Dodaj do ulubionych

wysokie proste stanie główki

25.02.14, 21:14
Pani Kasiu, czy może pani "po ludzku" wytłumaczyć, co to jest?
Po pól roku nadal męczę temat mojego porodu ,ale tym razem już bez łez, po prostu chcę od początku wiedzieć, co było nie tak, żeby w miarę możliwości uniknąć tego w przyszłości.
Była próba porodu sn, położna kazała mi leżeć na boku, raz na lewym , potem na prawym. Resztę pominę milczeniem, nie chcę tego pamiętać. Akcja stanęła (ale skurcze były b.mocne, parte przez 2 godziny bez żadnego efektu przy pełnym rozwarciu) i nie szło w ogóle. Lekarz który mnie zbadał (inny niż w czasie przyjęcia) kazał włączyć oksytocynę, próbowano mi dziecko "wycisnąć z łokcia" 3 razy i pojechałam na cc, dziecko było bardzo wymęczone porodem, miało krwiaka na czubku główki, przedgłowie na lewej stronie główki (od prawej skroni ku tyłowi)- zniekształconą główkę.
I teraz się zastanawiam, czy możliwe, żeby było to efektem owego "wysokiego prostego stania główki"? W trzecim trymestrze miałam krzywy brzuch (dolna część jakby "ściągnięta" na prawą stronę), położna często w czasie ktg ( a miałam ich sporo z powodu skurczy)zawsze musiała wędrować pelotą po dolnej części brzucha, żeby złapać tętno, w ostatnim miesiącu dziecko mocno obijało mi żebra po prawej stronie, po lewej "cisza i spokój" i nie było typowego "obniżenia brzucha", na ostatnim usg tydzień przed porodem widać było już tylko uszy, idealnie symetryczne na wydruku.
Rozważam wystąpienie do szpitala o udostępnienie dokumentacji medycznej, ale sądząc po książeczce zdrowia dziecka z nieprawdziwymi wpisami (pęknięcie pęcherza płodowego w czasie porodu, a naprawdę położna go przebiła) wątpię, aby była ona prowadzona rzetelnie.
Obserwuj wątek
    • katarzynaoles Re: wysokie proste stanie główki 26.02.14, 20:27
      No mogę, pewnie :). Otóż kanał rodny zaczyna się wchodem, który ograniczony jest kośćmi miednicy. Wchód nie ma kształtu koła ale poprzecznie owalny kształt. Dziecko wstawiając się w kanał rodny ustawia ciało w taki sposób, żeby glówka weszła we wchód bokiem. Potem, podczas obniżania się dziecko wykonuje kilka zwrotów i na dnie miednicy, czyli na wychodzie, ustawione jest już zupełnie inaczej. Jeśli na początku porodu główka ustawi się prosto a nie bokiem to dziecko nie ma szans wejść w kanał rodny. Można próbować korygować pozycję dziecka ułożeniem mamy na boku licząc na to, że kręgosłup malucha przesunie się ze środka brzucha na bok, ale - jak widać po Pani przypadku - nie zawsze przynosi to oczekiwany skutek. Obrażenia główki wskazują właśnie na to, ze maluch nie potrafił "wskoczyć" we wchód, świadczy o tym też wynik USG z ciąży i to, że nie obniżył się Pani brzuch. Nie mogę w żaden sposób dopasować do całego obrazu porodu działań lekarza, które wydają mi się w tym kontekście zupełnie bezsensowne, a nawet niebezpieczne. Może jednak nie znam wszystkich szczegółów i stąd to wrażenie. Pozdrawiam serdecznie :)
      • beniutka_bo Re: wysokie proste stanie główki 26.02.14, 21:38
        Ozłocę Panią za to wyjaśnienie! Jak "chłop krowie na rowie". Czyli wygląda na to, że dobrze podejrzewałam. A już myślałam, ze po prostu wysiadłam psychicznie i nie dałam rady, a tu wygląda na to, że nie mogło być inaczej. Tylko szkoda, że musiałam przez to wszystko w taki sposób przejść... Jednak nie dawało mi spokoju to, ze lekarz ze zmiany dziennej od razu po próbie parcia na fotelu kazał ciąć. Czyli czasami kopanie w czymś ma sens. Dziś specjalista mi powiedział, ze mam depresję. Jakoś z tego wyjdę.
        Jeszcze raz dziękuję. Ale wpadać tu nadal będę, bo czasem coś z własnego doświadczenia mogę podpowiedzieć, nawet, jako laik.
        • katarzynaoles Re: wysokie proste stanie główki 27.02.14, 19:04
          Jak czytam takie wypowiedzi jak ta powyżej to sobie zawsze myślę, że na podobne fora powinni zaglądać także zawodowcy - po to, żeby zobaczyć jakie konsekwencje może za sobą nieść brak komunikacji. Bo poród w rozumieniu personelu skończył się sukcesem - czyli po nim dziecko i matka w dobrym stanie - i wielu nie zastanawia się nad tym, że rodząca nie składa się tylko z ciała. mam nadzieję, ze szybko uda się Pani uporać depresją, na forum, oczywiście zapraszam zawsze. I proszę pamiętać, ze nie było szans, żeby urodziła Pani w inny sposób niż przez cc. Pozdrawiam serdecznie :).
      • beniutka_bo Re: wysokie proste stanie główki 04.03.14, 12:27
        Kopałam dalej i wynalazłam, że to jednak mógł być ASYNKLITYZM :D normalnie jakbym położnictwo studiowała;) Może stąd było to mega-duze przedgłowie po lewej stronie (które właśnie mi nie pasowało do wysokiego prostego).
        Jakby nie było- dziękuję pięknie za cierpliwość i tłumaczenie.
        Choć mam jeszcze pytanie- czy może wie Pani, jak to jest jeśli chodzi o statystyki przyczyny- na ile to mógł być przypadek, a na ile wadliwa budowa miednicy?
        Nie ukrywam, że planujemy rodzeństwo dla malucha i jeśli się uda, to myślałabym o próbie porodu sn, ale im więcej czytam, tym bardziej mi się "odechciewa" prób, może głównie przez to, co przeszłam;/
        • katarzynaoles Re: wysokie proste stanie główki 04.03.14, 21:40
          Asynklityzm wchodzi w grę jeśli weźmie się pod uwagę usytuowanie przedgłowia, ale kiedy opisuje Pani obraz USG sprzed porodu i usytuowanie dziecka to stawiałabym raczej na wysokie proste. Przyczyny bywają różne: od wad budowy miednicy (wtedy problem może się powtarzać) po usytuowanie łożyska (raczej nie w Pani przypadku) po przyczyny, których nigdy się nie rozpoznaje. Dobrze byłoby sprawdzić budowę miednicy - doświadczona położna może pomóc oglądając czworokąt Michaelisa. Można też zrobić RTG miednicy. Trzeba się jednak liczyć z tym, że nie pozna Pani przyczyny problemów. Pozdrawiam :)
          • zysiolinka14 Re: wysokie proste stanie główki 16.06.14, 00:01
            Witam, mój poród po 2godz parcia również zakończył się cc z powodu jak się okazało wysokiego prostego stania główki. Obecnie z mężem staram się o drugie dziecko i mam pytanie jak duże są szanse że sytuacja się powtorzy? Czy mogę starać się o skierowanie na cc ze względu na pierwszy poród?
            Pozdrawiam
            • kremka2014 Re: wysokie proste stanie główki 16.06.14, 12:32
              Mozesz domagać się cc. Zobacz watek na Ciąża i poród pt. Odmowa sn po cc.
            • katarzynaoles Re: wysokie proste stanie główki 19.06.14, 23:50
              Możliwość powtórzenia się tej akurat komplikacji zależy od tego czemu się ona pojawiła. Jeśli nie chodzi o specyficzną budowę miednicy (a to nieczęste) to ma Pani spore szanse na udany poród sn. Jednak, jako, że miała Pani cc to kolejny poród sn powinien odbyć się za Pani zgodą. Pozdrawiam :)
      • kasiabrno Re: wysokie proste stanie główki 12.09.14, 13:02
        Pani Kasiu, mi sie wlasnie cos takiego przydarzylo, porod postepowal bardzo dobrze, bez znieczulenia, az do momentu, w ktorym nalezalo przec, okazalo sie, ze glowka dziecka byla zle ulozona, nakierowana, lekarz i polozna kazali mi wiec przyjac odpowiednie pozycje na boku, aby te glowke jakos obrocic, to byl koszmar, jakkolwiek to brzmi, myslalam, ze umre z bolu.... :( na koniec udalo mi sie urodzic dziecko silami natury, ale ta ostatnia faza porodu trwala prawie 4 godz, po wszystkim uslyszalam, ze w innym szpitalu, bylabym Juz dawno po cc, szczerze mowiac, ja sie w pewnym momencie juz sie o nie modlilam, ale nikt mi go nie zaproponowal, jako ze wybrany przeze mnie szpital, stara sie zawsze wspierac porody naturalne...
        Chcielibysmy miec z mezem wiecej dzieci, ale wizja ponownego zazycia tego koszmaru skutecznie mnie odstrasza. Uslyszalam po porodzie od douli, ze mam asymetryczna macice, mieszkam w Czechach, czy da sie jakimis cwiczeniami zniwelowac te asymetrie? Gdzie szukac pomocy, u ortopedy, fizjoterapeuty, rehabilitanta? Z gory dziekuje za odpowiedz.
        • livia25 Re: wysokie proste stanie główki 29.10.14, 18:39
          przy pierwszym porodzie tez mialam ulozenie wysokie proste, jak tylko sie zorientowali co sie dzieje, szybciutko zrobili cc, nawet nikt nie zastanawial sie nad zmianami polozenia albo przekrecaniem dziecka.
          Jak to jednak warto dobrze wybrac szpital, zeby miec pewnosc ze na sile nie beda probowac sn.
    • dolotka Re: wysokie proste stanie główki 19.06.14, 20:44
      10 lat temu też przez to przechodziłam-dokładnie: wysokie proste, wyciskanie łokciem i ogromne poczucie winy, że nie potrafiłam sama urodzić, deprecha... Przy następnym dziecku już nie próbowałam nawet. Żal mi siebie z tamtego czasu i wszystkich dziewczyn które przez to przechodzą. Jak dobrze, że z poczucia winy się wyrasta :D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka