artur_bud 30.09.05, 13:40 Jak wymienić? Ktoś może ma jakieś doświadczenia albo może podesłać jakieś materiały na temta wymiany termostatu? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tomi_22 najlepiej... 30.09.05, 14:33 w warsztacie, i nie krzyczec potem na forum, ze "sie zepsulo" Serio, z krzykiem to nie do ciebie osobiscie, ale to nie jest droga usluga. 50zl chyba. Odpowiedz Link Zgłoś
artur_bud Re: najlepiej... 30.09.05, 15:41 właśnie dlatego pytam, bo byłem w warsztacie i mechanik powiedział, że żeby wymienić termostat to musi rozebrać rozrząd (pasek i koła zębate) i już za samą robociznę chce 150 zł do tego termostat 50 zł. A nie chce się dać naciągnać, kumpel, co prawda w golfie, wymieniał termostat i było to 5 minut roboty i aż mi się wierzyć nie chce, że w kadecie jest to aż tak czasochłonne. Odpowiedz Link Zgłoś
waskes29 Re: najlepiej... 30.09.05, 15:53 artur_bud napisał: > właśnie dlatego pytam, bo byłem w warsztacie i mechanik powiedział, że żeby > wymienić termostat to musi rozebrać rozrząd (pasek i koła zębate) i już za samą > > robociznę chce 150 zł do tego termostat 50 zł. A nie chce się dać naciągnać, > kumpel, co prawda w golfie, wymieniał termostat i było to 5 minut roboty i aż > mi się wierzyć nie chce, że w kadecie jest to aż tak czasochłonne. Bo w golfie jest to kwestja 3 srubek na wierzchu i to jest najwazniejsza przewaga vw na wiekszoscia marek ,moze tylko mercedes dorownuje prostota napraw. Nie wiem gdzie opel ma termostat ale rzeczywicie pompa napedzana jest przez rozrzad wiec bardzo mozliwe ze trzeba go zdjac ,wiec warto odrazu wymienic pasek roz. jak nie byl dawno wymieniany. A tak przy okazji jak ktos ma taki stary samochod i mozliwosc wykonywania napraw w wlasnym zakresie to nie lepiej kupic sobie dobra ksiazke do tego modelu ,to sa proste samochody i duzo mozna porobic przy nich samemu. Taka ksiazka kosztuje pewnie z 30-40 zl a i pewnie na alegro to i za 10zl mozna kupic -niektore sa tak dobre ze dokladnie narysowane sa nawet powazniejsze naprawy wiec zawsze warto miec cos takiego. Odpowiedz Link Zgłoś
pjetiab Re: Termostat w kadecie 1,4i 30.09.05, 22:16 Niestety musze Cie zmartwic , ze pan z warsztatu mial racje z tym rozrzadem ,wiem bo sam mam taki silnik w astrze i tez niema mozliwosci wymiany termostatu bez demontazu rozrzadu lacznie z kolem pasowym. To mnie nauczylo zeby kolejne termostaty wymieniac razem z rozrzadem co 60.000 bezwgledu nato czy jest dobry czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
artur_bud Re: Termostat w kadecie 1,4i 02.10.05, 10:19 no już po problemie, znalazłem fajną stronkę www.kadett.cz dużo rzeczy opisanych co prawda w języku naszych południowych sąsiadów ale w połączeniu z obrazkami można sobie poradzić. Odpowiedz Link Zgłoś