Gość: zencol IP: *.chomiczowka.net.pl 20.09.02, 21:01 Czy celowe (i prawidłowe) jest dodawanie do oleju silnikowego dodatku poprawiającego własności smarne oleju. Środek ten to xeramic lub motor life. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
adam.grabalowski Re: silnik tdi 20.09.02, 21:23 Jaki przebieg i jaki silnik ? Bo generalnie spece od silników do nowych, nie przepracowanych jednostek nie zalecają wlewania czegokolwiek poza olejem zalecanym przez producenta. I tyle. Niektórzy wskazują na zbawienny wpływ środków na bazie teflonu, który ma uzupełniać drobne nieszczelności, dodatkowo zmniejszać tarcie itd. Każdy ma prawo do własnej opinii na ten temat jednak wśród znajomych, niezleżnych mechaników niewielu jest zwolenników takiego "rasowania" napędu. Gdy silnik ma niewielki przebieg, powinien sprawować się dobrze bez takich dodatków. Gdy jest już mocno nadwyrężony, żadne cudowne środki na dłuższą metę mu nie pomogą a zwiększą jedynie toksyczność spalin i moga przyspeiszyć jego "zgon". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zencol Re: silnik tdi IP: *.chomiczowka.net.pl 21.09.02, 16:26 Poprzednim autem tipo z 1,9tdi przejechałem 260 tys.km. Silnik był zalewany mobilem1-syntetyk. Od wymiany do wymiany nie chłeptał oleju, co drugi przegląd dolewałem hołka, silnik pracował "wyraziście", czuło się jego żwawość. Teraz w giełdzie samochodowej przeczytałem o nowym środku poprawiającym własności oleju,jest to PM Xeramic. Środek na bazie składników ceramicznych, testowany przez kierowców formuły 1. Ich opinie są zgodne co do zalet, wad nie stwierdzili. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
veinaa Re: silnik tdi 02.10.18, 21:06 A co jeśli jest już mały problem? Auto VW Golf 2.0 Tdi, trochę się muli. Jak myślicie, środek typu Xeramic pomoże? Czy chodzi o ten produkt: allegro.pl/xeramic-ochrona-silnika-500ml-cw-xe-20103-i7500727280.html czy o jeszcze coś innego? Czy może coś takiego: allegro.pl/stp-regenerator-do-silnikow-diesel-30-009-300ml-i7514428883.html Odpowiedz Link Zgłoś
bombino Re: silnik tdi 15.11.18, 21:06 lej dobry olej i nie trzeba lać dodatków :) Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejdzierzyn Re: silnik tdi 17.11.18, 22:41 Odradzam lanie niesprawdzonych specyfików, jak juz to tylko MOS2. jak nie jestes pewien, czy pomoże, to lepiej nie lej, a zaoszczedzone pieniadze wydaj na lepszy(nie koniecznie dużo droższy)olej. Odpowiedz Link Zgłoś
bombino Re: silnik tdi 20.11.18, 23:26 No ale ja nie mowie o wlewaniu jakichś byle jakich dodatków, można i wlać coś znanego i sprawdzonego :) Odpowiedz Link Zgłoś