Dodaj do ulubionych

Tylko do Księży

IP: 213.199.253.* 02.03.12, 07:20
Mam takie małe pytanko. W gzazecie wyborczej chyba z minionej środy lub z wtorku ) jest krótki artykuł na temat zarobków księży w naszej diecezji Płockiej. Może mi któryś z księży wyjaśnić dlaczego jest tam notatka o tym , że księża biorą np. za pogrzeb 500 zł skoro to zupełnie nie ma pokrycia w rzeczywistości ponieważ stawki są 2 razy większe w Ciechanowie, a jeśli chodzi o wsie to są parafie- i to całkiem niemało , w których trzeba zapłacić księdzu 900 zł a kościelnemu i organiście po 450 zł. Nie jestem w stanie tego zrozumieć. Jeśli trafi się jakiś mądry Ksiądz na forum to poproszę o wytłumaczenie
Obserwuj wątek
    • Gość: Mamka Re: Tylko do Księży IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.12, 08:58
      Podejrzewam, że są to dane uśrednione dla całej diecezji..
    • Gość: as Re: Tylko do Księży IP: 213.199.253.* 03.03.12, 07:45
      Też jestem ciekaw
    • Gość: aaa Re: Tylko do Księży IP: 80.50.127.* 03.03.12, 08:29
      kościół to zakłamana instytucja, zależy im tylko na władzy no i oczywiście na kasie
      • Gość: Adolf Re: Tylko do Księży IP: *.dynamic.chello.pl 03.03.12, 15:46
        prawda święta prawda kościół górą tak było jest ale nie będzie no chyba że naród nadal kocha ciemnotę
        • Gość: haha Re: Tylko do Księży IP: *.xdsl.centertel.pl 03.03.12, 19:28
          opłata za półślubki tez została zlikwidowana mimo to każą sobie płacić...
          coraz wiecej ludzi widzi wszechobecna obłudę...
          • Gość: Benek Re: Tylko do Księży IP: *.play-internet.pl 03.03.12, 20:31
            Rzygać mi się chce jak różni głupole ciągle liczą księżom pieniądze, A idź jeden z drugim do seminarium albo synów tam wyślij jeżeli to taka Kanada. Ja rzadko do Kościoła chodzę ale to ciągłe nękanie księży mnie wkurza.
            • Gość: DO Re: Tylko do Księży IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.12, 21:43
              Panie Benek, wiadomo że nie każdy do seminarium,ale wielu dzisiaj idzie tam dla zawodu i kasy, a tylko nieliczni z powołania. Uzasadnienie - prosze - jakie warunki takie i powołania , gdzie więcej w seminarium na księży czy do ścisłego zakonu? Bo tam modlitwa, celibat i ubóstwo prawdziwe. Tam kasa wspolnoty i nie każdego stac na ekstra rzeczy itp. księża potrzebni i nie wyobrażam sobie kościoła bez nich wyświęconych, ale -
              Niechby przykłądem był św. Franciszek.
              Jest Post, może warto to przemodlić we wspólnotach, w ciszy domostw, a nie na forum.
              Dobrej niedzieli!
      • Gość: anty Re: Tylko do Księży IP: *.adsl.inetia.pl 03.03.12, 21:22
        zgadzam sie z tym co napisał aaa i mam nadzieje ze sie wezmą za kościoły , a benk chyba syna w seminarium haha
        • Gość: . Re: Tylko do Księży IP: *.play-internet.pl 03.03.12, 21:37
          anty>>>>Za ciebie się powinni wziąć ...... psychiatrzy :-)
          • Gość: Kobieton Re: Tylko do Księży IP: *.dynamic.chello.pl 03.03.12, 22:42
            Nie sądzę żeby Ci jakiś ksiądz tu odpisał. Lepiej go zapytaj, jak przyjdzie po kolędzie. A jak Ci się nie chce tyle czekać to zapytaj go osobiście np. w konfesjonale. Albo nie, bo nie da Ci rozgrzeszenia.
            • Gość: Nowy Re: Tylko do Księży IP: *.opera-mini.net 03.03.12, 23:03
              Ciekawy jestem ile płacą parchy za opluwanie księży, podobno mniej niż kiedyś ORMOWCOM za donosy na Polaków ?
              • beauty.andrzej Re: Tylko do Księży 04.03.12, 07:15
                Nowy, rasizm jest przestępstwem, a faszystów powinno się tępić
                • Gość: czas wspomień Re: Tylko do Księży IP: *.dynamic.chello.pl 04.03.12, 16:39
                  wojny religijne

Walki toczone między zwolennikami reformacji i katolikami w nowożytnej Europie. Oprócz religijnych, miały one również często podłoże polityczno społeczne.

Choć za przykład tego rodzaju konfliktów uznać można już wojny husyckie (1419-1434), epokę wojen religijnych datuje się od czasu napięć towarzyszących bezpośrednio wystąpieniu Lutra aż do kończącego Wojnę Trzydziestoletnią pokoju westfalskiego w 1648 r.

Do wojen religijnych w Europie zaliczyć można:

- bunt rycerstwa niemieckiego walczącego o ziemię kościelną w latach 1522-1523

- tzw. "wojnę chłopską" w Niemczech w latach 1524-1525

-wojnę między Związkiem Szmalkaldzkim (niemieckimi protestantami) a siłami cesarsko - papieskimi; wojnę tę zakończył ostatecznie pokój w Augsburgu w 1555 r.

- tzw. "wojnę osiemdziesięcioletnią" - wojnę o niepodległość Niderlandów, rozpoczętą w 1568 r.; doprowadziła ona do powstania w 1581 r. nowego państwa, Republiki Zjednoczonych Prowincji, uznanego przez Hiszpanię dopiero w 1648 r.

- tzw. "wojnę trzech Henryków" we Francji, rozpoczętą rzezią hugenotów w Noc św. Bartłomieja z 23 na 24 sierpnia 1572 r. a zakończoną tolerancyjnym Edyktem Nantejskim w 1598 r.

-wojnę angielsko - hiszpańską z 1588 r.

- Wojnę Trzydziestolenią.

Epoka wojen religijnych charakteryzowała się też szeregiem napięć wewnętrznych o charakterze religijnym oraz podejmowanymi przez władzę państwową prześladowaniami innowierców.
                  • Gość: dfgh Re: Tylko do Księży IP: *.dynamic.chello.pl 04.03.12, 20:00
                    1) Zawsze mnie to zatrważało, że jest wielu w naszym narodzie, którzy sie cieszą, że kolejnym grupom władza zabiera pieniądze:
                    "zgadzam sie z tym co napisał aaa i mam nadzieje ze sie wezmą za kościoły , a benk chyba syna w seminarium haha"
                    zamiast walczyć o to, żeby mieć takie rządy, które sie martwią o nich, to cieszą się, że rządzący doją kolejne grupy zawodowe. Nie chodzi tu tylko o księży, ale o generalne zjawisko. Mentalność niewolnika, który uważa, że jest wtedy dobrze, gdy naokoło będzie coraz więcej niewolników.
                    2) zdecydować się być księdzem w dzisiejszych czasach, gdy naokoło coraz wiecej pogaństwa, plastikowych bezideowych polityków, i wrogich ataków na Kościół to trzeba być naprawdę odważnym człowiekiem.
                    • Gość: ... Re: Tylko do Księży IP: *.range86-182.btcentralplus.com 04.03.12, 20:41
                      "Odważnym"..., chyba raczej wyrachowanym...
                      • Gość: oczko Re: Tylko do Księży IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.12, 08:11
                        kasy fiskalne powinni mieć i rozliczać się tak jak wszyscy. Koniec z czarną strefą . Skoro im wolno to dlaczego nie nam zwykłym śmiertelnikom. Dlaczego stawia się jednych ponad drugimi? Ścigają babcie z jajkami na targu a kiedy "skarbówka " zapukała do księdza na plebanię . U nas jak w Indiach są "święte krowy" które robią co chcą a głupi naród cierpi głód bojąc się powiedzieć słowo a co dopiero tknąć "świętej krowy".
                        • Gość: Tedi Re: Tylko do Księży IP: 92.60.130.* 05.03.12, 09:25
                          Popaprańcy różnej masci odwalcie się od Kościoła. Bliższej rodziny nie macie ?
                          • Gość: Stanisław Re: Tylko do Księży IP: *.dynamic.chello.pl 05.03.12, 12:16
                            Drogi Tedi czy jak Tam Ci co znaczy słowo popaprańcy różnej maści? Jesteś rasistą i to Tobą powinni się zająć, w XXI wieku takim jak Ty mówimy stanowcze NIE a co do wiary którą tak bardzo mocno usiłujesz wpoić innym to jest wolność wyboru i uważaj na to co piszesz i kogo obrażasz za to także jest kara
                          • Gość: phi-lozof Re: Tylko do Księży IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.12, 12:17
                            > Popaprańcy różnej masci odwalcie się od Kościoła. Bliższej rodziny nie macie ?

no i czemu trollujesz?
                            nie potrafisz wykrzesać z siebie rzeczowych argumentów to po co zabierasz głos w dyskusji?

jest jawna dysproporcja w dochodach księży i ... całej reszty
                            bierze się ona z dotacji państwowych dla Kościoła między innymi

czyż nie o tym jest wątek?
                            jak nie potrafisz spokojnie o tym rozmawiać to chociaż nie przeszkadzaj innym
                            • Gość: Tedi Re: Tylko do Księży IP: 92.60.130.* 05.03.12, 12:29
                              Liczcie własne pieniadze a nie księży. Dlaczego wrogowie Kościoła którzy nigdy grosza nie dali tak martwią się o cudze pieniądze?
                              • Gość: ha? Re: Tylko do Księży IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.12, 13:15
                                Tedi na dlaczego ty liczysz nasze bo jeśli jest dotacja to z naszych podatków.Nikt nie zabrania dawać komuś kasy ale obdarowany winien płacić od tego podatek i basta.
                                • beauty.andrzej Re: Tylko do Księży 05.03.12, 18:06
                                  Tedy, dotacje to są pieniądze nas wszystkich, więc wierzący czy niewierzący, ewangelik czy Polak innego wyznania - każdy z nas płaci pieniądze na Kościół Katolicki. A jeżeli daje, to ma prawo wiedzieć jak i na co są one wydatkowane. Jest jeszcze druga sprawa. Wiele osób chrzci dzieci czy bierze ślub nie z przekonania, ale dlatego, że "tak wypada". Jeszcze gorzej wygląda to z pogrzebami. Wyobrażam sobie, jaka byłaby sensacja w Ciechanowie po pogrzebie ze świeckim obrządkiem. Często więc dajemy, bo w praktyce jesteśmy do tego zmuszeni przez nasze zaściankowe otoczenie. Trzeba więc dążyć do tego, żeby wszystkie opłaty były rzeczywiście "co łaska", a nie "co łaska .... ale należy się...
                              • Gość: zenka Re: Tylko do Księży IP: *.dynamic.chello.pl 06.03.12, 14:36
                                wiem jedno modlą się i kładą krzyżem pod ołtarzem a kasę z parafian ciągną moja babcia sponsorowała chorągwie wyjazdy dla dzieci prowadziła koło różańcowe dawała ciasto i torty ze swojej cukierni na każdą uroczystość do kościoła imieninki urodzinki zjazdy zjaździki majówki a po jej śmierci usłyszeliśmy 1200 . więc proszę nie mówić o wspaniałości księży bo mnie krew zalewa , a młodzi ludzie moja kuzynka nie otrzymała rozgrzeszenia bo nie ma ślubu kościelnego a jest w ciąży a jak powiedziała ze jej nie stać to ksiądz powiedział ze ma jeszcze jeden problem i musi coś z tym zrobić bo jeszcze chrzciny ją czekają ......
    • Gość: hyde Re: Tylko do Księży IP: *.multimo.pl 05.03.12, 18:47
      Popaprańcy różnej masci odwalcie się od Kościoła. Bliższej rodziny nie macie ?

Tedi oczywiscie ze mamy..........Rodzine radia MaRyja. Mysle ze na tych zlodziei tez kiedys przyjdzie czas.
      • Gość: dfgh Re: Tylko do Księży IP: *.dynamic.chello.pl 05.03.12, 22:14
        1) Czy Kościół jest potrzebny?- wystarczy iść w niedzielę na którąkolwiek mszę w którymkolwiek kościele w Ciechanowie i znajdzie się odpowiedź- Kościoły są pełne, dlaczego są pełne- ponieważ głoszą prawdy uniwersalne i przybliżają ludzi do Boga,
        2) Płacenie na Kościół- czy powinni płacic tylko wierzący? Można i tak, ale wtedy badzmy konsekwentni i zacznijmy słuchac takich argumentów:
        Ja nie jeżdżę po drogach, dlatego nie życzę sobie, żeby z moich podatków je budowano. Nie życzę sobie także, aby partie otrzymywały subwencje, nie życzę sobie aby uczelnie wyższe były dotowane bo nie korzystam ucząc się w prywatnej.

Wymieniać dalej?

W każdym społeczeństwie jest tak, że część społeczeństwa płaci, za rzeczy z których nie korzysta, a nawet za rzeczy którym się sprzeciwia.

Chcecie zmian? Głosujcie na UPR, wtedy ja nie będę musiał płacić za wasze drogi a Wy na mój Kościół.
        Proste.
        • Gość: ... Re: Tylko do Księży IP: *.range86-182.btcentralplus.com 05.03.12, 22:43
          Dobrze, nie płać na drogi, ale nie dzwoń też po karetkę w razie zawału matki, żony, czy koczanki...:) Proste???
          • Gość: ... Re: Tylko do Księży IP: *.range86-182.btcentralplus.com 05.03.12, 22:44
            "Kochanki" naturalnie, miało być:)).
            • Gość: FELEK Re: Tylko do Księży IP: 213.199.253.* 06.03.12, 06:39
              JAK TO ZWAŁ TAK ZWAŁ ALE JESTEM ZA OPODATKOWANIEM OSÓB WIERZĄCYCH . 1% OD ROCZNEGO DOCHODU BY ODDAŁ KAŻDY DEKLARUJĄCY SIĘ KATOLIK I BY BYŁO GITEZ I WTEDY KAŻDY KSIĄDZ BY MIAŁ TAK SAMO
        • Gość: Tadek Re: Tylko do Księży IP: *.dynamic.chello.pl 06.03.12, 14:18
          Kościoły pełne-tak a dlaczego, a dlatego bo jedni tam chodzą bo akurat muszą, szczególnie dzieci i młodzież I II komunia i bierzmowanie-taki jest wymóg w szkołach,czego nie powinno być oczywiście,inni chodzą aby się "pokazać" ciuchy itp. inni jeszcze żeby wszyscy myśleli,że są wierzącymi dobrymi ludźmi, inni żeby ksiądz widział i wiedział,że się chodzi na msze, są też osoby które chodzą do kościoła aby się zwyczajnie pomodlić, inni jeszcze chodzą aby ksiądz widział że przychodzą na msze, ot cała filozofia.
          • Gość:   Re: Tylko do Księży IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.12, 17:14
            Masz mylne pojęcie po co ludzie chodzą do kościoła.
            Po pierwsze bo tak ich wychowano, po drugie bo taki mają światopogląd a po trzecie bo czują potrzebę opieki Boga bo sami są zbyt słabi. Ludzie nie chcą być tylko formą istnienia białka a do tego sprowadza człowieka ateizm. Nie można rozpatrywać 1 powodu chodzenia do kościoła w oderwaniu od innych. Masz rację, zdarza się obłuda, chęć pochwalenia się czymś ale każdy ocenia innych na podstawie własnych słabości :). Więc jesteś białkiem czy istotą rozumną posiadającą nieśmiertelną duszę? Może teraz nie czujesz, że Bóg jest Ci potrzebny. Może jesteś młody, silny i zdrowy. To wszystko przemija a jak trwoga to do Boga. Zobaczysz. Szkoła nie zmusza nikogo do chodzenia na religię bo można chodzić na etykę. Jeśli ktoś chce skrzywdzić dziecko może spokojnie nie chrzcić go, nie wysyłać do komunii... . Dziecko się odwdzięczy.
            • Gość: gość Re: Tylko do Księży IP: *.xdsl.centertel.pl 06.03.12, 17:36
              ja nie chodzę do kościoła bo jestem białkiem jak kazde zywe stworzenie na tej ziemi,
              wymyślacie nieśmiertlene dusze i kazecie mi za to płacić !
            • Gość: ... Re: Tylko do Księży IP: *.range86-182.btcentralplus.com 06.03.12, 17:48
              "Skrzywdzić dziecko nie chrzcić go...", a jakaż to krzywda spotka to dziecko jeżeli nie będzie ochrzczone??? będzie głupsze, mniej współczujące, czy bardziej aroganckie, czy to że nie potrafi zmówić pacieża umniejsza jego człowieczeństwu, czy czyni go gorszym od innych??? Jak mi za to zapłaci? nie pochowa mnie? Porzuci pod płotem??? Słyszałeś o pochówku świeckim? Słyszałeś może o tym, ze w innych krajach odsetek wierzących jest mniejszy i ludzie wierzący są w stanie to tolerować??? Dlaczego polscy katolicy nie mogą zrozumieć, ze nie dla każdego Bóg czy kośćiół jest życiową drogą. Pewnie to, ze w innych krajach księża nie chcą pieniędzy za np kolędę, nie pomieści się Wam w głowach... Na komunię trzeba tylko wypożyczyć ubranie... Pewnie jeszcze Zus nie powinien wypłacać zasiłków osobom nie wierzącym...? Najlepiej żeby przekazał te pieniądze kościołowi, bo przecież tyle stracił...
              • Gość:   Re: Tylko do Księży IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.12, 18:59
                Najlepiej, żeby kościoły dostawały odpisy z podatku wystarczy, ze każdy zadeklaruje i jego % (inny niż na fundacje zajmujące się chorymi) szedł do wybranej parafii. Wtedy chcąc uzyskać sakrament pokazujesz PIT i masz za darmo. Ateiści mogli by oddawać ten procent na inny cel. Tak jest na zachodzie i to jest dobre, przejrzyste.
                • Gość: Jola Re: Tylko do Księży IP: *.play-internet.pl 06.03.12, 21:09
                  Może już dosyć wrzucania stale to nowych watków i podbijania starych jątrzących przeciwko księżom i Kościołowi przez nawiedzonego (nawiedzonych) osobników wymagajacych prawdopodobnie psychoterapi a może nawet egzorcyzmów. Nie katujcie normalnych ludzi swoimi fobiami.
                  • Gość: ... Re: Tylko do Księży IP: *.range86-182.btcentralplus.com 07.03.12, 01:15
                    Możesz mi wytłumaczyć na jakiej podstawie (oczywiście oprócz tego, że jesteśmy "ateistami") stawiasz diagnozę i kierujesz nas do psychiatry? Czy nie wydaje ci się, że bardziej nienormalna jest katolicka nietolerancja niewierzących, czy wyznawców innych wiar?
                    Dlaczego mnie obrażasz? Znasz mnie? Czy ja cię obrażam, wyzywam od wariatek? Nie!
                    Nie zgadzam się poprostu, na to żeby część moich podatków była przekazywana na kościół.
                    To, ze kościół jest chciwy wiadomo nie od dziś, ale czy naurągałam Ci bo tam chodzisz?
                    Wstydź się, i niech wstydzisię twoja i matka i ksiądz, do którego chodzisz na mszę i do spowiedzi! Ponieśli klęskę wychowawczą...niczego wartościowego, oprócz nienawiści i chamstwa ci nie wpoili!
                    • Gość:   Re: Tylko do Księży IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.12, 02:14
                      Nasza nietolerancja nie dotyczy Twojego wyboru tylko Twojej zapalczywości w walce z kościołem. Skoro nie wierzysz i nie dajesz to po co jątrzysz? To Twoje zainteresowanie kościołem jest niezdrowe stąd wniosek, że ty jesteś niezdrowy na umyśle. Nie lubię na przykład PiSu ale nie zajmuję się wypisywaniem pamfletów o moim nielubieniu (bo po co) i to jest normalne podejście. Chwalisz się czy żalisz?
                      • Gość: ... Re: Tylko do Księży IP: *.range86-182.btcentralplus.com 07.03.12, 02:27
                        A ty czytać umiesz, gdzie napisałam, ze daję na tace? Piszę o pieniądzach z moich podatków!!! Nie posyłam dziecka na religię i nie musze utrzymywać katechety! Nie chodze o kościoła więc nie daję na tacę i nie chcę żeby państwo dokładało z moich pieniędzy na tą instyutucję!
                        Nie dziwię się, że tak was skubią wciskając ciemnotę, skoro najprostrzego tekstu nie potraficie zrozumieć...
                        I nie chwalę się, ani nie żalę, zwyczajnie się nie zgadzam, ale czy ty to pojmiesz...
                        • Gość: mądrala Re: Tylko do Księży IP: *.adsl.inetia.pl 07.03.12, 07:13
                          Idąc taka logiką to można zapostulować rozwiązanie TOPR bo to nam w Ciechanowie niepotrzebne. Po co mam płacić w podatkach na tą organizację jak nigdy nie byłem z Tatrach.
                          • Gość: OPODATKOWAĆ KLER!! Re: Tylko do Księży IP: 213.199.253.* 07.03.12, 09:55
                            1% od dochodu od każdego zadeklarowanego katolika rocznie To by szybko wyrównało ich pensje z naszymi!!!!! I jednocześnie by dało prawdziwą liczbę katolików w Polsce
                            • Gość: Chi-chot Re: Tylko do Księży IP: 92.60.130.* 07.03.12, 10:29
                              Niech już "psy ogrodnika zamilkną" same siana nie żrą i krowie dać nie chcą. Najlepiej niech emigrują do Korei Pn. tam sami ateiści i państwo nie łoży na kościoły.
                              • Gość: OK Re: Tylko do Księży IP: 213.199.253.* 07.03.12, 11:15
                                OOOOOOOO moher sie odezwał
                      • beauty.andrzej Re: Tylko do Księży 07.03.12, 11:20
                        A co jest niezdrowego w tym, że obywatel interesuje się, na co idą jego ciężko zapracowane podatki?
        • beauty.andrzej Re: Tylko do Księży 07.03.12, 11:15
          Korzystasz, Kochana z dróg, choćby jeżdżąc autobusem, nik nie kazał Ci iść do prywatnej uczelni, a skorzystałaś z niej, bo z tak rozwiniętą logiką w państwowej nie miałabyś szans, a partie polityczne to jest element demokracji, z której korzystamy wszyscy
          • Gość: hmm Re: Tylko do Księży IP: *.dynamic.chello.pl 07.03.12, 11:40
            Wszyscy piszący tu o wierze i dawaniu księżom nieodmiennie mylą dwa pojęcia, wiarę i kościół. Wiara, to rzecz niepodważalna i bardzo indywidualna. Jestem osobą wierzącą w Boga, jako silę. Kościół jest zaś instytucją, która powstała w efekcie działań ludzi i na rzecz pewnej grupy ludzi działającą. Nikt chyba nie ma wątpliwości, iż tą uprzywilejowaną grupą nie są wierni lecz kler, który próbuje wszelkimi metodami kontrolować wiernych. Czasami bywam w kościele, ponieważ żyję w takim nie innym otoczeniu. Bywa, że umiera ktoś mi bliski lub przeze mnie lubiany i wówczas, aby oddać cześć jego pamięci, uczestniczę w obrządku przez tego kogoś wybranym, jednak zawsze robię to niechętnie. Dlaczego? Otóż dowiaduję się podczas kazań rzeczy niesamowitych. Pomijając już fakt, że pogrzeb, msza żałobna powinny służyć całkiem innym celom, dowiaduję się ostatnio, że szkoła upada, bo rząd doprowadził, że jest mało lekcji historii. To ciekawe, a skąd to mało się wzięło? A może z reformy edukacji z 1999 roku? Wtedy właśnie wprowadzono obowiązującą do dzisiaj siatkę godzin, a rządził wtedy AWS, czyli prawica, kościół popierał tę opcję polityczną, a teraz opowiada się się prostemu ludowi, że to obecny rząd. Nie bronię obecnego rządu, ale uważam, że kościół posuwa się odrobinę za daleko w manipulacji ludźmi. Takich przykładów robienia ludziom wody z mózgu można przytaczać dziesiątki, ale szkoda ludzi, bo na prowadzeni na postronku kościoła zbawienia sobie nie zagwarantują. Najlepszą metodą na to jest być po prostu porządnym człowiekiem, a to jest dla wielu wielkie i trudne wyzwanie.
            • Gość: . Re: Tylko do Księży IP: 92.60.130.* 07.03.12, 11:49
              "Otóż dowiaduję się podczas kazań rzeczy niesamowitych"
              A w którym to Kościele i kiedy ? :))))
              • Gość: Agnes Re: Tylko do Księży IP: 213.199.253.* 07.03.12, 12:53
                Niech mi ktoś wytłumaczy dlaczego nie chcecie podatków od katolików. Choćby tego 1% od każdego deklarującego się katolika. Dla mnie to same plusy: nie płacę za sakramenty, nie szukam po kieszeniach 2 zł. podczas mszy na tacę, księża chodż po kolędzie ale nie muszę w danym miesiacu odkładać po 100 zł na kolędę, księżą mają całe etaty w szkołach i uczciwie zarabiają takie same pieniądze jak my, nie płacę co ważne za ślub i pogrzeb - wielkich jak dla mnie pieniędzy bo ponad 1000 zł to już jest kasa na która musze pracowac ponad pol miesiaca. Jak dla mnie same plusy DLACZEGO KSIEZA TEGO NIE CHCA???????????? A co najważniejsze będą wiedzieli ilu mają katolików
                • Gość: . Re: Tylko do Księży IP: 92.60.130.* 07.03.12, 13:09
                  Agnes>>>>>>>>>>>>>>Obrzydliwie upierdliwa i nudna jesteś
                • Gość:   Re: Tylko do Księży IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.12, 13:29
                  Chyba nikt ich nie pytał.
                  Uczestnicząc w jakiejkolwiek grupie czy stowarzyszeniu składamy się na jej działalność i deklaracja przynależności do grupy powoduje zaakceptowanie składek. Wielkim spłaszczeniem tematu jest mówienie, że to są pieniądze księdza czy pieniądze dla księdza. Ksiądz też płaci podatki na działalność instytucji diecezjalnych i to nie małe. Tylko część księży ma płacone za religie a to jest praca na 2 etatach bo poza szkołą mają swoje obowiązki w parafii więc 2 etaty i 2 pensje są uzasadnione. W kościele do którego chodzę ciągle się mówi, że wymieniono dach za 500 000 teraz remontuje się schody na wierzę kolejne grube pieniądze. kościół jest ogrzewany a parafia organizuje pikniki i inne spotkania dla parafian.
                  Mieszanie się w politykę to prywata księży. Myślą, że włączają się w walkę o słuszne cele a tymczasem zamieniają obowiązek głoszenia słowa Boga na politykierstwo. Kościół przez lata był związany z ruchami narodowowyzwoleńczymi ale wtedy miało to cel i sens. Nie idę do kościoła aby słuchać Teleexpressu tylko wykładni Biblii, porad rozwoju duchowego i chrześcijańskiego modelu życia. Nie idę też tam słuchać wywodów teologicznych - niektórzy księża co kazanie zdają egzamin z teologii językiem zrozumiałym tylko dla nich.
                  A co do walki ateistów (przeważnie pseudo ateistów bo bycie ateistą jest modne i cool) z kościołem to dobry przykład. Muszę walczyć z TOPRem bo nie jestem TOPRowcem i nie byłem w górach :P.
                  Pieski niech sobie szczekają karawana idzie dalej .. . Ksiądz ma dużo kasy i odprawia msze po łacinie to 2 główne argumenty wrogów kościoła. Ubogo coś i niemerytorycznie :P.
                  • Gość: ... Re: Tylko do Księży IP: *.range86-182.btcentralplus.com 07.03.12, 13:35
                    Argumentów jest dużo więcej, tylko jesteś zaślepiony miłością do kościoła, może księdza... :))
                    Nie ma o czym dyskutować, macie zbyt wyprane mózgi żeby to pojąć. Zadam ci tylko jedno pytanie, oczywiście retoryczne: jeżeli nie masz ochoty na szynkę, to mimo to ją kupujesz i oddajesz pierwszej napotkanej osobie???
                    • Gość:   Re: Tylko do Księży IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.12, 13:48
                      No tak a Ty byś chciał mój wyprany mózg zmienić na twój sposób wyprania. A gdzież to jest instytut naukowy piorący mózg misjonarzom ateizmu? Jestem otwarty na argumenty. Udowodnij mi, że Boga nie ma. Tylko nie jakimiś bajkami typu, że gdyby był to by z nami rozmawiał i nie dopuścił do wojen.
                      • Gość: ... Re: Tylko do Księży IP: *.range86-182.btcentralplus.com 07.03.12, 14:36
                        Wiesz co...? Miałam skończyć już tą dyskusję, ale szlag mnie trafia, jak jakiś ignorancki imbecyl wie co myślę i wciska mi w usta słowa, których nie wypowiedziałam!
                        Po pierwsze gdzie napisałam, że Boga niema?
                        Po drugie, może Ty mi udowodnij, że jest!?
                        Po trzecie i ostatnie, nie dyskutujemy w tym wątku o Bogu!!! Dyskutujemy o chciwym klerze, któremu udało się wyprać mózgi milonom wiernych, żerują na was jak wściekłe wszy, a wy klaszczecie i cieszycię się z obietnicy wiecznego żecia! DAJ WAM BOŻE TO WIECZNE ŻYCIE!!!
                        Ale od moich pieniędzy łaskawie niech się odstosunkują. Jeżeli będę chciała pójść do kościoła i dać na tacę, to pójdę i dam, ale na to co państwo robi zmoimi podatkami póki co nie mam wpływu i to właśnie chcę zmienić! Nie chcę religi w szkole i nie chcę zeby z moich pieniędzy był opłacany ksiądz czy katecheta. Pojmiesz to, czy za mało w tym Boga???
                        • Gość: . Re: Tylko do Księży IP: 92.60.130.* 07.03.12, 14:48
                          Emigruj do Korei Pn. tam są sami ateiści tylko się pospiesz bo to może niebawem się zmienić jak wszędzie u byłych komuchów.:-)
                          • Gość: ... Re: Tylko do Księży IP: *.range86-182.btcentralplus.com 07.03.12, 14:53
                            IDIOTA!!! Idż do swojego księdza i pochwal się ile wyniosłeś z jego nauki.
                            • Gość:   Re: Tylko do Księży IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.12, 16:03
                              Idź do swojego posła i poproś go o stworzenie i przeprowadzenie projektu ustawy o finansowaniu kościoła. Katecheci to nie tylko księża ale katecheci świeccy utrzymujący ze swojej pracy rodziny co tu proponujesz? Demokracja to głos większości (choćby nieokrzesanej) a większość chce aby w szkole była religia i aby państwo za to płaciło bo wiedza o religii, etyce to dla wielu (ponad 90%) to wiedza jak każda inna. To katolicy decydują o tym na co będą wydawane pieniądze z podatków. Ale wierzysz w Boga czyli ateista nie jesteś wiec kim? Buntownikiem przeciw wspieraniu przez państwo instytucji z których usług nie korzystasz? Zamknąć GOPR! I skończ te wyzwiska człowieczku świadczą wyłącznie o małości.
                              Och te wykwity mody na atakowanie kościoła :P.
                              • Gość: Agnes Re: Tylko do Księży IP: 213.199.253.* 07.03.12, 16:08
                                To nie jest kwestia czy Bóg istnieje tylko dlaczego my płacimy tak wysokie haracze ???? Boga zostawcie w spokoju. Po co kler tak z nas zdziera kasę skoro wie że nie mamy jej za dużo
                              • Gość: ... Re: Tylko do Księży IP: *.range86-182.btcentralplus.com 07.03.12, 16:18
                                "I skończ te wyzwiska człowieczku świadczą wyłącznie o małości" - Słucham??? Że jak??? Katolikowi wolno wyzywać a ateiście, czy "buntownikowi" - nie???
                                Własnie dlatego nie chcę zeby moje pieniądze szły na taką obłudę, zakłamanie i chamstwo! Etyka- proszę bardzo ale religia, jaka by nie była to rak toczący większość organizmu, nie zapominaj, że to wredny twór, pożera wszystko, nawet żywiciela!
                                • Gość: roman Re: Tylko do Księży IP: *.adsl.inetia.pl 07.03.12, 16:33
                                  Zazdrościcie towarzysze zarobków księżom - wyślijcie dzieci do seminarium.
                                • Gość:   Re: Tylko do Księży IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.12, 16:35
                                  Adminie do wywalenia to żaden temat lokalny.
                                  Masz prawo decydowania idąc do urny. Zagłosuj na Palikota innego antykościelnego populistę to podejmie serię pozornych (i populistycznych) działań a potem się wycofa oddając swoje idee za stołek :).
                                  Nic mnie nie toczy jestem wyluzowany i nie mam w sercu nienawiści jak Ty. Istnieją po stronie wydatków państwa prawdziwe nieprawidłowości i jakoś nie podnosisz głosu o wielotysięcznych odprawach za nic czy bezpłatnym 400 metrowym apartamencie apartamencie dla kobiety która krętaczyła w śledztwie. Wniosek? żadna troska o wydatki tylko antykościelny modny populizm.
                                  • Gość: ... Re: Tylko do Księży IP: *.range86-182.btcentralplus.com 07.03.12, 17:53
                                    I znowu wiesz lepiej..., na kogo mam głosować i w jakich dyskusjach zabierać głos...
                                    W przeciwieństwie do ciebie potrafię samodzielnie myśleć, nie potrzebny mi do tego ani ksiądz, ani taki półgłówek jak ty...
                                    • Gość: bz Re: Tylko do Księży IP: 164.126.157.* 07.03.12, 19:03
                                      Półgłówek a nawet ćwierćgłówek to ty jesteś a do tego fanatyk(czka) albo opętana(y)
                                      • Gość: ... Re: Tylko do Księży IP: *.range86-182.btcentralplus.com 07.03.12, 19:51
                                        Możesz uzasadnić?
                                        • Gość: Agnes Re: Tylko do Księży IP: 213.199.253.* 08.03.12, 08:37
                                          Do kogoś kto pisał "To wyślij swoje dziecko do seminarium jak zazdrościsz zarobków"
                                          Mało mamy księży z interesownym powołaniem??? Kilka lat temu był ks. Adam Gnyp w Klasztorku - to był ksiądz z powołania, na Farze Jacek Gołębiewski - też ksiądz z powołania , ale takich księży w ciągu 50 lat mojego życia na palcach można policzyć. Wyjątki Reszta to ludzie , którzy wybrali drogę prostego zarobku. A seminarium...... to pryszcz. Niech taki pseudo ksiądz pojedzie do zakonu Kamedułów za Krakowem chociaż na pół roku. To dopiero jest szkoła życia.
                                          • Gość: .... Re: Tylko do Księży IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.12, 13:35
                                            Seminarium to nie pryszcz. Wypierdki komuny wsadzane tam by walczyć z kościołem (jak Ty) wytrzymywały 1 semestr max. Na przykład od kolacji do śniadania nie wolno rozmawiać a kiedy są rekolekcje czasem przez 3-4 dni wolno rozmawiać tylko w czasie posiłków. Wolnego czasu dla siebie masz może z 2 godziny poza tym studia, i nabożeństwa. W 1 semestrze potrafi być 12 (w tym 4 języki jednocześnie) nie po łebkach. Każdy musi stanąć i czytać, śpiewać przed całą szkołą to dla wielu jest niewyobrażalne.
                                            Ale masz rację chłopacy którzy idą z powołania są obiektem drwin. Ale co z tego, że masz kupę kasy jak jesteś sam? Nie wciskaj, że każdy ksiądz ma kogoś na boku bo trochę wiem.
                                            • Gość: r/r Re: Tylko do Księży IP: 92.60.130.* 08.03.12, 13:50
                                              Jaką" kupę kasy" ? po morderczej nauce przez 10 lat studiów (6 seminarium + 3-4 UKSW), naprawdę ciężka i niewdzięczna harówka oraz dyspozycyjność przktycznie 24/h na dobe a do tego samotność za te 2-4 tysiące to waszym zdaniem kokosy. Taki lekarz czy adwokat 10 razy tyle może zarobić.
                                              • Gość:   Re: Tylko do Księży IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.12, 14:03
                                                Pod warunkiem, że nie zostanie się wiokarym bez pensji w szkole na wsi. Wtedy to praktycznie praca za wikt i opierunek. Gdyby jednemu i drugiemu "chuchnęło" 200 osób w czasie spowiedzi rekolekcyjnej szybko by uciekał. Albo rozwrzeszczane dzieci w szkole.. .
                                                • Gość: Darius Re: Tylko do Księży IP: 213.199.253.* 09.03.12, 08:08
                                                  O czym wy ludzie piszecie. Jakie milczenie przez kilka dni???? Chyba wam naprawde szare komórki zanikły. To nie lata 50- te - wtedy to było seminarium a teraz Obejrzyjcie sobie zdjęcia w galerii seminarium, z różnych uroczystości. Czy Ci panowie wyglądają na cierpiętników tak jak o nich piszecie???
                                                  • Gość:   Re: Tylko do Księży IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.12, 12:01
                                                    W reklamie też widzisz uśmiechniętych ludzi a kupisz produkt i się krzywisz. Umartwione twarze źle reklamują uczelnię.
                                          • Gość: jm Re: Tylko do Księży IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.12, 09:14
                                            ks adam z klastorka - to ten co to jak elvis ? no chyba nie wiesz do konca co on robil i jaki to on?
    • Gość: h Re: Tylko do Księży IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.12, 13:55
      hxz

www.youtube.com/watch?v=Y4MnpzG5Sqc

aa.pl
    • Gość: siema Re: Tylko do Księży nie tylko IP: *.tktelekom.pl 11.03.12, 02:31
      Co Wy chcecie od tych biednych Księży?! A kto ci bronił iść do seminarium!!! Też byś miał dużo kasy! Jeśli bym twierdził, że nie ma Księży ideałów to bym popełnił grzech. W parafii Gąsocin Ksiądz udzielając mi ślubu powiedział co łaska i jak opłacicie wszystko to na końcu przyjdźcie do mnie. Jest bardzo dużo takich przykładów! Ksiądz w parafii Zielona sam prosił lekarzy aby uratować człowiekowi życie! Ksiądz z Koziczyna poświęcił swój czas i pieniądze aby porozdawać ubogim dzieciom mikołaje. Człowieku w jakim ty świecie żyjesz?! Palikota?!
      • Gość: Henio Re: Tylko do Księży nie tylko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.12, 10:13
        Co do księdza z Gąsocina to się zgadzam miałem 2 razy podobną sytuację ale z pogrzebem . Ważne jest podejście do sytuacji .
        • Gość: Darius Re: Tylko do Księży nie tylko IP: 213.199.253.* 11.03.12, 11:21
          To są jednostki. A odda pieniądze z tacy na ten szczytny cel?????? Nie odda ... bo to jego :) osobiście zebrane
          • Gość: siemka Re: Tylko do Księży nie tylko IP: *.tktelekom.pl 11.03.12, 12:07
            A ma ktoś grabie od siebie? A Ty jak zarobisz to oddasz? Nie, bo to Twoje!!!
      • Gość: LS Re: Tylko do Księży nie tylko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.12, 09:23
        istotnie , popieram postawę księdza z Koziczynka, to należy podkreślić dużą czcionką - iż jest to Kapłan z powołania i o wielkim sercu. Takim BÓG ZAPŁAĆ! Inni z Takich wzór brać powinni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka