tplutos 05.10.07, 19:28 podczas jazdy zapalila sie pomaranczowa lampka, co to moze oznaczac i co powinienem zrobic, prosze o rade. passat 1.8t z 2001 roku Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
praktiss Re: lampka check engine w passacie 05.10.07, 21:28 tplutos napisał: > podczas jazdy zapalila sie pomaranczowa lampka, co to moze oznaczac i co > powinienem zrobic, prosze o rade. passat 1.8t z 2001 roku Odwiedzić mechanika ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
tplutos Re: lampka check engine w passacie 05.10.07, 21:46 dzieki, odpowiedz na poziomie Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer Re: lampka check engine w passacie 05.10.07, 22:07 Podana odpowiedz jest zarowno prawidlowa, jak i na poziomie. Natomiast reakcja na prawidlowa odpowiedz jest troszke ponizej poziomu. MfG C. So you want to write a fugue? Odpowiedz Link Zgłoś
tplutos Re: lampka check engine w passacie 05.10.07, 22:10 widze ze sami zyczliwi ludzie na tym forum, ja to mam szczescie Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer Re: lampka check engine w passacie 05.10.07, 22:33 tplutos napisał: > widze ze sami zyczliwi ludzie na tym forum, ja to mam szczescie Tresc i sposob postawienia pytania wskazuje, ze ani nie masz urzadzenia diagnostycznego, ani nawet, gdybys je mial, to i tak niewiele by pomoglo. W zwiazku z czym musisz udac sie do osoby, ktora a) urzadzenie takie posiada i b) jest w stanie ze wskazan wyciagnac wnioski Prawdopodobienstwo, ze mechanik jest taka osoba, jest niezerowe. Udzielona odpowiedz byla poprawna, na poziomie i zyczliwa. MfG C. While a stretto diminution is an obvious solution Odpowiedz Link Zgłoś
polam5 Re: lampka check engine w passacie 05.10.07, 22:16 Nalezy podlaczyc auto do urzedzenia diagnostycznego i odczytac kod ktory powie co spowodowalo zaswiecenie. Zwykle to jest zwiazane i sonda labmda alb innym "ustrojstwem" w systemie czystosciu spalin ale moze byc i tak prozaiczne jak nieszczelny czy niedokrecony kurek poaliwa. Najlepiej odlaczyc akumulator na jakies 10 minut i zobaczyc czy pojawi sie znowu - jesli tak to zamowic wizyte u mechanika. Alternatywa jest kupienie czytnika kodow Odpowiedz Link Zgłoś
tplutos Re: lampka check engine w passacie 05.10.07, 22:49 dzieki polam5, martwi mnie tylko to czy moge jezdzic tym autem normalnie czy na razie nie nadaje sie do jazdy,potrzebuje go do pracy , bo znalezienie mechanika ktory zrobi mi badanie diagnostyczne od reki, bez wczesniej umowionej wizyty,moze byc problemem, Odpowiedz Link Zgłoś
polam5 Re: lampka check engine w passacie 06.10.07, 00:10 CHECK ENGINE to zwykle nie panika. Mozesz jezdzic jesli nie czujesz ze silnik "kuleje". Moze byc ze VW maja w programie ze po przejechaniu pewniej ilosci kn po prostu zapala sie swiatelko i nalezy wymienic sondy lambda. Nalezy to jednak "zalatwic" - tzn zdiagnozowac w miare szybko - to 5 minut dla warsztatu. Wlaczaja udzadzenie nacisna guziczek i jest. Czsami wystarcza RESET a czsami trzeba wymienic czesc. Najwiekszy wydatek to katalizator. Odpowiedz Link Zgłoś
tplutos Re: lampka check engine w passacie 07.10.07, 12:35 zrobilem badanie i wyszedl blad wtrysku powietrza, mechanik postawil diagnoze, ale chcialbym poznac inne opinie, lampka sie juz nie swieci ale auto nadal nie mam mocy jak wczesniej Odpowiedz Link Zgłoś
pocaluneksmoka Re: lampka check engine w passacie 07.10.07, 19:43 szmelcwagen nic dodać nic ująć... Powiem Ci tyle że zadajesz całkowicie bez sensu pytania. A może łaskawie byś napisał co mechanik proponuje zrobić?! Odpowiedz Link Zgłoś
polam5 Re: lampka check engine w passacie 07.10.07, 22:15 no i tylko czekac az sie znowu zapali. Odpowiedz Link Zgłoś
tplutos Re: lampka check engine w passacie 07.10.07, 22:56 ...mechanik powiedzial ze na 90% jest przekonany ze winna jest przeplywka powietrza i trzeba wymienic na nowy Odpowiedz Link Zgłoś
leon.zbowidowiec Re: lampka check engine w passacie 08.10.07, 20:55 > ...mechanik powiedzial ze na 90% jest przekonany ze winna jest przeplywka > powietrza i trzeba wymienic na nowy no i pewnie ma racje w turbo to sie czasem zdarza. Jak chcesz sam wiedziec co i jak to wrzuc w Googla dokladny numer bledu jaki wyskakuje to sie dowiesz o co chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
polam5 Re: lampka check engine w passacie 09.10.07, 01:29 I jak sie domyslam bylo to stwierdzenie a nie pytanie i problem zalatwiony. Odpowiedz Link Zgłoś
tplutos Re: lampka check engine w passacie 12.10.07, 18:35 P0411 "System wtrysku powietrza wtórnego - wykryty nieprawidłowy przepływ" to jest niby przyczyna tego zamieszania, w poniedzialek rano mam odstawic auto do warsztatu a mechanik mam znalezc co takiego jest zepsute...mam nadzieje ze znajdzie Odpowiedz Link Zgłoś
polam5 Re: lampka check engine w passacie 12.10.07, 19:52 P0411 "System wtrysku powietrza wtórnego - wykryty nieprawidłowy przepływ" No to juz cos.. To dosc typowy problem w Pasatach. I chyba naprawa nie powinna byc kosztowna System Wtrysku powierza wtornego jest czescia system oczyszczania spalin I wtryskuje on extra powietrze to rury wydechowej aby dopalic wydychane niesplone paliwo. Ten system jest tylko aktywny przy zimnym silniku (15 – 35 st C) System sklada sie z pompy powietrznej I 2 ( jako ze chyba masz 2 “banki” wydechowe) tzw “combi-valves” - zaworow (zamontowanych pod spodem auta ) a takze selenoidu (pod maska). Te zawory (combi-valves) sa kontrolowane przez linie(rurrki) podcisnieniwe ktore je otwieraj i zamykaja i wtryskuja extra powietrze. Najprawdopodobniej jedna z tych podcisnieniowych rurek jest uszkodzona - moze na gorze ale bardziej prawdopodobne na dole od strony jednej combi-valve I nie wtryskuje powietrza. Odpowiedz Link Zgłoś
tplutos Re: lampka check engine w passacie 16.10.07, 21:14 niestety mechanik polegl, dwa dni stracone, dzisiaj przyznal sie ze nie potrafi zlokalizowac usterki, zostalo mi chyba jedyne wyjscie, zaprowadzic do serwisu VW, a tam mi pewnie ladnie zaspiewaja... Odpowiedz Link Zgłoś
black_code Re: lampka check engine w passacie 21.10.07, 12:06 tplutos napisał: > niestety mechanik polegl, dwa dni stracone, dzisiaj przyznal sie ze nie potrafi > zlokalizowac usterki, zostalo mi chyba jedyne wyjscie, zaprowadzic do serwisu > VW, a tam mi pewnie ladnie zaspiewaja... sprobuj moze w servisach Boscha maja tam znacznie iweksze pojecie od tych pajacow z ASO i ceny chyba tez bardziej rozsadne .Bez komputera diagnostycznego trudno bedzie zlokalizowac usterke Odpowiedz Link Zgłoś