anula05 16.06.03, 16:00 Witam, w czasie jazdy zaczęła mi się świecić kontrolka od ręcznego - oznaczona jako (!/P) - i świeci się cały czas, mimo, że ręczny nie jest zaciągnięty. Co to oznacza? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
andyg4 Re: ręczny - kontrolka 16.06.03, 19:20 anula05 napisała: > Witam, > w czasie jazdy zaczęła mi się świecić kontrolka od ręcznego - oznaczona jako > (!/P) - i świeci się cały czas, mimo, że ręczny nie jest zaciągnięty. Co to > oznacza? > oznacza to że albo uszkodzony jest wyłącznik albo należy dolać plynu hamulcowego.No to chyba na tyle pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
wamal Re: ręczny - kontrolka 17.06.03, 13:09 W moim czołgu (LaniSE) lampka ta zgasła dokładnie po uzupełnieniu poziomu płynu do poziomu powyżej minimalnego. W starszych autach zdarzało się uszkodzenie wyłącznika/czujki przy dźwigni hamulca ręcznego.pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
zerosiedemset Re: ręczny - kontrolka 18.06.03, 08:44 Jeśli się świeci a nie np. mruga na wybojach to trzeba sprawdzić ilość płynu hamulcowego w zbiorniku. Może być też tak że pokrywa zbiornika do której podłączone są czujniki poziomu płynu hamulcowego źle przylega. Wystarczy ją dobrze założyć i problem powinien zniknąć. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin.klonowski Re: ręczny - kontrolka 23.06.03, 13:09 Proszę sprawdzić płyn, a jeżeli nie to będzie przyczyną to może w tym aucie jest czujnik zużycia klocków hamulcowych i to wskazuje na konieczność ich wymiany? Odpowiedz Link Zgłoś
metaxxa Re: ręczny - kontrolka 29.06.03, 12:32 Kiedy mi się paliła kontrolka ręcznego, to okazało się, że poszła pompa hamulcowa. Odpowiedz Link Zgłoś