f_a_k_y 03.09.09, 23:00 mam takie pytanie - b.prozaiczne- jakie chlodzenie ma opel astra rocznik 2001 , na wode czy na powietrze.? dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
elyk Re: astra chlodzenie 03.09.09, 23:48 chłodzenie pośrednie cieczą ( woda + glikol na zimę), obieg wymuszony, pompa cieczy napędzana paskiem rozrządu w silnikach benzynowych, wentylator chłodnicy napędzany elektrycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
f_a_k_y Re: astra chlodzenie 04.09.09, 00:02 dziekuje za odpowiedz i jesli mozna jeszcze jedno ktotkie; czy to oznacza za raz na jakis czas trzeba dolewac wode do tej chlodnicy , czy to np.obieg zamkniety czy cos takiego...? sorry,ale mam mozliwosc kupic taki samochod a jestem poczatkujacym kierowca. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer Re: astra chlodzenie 04.09.09, 10:53 f_a_k_y napisał: > czy to oznacza za raz na jakis czas trzeba dolewac wode do tej chlodnicy , czy > to np.obieg zamkniety czy cos takiego...? Praktyka wykazuje, ze kazdy obieg zamkniety jest otwarty. W zwiazku z czym nalezy w samochodzie z chlodzeniem ciecza (od conajmniej kilkunastu lat 100,0 % noworejestrowanych samochodow osobowych) co jakis czas sprawdzac poziom cieczy chlodzacej. W przypadku ubytkow zlokalizowac i usunac przyczyne (warsztat), a ciecz uzupelnic wlasciwa mieszanka koncentratu z woda destylowana. Wody dolewa sie tylko w przypadkach awaryjnych, aby dojechac do warzstatu. Odpowiedz Link Zgłoś