Dodaj do ulubionych

CC-chrobotanie

19.07.05, 23:58
Witam. Moje CC 700 - 112 kkm przebiegu.
Ostatnio mialem dosc dluga trase. Zrobilem prawie caly czas jadac 2500 tys km.
Od tamtego czasu slysze chrobotanie jakby w silniku. Co to moze byc ?
Moze to byc cos ze sprzeglem? Dodam ze prze wyjazdem podczas ruszania sluchac
bylo pisk, szczegolnie przy mocniejszym ruszeniu. Po powrocie pisk ustal.
Prosze o pomoc, moze kolega Łobuzek sie wypowie?
Pozdrowka z Rzeszowa
Obserwuj wątek
    • drac0 Re: CC-chrobotanie 20.07.05, 09:23
      Dodam jeszcze jedno. Dzisiaj rano jak posluchalem zimnego silnika oglowy bylo
      slychac po lewej jego stronie - tam gdzie jest zamocowany alternator. Wydaje mi
      sie ze to popychacze. Kiedys klekotaly tylko na zimnym, teraz juz nawet na
      goracym silniku.
      Czy to oznacza remont czy mozna z tym jeszcze jezdzic ?
      • poldek16 Re: CC-chrobotanie 20.07.05, 09:31
        To prawdopodobnie łożysko alternatora przynajmniej to chrobotanie i pisk paska na to wskazuje. Jeżdzić z tym nie radzę bo możesz poważniej uszkodzić alternator i z parudziesięciu złotych za łożysko zrobi się pareset za alternator.
        Popychacze nie chroboczą tylko jak słusznie napisałeś klekotają. Jezeli słuchać je tylko na wolnych obrotach to jeszcze możesz pojeździć trochę ale jeśli słychać je cały czas to niestety trzeba tam zajrzeć prawdopodobnie któryś będzie do wymiany.
    • lobuzek1 Re: CC-chrobotanie 21.07.05, 08:57
      Witam. Moim zdaniem łożysko w alternatorze powoli odchodzi w niebyt. U mnie
      zaczęło szumieć i trzeba było je wymienić. Pojawiało się to przy mocniejszym
      ruszeniu, bo wprowadzałeś silnik na wyższe obroty tak więc alternator
      automatycznie szybciej się kręcił. Skoro zaczyna ci chrobotać, to czym prędzej
      zasuwaj do mechanika, bo zajeździśż alternator, łożysko się po prostu rozleci i
      zostaniesz bez ładowania, pomijając ucięcie paska.
      Na mój gust nie są to popychacze. Jedyne co popychacze mogą zrobić to klekotać,
      kiedy już się wyrobią. Za skarby świata nie mają prawa chrobotać.
      Pozdrawiam, w razie czego pisz.
    • drac0 Re: CC-chrobotanie 22.07.05, 14:10
      Nie zgadniecie co bylo. poluzowal sie alternator i stukal o obudowe silnika :>
      Masakra jakie to auto jest nieobliczalne.
      A co do piszczenia to nie byl pasek napewno bo to sprawdzalem i nawet pasek
      wymienialem, znajomi mowili ze to sprzeglo. Ale przeciez nie moze tak piszczec
      sprzeglo. po ostatniej trasie piszczenia nie ma :)

Co powinienem w silniku wymienic? I jakie sa z tym zwiazane koszty ?
      jak myslicie silnik 900 da sie bez wiekszych problemow przelozyc do mojego ?

Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka