Dodaj do ulubionych

lampka check engine w passacie

05.10.07, 19:28
podczas jazdy zapalila sie pomaranczowa lampka, co to moze oznaczac i co
powinienem zrobic, prosze o rade. passat 1.8t z 2001 roku
Obserwuj wątek
    • praktiss Re: lampka check engine w passacie 05.10.07, 21:28
      tplutos napisał:

> podczas jazdy zapalila sie pomaranczowa lampka, co to moze oznaczac i co
      > powinienem zrobic, prosze o rade. passat 1.8t z 2001 roku

Odwiedzić mechanika ;-)
      • tplutos Re: lampka check engine w passacie 05.10.07, 21:46
        dzieki, odpowiedz na poziomie
        • crannmer Re: lampka check engine w passacie 05.10.07, 22:07
          Podana odpowiedz jest zarowno prawidlowa, jak i na poziomie.

Natomiast reakcja na prawidlowa odpowiedz jest troszke ponizej poziomu.

MfG
          C.
          So you want to write a fugue?
          • tplutos Re: lampka check engine w passacie 05.10.07, 22:10
            widze ze sami zyczliwi ludzie na tym forum, ja to mam szczescie
            • crannmer Re: lampka check engine w passacie 05.10.07, 22:33
              tplutos napisał:

> widze ze sami zyczliwi ludzie na tym forum, ja to mam szczescie

Tresc i sposob postawienia pytania wskazuje, ze ani nie masz urzadzenia
              diagnostycznego, ani nawet, gdybys je mial, to i tak niewiele by pomoglo.

W zwiazku z czym musisz udac sie do osoby, ktora
              a) urzadzenie takie posiada
              i
              b) jest w stanie ze wskazan wyciagnac wnioski

Prawdopodobienstwo, ze mechanik jest taka osoba, jest niezerowe.

Udzielona odpowiedz byla poprawna, na poziomie i zyczliwa.

MfG
              C.
              While a stretto diminution is an obvious solution
    • polam5 Re: lampka check engine w passacie 05.10.07, 22:16
      Nalezy podlaczyc auto do urzedzenia diagnostycznego i odczytac kod ktory powie co spowodowalo zaswiecenie. Zwykle to jest zwiazane i sonda labmda alb innym "ustrojstwem" w systemie czystosciu spalin ale moze byc i tak prozaiczne jak nieszczelny czy niedokrecony kurek poaliwa. Najlepiej odlaczyc akumulator na jakies 10 minut i zobaczyc czy pojawi sie znowu - jesli tak to zamowic wizyte u mechanika. Alternatywa jest kupienie czytnika kodow
      • tplutos Re: lampka check engine w passacie 05.10.07, 22:49
        dzieki polam5, martwi mnie tylko to czy moge jezdzic tym autem normalnie czy na
        razie nie nadaje sie do jazdy,potrzebuje go do pracy , bo znalezienie mechanika
        ktory zrobi mi badanie diagnostyczne od reki, bez wczesniej umowionej
        wizyty,moze byc problemem,
        • polam5 Re: lampka check engine w passacie 06.10.07, 00:10
          CHECK ENGINE to zwykle nie panika. Mozesz jezdzic jesli nie czujesz ze silnik "kuleje". Moze byc ze VW maja w programie ze po przejechaniu pewniej ilosci kn po prostu zapala sie swiatelko i nalezy wymienic sondy lambda. Nalezy to jednak "zalatwic" - tzn zdiagnozowac w miare szybko - to 5 minut dla warsztatu. Wlaczaja udzadzenie nacisna guziczek i jest. Czsami wystarcza RESET a czsami trzeba wymienic czesc. Najwiekszy wydatek to katalizator.
          • tplutos Re: lampka check engine w passacie 07.10.07, 12:35
            zrobilem badanie i wyszedl blad wtrysku powietrza, mechanik postawil diagnoze,
            ale chcialbym poznac inne opinie, lampka sie juz nie swieci ale auto nadal nie
            mam mocy jak wczesniej
            • pocaluneksmoka Re: lampka check engine w passacie 07.10.07, 19:43
              szmelcwagen nic dodać nic ująć...

Powiem Ci tyle że zadajesz całkowicie bez sensu pytania.
              A może łaskawie byś napisał co mechanik proponuje zrobić?!
            • polam5 Re: lampka check engine w passacie 07.10.07, 22:15
              no i tylko czekac az sie znowu zapali.
              • tplutos Re: lampka check engine w passacie 07.10.07, 22:56
                ...mechanik powiedzial ze na 90% jest przekonany ze winna jest przeplywka
                powietrza i trzeba wymienic na nowy
                • leon.zbowidowiec Re: lampka check engine w passacie 08.10.07, 20:55
                  > ...mechanik powiedzial ze na 90% jest przekonany ze winna jest
                  przeplywka
                  > powietrza i trzeba wymienic na nowy

no i pewnie ma racje w turbo to sie czasem zdarza. Jak chcesz sam
                  wiedziec co i jak to wrzuc w Googla dokladny numer bledu jaki
                  wyskakuje to sie dowiesz o co chodzi.
                • polam5 Re: lampka check engine w passacie 09.10.07, 01:29
                  I jak sie domyslam bylo to stwierdzenie a nie pytanie i problem zalatwiony.
                  • tplutos Re: lampka check engine w passacie 12.10.07, 18:35
                    P0411 "System wtrysku powietrza wtórnego - wykryty nieprawidłowy przepływ" to
                    jest niby przyczyna tego zamieszania, w poniedzialek rano mam odstawic auto do
                    warsztatu a mechanik mam znalezc co takiego jest zepsute...mam nadzieje ze znajdzie
                    • polam5 Re: lampka check engine w passacie 12.10.07, 19:52
                      P0411 "System wtrysku powietrza wtórnego - wykryty nieprawidłowy przepływ"
                      No to juz cos..
                      To dosc typowy problem w Pasatach. I chyba naprawa nie powinna byc kosztowna

System Wtrysku powierza wtornego jest czescia system oczyszczania spalin I wtryskuje on extra powietrze to rury wydechowej aby dopalic wydychane niesplone paliwo. Ten system jest tylko aktywny przy zimnym silniku (15 – 35 st C) System sklada sie z pompy powietrznej I 2 ( jako ze chyba masz 2 “banki” wydechowe) tzw “combi-valves” - zaworow (zamontowanych pod spodem auta ) a takze selenoidu (pod maska). Te zawory (combi-valves) sa kontrolowane przez linie(rurrki) podcisnieniwe ktore je otwieraj i zamykaja i wtryskuja extra powietrze.

Najprawdopodobniej jedna z tych podcisnieniowych rurek jest uszkodzona - moze na gorze ale bardziej prawdopodobne na dole od strony jednej combi-valve I nie wtryskuje powietrza.

• tplutos Re: lampka check engine w passacie 16.10.07, 21:14
                        niestety mechanik polegl, dwa dni stracone, dzisiaj przyznal sie ze nie potrafi
                        zlokalizowac usterki, zostalo mi chyba jedyne wyjscie, zaprowadzic do serwisu
                        VW, a tam mi pewnie ladnie zaspiewaja...
                        • black_code Re: lampka check engine w passacie 21.10.07, 12:06
                          tplutos napisał:

> niestety mechanik polegl, dwa dni stracone, dzisiaj przyznal sie
                          ze nie potrafi
                          > zlokalizowac usterki, zostalo mi chyba jedyne wyjscie,
                          zaprowadzic do serwisu
                          > VW, a tam mi pewnie ladnie zaspiewaja...

sprobuj moze w servisach Boscha maja tam znacznie iweksze
                          pojecie od tych pajacow z ASO i ceny chyba tez bardziej
                          rozsadne .Bez komputera diagnostycznego trudno bedzie
                          zlokalizowac usterke

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka