Dodaj do ulubionych

Opony całoroczne czy zimowe

24.10.06, 15:41
Stoję przed dylematem, zbliża się zima a starych zimówek nie mogę założyć bo
sie kończyły, muszę też wymienić letnie. Zatem wchodzić w całoroczne mam na
myśli navigatory 2 czy kupować zimowe, a później wiosną letnie? Mieszkam na
nizinach.

Prosze o opinie, najchętniej od użytkowników navigatorów 2
Obserwuj wątek
    • staruch5 Re: Opony całoroczne czy zimowe 24.10.06, 17:02
      ile przejezdzasz rocznie?
      na ktorej nizinie mieszkasz? Szczecinskiej, czy klolo Suwalk?
      • dakard Re: Opony całoroczne czy zimowe 24.10.06, 20:24
        :) koło Poznania.

Rocznie robie chyba ok 15 kkm, hmm albo wiecej od kwietnia zrobiłem przecież 16 kkm czyli wyszło by że pod 30 kkm, ale w tym roku była francja czyli ok 4,5 kkm extra.
        • staruch5 Re: Opony całoroczne czy zimowe 24.10.06, 22:33
          Poznan, no to zimy (snieg na drodze) masz przecietnie pare dni w roku. Ja mam
          zimowki i letnie od wielu lat, ale wiecej chyba mam sniegu pod kolami. To wcale
          nie wychodzi drozej przy Twoim przebiegu. Przy malych przebiegach nie ma sensu
          zakladac opony w 6., 7. i dalej roku jej zycia, bo jeszcze nie jest lysa.
    • baartur Re: Opony całoroczne czy zimowe 25.10.06, 09:46
      Lepiej zainwestować i kupić zimówki i później letnie jednak w zimie będzie się
      lepiej jeździło na oponach zimowych niż całorocznych a jak będzie taka zima jak
      miniona to tym bardziej polecam kupno zimówek...
      • emes-nju Re: Opony całoroczne czy zimowe 25.10.06, 11:59
        To nie jest takie oczywiste. Dobre uniwersalne (Navigator czy Eagle Vector EV-2) moga byc zdecydowanie lepsze od kiepskich zimowek. Sprawdzalem - Navigator I byl zdecydowanie lepszy od Barum Polaris. ZDECYDOWANIE. A w lecie Navigatory radzily sobie zupelnie dobrze - byly tylko troche glosniejsze od przecietnych letnich i mialy tendencje do piszczenia w najwyzszych temperaturach.
        • dakard Re: Opony całoroczne czy zimowe 25.10.06, 12:10
          Własnie zimowe mam Polaris, to dość mocno zjechane, no i strasznie hałasują.

A wiec na 99% kupuję navigator 2 185/65 R14 kosztują chyba ok 150 zł w norauto
          ( wymiana gratis )
          • jadar62 Re: Opony całoroczne czy zimowe 25.10.06, 17:21
            Widze ze szerokosc masz 185. W tym wypadku jezeli chcesz zaoszczedzic to smialo
            kup caloroczne. Tych snieznych dni na drogach jest malo, moze tylko z rana do
            chwili uprzatniecia sniegu, a potem jest czarna. Testy opon wykazaly, ze na
            suchej lub mokrej nawierzchni zimowki przegrywaja z letnimi. Byl taki artykul -
            opony zimowe wielka sciema - . Z reszta sam to potwierdzam. Gdy jezdze na
            zimowkach i jest sycho to niestety, ale droga hamowania sie wydluza. Nie warto
            przeplacac. Najlepsze sa opony casloroczne na nasze warunki.
            • goldi73 Re: Opony całoroczne czy zimowe 31.10.06, 20:57
              Ten temat już był bardzo dokładnie opisywany na forum (około dwa tygodnie temu).
              Polecam poszukać. A tak na marginesie ja kupiłem Nawigatory 2, są zdecydowanie
              lepsze od kilkuletnich zimówek które używałem zeszłej zimy. Poza tym w necie są
              tańsze niż w norauto.
    • goldi73 Re: Opony całoroczne czy zimowe 31.10.06, 21:32
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=534&w=49155613
    • pchelka_81 Re: Opony całoroczne czy zimowe 03.11.06, 10:21
      Ostatniej zimy założyłam 2 wielosezonówki i 2 zimówki (zimówki na napęd
      oczywiście) i nie było problemów. Mam duży samochód i nie miałam problemów żeby
      go opanować. Polecam

Wcześniej jeździłam tylko na wielosezonówkach, ale to na maluchu, a tego to
      nawet na letnich można bez problemu opanować :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka