Dodaj do ulubionych

6-latki w szkołach

IP: *.204.111.8.nat.umts.dynamic.eranet.pl 02.06.11, 20:13
Czy ktoś ma dziecko sześcioletnie w 1 klasie? Jestem ciekawa, jaki jest przygotowania szkół na przyjęcie sześciolatków.
Proszę o sensowne uwagi i komentarze.
Z góry dziekuję.
Zatroskana mama 6latka.
Obserwuj wątek
    • Gość: ZiomX Re: 6-latki w szkołach IP: *.183.233.175.dsl.dynamic.eranet.pl 02.06.11, 20:35
      Lepiej kup małpkę kapucynkę. Zamiast dzieci.
      • Gość: M. Re: 6-latki w szkołach IP: *.centertel.pl 02.06.11, 22:41
        Jak widać twoja matka skorzystała z podobnej rady i wychowywała małpę...
        • Gość: niepatriota Re: 6-latki w szkołach IP: *.xdsl.centertel.pl 03.06.11, 09:14
          robili debile mundurki które nie wypaliły,tylko rodzice ponieśli koszta zakupu
          teraz wymyślili wcześniejsze pójście do szkoły,które też nie wypali i zaraz to wycofają
          wszytko kosztem rodzicow i dzieci bo jakiemuś idiocie zachciało się zmian
          My rodzice powinniśmy się zebrać i masaowo protestować!!!!!!!!!!!!!!
          DLACZEGO NASZE DZIECI MAJĄ MIEĆ O ROK KRÓTSZE DZIECINSTWO???
          • Gość: rodzic Re: 6-latki w szkołach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.11, 09:19
            No niestety, jak widać szkolnictwem zawiadują straszne miernoty, takie same zresztą uczą nasze dzieci... z małymi wyjątkami.
    • Gość: zatroskana Re: 6-latki w szkołach IP: *.180.99.172.nat.umts.dynamic.eranet.pl 03.06.11, 20:20
      Zakładając ten watek, chciałam usłyszeć oceny rodziców dzieci 6letnich i ich refleksje z nauki dzieci 6letnich w ciechanowskich szkołach.
      • Gość: haha Re: 6-latki w szkołach IP: *.xdsl.centertel.pl 03.06.11, 21:27
        mam znajomą ktora posłała dziecko rok wcześniej i mała musiała powtarzać zerowkę,masz się czego bać bo i ja się boję o mojego syna.Dzieci różnie się rozwijają i boję się pytań typu,mamo dlaczego ja zostałem a moi koledzy chodzą do innej klasy,a taki właśnie cyrk i terror nam szykują
        • Gość: gośka Re: 6-latki w szkołach IP: *.opera-mini.net 03.06.11, 22:11
          Według mojej opinii jest to ustawowy bubel.
          • Gość: zatroskana Re: 6-latki w szkołach IP: *.180.56.52.nat.umts.dynamic.eranet.pl 03.06.11, 23:12
            Czy np Szkoła Nr 7 jest przygotowana na przyjęcie 6latków??? Są tam duże sale, miejsce do zabawy itd?
          • Gość: as Re: 6-latki w szkołach IP: *.centertel.pl 03.06.11, 23:13
            Hall, Klich, Grabarczyk, Kudrycka, Grad, Kopacz - te nazwiska warto zapamiętać
            • Gość: zatroskana Re: 6-latki w szkołach IP: *.180.56.52.nat.umts.dynamic.eranet.pl 03.06.11, 23:25
              Ale ja poważnie pytam o szkołę. Ludzie, zmiłujcie się - niech ktoś wolny od jadu odpowie na moje pytanie...
              • Gość: zibo Re: 6-latki w szkołach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.11, 02:48
                Idź i sprawdź - masz prawo
                • Gość: sara Re: 6-latki w szkołach IP: *.adsl.inetia.pl 04.06.11, 06:44
                  6latki w szkole poroniony pomysł, sale mozna przygotowac, nauczycielki tez sobie poradzą, ale mundrole z ministerstwa powinni zmniejszyc liczebność klas...30 malych dzieciakow w grupie ...nie wiem czy to takie bezpieczne???
        • Gość: Asalia Re: 6-latki w szkołach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.11, 09:54
          Żeby dziecko zostawić w klasach 1-3 potrzebna jest na to zgoda rodziców. W gruncie rzeczy program pierwszej klasy jest minimalnie zmienionym programem zerówki. Problemem nie jest więc możliwość przyswojenia przez dziecko jakichś treści, tylko przygotowanie i nastawienie nauczycieli. Nie wiem, jak jest w ciechanowskich szkołach, bo mój syn dopiero pójdzie we wrześniu, jako sześciolatek właśnie. Na razie jestem przekonana, ze to właściwa decyzja, bo on już umie czytać i zaczyna pisać. Boję się, że za rok byłby znudzony brakiem wyzwań i cała para poszłaby w złe zachowanie. Ze wszystkich spraw związanych z nowa pierwsza klasą najbardziej przeraża mnie świetlica.
          W Ciech z tego co wiem nie powstała żadna klasa pierwsza szęściolatków, co byłoby najbezpieczniejszym rozwiązaniem.
          • Gość: Monika Re: 6-latki w szkołach IP: *.146.231.136.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 13.06.11, 17:15
            Klasa dla 6latków powstała w Szkole Społecznej. Moja córka będzie tam chodzić. Był już dzięń otwarty - dzieci poznały panią i kolegów. Było super! Dyrektorka mówiła, że dla uczniów I klas będą oddzielne zajęcia świetlicowe-to bardzo dobry pomysł. Dziecko będzie w małej grupie swoich rówieśników.
    • Gość: Anka Re: 6-latki w szkołach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.11, 12:03
      Moja córka w czerwcu kończy 6 lat, ale zdecydowaliśmy, że zostanie w przedszkolu w zerówce. Wzięliśmy pod uwagę wszystkie za i przeciw i podjęliśmy decyzję, Po pierwsze szkoły nie są przygotowane do przyjęcia tak małych dzieci - zatłoczone korytarze, ciasne sale, brak placów zabaw, a do tego nowy program materiału przewiduje np. w klasie I liczenie w zakresie dziesięciu, więc mała wiele nie straci, a będzie mogła jeszcze rok spędzić bez tego bagażu szkolnego stresu. Wzięliśmy też pod uwagę predyspozycje córki, mała jest zdolna, szybko łapie i zapamiętuje, ale jest bardzo nieśmiała, nie przejawia inicjatywy, boi się nowych sytuacji i bardzo przeżywa drobne porażki. Myślę, że tak naprawdę decyzję powinien podjąć każdy rodzic sam, bo najlepiej zna swoje dziecko. Nie można ulegać presji, bo inne dzieci idą do szkoły lub nie. Moja córka jest teraz w grupie 5-6 latków i tej rocznej różnicy między dziećmi praktycznie nie widać. Pozdrawiam.
      • Gość: Sonia Re: 6-latki w szkołach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.11, 15:52
        Ja zapisalam córkę do Trójki, ale moja mała jest śmiała, przebojowa i ma starsze rodzeństwo cioteczne, więc jest oswojona z 7-8 latkami. Sama poszłam do szkoły od 6 lat, klasy były normalne, nikt nie oczekiwał placu zabaw przy szkole. Nie zaszkodziło mi to, nie miałam problemów ani z nauka, ani z rówieśnikami. Nie rozumiem tego krzyku, przeciez jest wybór. Jak oceniasz, że dziecko może mieć kłopty z adaptacją niech chodzi do przedszkola.
        • Gość: haha Re: 6-latki w szkołach IP: *.xdsl.centertel.pl 04.06.11, 21:28
          Mylisz się Sonia otoż od tego roku WYBORU NIE MA,posyłasz dziecko do szkoły i koniec
          • Gość: M. Re: 6-latki w szkołach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.11, 22:03
            Wyboru nie ma od przyszłego roku, nie od tego.
            • Gość: m Re: 6-latki w szkołach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.11, 22:13
              moje nie chodziło do przedszkola, więc miałam mniejszy dylemat. zdecydowałam, żeby od razu przyzwyczaiło się do szkoły. nie wiem, jak będzie, mam lekki stres z tego powodu, ale w mojej klasie w podstawówce było parę 6-latków, nie pamiętam, żeby sobie radzili gorzej niż reszta,więc można. nie ma co histeryzować :)
            • Gość: haha Re: 6-latki w szkołach IP: *.xdsl.centertel.pl 04.06.11, 22:15
              wyboru nie ma od tego roku gdyż obowiązek posyłania dotyczy 6 latków-czyli tłumacząc na prosty język już w tym roku musisz posłać dziecko 5 letnie do zerówki które za rok będzie 6 letnie
              • saga55-5 Re: 6-latki w szkołach 14.06.11, 00:08
                W klasie 0 mojej córki ( nie w Ciechanowie ) jest dziewczynka rok młodsza, czyli 5-latka i radzi sobie nie gorzej niż jej koledzy i koleżanki, którzy są rok starsi.
                Ktoś tu mądrze napisał że mniej więcej znasz swoje dziecko, więc poniekąd wiesz czy się zaklimatyzuje i da radę.
    • Gość: Mr york Re: 6-latki w szkołach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.11, 16:39
      Droga mamo, w dużych szkołach nie ma warunków na normalne funkcjonowanie 6latka. Na świetlicy brak zajęć dla tak małych dzieci - moja córka czuła się mocno zagubiona i przestraszona hałasem i liczba dzieci ze starszych klas. Po miesiącu chcielismy ją przenieśc do szkoły społecznej (znajomi z przedszkola mieli tam dziecko) ale nie było miejsc w I klasie. Zostaliśmy w Siódemce. teoretycznie tylko warunki sa dostowane dla 6 latków - w praktyce nie - tak jest w Siódemce.
      • Gość: Grażyna Re: 6-latki w szkołach IP: *.205.102.31.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 15.06.11, 17:22
        Moje dziecko tez idzie do szkoły w wieku lat 6. Też do społecznej. Uznałam, że lepiej dać go teraz kiedy w ogóle w szkołach jest mniej dzieci a nie czekać do następnego roku kiedy przyjdą do szkoły wszystkie 7latki i bardzo duża ilość 6latków. 6latki w szkołach stały się faktem - teraz już tylko powinnismy pomysleć jak pomóc naszym dzieciom...
        • Gość: Dżerzi Re: 6-latki w szkołach IP: *.147.84.209.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 15.06.11, 19:12
          Masz rację, w przyszłym roku będzie koszmarny tłok w szkołach!
      • Gość: ya Re: 6-latki w szkołach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.11, 09:13
        Witam wszystkich
        Czas chyba na spojrzenie z innej strony
        Jestem rodzicem sześciolatki (obecnie już siedmiolatki) która ma za sobą 1 klasę podstawówki
        Z ogromną obawą ale i nadziejami nasza pociecha powędrowała w zeszłym roku do "siódemki"
        Szkołę wybieraliśmy ponad miesiąc oglądając zaplecze każdej z ciechanowskich podstawówek
        Nie mają racji osoby piszące o nieprzygotowaniu szkół do przyjęcia sześciolatków
        Nasze szkoły mają problemy generalnie ale nie wynikają one z konieczności dostosowania się do przyjęcia młodszych uczniów
        Większość szkół jest przepełniona (z tego powodu ominęliśmy "piątkę" mimo iż nasz rejon)
        W wielu szkołach nauczyciele bez odpowiedniego podejścia do dzieciaków ("społeczna")
        Czasami zaplecze lokalowe i wyposażenie zbyt ubogie ("szóstka")
        Nasz wybór padł na "siódemkę" z wielu powodów
        Obawy były bo jest to szkoła z klasami integracyjnymi
        Nasza córka jednak do takiej nie trafiła
        Nie będę się rozpisywał, nie będę tłumaczył dlaczego się obawiałem zbytniej bliskości osób niepełnosprawnych, na pewno nie z powodu jakiejś niechęci czy złego podejścia do inności
        Sześciolatek w szkole to towar mocno delikatny i wszystko musieliśmy brać pod uwagę
        Wiele rozmów z dzieckiem, wiele pracy ale efekt obecności córki w szkole - zaskakująco dobry
        Oskarżenia nauczycieli o nieprzystosowanie dzieciaków sześcioletnich do nauki w klasie pierwszej ja przeniósł bym na wychowawców w przedszkolach
        Moja córka problemów z nauka nie miała najmniejszych
        Radziła sobie wspaniale, cały nacisk położyć musieliśmy na sferę społeczną i psychologiczną
        Tego brakowało, nie wyniosła z przedszkola
        Być może dlatego że została z nauki w przedszkolu "wyrwana" gdy ta jeszcze się nie zakończyła i wielu rzeczy nauczyła by się w tym ostatnim roku (mówiąc na marginesie to wątpię)
        Świetlica w siódemce to temat rzeczywiście niezbyt miły chociaż moja córka akurat chętnie w niej zostawała nawet gdy nie musiała to prosiła o to bym przychodził 15 minut później
        Ja bym wszystkie "paniusie" z tej świetlicy zwolnił w trybie natychmiastowym ale córka zadowolona była
        Jak widać są różne wrażenia
        Najważniejsze że ona się tam dobrze czuła
        Gdybym jeszcze raz miał podjąć decyzje o posłaniu sześciolatki do szkoły to oczywiście sporo rzeczy zrobił bym inaczej ale bez wielu już obaw zdecydował bym się z cala pewnością jeszcze raz
        Drodzy rodzice, pieprzenie o zabieraniu dzieciństwa jest mocno na wyrost i w większości powodowane jest nieświadomością różnic jakie są w ostatniej klasie przedszkola i pierwszej klasie szkoły podstawowej
        Sugeruję najpierw zastanowić się czy dzieciaki w przedszkolu uczą się przez zabawę czy jedynie w przerwach na zabawę ;)
        Bo przygotowane szkoły do przyjęcia sześciolatka to są tylko czy przedszkole jest przystosowane by takiego sześciolatka wypuścić do szkoły z odpowiednią ilością umiejętności
        Pozdrawiam wszystkich z dylematem i życzę odwagi, z całą pewnością mądra decyzja zaowocuje w przyszłości
    • Gość: PaGa Re: 6-latki w szkołach IP: *.play-internet.pl 14.06.11, 23:37
      na stronie "rzecznik rodzicow" (podaję bez linku bo GWno wyrzuca jako spam!!) są informacje o obywatelskim projekcie zmiany ustawy. Trwa zbiórka podpisów. Trzeba ratować dzieciaki!!
      • Gość: haha Re: 6-latki w szkołach IP: *.xdsl.centertel.pl 15.06.11, 12:57
        no właśnie ,jestem zła na debili co to wymyslili,siedzą ,pierdzą w stołki i glupoty im do lbow przychodzą.Bylo dobrze to chcą ulepszyć.Zakładam się ze to za jakiś czas wycofają,tylko dlaczego moje dziecko musiało trafić na te zmiany i miec rok krótsze dzieciństwo???
        • Gość: renia Re: 6-latki w szkołach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.11, 15:51
          Sama idea nie jest zła pod warunkiem że szkoła jest przygotowana, a to jest już problem. Moje dziecko poszło w wieku 6 lat do szkoły (STO) i jestem zadowolona. Oczywiście nie będe się rozpisywac dlaczego, bo narażę się na ataki malkontentów.
          • Gość: haha Re: 6-latki w szkołach IP: *.xdsl.centertel.pl 15.06.11, 18:56
            do społecznej to i ja moge posłać w wieku nawet 5 lat
            • saga55-5 Re: 6-latki w szkołach 16.06.11, 00:22
              A ja nawet do społecznej nie dałam wcześniej.
              Poszła w wieku 6 lat i też zdąży wchłonąć wiedzę.
    • Gość: Internautka Re: 6-latki w szkołach IP: *.play-internet.pl 20.07.11, 13:53
      Ciekawy artykuł o 6 latkach w polskiej szkole: www.rp.pl/artykul/672883_Debata_o_reformie___szesciolatki_do_szkol__.html

A propos - ja jestem ZA!!!
    • Gość: gosc Re: 6-latki w szkołach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.11, 09:40
      TUSK uległ lobby sześciolatków . Mamy bardzo słabego Płemiera .Poszukamy już sobie 9paz2011 silniejszego Płemiera
      • Gość: Vera Re: 6-latki w szkołach IP: 213.199.253.* 02.10.11, 15:46
        A ja jako matka dziecka urodzonego w 2006 roku już przywykłam do myśli, że idziemy po wakacjach do szkoły. Teraz znowu mam mętlik w głowie... Ludziom nie można tego robić!
        • Gość: gość Re: 6-latki w szkołach IP: *.146.26.81.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 02.10.11, 18:08
          masz rację,
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka