Dodaj do ulubionych

mieszanie płynu w chłodnicy - można?

23.07.07, 20:04
Witam
Chciałabym uniknąć kosztów wymiany całego płynu z chłodnicy stąd moje
pytanko: czy można wymieszać różne płyny do chłodnicy? Osoba od której
nabyłam samochód niestety nie wie jaki tam jest płyn, a jego poziom spadł
poniżej minimum i wypadało by go wyrównać. Samochód to ford mondeo 1997 1,8
benzyna + gaz.
Ewentualnie prosze napisać jaki byłby koszt takiej wymiany i jaki najlepszy,
ale nie najdroższy byłby płyn do tego samochodu.

Z góry
dzia

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • polam5 Re: mieszanie płynu w chłodnicy - można? 23.07.07, 22:21
      Mieszanie plynow chlodzacych jest co najmniej ryzykowne. Jesli sie nie wie jaki jest plyn to lepiej dokonac calkowitej wymiany (calkowitej tzn rowniez nalezy wypuscic plyn z silnika i przplukac a wiec to robota dla serwisu). Mieszajac ryzykuje sie ze mikstura moze miec zmniejszone wlasciwosci anykorozyjne i moze spowodowac uszkodzenie chlodnicy albo i tez korozje kanalow chlodzenia w silniku. Zreszta w nowo kupionym aucie wymiana plynow tak chlodniczego jak i hamulcowego powinna byc regula.
      • 2pac8 Re: mieszanie płynu w chłodnicy - można? 31.08.07, 19:57
        a co powiedzie na plyn do chlodnic Prestone ? na opakowaniu jest napisane że
        można go mieszać z każdym płynem . I nie jest określone czy jest na bazie
        glikolu czy monoetylenu. ja w każdym razie tego nie uzywam, zalewam borygo
        alu zawsze.

ale z czego w takim razie jest ten Prestone skoro można go ze wszystkim mieszać?
        • polam5 Re: mieszanie płynu w chłodnicy - można? 31.08.07, 22:52
          Prestone "Extended Life" jak twierdzi producent mozna mieszac z kazdym innym.
          Glownym skladnikiem jest Ethylene Glycol (93.8%)

"
          * The new Prestone® All Makes All Models Extended Life Antifreeze/Coolant is a patented Organic Acid Technology formula that offers up to five years or 150,000 miles of protection when it is added to any extended life antifreeze/coolant. When added to a vehicle’s current formula, it is designed to provide the properties and change over intervals of that formula, be it one that offers 30,000-miles of protection, 100,000-miles of protection or 150,000-miles of protection. "

• polam5 BUT....... 31.08.07, 23:37
            www.gohtsn.com/article_328.shtml
            www.imakenews.com/lng/e_article000560298.cfm?x=a1Yw2lF,abPfYhH,w
            Reklamowanie tego produktu zostalo zakwestionowane przez FTC (Federalna Komisja Handlowa) i National Advertising Review Board (NARB) jako ze podobno nie ma podstaw do tego aby to byla prawda.
            i zarzadala zeby Honeywell Products - producent Prestone, zaprzestal reklamowanioa tego produktu jako spelniajacego wymogi "wszyskich marek i modeli" oraz bezpiecznego do mieszania z kazdym innym plynem chlodzacym. Jakkolwiek Honywell nie respoktuje tego wymagania twierdzac ze ten plyn spelnia ASTM International standard (nic nie mowiac o mieszaniu go z innymi).

• kckk Re: mieszanie płynu w chłodnicy - można? 13.08.07, 12:10
      Ja już nie wiem co o tym myśleć. Byłem w autoryzowanej stacji napraw, w której
      to pracownicy zgodnie twierdzili, że nie ma problemu z mieszaniem płynów
      chłodniczych najważniejsze, by były one na bazie glikolu. Mało tego, mineralne
      oleje silnikowe różnych firm podobno też można używać na dolewkę jeżeli zgadzają
      się podstawowe parametry. I co Wy na to? Zmienić stację? :)
      • andre_234 Re: mieszanie płynu w chłodnicy - można? 13.08.07, 14:22
        Nie, nie zmieniaj. Dobrze gadają.
        • polam5 Re: mieszanie płynu w chłodnicy - można? 15.08.07, 01:08
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=534&w=67303251&a=67499056

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka