Dodaj do ulubionych

W szkole nie ma miejsca na dyskusje o homoseksu...

• Gość: Uczeń Reytana To wcale nie tak!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 16:41
      Jako uczeń VI LO im t. Reytana chciałbym odnieść sie do artykułu pani Darii
      Dziewięckiej z czwartkowego wydania "gazety". Uważam, iż cała sparawa została
      niepotrzebnie rozdmuchana, rzecz nie idzie tu o brak tolerancji w naszej
      szkole, raczej brak organizacji. Rada pedagogiczna dowiedziała się o planowanym
      spotkaniu w dniu, kiedy miało się ono odbyć, myślę, że na podejmowanie
      jakichkolwiek decyzji w tej sprawie było juz stanowczo za późno. Olbrzymim
      nietaktem w stosunku do pana Biedronia było odwołanie spotkania po tym, jak
      zjawił sie już w naszej szkole. Uważam,iż grono pedagogiczne zachowało się w
      tym wypadku niestosownie.
      Jednak decyzja nauczycieli nie była jednogłośna. Sprzeciwiam się zrzucaniu winy
      na księdza i pana katechetę i robieniu z nich kozłów ofiarnych, mimo, że
      według "gazety" to oni zainspirowali resztę nauczycieli do podjęcia takiej
      decyzji. Ponadto powodem odwołania tego spotkania NIE był fakt, iz zaproszony
      gość reprezentuje środowiska homoseksualne, lecz przekonania religijne
      niektórych nauczycieli. Według mnie jedno z drugim nie ma nic wspólnego a Ci,
      którzy zapisali się na to spotkanie zdawali sobię sprawę z tego iż kurat w tym
      dniu wypadało świeto.
      Mimo to, tytuł na pierwszej stronie gazety stołecznej był dla mnie szokiem, tym
      bardziej, że nie był poparty argumentami w dalszej części artykułu. Akurat
      dyskusje o homeseksualiźmie są podejmowane bardzo często na lekcjach religii,
      więc na pewno nie można powiedzieć, że ksiądz i pan katecheta boją sie takich
      rozmów.
      Uważam, iż artykuł o braku tolerancji w naszej szkole jest skandaliczny, całe
      zdarzenie jest wyrwane z kontekstu i na jego podstawie absolutnie nie można
      twierdzić, że jesteśmy nietolerancyjni. Decyzja o opublikowaniu takiego tekstu
      była nieprzemyślana i z przykrością muszę stwierdzić, iż drukując ten artykuł
      pokazaliście, że bliżej wam do brukowca niż do poważnej gazety.

Z poważaniem - uczeń Reytana

PS: Zdjęcia z napisem - "Nauczyciele! Wstydzimy się za was - uczniowie Reytana"
      w szkole nie znalazłem (mimo, że szukałem dość intensywnie) i myślę, że kartka
      została napisana przez parę osób tak naprawdę nieświadomych tego, o co wogóle w
      tej sprawie chodzi i nie obrazuje nastrojów jakie panują teraz w szkole.
      Widzę, że dziennikarzom naprawdę brakuje tematów skoro wypisują takie bzdury.
      Za każdym razem kiedy na nowo czytam ten artykuł coraz bardziej chce mi się
      śmiać. Mam nadzieję, iż pani Dziewięcka będzie miała wystarczajaco dużo odwagi
      aby zorientować się jak to wygląda w rzeczywistości i sprostować to, co
      napisała.
      • bike-chan Re: To wcale nie tak!!! 02.03.06, 17:13
        Zgadzam się niemal w pełni:

Gość portalu: Uczeń Reytana napisał(a):

Rada pedagogiczna dowiedziała się o planowanym
        > spotkaniu w dniu, kiedy miało się ono odbyć,

skoro wiedziały pani Bąk, pani Łamejko i p. Orłowska... moja klasa wiedziała od
        daaawna, nie wiem, jak inni... ale był przecież konkurs o tolerancji...
        a poza tym wydaje mi się, ze takich rzeczy nie robi się bez wiedzy i zgodzy
        dyrektora...
        a jezeli nie wiedzieli to tylko jeszcze dobitniej świadczy o totalnym braku
        organizacji... i zainteresowania tym co dzieje się w szkole...
        • Gość: xxx Re: To wcale nie tak!!! IP: *.chello.pl 02.03.06, 21:24
          no wlaśnie wic to ze niby nauczyciele doiedzieli sie we srode to jakas
          gflupota...
      • Gość: Mania;) Re: To wcale nie tak!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 21:07
        Zgadzam się w 1000000% z moim przedmówcą!!!
        popieram Cię w pełni tym bardziej że sama chodzę do Reytana i byłam zdegustowana
        całą tą dzisiejszą otoczką związaną ze spotkaniem z panią Środą!
        Osobiście uważam że sprawa ta jest sprawą naszej szkoły (problem do
        rozwiązania!) i dawanie tego na 1 stronę bardzo mnie zaskoczyło!
        Jestem TOLERANCYJNA i nie wstydzę się tego!
        pozdrawiam!;)
      • Gość: xxx Re: To wcale nie tak!!! IP: *.chello.pl 02.03.06, 21:23
        co do tego że blizej gazecie do brukowca niz do porzadnego dziennika wiadomo
        nie od dzis... a szkoda
      • Gość: Reytaniak, tez... Re: To wcale nie tak!!! IP: *.aster.pl 02.03.06, 21:46
        Gazety z braku sensacji, znalazły sobie temat do rozdmuchania...
        Całkowicie zgadzam się z Twoją opinią... To nie jest wynik NIEtolerancji Reytana
      • Gość: ReytanUPADEKgazety Re: To wcale nie tak!!! IP: *.aster.pl 02.03.06, 21:57
        A wolność słowa w wykonaniu p. Darii Dziewięckiej, która nie zna dokładnie
        sytuacji, o której pisze, wyolbrzymiając, a wręcz przejaskrawiając sytuację
        naprawdę wymaga sprostowania.

P.S: Pani Redaktor może nalezało by najpierw dokładnie zbadać całą sprawę, a
        dopiero później pisać o czymś artykuł, aby nie dochodziło do przekłamań... Już
        rzymskie prawo mówiło: "Należy zawsze wysłuchać obu stron", zaś prasa powinna
        być OBIEKTYWNA!!!
      • www.sti.info.pl Re: To wcale nie tak!!! 03.03.06, 09:28
        Gość portalu: Uczeń Reytana napisał(a):

> PS: Zdjęcia z napisem - "Nauczyciele! Wstydzimy się za was - uczniowie Reytana"
        >
        > w szkole nie znalazłem (mimo, że szukałem dość intensywnie) i myślę, że kartka
        > została napisana przez parę osób tak naprawdę nieświadomych tego, o co wogóle w
        > tej sprawie chodzi i nie obrazuje nastrojów jakie panują teraz w szkole.

1. Ona wisiała, bo: a) widziałem jak ją wieszaliśmy; b) zdjąłem ją na noc, żeby
        woźny ich nie wyrzucił; c) wieszaliśmy ją w czwartek rano; d) widziałem ją
        zerwaną w czwartek tuż przed spotkaniem z panią Środą.
        2. Nawet jeśli akurat tej nie zauważyłeś, to z pewnością kilka innych.
        3. Może tobie za nauczycieli nie wstyd, ale problem polega na tym, że jak byś
        się poczuł, gdybyś przyjechał do kogoś za namowami rezygnując z planów i nagle
        ktoś Ci mówi, że ponieważ jesteś inny, to nie możesz porozmawiać? Tak więc, jak
        ktoś był bardziej w to zaangażowany (a takie było jakieś 20-30 osób) to było mu
        wstyd.
    • Gość: reytaniak To dni tolerancji IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.03.06, 16:48
      dni tolerancji sa naprawde fajne, tak jak i moja szkola
      • www.sti.info.pl Re: To dni tolerancji 02.03.06, 17:44
        Gość portalu: reytaniak napisał(a):

> dni tolerancji sa naprawde fajne, tak jak i moja szkola

BRAWO! Bo szkoła sama w sobie jest wesoła...
    • Gość: Ratok Między tolerancja a akceptacją IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.03.06, 16:56
      To całe szczeście, że żyjemy w czasach, kiedy problem tolerancji sprowadza się
      do akceptacji osób "kochających inaczej". Ale co z tolerancją dla tych w
      których akt odbytniczy w wykonaniu dwóch osobników płci męskiej budzi wstręt i
      obrzydzenie. We mnie budzi i nic na to nie poradzę. Czy muszę więc tolerować
      jego zwolenników w swoim otoczeniu. Widac muszę, bo można rzecz odwrocić i
      zapytać czy ci Panowie, w których obrzydzenie budzi stosunek mężczyzny z
      kobietą mają takie pary tolerowac w swoim otoczeniu?. Problem jest sztuczny a
      wiec go nie ma.
      Kopulacja jest czynnościa imtymną i niech taką pozostanie. Rozstrząsanie
      publiczne tego, czy określone formy współżycia powinny być powszechnie
      akceptopwane czy nie, jest totalną bzdurą, dopóki obie orientacje nie robia
      tego publicznie na szkolnych korytarzach. Sztuczność problemu wywołuje
      sztuczność reakcji i tu dopiero zaczyna się brak tolerancji. Myślę, że jako
      rodzic, nie chciałbym, aby ktokolwiek (zwłaszcza homoseksualista) namawiał
      mojego syna do akceptacji tej formy współżycia. Ci panowie - co zrozumiałe -
      dostrzegają w niej mówiąc delikatnie - "pewną atrakcyjność". To trochę tak,
      jakby nałogowego narkomana zaprosić na wykład pt: "narkomania chorobą
      społeczną". Nikt nie musi akceptować homeseksualizmu, tak jak nie musi
      akceptować tysięcy innych zjawisk np muzyki współczesnej. To nie znaczy, że
      zabrania jej słychać innym innym. Jeżeli o takiej tolerancji mówimy, nie
      prośmy, aby nas do niej namawiali Penderecki i Baird. Trzeba rozróżniać miedzy
      wychowywaniem w duchu tolerancji, a przemycaniem pod jej szczytnymi hasłami
      promocji stosunków homoseksualnych do szkolnych klas. I nie dziwię sie Radzie
      Pedagogicznej Reytana, że podjęła taką decyzję, jaką podjęła, choć przytoczona
      w GW argumaentacja jest idiotyczna. Ale w końcu GW to GW i nie ma się czemu
      dziwić.
      • a_s_i_m_o Re: Między tolerancja a akceptacją 02.03.06, 17:32
        Sa tez heteroseksualisci ktorzy lubia "akty odbytnicze". Uwazaj, moze zarazaja :D
    • Gość: x Tolerancja dla członka w odbycie oficjalnie w... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.03.06, 18:41
      ... szkole? Dlaczego nie? Proponuję zajęcia już w przedszkolu na leżakowaniu.
    • Gość: x Ciekawe czy Biedroń wsadza komuś członka w odbyt IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.03.06, 18:44
      czy to jemu wsadzają? Nie wstydźmy się o tym rozmawiać, badźmy tolerancyjni.
      Szkoda, że nie było spotkania, może by go ktoś zapytał, a on by szczerze i
      otwarcie opowiedział.
    • Gość: Konop Ksiądz Jan Ujma gratuluje decyzji!! IP: *.chello.pl 02.03.06, 19:40
      Gratuluje decyzji Księże Janie zawsze wiedziałem że Ksiadz nie ugnie się przed
      pseodointeligencką hołotą .Jutro przyjede do Reytana osobiście pogratulowac
      Księdzu !!
      • Gość: absolwent Re: Ksiądz Jan Ujma gratuluje decyzji!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.03.06, 18:39
        Szanowmy ksiądz Jan sam ma sklonności homoseksualne, czego nie akceptuje w
        sobie i stąd to całe zamieszanie.Niezły hipokryta!wiele osob o tym wie, ale
        glosno o tym sie nie mówi..
    • Gość: Alis ~~~~~~ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 19:46
      I później my (uczniowie) nie umiemy zrozumieć innego człowieka - innej rasy,
      innego wyznania. Bo oni są "inni". Nie rozumiemy, że to my jesteśmy "inni" i że
      to nas tak postrzegają, jako rasistów!!! Uczniowie powinni wiedzieć, że ich
      kultura nie jest jedyną kulturą na świecie. To amoz wyznaniem, kolorem skóry itp...
    • Gość: Mago Albo religia albo tolerancja? IP: *.net-serwis.pl 02.03.06, 20:29
      To chyba nie pierwszy raz, kiedy w polskich szkołach przedmiot zwany religią robi za przyzwoitkę w sprawach tolerancji... Zastanawiające jest tylko, dlaczego kościół łączy tolerancję z propagandą homoseksualizmu..? Może informację jakie przekazywane są tej organizacji są zakłamane, a może ta organizacja sama je przeinacza z nadzieją, że przecież nikt nie jest tak doskonały jak kościół i nikt nie będzie w stanie dostrzec patologii tych zachowań.
      Oczywiście, prawdą jest, że nauczyciel religii w szkole ma prawo zgłosić sprzeciw wobec różnorakich zjawisk, pamiętajmy jednak, iż wykształcenie religijne nie jest podstawą misji szkół polskich, dopóki nie są jeszcze wszechpolskimi... :D
      <w tym miejscu pozdrowienia dla WKK>
      Jeśli będziemy omijać zjawisko, przez jedną organizacje uważane za nieprawe na pewno nie doprowadzimy do jego zaniku. Najwyżej do utajnienia, zawiązania wokół niego nici tajemnicy i wprowadzenia go w sferę tabu. Dzięki temu będzie uznane za wstydliwe i gorszące, dzięki czemu cofniemy się do czasów średniowiecznych...
      Zastanówmy się, czy na języku polskim powinno się poruszać temat wulgaryzmów? A czy należy udawać, że ich nie ma? Weźmy pod uwagę, jaką wartość dla większości nawet wierzących uczniów liceów przedstawia przedmiot religia, a jak niewspółmiernie wielki wpływ na ich kształcenie mają nauczyciele tego przedmiotu, który notabene w akcji krzewienia Chrześcijaństwa w Polsce przynosi więcej szkody niż pożytku...
      Tym niemniej jakoś nie dziwi mnie cały ten bałagan... Postrzegam to jako proroctwo tego, co za kilka lat nazwiemy codziennością jeśli nie obudzimy się ze społecznego uśpienia. Zachowania polskiego społeczeństwa podkreślają jaką wagę ma dla nas idea demokracji, o którą podobno tak ofiarnie walczyliśmy...

Pozdrawiam moherową brać, dzięki Wam możemy dziś dowiedzieć się bez potrzeby myślenia co dobre, a co złe...
    • Gość: byla_reytanka juz w 1996 roku panowal tam brak tolerancji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 20:31
      Pamietam jak nauczycielka historii na maturze wywalila kolezanke z egzaminu za
      to, ze ta przyszla w swoich ciuszkach a nie "mundurku granatowym".Kolezanka
      nosila dredy i dosc luzne, poszarpane koszulki. Byla zdolna, inteligentna i
      miala niemala wiedze, ale pani D. to niewystarczalo ! Dobrze, ze namowilysmy z
      dziewczynami z klasy nasza kolezankę aby "poddala sie" i zmienila ubranie.
      • Gość: byla_reytanka Re: juz w 1996 roku panowal tam brak tolerancji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 20:33
        ... inaczej mogloby sie to skonczyc niezdaniem matury. Choc swoja droga, z
        jakiej racji oceniaja wyglad a nie wiedze i to na MATURZE?!
      • Gość: loozik Re: juz w 1996 roku panowal tam brak tolerancji IP: *.chello.pl 03.03.06, 00:42
        I słusznie.

Matura to nie pierdu-pierdu, przynajmniej w założeniu, tylko egzamin
        DOJRZAŁOŚCI. Być może masz trudności ze zrozumieniem tegp pojęcia, ale można w
        słowniku znaleźć. Jeszcze.

Dredy - pal sześć, jeśli czyste - to tylko fryzura, akurat rzeczywiście dość
        praco i czasochłonna i rozumiem, że ciężko byłoby ją niszczyć ;)

Ale "dosc luzne, poszarpane koszulki" i, jak podejrzewam, parę innych rzeczy
        (boć przecież do tych koszulek nie zakładała plisowanej granatowej spódniczki)
        raczej nie pasują do matury, a są wyrazem lekceważenia. Po prostu.

Wprawdzie, jak ktoś tego nie rozumie to z DOJRZAŁOŚCIĄ wiele wspólnego nie ma...
    • Gość: reytaniak Re: Dżendery IP: *.chello.pl 02.03.06, 20:52
      jeśli chcesz wiedziec to pani Łamejko jest bardzo inteligentną kobietą i
      świetną nauczycielka.. dowodzisz swojej ignoracji i bezmyslności jesli obrażasz
      taką osobe. watpie czy wiesz wiecej o filozofii niz ona
      • Gość: redneg Re: Dżendery IP: *.chello.pl 03.03.06, 00:51
        cóż...
        jako osobnik dopiero uczący się nie powinieneś się wypowiadać na tematy za mądre
        dla cię. Akurat pani Ł. jest mi znana od dłuższego czasu... Co do jej
        inteligencji nie będę się wypowiadał, bo tu młodzież poniżej lat 18 bywa, jak
        widzę. Wiedza zaś jest mocno wybiórcza. Porównałbym tę wiedzę do wiedzy Swiadków
        Jehowy na temat Biblii...
    • Gość: Reytaniak Reytan NIEtolerancyjny IP: *.aster.pl 02.03.06, 21:35
      "Kochani ludożercy nie zjadajmy się, bo nie zmartwychwstaniemy" Argumentacja
      Rady Pedagogicznej, jakoby powodem odwołania spotkania był "brak zgody rodziców
      gimnazjalistów" jest absurdem. Spotkanie można było zawęzić do licealistów,
      jeśli część grona pedagogicznego uznala, że gimn. nie sa dostatecznie dojrzali,
      aby podjąć dyskusję z P. Biedroniem. Wreszcie, zapraszanie kogoś na spotkanie i
      z uczniami i odwoływanie go w ostatniej chwili nie najlepiej świadczy o szkole.
      Ale wiadomo tez jeszcze jedno decyzja części Rady Pedagogicznej spotkała sie z
      gorącym sprzeciwem (w postaci plakatów) ze strony większości uczniów i sporej
      części nauczycieli... Nie jest z tym Reytanem, więc aż tak
      źle :)
    • Gość: Gienia PEDAŁY IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 02.03.06, 22:12
      KIEDY HOMOSEKSUALIŚCI PRZESTANĄ ROBIĆ ZE SWOJEGO ZBOCZENIA PROBLEM - PROBLEM
      ZNIKNIE. NIE MA POTRZEBY UDOWADNIANIA, ŻE HOMO JEST NORMALNE. jESLI CIĄGLE SIE
      PRÓBUJE TO UDOWODNIĆ ŚWIADCZY TO O TYM, ŻE GEJE SAMI ZDAJĄ SOBIE SPRAWE Z
      ANORMALNOŚCI ICH ZACHOWAŃ. LUDZIE ONI SOBIE WSADZAJĄ W.... BÓG STWORZYŁ KOBIETE
      I MEŻCZYZNE A NIE GEJA I GEJA.bYLIBY TO PIERWSI I OSTATNI LUDZIE NA ZIEMI. NIE
      ZAWRWCAJCIE MŁODZIEZY GŁÓW TAKIMI BREDNIAMI. PEDALCIE SIE W CISZY WASZYCH SOF I
      ŁAZIENEK ZAMIAST REKLAMOWAĆ NIENORMALNY SPOSÓB BYCIA NASZYM DZIECIOM. jA CHCE
      MIEC WNUKA.BRAWO REYTAN!
    • Gość: czaras-matura'88 Uczniowie Reytana - nie dajcie sie!!! IP: *.catv.net.pl 02.03.06, 22:26
      Nie wierze!!!!!! W czasach komuny w Reytanie 17/09 byly "przerwy milczenia" dla uczczenia napasci
      Sowietow na Polske! Nikt z tym nie walczyl. Po 17 latach demokracji - okazuje sie ze nie mozna zaprosic
      do szkoly czlowieka o innych pogladach !!! Na umysly mlodych ludzi juz teraz dyrekcja usiluje nalozyc
      kaganiec, uniemozliwic mentalny rozwoj przyszlych elit naszego kraju, poglebiajac zascianek. Moja
      kolezanka widziala w Czechach demonstracje gejow i lesbijek. Niesli transparent: "Przeciez nie jestesmy w
      Polsce!". Juz teraz nasz kraj jest synonimem ciemnogrodu - a jak widac, bedzie tylko gorzej. O tempora, o
      mores!
      • Gość: nie istotne Re: Uczniowie Reytana - nie dajcie sie!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 23:35
        nie znacie sprawy to sie nie wypowiadajcie.... gazeta nie napisala prawdy,
        wybrala tylko fragmenty by zniszczyc ta szkole
        • www.sti.info.pl Re: Uczniowie Reytana - nie dajcie sie!!! 03.03.06, 09:34
          Gość portalu: nie istotne napisał(a):

> nie znacie sprawy to sie nie wypowiadajcie.... gazeta nie napisala prawdy,
          > wybrala tylko fragmenty by zniszczyc ta szkole

Akurat to (artykuł w GW) nieznacznie (jeśli w ogóle) odbiega od prawdy.
    • Gość: Anka W szkole nie ma miejsca na dyskusje o homoseksuali IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.03.06, 08:51
      moherowy ciemnogród w Reytanie -
      WSTYD!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      !!!
    • www.sti.info.pl Zawsze byłem zwolennikiem religii w kościele 03.03.06, 09:36
      ...
    • Gość: Ry$iek Polska, racja stanu i wartości.... IP: *.acn.waw.pl 03.03.06, 16:36
      Przedtem socjalizm, teraz klerykalizm. Mieszkajcie sami sobie w tym pięknym
      kraju nad Wisłą i bawcie się dobrze.
    • Gość: Misza Nie wszyscy są przeciwni decyzji rady pedag. !!!!! IP: *.aster.pl 03.03.06, 17:07
      W naszej szkole jest wielu ludzi a nawet bardzo wielu którzy popierają decyzje
      rady o zakazie spotkania z Biedroniem, gazeta wyborcza w swych artykułach
      pokazuje jedynie wypowiedzi uczniów którzy nie popierają decyzji rady, co
      sprawia że Reytan jest odbieray teraz jako szkoła w której wszyscy uczniowie
      walczą z "zacofanymi" nauczycielami i bardzo pragną spotkania z Bidroniem
      (niektórzy nawet płaczą z powodu odwołania ) mówie wam że tak nie jest!!!!
      Zapraszamy gazete wyborczą do wysłuchania innych opini i do opublikowania ich(w
      ostatnim artykule zostały zignorowane) Na dodatek więkrzość "Tolerancyjnych" to
      ludzie z gimnazjum a nie z LO. Sławna już płacząca Ania z klasy III jest też
      gimnazjalistką. Wiele osób nie chce aby utożsamiano ich z "uczniami" z plakatu,
      namawiamy ich aby następnym razem złożyli na takim "oświadczeniu" swoje podpisy.
    • Gość: anolka Reytan- szkoła nietolerancji.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.06, 22:09
      Jestem absolwentką tej sdzkoły i zarazem uczennicą prof. Doroty Bąk. Wspólnie z
      moją klasą pomagaliśmy w organizowaniu tych wszystkich wczesniejszych imprez.
      Jednak, Rada Pedagogiczna, lub jak kto woli nauczyciele, zawsze w czymś
      przeszkadzali. Zawsze coś się nie podobało. Każdy chciał Żeby coś się w szkole
      działo, ale nikt nie chciał nigdy pomóc. Ta szkoła nie potrafi zapewnić
      wszystkim równości, co chyba najpełniej pokazuje decyzja Rady. Ta szkoła nie
      uczy tolerancji. I jeśli w ten sposób Rada będzie postępować, to z całą
      pewnością się to nie poprawi. Myslę więc, że takie akcje jak ta, która nie
      miała szansy się odbyć mogą młodych ludzi uwrażliwić na drugiego człowieka.
      Zszokowała mnie wypowiedź "naszego księdza". Czemu nie przeszkadza mu
      obgadywanie na lekcjach religii innych nauczycieli i opowiadanie o problemach
      innych uczniów, nawet tych którzy skończyli tę szkołe dobre 10 lat temu? Czemu
      nierzadko podaje ich imiona? Czy to przez przypadek nie jest grzechem? Podobno
      religia mówi- kochaj bliźniego jak siebie samego- może więc warto to zdanie
      przytoćzyć księdzu i uświadomić mu wreszcie, że każdy homoseksualista jest
      normalnym człowiekiem jak ty czy ja? Nie rozumiem niektórych ludzi....oj i
      chyba długo nie będzie mi dane tego zrozumieć.....A organizatowkom należy
      rtylko życzyć dużo cierpliwości, siły i uporu.
      • Gość: Yogi Re: Reytan- szkoła nietolerancji.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.06, 20:16
        No niestety, trzeba przyznać, że Dni Tolerancji były porażką... Porażką
        organizacyjną, bo o programie i zaproszonych gościach wiadomo było na kilka
        tygodni wcześniej, poza tym część zaproszonych gości nie została wpuszczona do
        szkoły, inni (słusznie być może) zbojkotowali tę imprezę. Całe szczęścię, dr
        Środa okazała sie na tyle myślącą i opanowaną osobą, że pomimo mających miejsce
        w środę ekscesów przyjechała do nas i nawiązała do wcześniejszyc wydarzeń. Z
        pewnością porażką wizerunku szkoły. Wstyd mi było przez trzy kolejne dni czytać
        na łamach "gazety" artykuły o tym, jaka (nie)tolerancja panuje w Reytanie. Po
        co organizować Dni Toleranncji? Żeby pokazac, że jej nie ma. Największą
        kompromitacją okazuje się paradoks, która wyniak z całej sytuacji. A z drugiej
        strony nie ma co sie dziwić. Są wprawdzie w tej szkole osoby otwarte i
        tolerancyjne, jak chocby prof. Bąk, czy prof. Łamejko, jednak wciąż pierwsze
        skrzypce okazują sie grać tzw. "diehards", do których należy z pewnością
        zaliczyć księdza - postać bardzo specyficzną bez wątpienia, głównie dlatego, że
        trudną do zniesienia, o dość nietypowych poglądach, chcącą kamienować kogoś za
        to, że sie nie poszło w niedziele do kościółka, wiec co dopiero mowic o
        tolerowaniu mniejszosci seksualnych; katechete - czlowieka wiedzacego wszystko
        najlepiej, niezdolnego do dyskusji i usilujacego przekonac wszytskich do swoich
        racji i pogladow. Z pewnoscia do grona wiodacych prym nalezy zaliczyc takze
        jedna z pan profesorek - bardzo religijna, zeby nie powiedziec dewotka, choc
        sklocona z ksiedzem od razu poparla jego pomysl. Szereg ten zamyka kolejny
        profesor - człowiek również bardzo religijny, antyliberał, od którego co
        tydzień można usłyszeć krytykę pod adresem "Gazety Wyborczej" (największy
        szmatławiec, sprawca wszelkiego zła jakie spotkało Polskę podobno) lub
        usłyszeć, że w Reytanie jest taki syf, bo szkoła, jako kuźnia polskiej prawicy
        (o zgrozo, że z tych murów wyszedł taki pan Dorn...) była i jest prześladowana
        przez komunistów, w czwartek namawiał nas, abyśmy nie czekali na spóźniającą
        sie dr Środę. Co z tego, że dyrektor twierdzi, że nie był przeciwny temu
        spotkaniu, skoro poddał sie decyzji kleru i "ciemnogrodzkiej" części Rady
        Pedagogicznej. To, co sie stało pokazuje, że szkoła straciła swoją
        niezależność, która była jej chlubą w czasach PRL-u, za to jak napisał Pan
        Biedroń, zbiera punkty w IV RP i spada w sondażach. Niestety, wszystko
        wskazuje, że opinia ta jest jak najbardziej uzasadniona. Najbardziej mi jednak
        przykro, że część z moich kolegów zgodziło sie z decyzja rady Pedagogicznej,
        przyklaskując, że bardzo dobrze, że wreszcie ktos pokazał, że tolerancji nie
        ma. Zostałem ponadto poproszony o podpisanie listu do Gaazety Wyborczej, w
        którym uczniowie prostestują przeciwko kłamliwym i subiektywnym publikacjom,
        twierdząc, że większość uczniów popiera decyzję Rady. odmówiłem, argumentując,
        że nie zgadzam sie z tym, ze w szkole zabrania sie rozmow o tolerancji. W
        odpowiedzi zostalem zakrzyczany przez osobe, ktora powiedziala, ze z pewnoscia
        nie bedzie rozmawiala ze mna o tolerancji, jezeli jakis pedal chce rozdawac
        gimnazjalistom ulotki propagujace seksa analny. Rzeczywiscie, nie rozmawialismy
        o tolerancji. Na koniec moge jedynie pogratulowac osobom, ktore spojrzaly
        krytycznie na decyzje rady, a mniej postepowej czesci radze zastanowic sie nad
        wlasna moralnoscia, a dopiero potem krytykowac innych za to, ze sa po prostu
        inni. Tolerancji nie powinno byc... Ale dla głupoty! Żal mi trochę młodych
        ludzi, ktorzy zostali w to wplątani, gdyż to nie tylko walka o tolerancje, ale
        walka ideologiczno - polityczna. Miejmy nadzieje, ze wyciagan z niej wnioski...
    • Gość: Asfalt reytan - nietolerancyjny gazeta - nieobiektywna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.06, 21:36
      cos mi sie zdaje ze gazeta wyborcza sie troszke wyglupia reytan to nie tylko
      liceum ale tez gimnazjum i nie kazdy rodzic ma ochote posylac swoje 14 letnie
      dziecko do szkoly gdzie propaguje sie taka a nie inna ideologie niektorych
      rzeczy nie rozpatruje sie przeciez w kategotii tolerancji jak np. gwalty
      morderstwa itp. moze badzmy troszke tolerancyjni i zacznijmy tolerowac ze ktos
      nie chce miec nic do czynienia z homoseksualistami gazeta wyborcza natomiast
      stara sie za wszelka cene zrobic 'dym' jak tandetny brukowiec a za taki chyba
      sie nie uwaza choc moze sie myle po za tym to ze ksiadz i katecheta zglaszaja
      swoje sprzeciw to przeciez nie ma nic od rzeczy to rada pedagogiczna i dyrektor
      podejmuja decyzje z calym szacunkiem ale chyba PiS ma racje starajac sie
      ograniczyc wolne media chociazby zeby takie glupoty nie starajace sie dotrzec
      do prawdy nie widzaly swiatla dziennego.
    • Gość: Pirax W szkole nie ma miejsca na dyskusje o homoseksu... IP: 194.106.193.* 01.04.06, 22:35
      Redakcja Gazety trochę podkoloryzowała opinię uczniów.
      Uczę się w Reytanie i NAPEWNO większość uczniów poparła decyzję o
      niedopuszczeniu do wpuszczenia na teren szkoły homoseksualistów na czele z panem
      Biedroniem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka