Dodaj do ulubionych

immunoglobulina anty-D

14.11.12, 18:18
Witam,
mamy z Mężem niezgodność w zakresie czynnika Rh (ja (-) a Mąż (+). Jest to Nasze pierwsze dziecko. Od lekarza dowiedziałam się, że w pierwszej ciąży zazwyczaj nie istnieje zagrożenie dla dziecka, ale, jeśli rodzice chcą można na własny koszt zakupić szczepionkę i podać ją w 28. tygodniu z tym, że grozi to immunizacją. W każdym razie nie otrzymałam jednoznacznej odpowiedzi, czy podanie immunoglobuliny anty-D w 28. tygodniu pierwszej ciąży może stanowić dla dziecka większe niebezpieczeństwo niż niepodanie jej i spokojne czekanie do porodu?
Obserwuj wątek
    • ciociazlarada Re: immunoglobulina anty-D 14.11.12, 20:34
      Najpierw trzeba zrobić badania na obecność lub nie czynnika RH d w krwi płodu i tego, czy Twoja krew była w kontakcie z krwią dziecka (obecność przeciwciał), to się standardowo tam gdzie mieszkam robi przed 28 tygodniem (ja robiłam w 27). Jeśli dziecko jest również ujemne (moje jest) nie musisz brać nic, ani przed, ani po porodzie.
      Nikt Ci takiego badania nie zaproponował? To standardowa procedura w wypadku podejrzenia wystąpienia konfliktu serologicznego (matka -, ojciec +).
      • anetchen2306 Re: immunoglobulina anty-D 15.11.12, 11:25
        Ja tez minusowa, maz plusowy. W pierwszej ciazy przeciwcial nie stwierdzono, po porodzie u syna oznaczono grupe krwi: ma minusowa, tak jak ja. Wystapil jednak konflikt w obrebie grup krwi, bo ja mam "zerowke" a mlody odziedziczyl po tacie "B" (wynikiem byla uporczywa zoltaczka).
        Podczas drugiej ciazy tez nie wystapily przeciwciala, immunoglobuline dostalam okolo 30 tc, bo w De to standard. Po porodzie corce okreslono grupe krwi: odziedziczyla plusa po tatusiu, konflikt i tak nie wystapil (bo nie stwierdzono przeciwcial). Profilaktycznie po porodzie, poniewaz okazalo sie wlasnie, ze mala wp rzeciwienstwie do mnie "plusowa", podano mi ponownie immunoglobuline.
        Przy pierwszym dziecku, po negatywnym tescie na przeciwciala nie bralabym immunoglobuliny.
    • katarzynaoles Re: immunoglobulina anty-D 15.11.12, 10:07
      Najpierw zrobiłabym poziom przeciwciał, potem zastanawiałbym się nad szczepionką. I jeśli chodzi o mnie, to pewnie bym się nie zdecydowała. Immunizacja w pierwszej ciąży to naprawdę rzadkość, trzeba tylko przypilnować podanie immunoglobuliny po porodzie jesli dziecko będzie Rh plus. Czyli ja wybrałabym spokojne czekanie do rozwiązania. pzodrawiam serdecznie :)
      • ciociacesia to ja tez z pytaniem 22.11.12, 10:56
        nie chcieli mi dac po porodzie tej szczepionki, dopiero jak dopatrzyłam sie w karcie dziecka ze ma plusika to zaczełam sie upominac z łaską dostałam po ponad 60 godzinach od porodu. ze niby mi nie potrzebne bo nie mam przeciwciał, ale skoro sie upieram...
        • katarzynaoles Re: to ja tez z pytaniem 26.11.12, 18:24
          Brak przeciwciał jest warunkiem podania immunoglobuliny anty D - krew mamy po porodzie bada się po to właśnie, żeby stwierdzić, czy przeciwciała się nie pojawiły - oznacza to bowiem immunizację i podawanie czegokolwiek jest jak musztarda po obiedzie. Prawidłowy czas podania to 72 po porodzie - czyli zmieściła się Pani w normie. Pozdrawiam serdecznie :)
      • jesien_na a w wypadku III ciąży zagrożonej krwawieniami? 15.04.13, 11:16
        Po I porodzie dostałam 150 ug immunoglobuliny, w II ciąży obumarłej dostałam 50 ug,
        oczywiście jest zestawienie konfliktowe ja B(-) mąż A(+): czy teraz zalecałaby Pani podanie profilaktyczne immunoglobuliny w 28tc oczywiście gdy nie będzie przeciwciał? (dodam, że mam łożysko przodujące częściowo, jeden krwiak już za mną, więc ryzyko wcześniejszego krwawienia i immunizacji jest).
    • kasosiunka Re: immunoglobulina anty-D 21.11.12, 13:08
      Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi! :)
      • audrey2 Re: immunoglobulina anty-D 21.11.12, 14:45
        w UK tez standardem jest podanie 1500 jednostek anty-D w 28 tygodniu, nikt nie bada pozimiomu przeciwcial
        wychodza z zalozenia, ze lepiej podac, na wszelki wypadek
    • panitiktak Re: immunoglobulina anty-D 21.11.12, 14:54
      Byłam w takiej samej sytuacji jak Ty. Nawet kupiłam już szczepionkę i ostatecznie nie zdecydowałam na nią i poczekałam do porodu. Bałam się jednak reakcji mojego organizmu na szczepionkę. W trakcie ciąży robiłam regularnie - co 4 tygodnie - badanie na obecność przeciwciał. Po porodzie podano mi immunoglobulinę. W drugiej ciąży postępowałam tak samo, ale drugi synek był Rh- i nie podano mi po porodzie immunoglobuliny.
      Pozdrawiam
      • zuzica Re: immunoglobulina anty-D 14.04.13, 17:22
        mam pytanie: ile kosztowała Panią szczepionka i skąd była sprowadzana?
        pozdrawiam
        zuza
        • pancia-jancia Re: immunoglobulina anty-D 15.04.13, 15:24
          Ja w pierwszej ciąży miałam niezgodność, ja Arh-, mąż i dziecko arh+. dostałam po porodzie immunoglobine. teraz jestem w drugiej ciąży - 33 tydzien. Gin poinformowała mnie ze jest teraz mozliwosc kupienia tej szczepionki (jakos kolo 400 zl tak cos mi sie kołacze). przeciwciał u mnie nie stwierdzono. Spytałam mojej ginekolog czy uważa ze powinnam zakupić i zastosować (powiedziałam jej że pieniądze nie są u mnie czynnikime decydujacym), powiedziała ze nie i że podają to na zachodzie owszem, ale że profilaktyka podania po pierwszym porodzie jest wystarczająca i działa wiec nie ma potrzeby. Tez miałam krwiaka i plamienia w drugiej ciąży i nie uznała tego za czynnik decyduacy o szczepionce. Takze ja nie kupuje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka