Dodaj do ulubionych

układ kierowniczy - Favorit

02.01.03, 15:33
Posiadam dosyć leciwą Favorite i... mam pytanie. Od pewnego czasu zauważyłem,
że aby jechać prosto musze mieć kierownicę skręconą lekko w prawo. Teraz
jakby coraz więcej. Końcówki drążków kierowniczych nie mają luzu, natomiast
niedawno wymieniałem samodzielnie łożyska w pisatach przednich kół i na
drążki mogły działać przy tej operacji jakieś siły (czasami nawet dosyć
znaczne). Czy w związku z tym mogłu one się jakoś poluzować w maglownicy, i
tracę zbieżność? Sytuacja wygląda tak, że po puszczeniu kierownicy samochodu
nie ściąga na żadną strone, a jak np. na skrzyżowaniu puszczę kierownice
(skierowaną niby do jazdy na wprost) to po ruszeniu wraca ona do swojego
położenia (lekko w prawo) i samochod jedzie prosto. Co może być przyczyną i
jak dokonać sprawdzenia tego zjawiska i ewentualnej naprawy.
Obserwuj wątek
    • adam.grabalowski Re: układ kierowniczy - Favorit 02.01.03, 16:47
      Nie obędzie się bez wizyty w zakładzie regulującym geometrię. Niech
      skontrolują, czy wszystko jest w porządku ot tak na wszelki wypadek. Lepiej
      mieć pewność nawet jeśli na pozór wszystko wydaje się OK. Przy okazji proszę
      zwrócić im uwagę, aby ustawili koło kierownicy do jazdy na wprost.
      Tak to już jest, że ingerencja w układ jezdny (wymiana łożysk zwykle też),
      zawieszenie, układ kierowniczy wymaga późniejszej kontroli. Bez odpowiednich
      przyrządów i kwalifikacji, samemu zrobić tego nie sposób.
      • ry.mi Re: układ kierowniczy - Favorit 02.01.03, 23:39
        Przy odkręcaniu z pierwszego oporu jak i przy dokręcaniu łożysk przednich kół
        należy ramię klucza utrzymywać w okolicach poziomu. Siły występujące w trakcie
        tych czynności są znaczne.
        Przyczyną omawianej usterki może być też nieprawidłowe osadzenie łożyska (za
        płytko wbite łożysko z powodu zabrudzenia wnętrza piasty, krzywo wbite) jak też
        za słabe dociągnięcie nakrętką ściskającą oba łożyska piasty. Niektórzy również
        sądzą, że należy zostawić luz i po lekkim dociągnięciu lekko cofają nakrętkę
        (praktyka z malucha). W rezultacie takiego montażu piasta, a więc i koło
        znajdują się bardziej na zewnątrz co narusza prawidłową zbieżność i ustawienie
        koła kierownicy do jazdy na wprost.
        • Gość: Tomek Re: układ kierowniczy - Favorit IP: *.kolornet.pl 10.01.03, 20:30
          Chcialbym zauwazyc, ze w Skodzie lozysko z przodu nie jest stozkowe, tylko
          kulkowe dwurzedowe zamkniete, dokreca sie bez luzu - z duzym momentem 0- cos
          kolo 150Nm.
          Sam mam Favoritke, po wymianie lozysk koniecznie trzeba sprawdzic geometrie. W
          dodatku wymiana lozysk jest tu na tyle trudna, ze nie zalecam samodzielnej. Mam
          nadzieje, ze przy osadzaniu lozyska korzystal Pan z prasy, a nie walil mlotem i
          przez jakas rurke, bo moglo sie lozysko zwichrowac.
          Poza tym proponuje (bez urazy) sprawdzic cisnienie w kolach i szczelnosc - byc
          moze wbila sie np. szpilka i powoli uchodzi powietrze, powodujac sciaganie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka