12.08.07, 09:52
Proszę o poradę mam jeepa z automatem -jak często mam wymieniać płyn w
skrzyni biegów.
ostatnio skrzynia lekko szarpie przy przejsciu z P na R czy to normalne
słyszałem że wymienia się co 50 000 km czy to prawda
Obserwuj wątek
    • naprawdetrzezwy A co powiedzieli ci w serwisie? 12.08.07, 16:41
      Bo ja uwierzyłbym tym, tak samo ci obcym, ludziom...
    • polam5 Re: automaty 15.08.07, 01:06
      Zakladam ze poziom plynu jest OK?
      Instrukcja powie Ci jak czesto wymieniac. 50 tys km jest rozsadnym okresem. Jesli szarpanie pokazalo sie "ostatnio" tzn cos sie zmienilo. Po wymianie zobaczysz czy pomoglo.
    • 1adarek Re: automaty 28.08.07, 11:46
      Sprawdz poduszki pod skrzynia biegow i poduszki silnika, najprawdopodobniej jedna jest zerwana(wersja optymistyczna), wymiana oleju (nie zaszkodzi), ale takiej wady nie usunie(pracowalem przez 8 lat w warsztacie specjalizujacym sie w naprawach automatow-nie w PL), a olej wymieniac trzeba gdy zmienia kolor na ciemno wisniowy-producent wiekszosci aut nie zaleca tego w ogole- i to samo powiedza Ci w serwisie
      • polam5 Re: automaty 28.08.07, 19:17
        Sprawdzenie mocowania to dobra idea....
        A w jakim to serwisie uzywa sie koloru plynu jak krytera do wymiany? Chyba nie fabrycznym? No wlasnie producenci niektorych aut przestali wymienian i teraz po cichutku wycofuja si rakiem z tego... bo zrobili to tyko pod presja "enwironmentalistow" bez wiekszych zmian konstrukcyjnych i teraz widza ze skrzynie zaczynaja sie rozkladac po 150 tys km... Zapytaj jakiegokolwiek niezaleznego mechanika albo w zakladzie napraw skrzyn to powiedza co mysla na ten temat.... ze jesli jestes wlascicielem auta ( a nie masz sluzbowego albo lisingu) i chcesz uzywac dluzej i nie ryzykowac $$$$ to wymieniaj nie rzedziej niz co 100 tys km... Ale kazdy mam prawo balansowac wydatki i ryzyko......
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka