji żywności musimy się kierować krótszymi terminami.

Od momentu stwierdzenia przez kupującego niezgodności towaru z umową biegnie
      roczny termin przedawnienia jego roszczeń. Po tym terminie nie można już
      dochodzić swoich roszczeń.

Ale:
      - sprzedawca zawsze odpowiada przed konsumentem za niezgodność towaru z umową
      przez pełne dwa lata (od chwili wydania towaru), roczny termin przedawnienia
      nie ogranicza w tym wypadku uprawnień konsumenta.
      - termin przedawnienia nie biegnie (jest zawieszony) w czasie wykonywania
      naprawy lub wymiany,
      - nie biegnie także (jest zawieszony) w czasie prowadzenia rokowań pomiędzy
      kupującym a sprzedawcą, nie mogą one jednak trwać dłużej niż trzy miesiące.

Tylko przez rok od chwili wykrycia niezgodnosci towaru z umową można żądać
      odstąpienia od umowy i zwrotu zapłaconych pieniędzy.

Sprzedawca musi się ustosunkować do żądania konsumenta w terminie 14 dni,
      jeżeli tego nie uczyni, oznacza to, że uznał je za uzasadnione.

• dud-eek Re: Naprawa samochodu 16.02.15, 12:54
      Jestem ciekaw czy to możliwe, szczerze mówiąc nie wydaje mi się. Może być trudno udowodnić że to ognisko jest wynikiem kiepskiej naprawy.
      • magiker Re: Naprawa samochodu 23.02.15, 08:55
        Też tak myślę, że najtrudniej udowodnić zaniedbanie przy naprawie ale jeśli zdecydujesz się tego dochodzić to napisz koniecznie jakie są rezultaty.
    • bmw4ever Re: Naprawa samochodu 18.06.15, 13:23
      Dlatego najlepiej wszystkie naprawy i kosmetykę auta wykonywać w zaufanym autoryzowanym serwisie. Ja z moim BMW jeżdżę tylko do Zdunka w Gdyni i chłopaki zawsze mówią mi co i jak.
      • t.birczyk Re: Naprawa samochodu 19.06.15, 20:05
        Oczywiście, że tak to była wykonana usługa, dlatego też okres gwarancji na nią wynosi 2 lata.
        • 3hubby Re: Naprawa samochodu 08.07.15, 21:16
          Dwa lata to dużo...
          • 3hubby Re: Naprawa samochodu 05.02.16, 17:00
            Na przyszłość szukajcie lepszych warsztatów.. Ja po dzwonie oddałem auto do www.solidny-blacharz.pl. Polecało mi go klika osób, wiec zdecydowałem się na oddanie samochodu tam. Sprawnie wszystko mi naprawili, bez żadnego oszukiwania, a co najważniejsze w nie za drogo.
    • b.jedral Re: Naprawa samochodu 07.01.16, 10:54
      Po pomalowaniu najpóźniej do 1,5 roku zaczyna się od nowa historia z tym, ze ze zdwojoną siłą, nic na to nie poradzisz i nie będziesz miał uwzględnionej reklamacji. Jeśli malowałeś z powodu rdzy należało zrobić zdjęcia, by pokazać je potencjalnemu kupcowi (żeby nie było, że bity. Sporo informacji jest na blogu nocar.pl, daję ci link do przykładowego wpisu i wycieraczkach nocar.pl/blog/jakie-wycieraczki-do-samochodu-wybrac/
      • kieszkowix Re: Naprawa samochodu 18.01.16, 18:18
        Z mocy prawa na reklamacje masz 2 lata więc możesz próbować w ten sposób to załatwić. Ja naprawiam swoje auto w Autoukładzie gdzie nie miałem jeszcze takich sytuacji żeby mi odmówili. Raczej starają się zadowolić klienta.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka