1monika 09.05.05, 17:05 Pani doktor, jezeli lekarz nie wypatrzy kosci nosowej u plodu to ZAWSZE swiadczy o wadzie u dziecka? Przeziernosc karku 1.6. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
1monika Re: Kosc nosowa 09.05.05, 19:18 13 tydz i 6 dzien. Jestem przerazona. Kregoslup caly, glowka ksztaltna. Lekarz powiedzial, zebym wogole sie nie przejmowala, bo podobno u 40% zdrowych dzieci ta kosc nieraz sie ukrywa(?!). A ja jestem pielegniarka i sparalizowalo mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Kosc nosowa 09.05.05, 19:41 Prawda jest taka: u 1% zdrowych płodów kosć nosowa może być w 14 tygodniu słabo lub niewidoczna. Poniewaz brak kosci nosowej moze swiadczyć o innych anomaliach niż poszerzony fałd karkowy, dlatego w wynikach dwóch tych pomiarów nie musi byc zgodności. To co ja bym proponowała w takiej sytuacji to KONIECZNIE!!! powtórz jak najszybciej USG. Bład może dotyczyć zarówno uwidocznienia kości nosowej ( słaby aparat, nie do końca wykwalifikowany lekarz) jak i grubości fałdu karkowego. Jeżeli kolejne badanie wykaże to samo, trzeba będzie kontynuowac diagnostyke. Odpowiedz Link Zgłoś
1monika Re: Kosc nosowa 09.05.05, 21:07 Dziekuje bardzo. W srode mam kolejne usg. Odpowiedz Link Zgłoś