Dodaj do ulubionych

OC - Pytanie

04.05.07, 12:23
Witam,

mojemu ojcu kończy się za miesiąc okres waznej opłaty OC - ma auto, które
chce sprzedać, ale nie chciałby płacić OC za nastepny rok - niech sobie
zapłaci nabywca :)

Jesli jednak wymówi ubezpieczenie u dotychczasowego ubezpieczyciela /PZU/, a
umowa zostanie sfinalizowana póżniej, niż za miesiąc - czy jest kara /opłata/
za przerwę w OC ?, jesli tak, to jaka i kto musi ją zapłacić - sprzedający
czy nabywca?

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • korek77 Re: OC - Pytanie 04.05.07, 16:59
      Nie moze byc przerwy.Jesli sprzeda samochod a umowa wygasla dzien wczesniej to
      PZU bedzie scigac poprzedniego wlasciciela(Twojego ojca).Jedyne wyjscie to
      zaplacic OC w ratach-mniejsza strata..Kupujacy jak zobaczy ze OC
      zaplacone(np.caly rok) to duze prawdopodobienstwo ze sobie polise zostawi.Pozdrawiam
      • maxima12 Re: OC - Pytanie 04.05.07, 17:27
        Dzięki za info :)

A jak jest z wypowiedzeniem umowy? Czy wystarczy wysłać rezygnację listem
        zwykłym a xero listu zachować dla siebie?

Ojciec musi sprzedać auto, bo ma kiepską sytuację finansową - nie wiem, czy
        będzie miał na takie ubezpieczenie :(
        pozdr
        • korek77 Re: OC - Pytanie 06.05.07, 12:30
          Musi!!!! wypowiedziec co najmniej dzien przed wygasnieciem umowy.Ale nie moze
          byc przerwy w ciaglosci OC.
        • etom Re: OC - Pytanie 06.05.07, 19:58
          maxima12 napisała:

> A jak jest z wypowiedzeniem umowy? Czy wystarczy wysłać rezygnację listem
          > zwykłym a xero listu zachować dla siebie?

jezeli sprzeda przed uplywem waznosci aktualnego OC to nic nie musi wypowiadac -
          przekaze ( bo musi )to OC kupujacemu i jego "przygoda" z OC sie na tym konczy (
          niezaleznie czy kupujacy ja wypowie czy nie):-)

jezeli wypowie OC a bedzie chcial sprzedac dopiero po uplywie waznosci tego OC
          to i tak bedzie musial ubezpieczyc auto u innego ubezpieczyciela - jak pisal
          poprzednik ,zarejestrowane auto nie moze byc nieubezpieczone nawet 1 dnia

sa dwie mozliwosci by najmniej stracic
          1. sprzedac przed uplywem waznosci OC - i z glowy :-)
          2. przy ewentualnej sprzedazy po terminie aktualnego OC - zaplacic OC na
          nastepny rok i umowic sie z kupujacym ,ze wypowie to OC i wtedy ojciec dostanie
          zwrot niewykorzystanej skaldki - decyzja o wypowiedzeniu nalezy do kupujacego -
          albo doliczyc koszt ubezpieczenia do ceny auta
    • etom Re: OC - Pytanie 06.05.07, 20:10
      maxima12 napisała:

> Jesli jednak wymówi ubezpieczenie u dotychczasowego ubezpieczyciela /PZU/, a
      > umowa zostanie sfinalizowana póżniej, niż za miesiąc - czy jest kara /opłata/
      > za przerwę w OC ?, jesli tak, to jaka i kto musi ją zapłacić - sprzedający
      > czy nabywca?

oczywiscie aktualny wlasciciel auta,czyli w tym przypadku ojciec

kara za przerwe :
      do 3 dni - rownowartosc 100 EURO
      do 14 dni - 250 EURO
      powyzej 14 dni - 500 EURO
    • maxima12 Re: OC - Pytanie 07.05.07, 15:43
      Witam,
      i dziekuję wszystkim za wypowiedzi.

Mam jeszcze jedno dodatkowe zapytanie - czy jeśli ojciec zrezygnuje z
      OC /wypowie w odpowiednim czasie/ a nabywca kupi i zarejestruje z "poślizgiem"
      u INNEGO ubezpieczyciela - przykładowo - przez internet, to czy taka zwłoka
      będzie gdzieś "widoczna" ?

• etom Re: OC - Pytanie 09.05.07, 23:49
        maxima12 napisała:

> Mam jeszcze jedno dodatkowe zapytanie - czy jeśli ojciec zrezygnuje z
        > OC /wypowie w odpowiednim czasie/ a nabywca kupi i zarejestruje z "poślizgiem"
        > u INNEGO ubezpieczyciela - przykładowo - przez internet, to czy taka zwłoka
        > będzie gdzieś "widoczna" ?

nabywca ma tylko 2 mozliwosci - moze pozostac przy OC sprzedajacego albo je
        wypowiedziec
        w obu przypadkach musi to OC przedstawic swojemu ubezpieczycielowi a wtedy
        bedzie widac jak na dloni czy jest przerwa w ubezpieczeniu
        • jola_wroc Re: OC - Pytanie 28.05.07, 07:23
          Dołącze się z troche innym problemem.
          Mianowić sprzedałam auto a zapłacona była jedna rata OC.
          * Czy nabywca może wypowiedzieć umowe przed terminem zapłaty drugiej raty?
          * Jeśli rezygnuje to ubezpieczalnia wzywa mnie do zapłaty II raty OC informując mnie o tym iż nabywca zerwał umowe?

Ubezpieczenie było od 04/2006 do 04/2007 teraz w maju przychodzi mi pismo że mam zapłacić druga ratę, że nie ma podstawy do wypłacenia mi zwrotu bo składka nie została zapłacona.
          To czyli jeśli zapłacę tą drugą ratę (już po czasie bo owe ubezpieczenie skończyło się już) a nie korzystam z tego auta a nabywca zmienił chyba zakład ubezpieczeń to oni mi muszą spowrotem naliczyć zwrot?
          Czy jak ?
          • jola_wroc Re: OC - Pytanie 28.05.07, 07:40
            poprawka :
            jola_wroc napisała:
            >...że nie ma podstawy do wypłacenia mi zwrotu bo składka nie
            > została zapłacona.

to sobie zmyśliłam ... troche inaczej to tam napisali;)
            Cyt.
            "Nabywcy nie mogą obciążać skutki wyrządzenia szkody przez zbywcę pojazdu. Potwierdzeniem tego stanowiska jest zapis ustawy dotyczący zwrotu składki za niewykorzystany okres ubezpieczenia, który to zwrot nie przysługuje, jeżeli szkoda, za którą zakład ubezpieczeń wypłacił odszkodowanie, nastąpiła w okresie poprzedzającym rozwiązanie umowy."

Czy ktoś mi może wyjaśnić bo nie bardzo wiem o co chodzi... :/
            • etom Re: OC - Pytanie 28.05.07, 22:13
              jola_wroc napisała:

> "Nabywcy nie mogą obciążać skutki wyrządzenia szkody przez zbywcę pojazdu.
              > Potwierdzeniem tego stanowiska jest zapis ustawy dotyczący zwrotu składki za
              > niewykorzystany okres ubezpieczenia, który to zwrot nie przysługuje, jeżeli
              > szkoda, za którą zakład ubezpieczeń wypłacił odszkodowanie, nastąpiła w
              > okresie poprzedzającym rozwiązanie umowy."

Nie wiem czy dobrze sie domyslam ,ale wyglada na to ze z tej polisy OC bylo
              wyplacone odszkodowanie ?
              Zgodnie z cytowana ustawa , zwrot niewykorzystanej skladki (mozliwy tylko w
              razie wypowiedzenia OC przez kupujacego) sie wtedy nie nalezy.

Nie rozumiem tylko o co chodzi w pierwszym zdaniu :
              "Nabywcy nie mogą obciążać skutki wyrządzenia szkody przez zbywcę pojazdu."
          • etom Re: OC - Pytanie 28.05.07, 22:33
            jola_wroc napisała:

> * Czy nabywca może wypowiedzieć umowe przed terminem zapłaty drugiej raty?

Termin zaplaty raty nie ma tu nic do rzeczy.
            Nabywca moze wypowiedziec "odziedziczone" OC w ciagu 30 dni od kupna auta i
            rozwiazuje sie ona po uplywie 30 dni od daty kupna.
            www.pzu.pl/pub/files/PZU_SA/produkty/Komunikacyjne_nowe/OWU_OC.pdf
            Art.31

---
            * Polskę poćwiartowano na trzy nierówne połowy.
            * Po zebraniu makulatury sprzedaliśmy ją razem z panią.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka