Dodaj do ulubionych

dym z tłumika

IP: *.avc.com.pl 10.12.02, 12:02
Na wstępie powiem, że nie jestem blondynką. Ale mam pewne zapytanie, kt. nurtuje mnie od dawna.
W niektórych samochodach im zimniej tym ilość widzialnego dymu z tłumika (para wodna?) wzrasta i
nie maleje lub nieznacznie maleje przy rozgrzanym silniku. Proszę zauważyć, że obecnie przy niskich
temperaturach w niektórych samochodach (niezależnie od marki) jest dużo "dymu", w niektórych
mniej a w innych w ogóle. Czy im więcej "dymu" tym gorzej? (wątpię ponieważ dzisiaj widziałam A8 z
wielkim obłokiem z tyłu). Czy Pan Ekspert może mi wytłumaczyć to zjawisko? Zcy ilość "dymu"
świadczy o złej regulacji silnika. Piszę dym w " " ponieważ gdy jest ciepło to go nie widać więc chyba
para wodna??
Dziękuję!
Obserwuj wątek
    • ry.mi Re: dym z tłumika 10.12.02, 12:56
      Przy spalaniu węglowodorów powstaje dwutlenek węgla i woda (głównie). Jeżeli
      układ wydechowy jest zimny to para wodna kondensuje się w środku i wydostaje na
      zewnątrz w niewielkiej ilości. Po rozgrzaniu tłumików zgromadzona woda paruje i
      jest widoczna zimą w dużej ilości. Po odparowaniu z układu wydechowego ilość
      wypływającej pary zmniejsza się.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka