Dodaj do ulubionych

Łożysko na przedniej ścianie co oznacza?

17.02.14, 14:31
Witam,zakładam nowy wątek poniewaz jestem ciekawa jak to jest u mnie z łożyskiem. Dziś spojrzałam na usg i tam jest napisane:lokalizacja łożyska- przednia ściana. Czy to oznacza , że powinnam bardziej na siebie uważać. Pisała mi Pani kiedyś,ze w zdrowej ciązy przypadkowe np.kopniecie przez dziecko, uderzenie nie powinno zaszkodzic, a jak to jest w przypadku takiego łożyska na przedniej ścianie czy to oznacza, że te łożysko połączone jest z macicą od strony brzucha a nie kręgosłupa i że urazy nawet lekkkie jak dziecko mnie pacnie mogą spowodować odklejenie?
Obserwuj wątek
    • katarzynaoles Re: Łożysko na przedniej ścianie co oznacza? 17.02.14, 15:04
      Nie, to nie jest tak, że każde uderzenie brzucha powoduje odklejenie się łożyska. Proszę mi wierzyć, że w zdrowej, niepowikłanej np. nadciśnieniem albo inną poważną chorobą ciąży takie przypadki są wyjątkowo rzadkie. To, że łożysko jest na przedniej ścianie oznacza, że jest przytwierdzone od strony powłok brzusznych - ale proszę sobie wyobrazić ile warstw chroni je przed skutkami uderzenia. Niebezpieczne są naprawdę poważne urazy, ale nawet po kolizjach drogowych najczęściej nic złego nie dzieje się z łożyskiem. Pozdrawiam :)
      • soczi2 Do Pani Kasi 17.02.14, 16:26
        Pani Kasiu dziękuję za odpowiedź, czyli popadłam w paranoje ;) Trochę sie wystraszyłam tym łożyskiem z przodu,że bardziej narazone jest na urazy kiedy dziecko uderzy mnie w brzuch, a tak naprawdę to nie ma wielkiego znacznia bo te uderzenie musiałoby być naprawdę silne aby łożysko sie odkleiło i bez znaczenia jest czy zlokalizowane jest z przodu czy ztyłu , chyba o to chodzi?
        Pani Kasiu jeszcze ostatnie pytanie, po wypadku z dzieckiem kiedy wpadło na mnie głową w mój brzuch pojechałam na IP, ale lekarka nie robiła usg, tylko ktg i badanie palpacyjne z wziernikiem oraz macała brzuch, czy gdyby tam coś się stało, odkleiło to lekarka wyczuła by to bez usg? Mogę być spokojna? Minęło już 48 h od tego uderzenia.
        • katarzynaoles Re: Do Pani Kasi 17.02.14, 16:38
          Tak, bez USG też się da. Po pierwsze przy odklejeniu są zmiany w tętnie, macica robi się lokalnie (albo i cała) napięta, pojawia się krwawienie lub plamienie. I te właśnie parametry oceniła lekarka. Gdyby miała wątpliwości kontynuowałaby diagnostykę robiąc USG. Byłabym spokojna.
          • soczi2 Re: Do Pani Kasi 17.02.14, 17:50
            Pani Kasiu dziekuje ze na Pania zawsze moge liczyc . Prosze jyz tylko o potwierdzenie czy dobrze zrozumialam ze tak naprawde to ze lozysko jest z przodu nie znaczy ze uderzenie w brzuch jest bardziej niebezpueczne niz by bylo z tylu?
            • soczi2 Re: Do Pani Kasi 17.02.14, 21:38
              Przepraszam za upierdliwość,ale nie zrozumiałam, czy w Pani odpowiedzi chodzi ogólnie o łożysko czy o łożysko umiejscowione z przodu, że nawet przy tak umiejscowionym łożysku i nawet przy kolizjach drogowych rzadko zdarza się odklejenie? Nie wiem co mysleć zaczynam czuć się jakbym była w jakiejść grupie ryzyka i musiała bardzo uważać na brzuch ze względu na to łożysko z przodu dlatego dopytuję, przepraszam
              • katarzynaoles Re: Do Pani Kasi 18.02.14, 00:19
                No właśnie cały czas próbuję Panią przekonać, że nie jest Pani w żadnej grupie ryzyka :).
            • katarzynaoles Re: Do Pani Kasi 18.02.14, 00:06
              Pewnie nieznacznie większe zagrożeni jest, ale badań nie znam a podczas prawie 30 lat swojej pracy nie pamiętam żadnego przypadku, w którym łożysko się odkleiło bo było na przedniej ścianie.
              • soczi2 Re: Do Pani Kasi 18.02.14, 08:25
                Dziekuje. Juz sie balam ze musze nie wiadomo jak na siebie uwazac a wychodzi na to ze musze uwazac na siebie i swoj brzuch tak samo czy lozysko jest z przodu czy byloby z tylu. Balam sie ze bede musiala juz natychmiast zrezygnowac ze spania z corcia na wypadek kopniaka przy np jej przekrecaniu a tak to chyba moge sie jeszcze wstrzymac z jej przesiedleniem bo taki przypadkowy kopniak nie powinuen byc grozny. Chyba sie nie myle.
                • soczi2 Re: Do Pani Kasi 19.02.14, 09:27
                  Pani Kasiu, a czy w przypadku lokalizacji łożyska z przodu jest ono bardziej narażone na odklejenie w przypadku nie uderzenia, a podniesienia np dziecka?
                  • katarzynaoles Re: Do Pani Kasi 20.02.14, 08:52
                    Nie wydaje mi się. Mam za to wrażenie, że uspokoiłoby Panią zapewnienie, że na 100% wszystko będzie dobrze. Tylko że takich gwarancji nikt Pani nie da, ja też nie. Można rozważać różne przypadki opierając się na wiedzy medycznej, statystyce, kojarzeniu faktów, na intuicji wreszcie - i to staram się robić. Ale w życiu jest zawsze element niewiadomej i dotyczy to nie tylko ciąży i porodu, ale wszystkich dziedzin naszego życia. Po prostu gwarancji brak i nie pozostaje nam nic innego jak zaakceptować ten fakt i kierować się zdrowym rozsądkiem. Z opisu Pani sytuacji nie wynika, żeby należało się spodziewać czegokolwiek złego i tyle mogę powiedzieć na pewno. Pozdrawiam serdecznie :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka