Dodaj do ulubionych

Scopolan czy Nospa?

15.06.11, 11:45
Lekarz zalecił mi branie na wszelki wypadek, ze względu na krótką szyjkę 25 mm (mam mieć zakladany pessar) Nospy lub Scopolanu. Czy jest różnica w bezpieczeństwie stosowania w ciąży w przypadku tych leków? Czy któryś z nich jest bardziej polecany??
A czy w ogóle jest sens brania leków na wszelki wypadek? (Nie mam na razie skurczów ani twardnienia brzucha)
Obserwuj wątek
    • necia27 Re: Scopolan czy Nospa? 15.06.11, 13:16
      cordafen jesli sie szyjka skraca to lepiej brac tabletki rozkurczowe
    • natalinek.j Re: Scopolan czy Nospa? 15.06.11, 21:42
      hmm... na wszelki wypadek? Nie masz w tej chwili skurczy? Bo przeważnie one doprowadzają do skrócenia szyjki, chociaż różnie to bywa..... Wiesz, powinnaś mieć zaufanie do swojego ginekologa, to on prowadzi Twoją ciążę, zna ją od podstaw, może wie coś o czym my nie wiemy.
      Ja miałam skurcze i przez to szyjka się skróciła brałam Nospę forte, a po założeniu krążka (to często powoduje zwiększenie skurczy), w szpitalu kazali mi brać dodatkowo Scopolan. Szczerze mówiąc, to ten scopolan działał na mnie dużo lepiej niż nospa. Ja stosowałam go w czopkach.
      Moim zdaniem jak nie ma skurczy i to nie one spowodowały skrócenie szyjki, to można leki odłożyć w czasie do założenie pessara, chyba, że wcześniej poczujesz ból, czy skurcze to wtedy weźmiesz leki, ale ja nie jestem lekarzemi nie znam Twojej sytuacji tak dobrze jak Twój gin, więc jestem bardzo daleka od namawiania Cię do tego.
      • pamplemousse1 Re: Scopolan czy Nospa? 15.06.11, 23:04
        Scopolan w czopkach jak dostawałam nagle skurczy działał cudaaaa!
    • katarzynaoles Re: Scopolan czy Nospa? 16.06.11, 23:01
      Proszę wypróbować który lek lepiej na Panią działa. Ja nie jestem zwolenniczką brania leków
      " na wszelki wypadek" - ale trudno wyrokować o sytuacji, jeśli się jej nie zna. Sama długość szyjki nie jest tak bardzo znacząca jak to o ile skróciła się ona od początku ciąży i jak się zmienia sytuacja tzn. czy szyjka jest zamknięta, twarda, usytuowana od strony kości krzyżowej. Nie można ocenić tego na forum - musi więc Pani polegać na opinii swojego lekarza. Pozdrawiam serdecznie :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka