Dodaj do ulubionych

SERWISOWANIE PO GWARANCJI

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.09.02, 23:01
Jestem posiadaczem Opla Vectry z 99r., ktorego zawsze serwisowalem w ASO.Czy
polecalby pan zmiane na np.Carmana?Czy sa duze roznice cenowe?Czy posiadaja
wszystkie urzadzenia diagnostyczne i moga przeprowadzic calkowita diagnostyke?
Jak wyglada sprawa gwarancji Opla na silnik i karoserie czy traci sie ja?Czy
Carman wpisuje wszystko do ksiazki serwisowej?I drugie pytanie o to auto, czy
normalnym zjawiskiem jest trzeszczenie foteli w 3 letnim aucie?Jakby cos
popekane bylo w nich.Czy cale trzeba wymienic?Podobno w wielu modelach Vectr
to sie zdarza.Z gory dziekuje za odpowiedzi!
Obserwuj wątek
    • Gość: MaciejK Re: SERWISOWANIE PO GWARANCJI IP: *.radiomerkury.pl 27.09.02, 06:39
      Ja tez w tej kwestii więc sie podłaczę, mam Ibizę w czerwcu minał jej roczek i
      gwarancja, więc na przeglad 30 kkm udałem sie w sierpniu do Kwik-fita to samo
      co Carman mi do nich akurat bliżej. Róznice w cenie są kolosalne w ASO Seat za
      przeglad wołają 700 zł -ja zapłacilem 340. Przeglad był ubozszy jedynie o
      podlączenie do komputera i z tym wiąze sie moje pytanie. Czy w nowych(w miarę
      nowych) autach jeśli silnik chodzi bez zarzutu jest potrzeba podlaczania do
      komputera. Nie mam ochoty przeplacać w ASO a pewnie odpowiednie komputerki
      tylko u nich się znajdują.
      z góry dziękuję za odpowiedź.
      PZDR
    • Gość: els Re: SERWISOWANIE PO GWARANCJI IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.09.02, 10:05
      Witam !

Przeglądy w ASO mają swoje zalety ale wadą jest oczywiście cena. Coś w własnej
      praktyki, przez pierwsze 3 lata do 60,000 km przeglądy robiłem w ASO ( Renault
      Laguna )ale się opłaciło, dlaczego ? Ano po prawie roku po upływie gwarancji
      padł sterownik od ABS, koszt jakieś 2500 zł nie licząc robocizny. Napisałem do
      Renault Polska w Warszawie, wzięli koszty na siebie jako gwarancyjne mimo że ta
      dawno już upłynęła. Najważniejsze było że były przeglądy w ASO robione, bez
      tego nie było by o czym gadać. Żeby było smieszniej znów za niecały rok
      wymieniony wcześniej sterownik znów padł ale skończyło się na naprawie w ramach
      12 miesięcznej gwarancji na oryginalne części zamienne i znów nic nie
      zapłąciłem :))). Podobnie jest z np. 6 letnią gwarancja na perforacje nadwozia,
      jeśli nie ma przeglądów w ASO nici z owej gwarancji. Karman i inni mogą
      stemplować w książkę co chcą ale nie ma to żadnego wiążącego znaczenia jeśli
      chodzi o gwarancje, po prostu nie jest to honorowane przy ewentualnych sporach.
      Od tego roku odpuściłem sobie servis, olej i filtry zmieniam sam.
      Co do fotala w Vectrze nie pomogę, nie ta marka.

Pozdrawiam, els

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka