tatramocna 27.10.03, 20:28 widziałem takie coś na stacjach benzynowych podobno poprawia rozruch silnika zimą zmniejsza zużycie paliwa i jeszcze parę innych pireduł, chciałbym poznać waszą opinię może ktoś już z tego korzystał pzdr tatra Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marcin.klonowski Re: dodatek do oleju napędowego 28.10.03, 15:12 Jerzy Urban,kiedyś jak jeszcze był rzecznikiem rządu to na pytanie (po Czernobylu) czy można pić mleko odpowiedział: można, ale ostrożnie. Odpowiedź głupia, jak zresztą całe lata osiemdziesiąte, ale obawaim się, że na pytanie o dodatki odpowiedziałbym tak samo. Skoro ktoś to dopuścił do obrotu to pewnie można stosować, ale ograniczałbym się do przypadków kiedy jest to konieczne. Jeżeli samochód dobrze zapala to bym nie eksperymentował. Odpowiedz Link Zgłoś
zencol Re: dodatek do oleju napędowego 28.10.03, 22:36 Dodatki do ON mają na celu obniżenie progu krzepnięcia paliwa poprzez rozpuszczenie parafin, absorbują wodę która się zbiera w zbiorniku w wyniku kondensacji wilgoci, lub też dostaje się podczas tankowania "chrzczonego" paliwa. Podobno powoduje również oczyszczenie z nagaru końcówek wtryskiwaczy. Ja stosowałem wyrób castrola w swoim tipo tdi i nie miałem absolutnie żadnych problemów z uruchamianiem i eksploatacją podczas spadków temperatury nawet do - 26 stopni C. Samochód garażowany na "parkingu pod chmurką" z przebiegiem 260000km. Moja opinia jest pozytywna. Odpowiedz Link Zgłoś