Dodaj do ulubionych

JAK ODPOWIETRZYĆ UKŁ. CHŁODZENIA

26.12.03, 11:36
WYDAJE MI SIE ZE CHODZI O ODPOWIETRZENIE UKLADU CHLODZENIA. MAM TAKI OBJAW:
JAK SIE SILNIK ROZGRZEJE TO RAZ LECI ZIMNE POWIETRZE A RAZ CIEPLE. GDY CHCE
DOLAC PLYNU DO CHLODNICY I ODKRECE KOREK TO NAGLE PLYN SIE PODNOSI I POZIOM
JEGO JEST DOBRY WIEC NIE DOLEWAM BO NIE MA GDZIE. MOZLIWE TEZ ZE NAGRZEWNICA
SZWANKUJE ALE WYDAJE MI SIE ZE JEST ZAPOWIETRZONY UKL. CHLODZENIA. NAPISZCIE
MI JAK GO ODPOWIETRZYC???
Obserwuj wątek
    • rapid130 Re: JAK ODPOWIETRZYĆ UKŁ. CHŁODZENIA 26.12.03, 13:07
      A jakiż to samochód?
    • turmacz Re: JAK ODPOWIETRZYĆ UKŁ. CHŁODZENIA 26.12.03, 13:20
      Normalny samochód powinnien się sam stopniowo odpowietrzać .
      Najczęściej jednak winą za permanentne zapowietrzenie jest uszkodzona uszczelka
      pod głowicą. Miałem taki perfidny przypadek. Nieszczelnośc musiała byc bardzo
      niewielka , według mojej oceny rzedu 1 litra powietrza na godzinę, a powodowała
      ciągłe zapowietrzenie. W niektórych typach otwartych układów chłodzenia taka
      nieszczelność może być wręcz niezauważalna, układ nadąży odpowietrzać.
      Wymiana uszczelki spowodoała że mam teraz zero zapowietrzenia.
    • hdp Re: JAK ODPOWIETRZYĆ UKŁ. CHŁODZENIA 26.12.03, 16:21
      Odkrec korek chlodnicy i naczynia expandujacego,wlacz silnik,niech pochodzi
      czas jakis,-sam sie odpowietrzy.Przy zmnianie plynu chlodniczego,wlej polowe
      plynu(50%glykol+50% woda destylowana)przekrec motorem parenascie sekund,wlej
      reszte plynu,nie zakrecaj korka,wlacz motor 1-2 minut,zakrec korek gdy motor
      jeszcze chodzi.Bedzie dobrze. Pzdr.
      ________________________________________________________________________________
      • kierowiec1 Re: JAK ODPOWIETRZYĆ UKŁ. CHŁODZENIA 27.12.03, 16:44
        hdp napisał:

> Odkrec korek chlodnicy i naczynia expandujacego,wlacz silnik,niech pochodzi
        > czas jakis,-sam sie odpowietrzy.Przy zmnianie plynu chlodniczego,wlej polowe
        > plynu(50%glykol+50% woda destylowana)przekrec motorem parenascie sekund,wlej
        > reszte plynu,nie zakrecaj korka,wlacz motor 1-2 minut,zakrec korek gdy motor
        > jeszcze chodzi.Bedzie dobrze. Pzdr.

Jesli to jest np. Volvo 340, to nie bedzie dobrze, bo ten ma specjaslne kurki odpowietrzajace, wiec ta metoda zapowietrzysz uklad jeszcze bardziej.

A jesli to samochod bez zbiornika wyrownawczego (np. Citroen BX), to bez porzadnego odpowietrzenia ani rusz.

Pozdr.

K.
        • hdp Re: JAK ODPOWIETRZYĆ UKŁ. CHŁODZENIA 28.12.03, 09:17
          Kierowiec,pisalem "naczynie expandujace"-teraz wszystkie auta to maja,i
          przewaznie przez nie gdy sa puste albo prawie puste powietrze do ukladu dostac
          sie moze,nie nalezy jednak przesadzac-nie powinny byc wiecej niz 2/3 pelne,max.

Przy zmianie plynu,bez wzgledu jakiej konstrukcji jest uklad chlodzenia-rob jak
          pisalem,zawsze sie zprawdza,najwazniejsze zeby sie nie spieszyc tak jak to "ci
          wielcy" na warsztatach robia,-ich goni czas,w wlasnym garazu kazdy z nas czasu
          ma dosyc by dobra robote zrobic,-pracujemy dla siebie. Pzdr.
          ________________________________________________________________________________
    • marcin.klonowski Re: JAK ODPOWIETRZYĆ UKŁ. CHŁODZENIA 29.12.03, 12:11
      0Najlepiej by było przeczytać w jsakiejś instrukcji obsługi, bo każdy model ma
      inny sposób na odpowietrzanie. MOże są tam wręcz specjalne odpowietrzniki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka