10.07.05, 21:54
jak sie sprawdza aluminiowany tłumik polmostrów, zmieniam go w fiacie (punto
II)?
Obserwuj wątek
    • bolek1235 Re: tłumiki 11.07.05, 12:22
      Nie do końca rozumiem co chcesz sprawdzać. Tłumik musi być przede wszystkim
      dedykowany do danego modelu samochodu. Zupełnie oddzielną sprawą jest producent
      tłumika a tak na prawdę jego jakość. Różni producenci używają róznych
      materiałów, różnej technologii produkcji (kasa) i różnie testują swoje tłumiki
      (bywa, że wcale). Jesli fabryka jest bogata to ma własne laboratoria do
      przeprowadzania badań akustyki i charakterystyki tłumika. Mniejsze i
      biedniejsze wytwórnie tego praktycznie nie robią bo ich po prostu nie stać.
      Takie firmy bazują tylko na swoim potencjale inżynieryjnym, najczęściej
      pochodzącym z innych, wcześniej istniejących fabryk a także podglądają
      rozwiązania innych (szpiegostwo przemysłowe). Poza tym w naszym kraju gdzie
      wielu ludzi nie stać na wymiane tłumika za cenę około 1000 zł lub więcej
      sprzedają się produkty tańsze ale niskiej jakości. Sam niedawno wymieniałem
      tłumik w moim punto i na własnej skórze przekonałem się jaka jest różnica
      między tłumikami różnych firm, niestety jeden z tańszych tłumików polskiego
      producenta okazał się tylko nieudaną podróbką a tak ładnie wyglądał (fatalna
      akustyka, zbyt sztywny łącznik elastyczny oraz większa grubość puszki tłumika w
      stosunku do oryginału o 15mm). Jeszcze jedna sprawa: w punto II są dwa tłumiki
      i w zależności od tego gdzie jest uszkodzenie można wymienić tylko jeden -
      będzie taniej. Jeżeli chcesz wymieniać ten tłumik samodzielnie to potrzebny
      jest kanał bądź najazd, przecinarka ściernicowa, klucze i odrdzewiacz. Dobrze
      jest wymienić także zawiesia, nawet gdy wyglądają na nieuszkodzone i metalową
      uszczelkę pierścieniwą przed pierwszym tłumikiem. To tyle z moich doświadczeń z
      tłumikami do punto II.
      • fiskars Re: tłumiki 12.07.05, 10:24
        Dzięki za obfitą odpowiedz! Chodziło mi o to jak sie sprawują tłumiki firmy
        Polmostrów.Wymieniam go w Punto II.Jest to końciowy tłumik i jest aluminiowany,
        jak się sprawdza? i ile wytrzymuje, orginalny wytrzymał mi 5 lat.pozdrawiam
        • bolek1235 Re: tłumiki 13.07.05, 14:10
          Niestety nie wiem jaką trwałość maja te tłumiki bo nie taki założyłem. To co
          pisałem wcześniej dotyczyło pierwszego tłumika. Ogladałem ten tłumik z
          polmoostrów i można przypuszczać, że 3 lata powinien wytrzymać, może więcej (to
          bardzo nietechniczna ocena). Jedna sprawa: ten tłumik chyba nie ma kanału
          odwadniającego który powinien być w przedniej, dolnej części puszki. Bez tego
          kanału wewnątrz tłumika będzie się zbierać "kondensat", którego składem nie
          jest tylko woda a to może powodować przyspieszoną korozję od środka. Trwałość
          tłumika zależy również od sposobu jazdy (miasto/trasa/krótkie/długie
          odcinki/sól na drodze). Być może ktoś z czytających to forum jeżdzi już na tym
          tłumiku. Ale chyba nikt wystarczająco długo aby dać jednoznaczną odpowiedź.
          Pozdrawiam!
          • fiskars Re: tłumiki 14.07.05, 21:50
            Dzięki za opinię, pozdrawam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka