v-vorth 27.05.08, 23:42 Ponieważ pomysł stworzenie kaso-dysponentów wzbudza tyle emocji to może by tak wszyscy, którym to przypadnie odmówili?. Nie uważacie, ze to załatwi sprawę raz na zawsze? Jeden warunek!! WSZYSCY!! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zuzia.16 Re: Dla odważnych 28.05.08, 09:32 Żeby wprowadzić takie stanowisko, muszą dać zmianę warunków umowy. Jeżeli nie będzie zgody pracownika na zmianę waunków umowy, to może być wypowiedziana umowa o pracę w związku z reorganizacją. I wtedy będą musieli wypłacić odprawę. Takie osoby muszą poważnie się zastanowić, czy mogą sobie pozwolić na odejście, czy wolą pozostać. Nie każdy ma predyspozycje, żeby być kasjerem. I nie każdy ma predyspozycje, żeby być dysponentem. Decyzję muszą ludzie podjąć sami. Nawet jeżeli wszyscy nie podpiszą, to nie zmieni to faktu, że takie stanowisko będzie wprowadzone. Tylko ludzi trochę ubędzie. A w związku z tym, że zwolnień grupowych nie będzie, to może warto poczekać do tego momentu, aż będą wręczać zmiany warunków umowy i wtedy nie zgadzając się na zmianę odejść z banku, ale z odprawą. Odpowiedz Link
adminek0 Re: Dla odważnych 29.05.08, 20:31 jesteś pewny,że z odprawą ? Ja otrzymałemm informację ,ze w opisywanym przez Ciebie przepadku ( czyli brak zgody na zmiane warunków umowy o prace ) odprawa się nie nalezy ! Odpowiedz Link
zuzia.16 Re: Dla odważnych 04.06.08, 23:42 Jestem pewna, że odprawa się należy. Jeżeli odmówisz podpisania nowych warunków umowy, wtedy pracodawca może wypowiedzieć Ci umowę o pracę z powodu reorganizacji. W przypadku wypowiedzenia musi być podane uzasadnienie - zwracajcie na to uwagę - jako powód musi być podana przyczyna "REORGANIZACJA". Oznacza to, że to pracodawca zmienia warunki, a Ty się z tym nie zgadzasz. I dlatego należy się odprawa. Uważajcie na to, co Wam dają do podisu. Czytajcie wszystko uważnie, bo czasami brak jednego słowo, może przesądzić o stracie. Odpowiedz Link
readik Re: Dla odważnych 29.05.08, 20:43 Myślę, że nie załatwi sprawy, ale jest to jedyne wyjśćie. Jeśli nie chcemy aby podwojono nasze obowiązki musi odmówić ich przyjęcia. Nic nie podpisujmy. Jeśli zrobią to wszyscy lub większość mamy sznsę coś wywalczyć. Nawet wypowiedzenie umowy o pracę wiąże się z odprawą i zawsze można walczyć w Sądzie Pracy. Podpisanie nowego zakresu obowiązków oznacza DOBROWOLNĄ zgodę. Przekażcie wszystkim, NIC NIE PODPISUJEMY. Jest to również stanowisko Związków Zawodowych i Rady Pracowniczej. Odpowiedz Link
donkichot.3 Re: Dla odważnych 05.06.08, 00:43 rediak ma całkowitą rację. Dodam tutaj - wiele osób z Banku nie podpisało np. umów kontraktowych w trybie "za porozumieniem stron" i głów im nie pourywali. W sytuacji, kiedy pracownicy za porozumieniem stron będą podpisywali zmiany warunków umowy o pracę, to protesty związków zawodowych będą śmieszne. Trudno toczyć wojnę o sprawy, które są przyjmowane przez pracowników za obopólną zgodą. Proszę, zachowujcie się godnie! Jeżeli zmiany budzą wątpliowości lub są nie do przyjęcia i stanowią pogorszenie dotychczasowych warunków, to nie można ich przyjmować, zwłaszcza za porozumieniem stron. Nie dajmy się zwariować! Odpowiedz Link
ni-x Re: Dla odważnych 04.06.08, 17:34 To przyjedż i powiedz to u mnie w oddziale gdzie baby mało się nie posrają na wieśc o jakichkolwiek zmianach, a co mówic o postawieniu się pracodawcy!Jest to temat nie do zrealizowania,to moje zdanie. Odpowiedz Link
elizabank Re: Dla odważnych 04.06.08, 23:47 W Układzie Zbiorowym Pracy w Banku Pekao SA są wpisane konkretne stanowiska pracy - kasjer, dysponent itp. Przy obecnym stanie prawnym nie da się wprowadzić zmian dotyczących zmiany stanowisk. Być może będzie próba obejścia przepisów i przedkładania ludziom "porozumień stron w sprawie...". Nie podpisujcie zmian w tym trybie!!! Nie ma też przyczyny, aby sr... w majty. Zachowujmy się gpodnie. To wszystko. Odpowiedz Link
donkichot.3 Re: Dla odważnych 05.06.08, 00:48 Powiedz im, że posrają się dopiero wtedy, jak podpiszą. Odpowiedz Link