Gość: regulgator IP: *.fornet.waw.pl 16.02.04, 01:15 proponuję palmę wstawić do redakcji na czerskiej, jest tam przestrzenne lobby z bambusami do których palma będzie wspaniałym artystycznym dodatkiem. z poważaniem Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: El Ñiño Re: "Palma. I co dalej?" debata o sztuce w przest IP: *.prod-infinitum.com.mx 16.02.04, 02:55 Owa palma w Warszawie to symbol archetypicznej tesknoty Warszawiakow za agzotyka, a nie za sztuka. Zal mi was Warszawiacy. Naprawde zal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: "Palma. I co dalej?" debata o sztuce w przest IP: *.chello.pl 17.02.04, 18:59 Nie musi Ci byc nas zal, poniewaz nie wiem czy wiesz, ale nie wszyscy Warszawiacy tlumnie decyduja o tym co bedzie stalo na rondzie de Gaullea. Chociaz mnie osobiscie drzewko sie podoba. Zawsze latwiej jest wytlumaczyc przyjezdnym gdzie jest Nowy Swiat. A latem palma sluzaca jako wieszak dla kurtek policjantow czatujacych (wlasnie pod nia) na kierowcow to naprawde smieszny widok. Jesli nie wiesz czemu akurat palma, ze wymyslaj teorii o "tesknocie za egzotyka". Po prostu drzewo stoi w Alejach JEROZOLIMSKICH. Kumasz zwiazek? Zreszta.. Calkiem niedawno ludzie z Gdanska chcieli ja zabrac do siebie. I co to Twoim zdaniem oznacza? Ze cala Polska teskni za egzotyka? Litosci.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bossanova gdzie się podział niebieski niedzwiedz z Berlina? IP: *.acn.waw.pl 16.02.04, 04:56 stał na dziedzińcu ratusza,gdzie jest teraz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CS Re: "Palma. I co dalej?" debata o sztuce w przest IP: *.sejm.gov.pl / *.sejm.gov.pl 16.02.04, 09:12 A mnie sie ta palma wogole nie podoba, szczegolnie juz po tej wymianie lisci. W dodatku w tym roku nie bylo choinki na rondzie :( zawsze w tym miejscu stala ladna, duza choinka, z bombkami i wogole. W tym roku w tym miejscu stala za to palma! Przeciez to niedorzeczne. Cieszylem sie na poczatku ze cos sie zmieni w miescie, bedzie jakis ciekawy akcent, ale wtedy wydawalo mi sie ze ona sobie postoi z dwa miesiace i sio. Teraz jak co dzien jade do roboty to mnie mdli na widok tego plastikowego badyla. Okropnosc. A ta baba co to wymyslila jeszcze chyba chce zeby zrobic z tego pomnik narodowy ktory bedzie tam stal przez nastepne 50 lat. PREZYDENCIE KACZYNSKI - PROSZE USUN TO SZKARADZTWO !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emilia Re: "Palma. I co dalej?" debata o sztuce w przest IP: *.crowley.pl 16.02.04, 12:19 Choinkę to niech sobie murzyny stawiają. Odpowiedz Link Zgłoś
szybor Re: "Palma. I co dalej?" debata o sztuce w przest 16.02.04, 09:40 A dla mnie palma jest bardzo fajnym akcentem który wnosi trochę koloru do szarości naszego miasta. Liście powinny być poprawione. Odpowiedz Link Zgłoś
and192 Re: "Palma. I co dalej?" debata o sztuce w przest 16.02.04, 12:19 Popieram Pana (?) opinię, Panie Szybor. Jerozolimska palma jest absolutnie a propos w Alejach Jerozolimskich - kapitalne miejsce na obchody zarówno Niedzieli Palmowej jak i jakiegoś święta żydowskiego. Warszawa przed wojną w połowie była żydowska i to trzeba przypominać. Poza tym palma kapitalnie puentuje pobliski "Biały Dom" czyli giełdę w niegdysiejszym KC. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: "Palma. I co dalej?" debata o sztuce w przest IP: 207.44.154.* 16.02.04, 09:47 "Spotkajmy sie pod palma" - co za kretynizm... Palma powinna stac w tym miejscu jak najdluzej - nie lat 50, ale 150 :)) ... Jako symbol totalnego "odpalu" tego miasta (na szczescie tylko czesci) oraz akceptacji brzydoty i absurdu... Tylko tak dalej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krystyna Re: "Palma. I co dalej?" debata o sztuce w przest IP: *.pool8172.interbusiness.it 16.02.04, 10:20 ta palma jest straszna! jestem warszawianka mieszkajaca we Wloszech,odwiedzam moje miasto 2/3 razy do roku jak ja zobaczylam pierwszy raz to myslalam ze snie albo jestem bardzo pijana (nie pije) ten plastyk jest straszny!!!!! i prawdopodobnie nie zniszczalny. Odpowiedz Link Zgłoś
niech Re: "Palma. I co dalej?" debata o sztuce w przest 16.02.04, 10:40 "TNS OBOP zapytał warszawiaków, czy popierają niekonwencjonalne projekty w mieście, takie jak np. palma na rondzie de Gaulle'a? 56 proc. odpowiedziało, że tak." A mozna zobaczyc tekst calej ankiety a nie jej jednozdaniowe streszczenie? Odpowiedz Link Zgłoś
sigrun Re: "Palma. I co dalej?" debata o sztuce w przest 16.02.04, 11:13 Właśnie. Przecież nikt tego nie jest w stanie sprawdzić. GW może nagiąć ankietę jak chce. Wstarczy przeczytać post otwierający wątek Komitetu Obrony Palmy. Dziennikarze Gazety usiłują udowodnić warszawiakom że wszyscy co nie są za palmą to banda ignorantów, prostaków i beznadziejnych prymitywów (vedi rzekome wypowiedzi taksówkarzy i emerytów). Tylko "yntelektualna elyta" jest w stanie w pełni docenić starania artystki, która ponoć nie chciała rozgłosu, a jej "dzieło" nie miało żadnego przesłania. To co tam robią wypowiedzi w stylu: "Dzięki Ci, o Artystko Rajkowsko za ten dar dla Warszawy, za ten akcent koloru w szarości, za tą błyskotliwą grę konwencjami, za to dzieło sztuki" i ple-ple-ple tak bez końca? Zlepek pseudofilozoficznych bzdur, ot co. Hahahahaha... Sztuka koncepcyjna?! A taki pejzażysta czy grafik jest pozbawiony koncepcji kiedy tworzy własne dzieło? Droga Gazeto Wybiórcza, istnieją także ludzie wykształceni - czasami artyści plastycy - którzy niekoniecznie pieją na widok tej plastikowej pały. A Pani Rajkowskiej życzę powodzenia w sadzeniu muchomorów na Placu Czerwonym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emilia Re: "Palma. I co dalej?" debata o sztuce w przest IP: *.crowley.pl 16.02.04, 12:28 Przesłanie palmy było znane od początku. Wystarczyło wejść na stronę Joanny Rajkowskiej i przeczytać. I nie trzeba być, jak piszesz, elytą, by docenić palmę. Wystarczy odrobina poczucia humoru. Emilia Odpowiedz Link Zgłoś
sigrun Re: "Palma. I co dalej?" debata o sztuce w przest 16.02.04, 12:48 Gość portalu: Emilia napisał(a): > Przesłanie palmy było znane od początku. Wystarczyło wejść na stronę Joanny > Rajkowskiej i przeczytać. I nie trzeba być, jak piszesz, elytą, by docenić > palmę. Wystarczy odrobina poczucia humoru. > Z poczuciem humoru była wystawa Boda kilka lat temu w Zachęcie pt. Supermarket Buy or Die. Palma to przegięcie. Jej kiczowatość nie jest wynikiem jakiegoś głębszego poszukiwania czy zabawy z odbiorcą, jest raczej jedną wielką niedoróbką co widać po kolejnej zmianie liści. Są artyści co bazgrolą bo lubią i artyści co bazgrolą bo nie potrafią inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A. Stawiajcie, co tam chcecie, nawet głupią plamę, IP: *.mofnet.gov.pl 16.02.04, 11:10 byle nie za moje podatki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: "Palma. I co dalej?" debata o sztuce w przest IP: *.nll.se 16.02.04, 11:25 "Parki dizajnu"! Hmmmmmm...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: "Palma. I co dalej?" debata o sztuce w przest IP: *.proxy.aol.com 16.02.04, 12:48 Polska,to kraj smutasow.Wszystko ma byc szare ponure,nie wyrozniajace sie.Dajcie spokoj palmie - jest cudna szczegolnie zima w sniegu.A sami kupcie sobie szare ubranka,ale nie zmuszajcie innych zeby tez takie nosili. Pani Ando -zycze sily i odwagi w dalszych dzialaniach.Precz z homogenizacja kultury,Polska to nie tylko szarosc,ale i troche awangardy. Odpowiedz Link Zgłoś
roody102 Re: "Palma. I co dalej?" debata o sztuce w przest 16.02.04, 14:21 Palma już troszkę spowszedniała, już takiej radochy nie wywołuje, szczególnie że ostatanio jakaś taka oklapła i poszarzała. Ale ja bym chciał, żeby została, mimo wszytsko. A sam pomysł konferencji jest super. Cieszę się, że w końcu ktoś zaczyna widzieć takie potrzeby, zaczyna dbać o to miasto, myśleć o nim otwarcie. Jak widać, w kraju gdzie potrzeby pierwszego rzędu wciąż nie są zaspokojne, nie znajduje jeszcze pełnego zrozumienia chęć zaspokajania potrzeb rzędow wyższych, ale powoli coś się rudza. To dobrze. Powodzenia! __________________________ Roody102 "Dostęp do Internetu powinien być prawnie reglamentowany, najlepiej wydawany po okazaniu świadectwa lekarskiego i za zgodą rodziców." Jerzy Pilch Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: człowiek! Ludzie, czy wy byliście dalej niz w Jankach??? IP: *.acn.pl 16.02.04, 14:30 Ja pier... co za naród! Co z was ta komuna i kosciół zrobiły... Pojedzcie gdzieś, zobaczcie nowoczesne miasta (Berlin jest blisko) bando szaraków, a potem sie wymadrzajcie. Pomniki papieża i te rozkoszujące się martyrologią to nie sztuka..., skórzane kurtki za pupe, czarne płaszcze i pantofle jak do trumny to wasz polski styl! Żal dupe ściska jak się was słucha bando biedaków... Odpowiedz Link Zgłoś
roody102 Re: Ludzie, czy wy byliście dalej niz w Jankach?? 16.02.04, 23:33 Ty, ale dlaczego do mnie te słowa? __________________________ Roody102 "Dostęp do Internetu powinien być prawnie reglamentowany, najlepiej wydawany po okazaniu świadectwa lekarskiego i za zgodą rodziców." Jerzy Pilch Odpowiedz Link Zgłoś
niech Rudy, e mesedz for ju! 16.02.04, 23:51 Nie kumasz bazy - jak sadze. Kowalska-Jarecka-Kwasniewski maja w doopie miasto i sztuke. Ale palmy nie maja. Bo: 1. jest za duza. 2. plastik w dupie nie ma sensu - to dupa jest sama w sobie antykoncepcyjna. 3. kazdy kto ma palme w dupie jest antysemita - to wymyslila artystka + nowojorski szmatlawiec. PS. Jako sasiada palmy pokazano w GeeSie kawal blachy na kiju. Daj im pozyc a to miasto przeksztalci sie w megaestetyczny bajzel ulepiony z omamow kolegow i kolezanek Kowalskiej et consortes. Wydaje mi sie ze czesc zespolu GeeSu przekroczyla juz granice za ktora proponuje sie tylko lobotomie. Odpowiedz Link Zgłoś
roody102 Re: Rudy, e mesedz for ju! 17.02.04, 16:05 To nie mesedż. To bełkot. __________________________ Roody102 "Dostęp do Internetu powinien być prawnie reglamentowany, najlepiej wydawany po okazaniu świadectwa lekarskiego i za zgodą rodziców." Jerzy Pilch Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Peppers Dosc!!!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.02.04, 16:05 Ludzie juz dosc dyskusji o tej glupiej palmie! Wam wsztsykim chyba palma juz odbila. A oto dlaczego uwazam, ze o palmie nie powinno sie nic pisac: 1. Owszem mozna sobie stawaiac rozne takie wriackie dziale sztuki ale wtedy gdy sa na to pieniadze. W obecnej sytuacji gdy budzet robi bokami uwazam, ze pomysly stawiania palmy i tym podobne sa czysta hipokryzja i nie sluza nikomu. Jak chcecie to postawcie sobie tysiac palm, kaktusow, rozwowych, sloni, kopii wiezy Eifflea, tylko potem niech nikt sie nie zdziwi i wazy podniesc glosu, ze ulice sa dziurawe, bo nie ma pieniedzy, ze chodniki sa brudne, bo nie ma pieniedzy, ze szpitale upadaja, bo nie ma pieniedzy, ze policja nie gania przestepcow, bo nie ma na paliwo do radiowozow. Chce przy tym powiedziec, ze nie jestem przeciwnikiem sztuki jako takiej. Uwazam tylko, ze sztuka powinna byc racjonlna. A sprowadzenie gotowego modelu z zagranicy i to za taka cene nie bylo absolutnie racjonalne. 2. Taki robienie rozglosu wokol palmy deprawuje tylko uczciwie pracujacych ludzi. Bo niby co ma myslec czlowiek, ktory pracuje za niecale 1000PLN miesiecznie gdy widzi jakas zadufana w sobie artystke, ktora akurat miala sponsora i uklady gdizs na gorze, sprowadzila sobie gotowa palme i teraz zbija z niej kokosy lezac do gory brzuchem, oplywajac w pochwaly od redaktoriw gazet itp. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emilia Re: Dosc!!!! IP: *.crowley.pl 16.02.04, 16:17 Racjonalna mój drogi kolego to może (i powinna) być produkcja gwoździ. To jest tylko sprawa sponsorów na co wydają własne pieniądzę. Dlaczego uważasz, że Joanna Rajkowska jest zadufana w sobie? Myślę, że gdybyś zamiast tropić na każdym kroku "układy na górze" wziął się do pracy i nauki, szybko byś zaczął zarabiać trochę więcej niż te niecałe 1000 zł. A wtedy może mógłbyś położyć się obok autorki palmy i wraz z nią pozbijać kokosy. BTW: pomysł, aby Rajkowska leżała pdo palmą i strącała z niej kokosy jest śliczny. Emilia Odpowiedz Link Zgłoś
komitet_obrony_wiekszosci Re: Dosc!!!! - zgadzam sie! 16.02.04, 17:40 > To jest > tylko sprawa sponsorów na co wydają własne pieniądzę Niedyskretne pytanie: Kto znajduje sie na liscie sponsorow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emilia Re: Dosc!!!! - zgadzam sie! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.02.04, 17:46 www.palma.art.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
komitet_obrony_wiekszosci Re: Dosc!!!! - zgadzam sie! 16.02.04, 17:57 Rozumiem, pisac o poczuciu humoru marketingowcow z tych firm, ale gdzie inteligencja? Toz to pieniadze wyrzucone w bloto. Nic dziwnego, ze ich juz nie stac na wydzierzawienie miejsca pod ta palme. Skoro sa sponsorzy, skoro miasto na tym moze zarobic, to czemu caly czas ten halas? Nie wpisujmy to w dzielo sztuki. Gdybym mial taki dzial marketingu jak w tych firmach, polecialyby glowy.. przeciez taka firma moze sobie kupic tysiac plastikowych babusow i postawic jako POS w kazdym hipermarkecie. Po co jedna sztuczna palma na jednym rondzie w jednym miejscu, ale jak chca placic, bo ma to zwiekszyc prestiz "plastikowa palma" to ich problem. 1. Miasto powinno wycenic miejsce pod palme. i kasowac jak za postawiony billboard (przeciez to grosze) 2. Artystka moze dalej zamawiac sztuczne drzewa w firmie, co nawet strony internetowej funkcjonujacej nie ma. 3. Sponsorzy niech placa. 4. Ci ktorym sie nie podoba palma niech omijaja produkty sponsorow z dalekiej odleglosci. Jesli sponsorom przestanie sie oplacac, albo wreszcie zmienia obsade personalna dzialu marketingu, artystka niech dalej szuka sponsorow, albo bankrutuje i zabiera ta brudna plastikowa imitacje z miasta, a nie robi wielkie "halo". Odpowiedz Link Zgłoś
komitet_obrony_wiekszosci PS. Pomysl na sponsora. 16.02.04, 18:02 Gazete stac na to! Juz tyle powierzchni reklamowej przeznaczyla na obrone palmy, ze gdyby przeliczyc szpalty na moduly reklamowe, wyszloby spokojnie z 200 000 PLN. W czym Rajkowska (czy jak jej tam) ma problem? Niech przestana pisac o palmie, a zaczna inwestowac w jej mycie, unowoczesnianie, oplate za dzierzawe miejsca od miasta. Wilk syty, owca cala i artystka zaspokojona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek policjanci z maiami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.04, 16:21 Jedynym wpływem, jaki palma na mnie wywarła, to pomysł na nazywanie policjantów z de Gaula "policjantami z maiami" :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Peppers Do Emilii IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.02.04, 16:32 1. Fakt, to jest prawo sponsora na co wydaje pieniadze. Tylko, ze potem jest tak, ze na jakas glupia palme to sie kazdy zrzuci ale jak bedzie zrzutka na odnowe chodnika czy elewacji to kazdy powie, ze nie ma pieniedzy a za pol roku bedzie narzekal, ze mu miasto nie odnowilo tego chdonika. Taka jest niestety mentalnosc wielu ludzi i to mnie wpienia. 2. Skonczylem 6 letnie studia wyzsze, pracuje na odpowiedzialnym stanowisku i zarabian miecale 1300PLN. 3. Uwazam, ze autorka Palmy jest prozniaczka, bo przywiezc gotowy model i go postawic dorabiajac do niego cala ideologie jest latwo ja sie ma kase i wejscia. Gorzej jest stworzyc cos naprawde od siebie, i jeszcze wlozyc w to serce. Przywiezie sobie taka plame, narobi wokol siebie szumu i zyje potem przez nastepne kilka miesiecy jak krolowa. Pozdrawiam! P.S. Bo to jest tak. Jak ja bylbym cynikiem i mial dojscia do gazet czy tak zwanych krytykow sztuki to tez wzialbym sztaluge rozplaskal na niej jajko i potem sie z tym obwozil po miastach, pokazywalbym gawiedzi wielkie dzielo sztuki. I nawet nie musialbym sie wysilac aby wymyslic co to ma przedstawaic, media zrobilyby to za mnie. Takie juz mamy teraz czasy- majac odpowiednie wejscia mozna wypromowac kazdy kicz, kazde g... i jeszcze wyrobic sobie slawe i nazwisko. Mialem jednak nadzieje, ze tak szanowna gazeta jak GW nie upadnie tak nisko aby przyklaskiwac takim pseudoartystom Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
miltonia Re: Do Emilii 16.02.04, 17:28 Palma moze sobie stac, jak znajda sie chetni na jej utrzymywanie. Smieszne dla mnie jest nazywanie ja dzielem sztuki, bo znamion zadnej sztuki w niej nie zauwazylam. Czyzby sztuczne gerbery i inne plasikowe kwiecie to sztuka? Jak dotad byly synonimem bezguscia i tandety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Peppers Miltonia IP: *.aster.pl / *.acn.pl 16.02.04, 17:46 Miltonia! Juz Cie lubie! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
roody102 Re: Do Emilii 16.02.04, 23:42 > bo znamion zadnej sztuki w niej nie > zauwazylam To moze swiadczyc nie tyle o ich braku, co o niedoskonalosci aparatu optycznego, ktorym dysponujesz. Przeszlo Ci to przez mysl w ogole? __________________________ Roody102 "Dostęp do Internetu powinien być prawnie reglamentowany, najlepiej wydawany po okazaniu świadectwa lekarskiego i za zgodą rodziców." Jerzy Pilch Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emilia Re: Do Emilii IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.02.04, 17:58 Ad 1. Dbanie o chodniki nie jest zadaniem dla sponsorów. Ad 2. Pan doktor? No wybacz, ale jeśli nie zacząłeś studiów w 90-91 r. (maturzyści z tych roczników mogli mieć nadzieję, na normalne zarobki w służbie zdrowia) to sam jesteś sobie winien. Wiem, że to okropnie brzmi i jest zapewne niesprawiedliwe, ale taka jest prawda. Ad 3. Masz do tego prawo. Osobiście nawet gdyby postawienie palmy nie miało żadnego uzasadnienia oprócz "bo tak", to i tak uważałabym ją za fajny pomysł. A tak uważam, że Rajkowska całkiem sensownie to wszystko wymyśliła. Poza tym, skąd wiesz, ile autorka dostała kasy za swoją pracę. Bardzo bym się zdziwiła, gdyby palma była tak dla niej lukratywnym finansowo przedsięwzięciem. PS W kwestii nowoczesnej sztuki: nie jestem żadną znawczynią, mogę powiedzieć, że trochę się orientuję, ale palma podoba mi się nie dlatego, że uważam ją za wybitne dzieło sztuki. Podoba mi się, bo wywołuje na mojej twarzy uśmiech zawsze gdy ją widzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Peppers Jasne IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.02.04, 19:16 Widzisz, ja tez nie mowie, ze palma jest obrzydliwa i be. Twierdze tylko, ze wydano na nia za duzo pieniedzy i robi sie wokol niej za duzo szumu. I tyle. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emilia Re: Jasne IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.02.04, 20:31 Ale prywatnych, na bogów, prywatnych. Miasto na razie nie dało przecież ani złotówki. Pozdrawiam, Emilia Odpowiedz Link Zgłoś
komitet_obrony_wiekszosci Nic nie jest jasne. Wszystko przyslania palma. 16.02.04, 22:22 Gość portalu: Emilia napisał(a): > Ale prywatnych, na bogów, prywatnych. Miasto na razie nie dało przecież ani > złotówki. Wystarczylo, ze przekazalo nieodplatnie miejsce na ekspozycje tej sponsorowanej palmy. Gdyby zgarnelo kase za ten para-artystyczna ekspozycje sztucznych drzew (promocje amerykanskiego producenta tych drzewek), mialoby mozliwosc zainwestowania je np. w spolecznie potrzebne sciezki rowerowe, dwa zjazdy dla niepelnosprawnych, etc. A miasto zgarnia pieniadze za wystawy sponsorowane - np. bilboardy, megaboardy, diapazony, freeboardy. Kazdy plakat na tym to "art". Miasto to mieszkancy tego miasta, a mieszkancy chyba obok sztucznych drzew maja wieksze potrzeby egzystencjalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: Do Emilii IP: 207.44.154.* 17.02.04, 12:47 PS. to ze uwazasz ja za wybitne dzielo sztuki nie oznacza ze nim jest :). Usmiech na mojej twarzy wywoluje zupelnie cos innego, ale na pewno nie ta "palma" (fakt faktem raz wywolala kiedy zobaczylem to "dzielo" z bliska i na wlasne oczy - "co za ... postawil tu to paskudztwo"). A pasuje ona do tego miejsca jak przyslowiowa piesc do nosa... Ciekawe czy w Miami tez uznano by to "dzielo" za sztuke... ha ha ha. Odpowiedz Link Zgłoś
roody102 Re: Do Emilii 16.02.04, 23:40 > P.S. Bo to jest tak. Jak ja bylbym cynikiem i mial dojscia do gazet czy tak > zwanych krytykow sztuki to tez wzialbym sztaluge rozplaskal na niej jajko i > potem sie z tym obwozil po miastach, pokazywalbym gawiedzi wielkie dzielo > sztuki. I nawet nie musialbym sie wysilac aby wymyslic co to ma przedstawaic, > media zrobilyby to za mnie. Takie juz mamy teraz czasy- majac odpowiednie > wejscia mozna wypromowac kazdy kicz, kazde g... i jeszcze wyrobic sobie slawe i > > nazwisko. Mialem jednak nadzieje, ze tak szanowna gazeta jak GW nie upadnie tak Zrób to, potem gadaj głupoty. > > nisko aby przyklaskiwac takim pseudoartystom > > Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: "Palma. I co dalej?" debata o sztuce w przest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.04, 21:49 Jak to w końcu jest z tą palmą? Bo z tego co widzę i słyszę, to odczucia nas Warszawiaków na temat tego obrzydlistwa sa raczej jednoznaczne. Nie podoba nam się to wogóle i chcielibyśmy to jak najszybciej usunąć. Ani to to ładne, ani gustowne, ani nie ma związku z żadną sztuką. Nadaje się raczej do jakiegoś lunaparku, a nie w centrum miasta. Gazeta Wyborcza od bardzo dawna próbuje nam jednak wmówić całkiem coś innego. Mam więc pytanie: czy Wy tam na tej Czerskiej to jesteście głusi i ślepi, czy też macie jakiś w tym cel żeby nam wciskać taką ciemnotę? Czy te pieniądze od prywatnych sponsorów na tę pseudosztukę są wykorzystywane też na sponsorowanie tych waszych beznadziejnych tekstów? Odpowiedz Link Zgłoś
niech Komitet Obrony Palmy informuje... 16.02.04, 21:54 ...iz palmy chce 107% Warszawiakow, nie ma zdania 0,5%, przeciw jest -6%. W populacji wszystkich Polakow rozklad ten wynosi odpowiednio: 103, 0,6, -5,5. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Peppers Darku& K_O_W IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.02.04, 22:26 Panowie! Chyba wy jedni rozumiecie o co mi chodzi. Milo mi. Pozdrawiam serdecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
sigrun palmo-parasol 17.02.04, 10:29 Pozwólcie że przytoczę pewną anegdotę opowiedzianą mi przez koleżankę ze studiów na ASP. Pewien koleś był jednym z organizatorów wystawy młodych gniewnych artystów. W dniu otwarcia wystawy strasznie lało. Ponieważ w galerii nie było kosza na parasole, chłopak postawił swój parasol przy pierwszej lepszej ścianie i pobiegł dalej, aby zająć się ostatnimi czynnościami tuż przed otwarciem wystawy. Kiedy przypomniał sobie o parasolu wernisaż trwał już na dobre. Gdy zajrzał do sali ekspozycyjnej w jednym jej rogu aż wrzało - tuż obok miejsca gdzie zostawił parasol. Zaciekawiony podszedł bliżej. Grupka krytyków wpatrywała się w oparty o ścianę ociekający deszczem parasol i prześcigała się w dywagacjach na temat przesłania autora dzieła. Dopiero wtedy do właściciela parasola dotarło że postawił go pod tabliczką noszącą tytuł „Pejzaż wiejski”, czy jakoś tam. Aż go zatkało gdy usłyszał krytyków nazywających jego parasol dziełem sztuki wynajdując mu coraz to nowe znaczenia i pseudofilozoficzne przesłania. To tyle jeśli chodzi o dorabianie filozofii gdzie jej nie ma i nigdy nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
miltonia Re: palmo-parasol 17.02.04, 10:56 Anegdotka tylez zabawna, co malo prawdopodobna. Jesli to faktycznie byli krytycy sztuki, zapewne slyszeli o Duchampie i jego ready-mades. Artysta ow prwaie 100 lat temu nadal range dziel sztuki zwyklym przedmiotom, np. pisuarowi czy kolu rowerowemu. Odpowiedz Link Zgłoś
sigrun Re: palmo-parasol 17.02.04, 12:33 I właśnie o to chodzi. Pani Rajkowska niczego nowego nie wymyśliła - powiela tylko czyjeś pomysły. Np. "Satysfakcja gwarantowana" to nic innego jak "Merda d'Artista" Piera Manzoniego w wersji dla feministek, z tą różnicą że cynizm Manzoniego był bardziej wyrafinowany. A palma to też ready-made. To nie sztuka palmę zrobić, albo w puszki coś narobić. Ale sztuka całkiem świeża pędzlem namalować jeża. Odpowiedz Link Zgłoś
miltonia Re: palmo-parasol 17.02.04, 12:48 Zeby to chociaz bylo ready-made. Ona te palme przeciez zaprojektowala (chi, chi), nie wykorzystala gotowego wytworu w niekonwencjonalny sposob. Do tego cala jej ideologia, ten belkot, ktory mial zaslonic marnosc pomyslu. Jako wydarzenie uliczne, niech tam sobie bedzie, tyle ze za chwile sztuka bedzie mozna nazwac kazdy przejaw ludzkiej dzialalnosci. Zrobi ksiegowa roczny bilans i mamy dzielo sztuki (chociaz czasami te bilanse sa duza sztuka), przejedzie ktos na czerwonym swietle, policja go nagra i jest instalacja wideo. W witrynie sklepu zawisnie tabliczka nieczynne z powodu choroby i rewolucja w sztuce gotowa. Jesli wszystko moze byc sztuka, to co nia naprawde jest? Odpowiedz Link Zgłoś
sigrun Re: palmo-parasol 17.02.04, 15:15 Otóż to. Mnie najbardziej denerwuje jak się próbuje mydlić innym oczy. Palma to prowokacja, a deklaracje autorki że nie chciała rozgłosu i nie próbowała wypromować samej siebie na fali tego paskudztwa są równie autentyczne co cycki Pameli Anderson. Odpowiedz Link Zgłoś