driver200 14.11.06, 00:08 Witam, Chcę kupić nowe wycieraczki na przednią szybę. Rok temu kupiłem, Bosch i pomimo wysokiej ceny nie były wcale dobre - od początku zostawiały smugi i szybko się zniszczyły. Napiszcie proszę co macie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jasmin711 Re: Dobre wycieraczki 14.11.06, 08:40 Polecam wycieraczki forda - tylko nie te najnowsze, które wyglądają jakby były zrobione z jednego kawałka - ale te które wyglądają zwyczajnie i mają naklejkę która z czasem zmienia kolor z czarnego na zółty. Pracują bezgłośnie i wycierają idealnie a co najważniejsze mija dużo czasu zanim jakość wycierania się pogorszy. Jedynym mankamentem jest ich cena - około 60 zł/parę, no ale cóż coś za coś. Odpowiedz Link Zgłoś
baartur Re: Dobre wycieraczki 14.11.06, 08:59 Mam wycieraczki chyba Uni-Point tanie jakieś 7-9zl za sztukę i są dobre ale wymieniam zawsze na zimę i wiosnę jak jest taka potrzeba wychodzi taniej niż np. Jednorazowy zakup Boscha. Odpowiedz Link Zgłoś
driver200 Re: Dobre wycieraczki 14.11.06, 10:34 Wielkie dzięki za info - spróbuję. A gdzie można kupić te Uni Point i Alca ? Jakiś market? Odpowiedz Link Zgłoś
baartur Re: Dobre wycieraczki 16.11.06, 09:34 Kupowałem w Makro ale w wielu hipermarketach też widziałem... Odpowiedz Link Zgłoś
czernobyl.zdr6j Re: Dobre wycieraczki 14.11.06, 10:29 używam wycieraczek ALCA - tak jak przedmówca, wolę dwa razy na rok zmienić pióra niż inwestować w boscha, który mnie jakoś nie zachwycił, tzn. raz miałem komplet boscha i zachowywały się dokładnie jak bezfirmówki. A w valeo extreme nie zainwestuję nigdy - pewnie zginęły następnego dnia z parkingu, a ja znów kupiłbym taniochę ;) ogólnie ALCA nie są złe, zbierają ok (ja za cenę 9 zł/sztuka), czasem jednak "kwiczą". guma zachowuje jako-taką miękkość nawet w temperaturach poniżej zera. Odpowiedz Link Zgłoś
driver200 Re: Dobre wycieraczki 14.11.06, 10:37 DZięki, Ja też z Boscha mimo że kosztował z 50 pln za piórko nie byłem zadowolony. Możesz mi skrobnąć gdzie te ALCA kupiłeś? O ile wydaje mi się że UNI POINT widziałem w Obi to o ALCA nie słyszałem. A tak w ogóle to myślałem że będzie zachwyt nad Boschem i że tylko ja miałem wpadkę a tu nie... Odpowiedz Link Zgłoś
ato533 Re: Dobre wycieraczki 17.11.06, 18:57 driver200 napisał: > DZięki, Ja też z Boscha mimo że kosztował z 50 pln za piórko nie byłem > zadowolony. Możesz mi skrobnąć gdzie te ALCA kupiłeś? > O ile wydaje mi się że UNI POINT widziałem w Obi to o ALCA nie słyszałem. > A tak w ogóle to myślałem że będzie zachwyt nad Boschem i że tylko ja miałem > wpadkę a tu nie... niestety i ja się nadziałem po reklamach nie myślałe ze już po 2 dniach będę myśkał o ich wymianie tego badziewia Odpowiedz Link Zgłoś
czernobyl.zdr6j Re: Dobre wycieraczki 17.11.06, 21:37 sory za opóźnienia ;) kupuje je w tesco Odpowiedz Link Zgłoś
pass1 Re: Dobre wycieraczki 14.11.06, 21:31 Mam podobne doświaczenia z Boschem - jakość zdecydowanie nieadekwatna do ceny. Uni-Pointa nie polecam - po miesiącu wyrzuciłem (żeby nie było wątpliowści - letnim miesiącu). Ze wspomianych wyżej polecałbym ALCA - sam nie używam, ale kupiłem kiedyś siostrze i sprawują się przyzwoicie. Ale zdecydowanie polecam i sam zakładam polskie wycieczki MotGum - do dostania w większości marketów i sklepów motoryzacyjnych. Odpowiedz Link Zgłoś
golamur Re: Dobre wycieraczki 15.11.06, 14:28 Ja używam wycieraczek firmy MOTGUM jestem bardzo zadowolony są tanie a dobre (żadnych smug, rozmazywania itp.). Dodam tylko jeszcze, że jeżdzę na nich już drugi rok i jest ok. :) Odpowiedz Link Zgłoś
lisekrudy Troche z innej beczki 16.11.06, 01:48 Mam wrazenie, ze przy woskowaniu samochodu zapaprali mi szyby. Czym je teraz umyc? Detergent? Jakis rozpuszczalnik? Benzyna ekstrakcyjna? L. Odpowiedz Link Zgłoś
driver200 Re: Troche z innej beczki 16.11.06, 18:13 To jest super www.sonax.katowice.pl/produkt.php?4619 Zresztą jak cały Sonax Odpowiedz Link Zgłoś
meps3 Re: Dobre wycieraczki 17.11.06, 20:14 Z mojej wieloletniej praktyki wynika,że nie ma co szukać rozwiązań ekstremalnych i płacić po kilkadziesiąt złotych za całe pióra wycieraczek.Z zasady elementy metalowe są w dość dobrym stanie więc po co niepotrzebnie je wymieniac i wydawać na to forse.Czy nie prościej kupić same gumki i wymienić tylko ten element? Koszt to 4-5 zł i kilka minut roboty.Nawet jeśli te produkowane przez Motgum nie sa super jakości i są bez domieszki grafitu to i tak zazwyczaj wystarczają na całą zimę a w razie czego wymiana i jej koszt są nieporównywalnie mniejsze z tymi markowymi. Najprostsze rozwiązania są najlepsze. Odpowiedz Link Zgłoś