Dodaj do ulubionych

Politechnika ogłosiła listy przyjętych i wolne ...

IP: *.lot.pl 12.07.05, 07:00
Chora uczelnia dziadków żyjących we własnym świecie i wykładających
niezmiennie to samo od 20 lat. Ta szkoła nie uczy nic przydatnego, nic
twórczego, nic przedsiębiorczego. Politechnika jest zupełnym zaprzeczeniem SGH
czy różnych AE. Absolwenci po Politechnice mają głowę pełną wzorów i żadnego
pomysłu jak je wykorzystać w życiu, to efekt systemu i cudownej kadry tej
uczelni. Powodzenia i pozdrowienia dla nowych studentów, radzę się jeszcze
zastanowić! Jeśli macie możliwość pójścia na SGH lub AE, nie wahajcie się, nie
stracicie.

Nie zamierzam prowadzić tu dyskusji na temat PW, po prostu stwierdzam fakt
oparty na własnym doświadczeniu i bieżącym porównaniu z SGH i AE w Poznaniu.
Te szkoły są dużo wyżej biorąc pod uwagę jakość kształcenia i przydatną
wiedzę, którą przekazują. Uczelnia musi uczyć myśleć, a nie przepisywać do
znudzenia książki i skrypty wybitnych wykładowców Politechniki.
Obserwuj wątek
    • Gość: http://ojej.org cos nie gramatycznie złotko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 08:15
      W poniedziałek w porze obiadowej tłum młodych ludzi kłębił się w gmachu głównym
      Politechniki. Przyszli, by znaleźć się listy przyjętych.

www.ojej.org
    • neubauten1 Re: Politechnika ogłosiła listy przyjętych i woln 12.07.05, 08:27
      Nie porównuj całej Politechniki to szkół ekonomicznych. Istotą tej uczelni jest
      kształcenie w innych kierunkach niż ekonomia (chociaż ta ma też swoje miejsce od
      niedawna). Stwierdzenie że uczelnia nie uczy myślenia - no cóż, nie każdy może
      pochwalić się inteligencją i umiejętnością z niej korzystania.
    • Gość: fred Re: Politechnika ogłosiła listy przyjętych i woln IP: *.outsourcing.atman.pl 12.07.05, 09:01
      istotą tej uczelni jest kształcenie umysłów ścisłych - matematyka , mechanika,
      fizyka, chemia nie potrzebują takiej cudownej oprawy jak Markieting i
      Zarządzanie które tak z uwielbieniem studiujesz a jak pojdziesz do pracy to i
      tak będziesz rozczarowany - biały kołnierzyku
    • Gość: baranek Re: Politechnika ogłosiła listy przyjętych i woln IP: *.ite.waw.pl 12.07.05, 09:02
      uczelnie ekonomiczne, poza dobrym wyksztalceniem wszepiają szczurze geny...i potem goń, ścigaj sie..powodzenia. jeżeli sam nie chcesz to NIKT Cie niczego pożytecznego nie nauczy. studia dają wiedzę, to czy ja potrafisz wykorzystac to tylko Twoja sprawa. zreszta chyba próbujesz porównywać słonia z żyrafą.pozdraw
    • Gość: ggg Re: Politechnika ogłosiła listy przyjętych i woln IP: *.chello.pl 12.07.05, 09:02
      Drodzy dziennikarze GAZETY! Na PW nie ma wydziału "Elektroniki i Technik
      Informatycznych"!!! :-) Jest wydział "Elektroniki i Technik Informacyjnych".
      Wiem jednak, że dla Was (profesjonalistów) to bez różnicy.
      • kwitkows Re: Politechnika ogłosiła listy przyjętych i woln 12.07.05, 11:49
        Aż dziwne, że zostały tam wolne miejsca. Czyżby PW zmieniła zasady rekrutacji? Odkąd pamiętam zawsze było chętnych pod dostatkiem i o miejsca trzeba było się bić.
        • Gość: michał Re: Politechnika ogłosiła listy przyjętych i woln IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 14:55
          Nie zmieniła, to są studia płatne w języku angielskim.
    • Gość: Frodo Re: Politechnika ogłosiła listy przyjętych i woln IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 12:21
      Przesadzasz.
      Po pierwsze - Polibuda to uczelnia przede wszystkim techniczna, nie ekonomiczna.
      Po drugie - SGH, tak. Bardzo dobra uczelnia. Ale skąd wytrzasnąłeś tą AE w
      (wtf?) Poznaniu? Co to ma wspólnego z Politechniką Warszawską?
      Po trzecie - jeśli chodzi o informatykę, to prawdą jest, że PW jest uczelnią
      uczącą teorii i suchych wzorów, ale idący na tą uczelnię ludzie zdają sobie z
      tego sprawę. Jakby zależało im na praktycznej nauce informatyki, na lepszym
      sprzęcie, to by poszli do którejś z uczelni prywatnych, które stawiają przede
      wszystkim na te aspekty informatyki i uczą praktycznego jej zastosowania, tak
      poszukiwanego przez pracodawców.
      • Gość: edheene Re: Politechnika ogłosiła listy przyjętych i woln IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.05, 16:23
        jedno pytanie:
        jaka politechnika?? nic w artykule nie wskazuje na to o którą uczelne chodzi...
        Warszawa? Wrocław?
        • Gość: k. Re: Politechnika ogłosiła listy przyjętych i woln IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.05, 18:59
          Jezeli czytasz, pytku, strony z wiadomościami z Warszawy, to nie nie może być
          napisane o politechnice krakowskiej ( co z logiką?).
    • Gość: Nexo ^ ODPOWIEDZI IP: *.lot.pl 13.07.05, 07:04
      ^ Do autorów powyższych wypowiedzi

To że politechnika jest uczelnią techniczną nie zmienia faktu, że wiedza jest
      tam przekazywana w nieodpowiedni sposób. Wymieniając SGH czy AE nie twierdziłem,
      że tego samego powinno się uczyć na PW, tylko tak samo powinno się uczyć. W
      sposób ciekawy i przekazując informacje, które są w życiu przydatne i nie
      przeterminowane o kilkanaście lat. Na politechnice wiedza polega na zapamiętaniu
      każdej linijki skryptu przygotowanego 20 lat temu przez danego profesora, to
      wszystko, a chyba nie o to chodzi? Ważne jest jak z wiedzy się korzysta i gdzie
      szukać potrzebnych informacji, a nie aby pamiętać wszystko, bo tego i tak nikt
      nie pamięta.
      To co napisałem dotyczy ok. 90% profesorów PW z jakimi miałem styczność podczas
      studiów inżynierskich, pusta wiedza, zero informacji praktycznych, zero
      informacji przydatnych do późniejszej pracy nawet w tym kierunku. Odwołując się
      do SGH i AE w Poznaniu, podałem że z tymi uczelniami mam bieżące doświadczenie,
      nie piszę że są to jakieś jedyne wyznaczniki. Kadra tam pracująca w większości
      jednak potrafi przekazać to co ciekawe i zarazem uczyć tego co ważne, nie żyją
      we własnym świecie, odizolowanym i cofniętym w czasie.
      • kwitkows Re: ^ ODPOWIEDZI 13.07.05, 13:19
        Wszystkie jest wzgledne. Studiując myślałem, że większość wiedzy z telekomunikacji, którą próbowano mi przekazać jest niewiele warta. Teraz okazuje się, że jednak byłem w błędzie. Chociaż faktem jest, że "wzorki" w większości sa do niczego nieprzydatne. Ale jeśli ktoś się chce nauczyć informatyki itp. na wydziale to się nauczy. Z resztą prawie wszyscy studenci kończący magisterkę już pracują (czasami od dawna) więc to chyba o czymś świadczy - potrafią się odnaleźć na rynku.
      • Gość: zefir Re: ^ ODPOWIEDZI IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.05, 13:47
        hahahaha,a mi sie zawsze wydawalo ze jest odwrotnie. bo tego co ja sie naucze na
        wykladzie to na laboratorium MUSZE umiec wykorzystac. dla porownania pamietam
        jak siostra na AE w Krakowie uczyla sie wszystkich panstw,terytoriow
        zaleznych,ich stolic,wiekszych miast itd na pamiec. to by bylo na tyle jesli
        chodzi o uczenie sie bardzo potrzebnych rzeczy na pamiec.no ale w sumie to jest
        przeciez tak przydatne w zyciu...
        • Gość: Rudy Re: ^ ODPOWIEDZI IP: *.acn.waw.pl 14.07.05, 11:39
          Jak dla mnie autorzy zapomnieli dodać ile było miejsc na kierunki, na architekture jest 14,5 osoby na miejsce, ale miejsc jest 50, natomiast na informatyke 'tylko' 6 osob na miejsce ale jest 200 miejsc. Teraz wystarczy czysta arytmetyka żeby zobaczyć które kierunki są tak naprawde oblegane. Należy pamiętać że sama ilość osób na miejsce nie zawsze wszytko mówi.
    • Gość: Rafal Re: Politechnika ogłosiła listy przyjętych i woln IP: 195.205.15.* 14.07.05, 11:38
      Nie wiem kto tam umiescil mojego brata na fotce ale juz niech bedzie ;).
      Nexo swoje opinie to moze do wydzialu twojego pasuja u mnie bylo raczej na bierzaco czesto nawet sie zdarzalo ze uczylismy sie rzeczy ktore mialy zaldwie 10 lat a w jendym przypadku to nawet teorie 2 letnie byly omawiane ;). nie mowie ze nie brakuje takich przedmiotow ale np na elce mozna wybierac sobie to co sie chce oczywiscie w miare mozliwosci.

pozdrawiam
    • Gość: ANNA Re: Politechnika ogłosiła listy przyjętych i woln IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.05, 08:58
      Ogłaszacie listy przyjętych na Politechnikę Śląską. Dlaczego nie wydrukujecie
      list przyjętych na Śląską Akademię Medyczna? Uważam,ze to żadna sztuka dostać
      się na politechnikę,za to na medyczną to już jest prestiż i każdy taki student
      chciałby mieć pamiątkę z gazety.
      • Gość: Aster Re: Politechnika ogłosiła listy przyjętych i woln IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.05, 14:08
        Bo to nie jest artykuł o Politechnice Śląskiej, tylko Warszawskiej :/ Zobacz na
        jakim forum tematycznym jesteś. I na jakich stronach Gazety znajduje się ten
        artykuł <roll>

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka