Dodaj do ulubionych

Dobre wycieraczki

14.11.06, 00:08
Witam,
Chcę kupić nowe wycieraczki na przednią szybę. Rok temu kupiłem, Bosch i
pomimo wysokiej ceny nie były wcale dobre - od początku zostawiały smugi i
szybko się zniszczyły. Napiszcie proszę co macie.
Obserwuj wątek
    • jasmin711 Re: Dobre wycieraczki 14.11.06, 08:40
      Polecam wycieraczki forda - tylko nie te najnowsze, które wyglądają jakby były
      zrobione z jednego kawałka - ale te które wyglądają zwyczajnie i mają naklejkę
      która z czasem zmienia kolor z czarnego na zółty. Pracują bezgłośnie i
      wycierają idealnie a co najważniejsze mija dużo czasu zanim jakość wycierania
      się pogorszy. Jedynym mankamentem jest ich cena - około 60 zł/parę, no ale cóż
      coś za coś.
    • baartur Re: Dobre wycieraczki 14.11.06, 08:59
      Mam wycieraczki chyba Uni-Point tanie jakieś 7-9zl za sztukę i są dobre ale
      wymieniam zawsze na zimę i wiosnę jak jest taka potrzeba wychodzi taniej niż np.
      Jednorazowy zakup Boscha.
      • driver200 Re: Dobre wycieraczki 14.11.06, 10:34
        Wielkie dzięki za info - spróbuję. A gdzie można kupić te Uni Point i Alca ?
        Jakiś market?
        • baartur Re: Dobre wycieraczki 16.11.06, 09:34
          Kupowałem w Makro ale w wielu hipermarketach też widziałem...
    • czernobyl.zdr6j Re: Dobre wycieraczki 14.11.06, 10:29
      używam wycieraczek ALCA - tak jak przedmówca, wolę dwa razy na rok zmienić pióra
      niż inwestować w boscha, który mnie jakoś nie zachwycił, tzn. raz miałem komplet
      boscha i zachowywały się dokładnie jak bezfirmówki. A w valeo extreme nie
      zainwestuję nigdy - pewnie zginęły następnego dnia z parkingu, a ja znów
      kupiłbym taniochę ;)
      ogólnie ALCA nie są złe, zbierają ok (ja za cenę 9 zł/sztuka), czasem jednak
      "kwiczą". guma zachowuje jako-taką miękkość nawet w temperaturach poniżej zera.
      • driver200 Re: Dobre wycieraczki 14.11.06, 10:37
        DZięki, Ja też z Boscha mimo że kosztował z 50 pln za piórko nie byłem
        zadowolony. Możesz mi skrobnąć gdzie te ALCA kupiłeś?
        O ile wydaje mi się że UNI POINT widziałem w Obi to o ALCA nie słyszałem.
        A tak w ogóle to myślałem że będzie zachwyt nad Boschem i że tylko ja miałem
        wpadkę a tu nie...
        • ato533 Re: Dobre wycieraczki 17.11.06, 18:57
          driver200 napisał:

> DZięki, Ja też z Boscha mimo że kosztował z 50 pln za piórko nie byłem
          > zadowolony. Możesz mi skrobnąć gdzie te ALCA kupiłeś?
          > O ile wydaje mi się że UNI POINT widziałem w Obi to o ALCA nie słyszałem.
          > A tak w ogóle to myślałem że będzie zachwyt nad Boschem i że tylko ja miałem
          > wpadkę a tu nie...
          niestety i ja się nadziałem po reklamach nie myślałe ze już po 2 dniach będę
          myśkał o ich wymianie tego badziewia
        • czernobyl.zdr6j Re: Dobre wycieraczki 17.11.06, 21:37
          sory za opóźnienia ;)

kupuje je w tesco
    • pass1 Re: Dobre wycieraczki 14.11.06, 21:31
      Mam podobne doświaczenia z Boschem - jakość zdecydowanie nieadekwatna do ceny.
      Uni-Pointa nie polecam - po miesiącu wyrzuciłem (żeby nie było wątpliowści -
      letnim miesiącu). Ze wspomianych wyżej polecałbym ALCA - sam nie używam, ale
      kupiłem kiedyś siostrze i sprawują się przyzwoicie. Ale zdecydowanie polecam i
      sam zakładam polskie wycieczki MotGum - do dostania w większości marketów i
      sklepów motoryzacyjnych.
    • golamur Re: Dobre wycieraczki 15.11.06, 14:28
      Ja używam wycieraczek firmy MOTGUM jestem bardzo zadowolony są tanie a dobre
      (żadnych smug, rozmazywania itp.). Dodam tylko jeszcze, że jeżdzę na nich już
      drugi rok i jest ok. :)
    • lisekrudy Troche z innej beczki 16.11.06, 01:48
      Mam wrazenie, ze przy woskowaniu samochodu zapaprali mi szyby. Czym je teraz
      umyc? Detergent? Jakis rozpuszczalnik? Benzyna ekstrakcyjna?

L.
      • driver200 Re: Troche z innej beczki 16.11.06, 18:13
        To jest super
        www.sonax.katowice.pl/produkt.php?4619
        Zresztą jak cały Sonax
      • fredoo Re: Troche z innej beczki 20.11.06, 09:47
        Przekrojone jabłko
    • meps3 Re: Dobre wycieraczki 17.11.06, 20:14
      Z mojej wieloletniej praktyki wynika,że nie ma co szukać rozwiązań
      ekstremalnych i płacić po kilkadziesiąt złotych za całe pióra wycieraczek.Z
      zasady elementy metalowe są w dość dobrym stanie więc po co niepotrzebnie je
      wymieniac i wydawać na to forse.Czy nie prościej kupić same gumki i wymienić
      tylko ten element? Koszt to 4-5 zł i kilka minut roboty.Nawet jeśli te
      produkowane przez Motgum nie sa super jakości i są bez domieszki grafitu to i
      tak zazwyczaj wystarczają na całą zimę a w razie czego wymiana i jej koszt są
      nieporównywalnie mniejsze z tymi markowymi.
      Najprostsze rozwiązania są najlepsze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka