Dodaj do ulubionych

fundusz emerytalny OFE

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.09, 23:40
Do 10 lipca muszę wybrać. Jaki jest najlepszy państwowy? Słyszałam, że PZU bo
tam większe emeryturki są w porównaniu do ZUSU.
Obserwuj wątek
    • Gość: Kamila Re: fundusz emerytalny OFE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.09, 07:53
      Jeśli masz wybierać to według mnie rzeczywiście PZU jest jednym z najlepszych
      funduszy. Choć wśród ludzi panuje moda na Commerciale i inne ING bo to
      zagraniczne (czytaj lepsze), ale to te właśnie firmy mają poważne problemy
      finansowe, przez co ich fundusze emerytalne przędą cieniutko.
      • Gość: as Re: fundusz emerytalny OFE IP: *.adsl.inetia.pl 20.06.09, 10:15
        jalepszych bo?
    • Gość: nordea Re: fundusz emerytalny OFE IP: *.chello.pl 20.06.09, 10:23
      według rankingów najlepszy jest OFE Generali,ale co będzie za 30lat to nikt tego
      nie wie,powiem jedno tak czy inaczej to kokosów z tych OFE nie dostaniemy!
      • 00panicogito Re: fundusz emerytalny OFE 09.07.09, 16:57
        wiecie co z tymi rankingami to jest różnie, bo to zależy od tego co jest brane
        pod uwagę czy tempo wzrostu, czy jakieś inne parametry. Prawdę powiedziawszy
        sama musze do jutra wybrać. Wpisałam w google ranking OFE i tak sprawdzam to
        wszystko i serio nie wiem co wybrać...Nie chce na pewno, żeby za mnie ZUs
        decydował, bo ślepy los jest chyba najgorszy... z drugiej strony jak wyniki
        fundusz będzie miał kiepskie, to będzie na co narzekać jak to w Polsce. Co do
        tych kokosów, to chyba jednak większa kasa będzie z OFE niż z tego zusu
        • Gość: nordea Re: fundusz emerytalny OFE IP: *.chello.pl 09.07.09, 19:09
          a nie słyszałaś o kobiecie która 10lat należy do OFE i po przejściu na emeryturę
          dostaje od nich jakieś grosze 50 czy 60zł coś takiego,śledzę trochę wyniki tych
          ofe i jeśli ktoś od początku ich istnienia pracował i wpływały składki to między
          najlepszym a najgorszym funduszem jest różnica jakieś 200-300zł,o tych kokosach
          to akwizytorzy tylko gadają dlatego że za każdego zwerbowanego mają kasę a
          póżniej fundusz twoją kasą obraca i zarabia a ty masz grosze z tego,mój fundusz
          też mi zarobił przez lata 200zł,czyli w każdym banku na zwykłej lokacie miałbym
          więcej!
          • 00panicogito Re: fundusz emerytalny OFE 09.07.09, 19:35
            Ja ostatnio miałam taką historię, pojechałam do domu na urlop, pod koniec
            czerwca, czyli w szalony czas akwizycji i w sobotę jakoś po 19.00 zjawia się
            facet z nordei i mówi mi, że przyszedł podpisać ze mną umowę. Ja mu mówię, że
            proszę pana, dziś jest sobota i to popołudnie, pan się ze mną nie umawiał, pytam
            go w jaki sposób zdobył moje dane osobowe bo ja nie udzielałam żadnych
            informacji Nordei, nawet konta nie mam w tym banku, a koleś, że on ma to od
            "pewnej osoby", więc w ogóle pytam dokładnie od kogo skoro ktoś ujawnia
            informacje o mnie to mam prawo wiedzieć...On mi na to, że jak to od kogo...od
            kobiety. Gdy mu powiedziałam, że nie jestem zainteresowana funduszem nordei, to
            pyta mnie, czy mam podpisaną już umowę,powiedziałam mu tylko tyle ze zastanawiam
            się miedzy pekao, bo w sumie to prawda,on zapytał czemu, więc mówię, że mają
            dużą sieć placówek i jak będę chciała coś załatwić to nie będzie problemu i
            jeszcze tam jakiś ofe wymieniłam generali albo ing nie pamiętam i facet tak się
            uniósł,że nie mam racji, że będzie mnie namawiał ale Nordea jest najlepsza, że
            się nie znam itd.
            Zatkało mnie...praktycznie musiałam go wyrzucić z domu.
            • pittakos Fundusz emerytalny Generali OFE 20.09.09, 17:04
              Niektórzy akwizytorzy są zbytnio nachalni i nie rozumieją że to raczej odrzuca potencjalnych klientów a nie przyciąga.

Fundusz Generali OFE
          • Gość: ajo Nie 50 - 60 zł miesięcznie a o polowę mniej IP: *.chello.pl 09.07.09, 19:50

ok. 35 zł. Pusty śmiech.
            • Gość: nordea Re: Nie 50 - 60 zł miesięcznie a o polowę mniej IP: *.chello.pl 10.07.09, 12:33
              trochę mnie poniosło tak czy inaczej kokosów nie będzie haha
    • Gość: rd Re: fundusz emerytalny OFE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.09, 20:25
      Witam.
      Przyłączę się do dyskusji bo mam coś do powiedzenia.
      Sam jestem pracownikiem jednej z firm ubezpieczeniowych działających na polskim
      rynku, a co za tym idzie do moich obowiązków należy również akwizycja ofe.
      Podkreślić chcę iż jest to tylko niewielka część zakresu usług świadczonych
      przeze mnie.
      W nawiązaniu do poprzednich postów wspomnę o słynnych już emeryturach z II
      filara o których wspominał "nordea". Jeśli ktoś odchodzący obecnie na emeryturę
      posiadał konto emerytalne w OFE musiał je założyć najwcześniej w 1999r. i był
      już osobą w wieku przedemerytalnym, skoro za lat 10 czyli w roku 2009 na
      emeryturę odchodzi. ZGODNIE Z USTAWĄ NIE MIAŁ ON OBOWIĄZKU PRZYSTĄPIĆ DO OFE!!!
      był to jego wybór! Idąc dalej przez 10 lat co miesiąc na ZUS odkładał 400zł z
      czego ok niecałe 100zł szło do OFE. Przez 50 lat pracy zawodowej w ZUS-ie
      zebrała się spora sumka. W OFE 100zł X 120 m-cy - czyli 12.000zł. Jak więc
      fundusz emerytalny - JAKIKOLWIEK BY NIE BYŁ - przez 10 lat odkładania części
      składki dorównać ma emeryturze z ZUS gdzie odkładał ktoś całe swoje życie
      zdecydowaną większość składki.
      EMERYTURA Z OFE MA SENS TYLKO WTEDY JEŚLI BĘDZIEMY W FUNDUSZU EMERYTALNYM OD
      POCZĄTKU NASZEJ PRACY ZAWODOWEJ !!!
      To co pisze "Nordea" to demagogia!
      Co do moich klientów to niestety muszę ich "zdobywać" pocztą szeptaną. Nikt nie
      przyjdzie do mnie i nie da mi wykazu osób które chcą się ze mną spotkać. Wyjawię
      również ile mogę otrzymać pieniążków za zapisanie do ofe. A więc uzależnione
      jest to od kwoty składki jaką do funduszu przeleje ZUS. Średnio jest to 80zł, a
      odliczyć należy koszt mojego dojazdu do klienta, koszt telefonów jakie wykonam,
      żeby umówić się na spotkanie oraz oczywiście podatek jaki muszę zapłacić od
      otrzymanej kwoty. Tak więc nie są to kokosy.
      Dodam że na innych produktach które mam w ofercie zarobić mogę znacznie lepiej.
      Reasumując. Praca nie jest lekka a nawet stresująca, ale po szczerej rozmowie
      bez narzucania wyboru OFE często słyszę wyrazy wdzięczności od moich klientów za
      jasne i rzeczowe wyjaśnienie sytuacji.

I NA KONIEC. OFE MOŻNA ZMIENIAĆ RAZ NA 2 LATA WIĘC JAK WAS WYLOSUJĄ TO I TAK
      NIE NA WIECZNOŚĆ.

• Gość: nordea Re: fundusz emerytalny OFE IP: *.chello.pl 10.07.09, 12:49
        ta kobieta opłacała składki 10lat jak ktoś wspomniał wyżej otrzymuje 35zł,to po
        30latach pracy otrzymała by 105zł? śmieszne to nie jest,piszesz o 50latach
        pracy,człowieku daj spokój,kto ma taki staż?życzę Ci takiego,dziękuje pracować
        50 lat i dostawać z OFE "nawet" 300zł miesięcznie przez kilka pozostałych lat
        życia!nawet jeśli dożyję takiego wieku.Te kokosy i palmy to tylko w reklamach
        Ofe były,powtarzam jeszcze raz te same pieniądze jakbyśmy wpłacali na zwykłą
        lokatę to po tylu latach dużo więcej byśmy mieli,a tak to za nasze pieniądze
        utrzymujemy armie ludzi,akwizytorów itd akwizytor za przepisanie jednego członka
        dostaje nawet kilkaset zł,a mój fundusz po kilku latach mojej pracy zarobił mi
        200zł!widać po co są te fundusze.
        • Gość: nordea Re: fundusz emerytalny OFE IP: *.chello.pl 10.07.09, 12:52
          nie mam nic przeciwko akwizytorom bo to ich praca i to nie oni wymyślili ten
          system tylko ludzie z tzw"układu"wtedy rządzacego
          • amigosciech Re: fundusz emerytalny OFE 10.07.09, 13:08
            Ciekawe czy te wszystkie fundusze nie zbankrutują jak przyjdzie do wypłat
            emerytur właściwych. Ale to czy tak się stanie i czy obecni
            dwudziesto-paro-latkowie (nie dam głowy za poprawność gramatyczną tego
            wyrażenia) w ogóle dostaną emerytury
      • Gość: gostek OFE Pobierają aż 7% IP: *.chello.pl 11.07.09, 07:11
        prowizji za tzw. "zarządzanie", natomiast koszty ZUS to ok 2%,
        koniecznie tu trzeba o tym napisać. Poza tym ciekawi mnie co dzieje
        się dalej z tą "należną prowizją". Nie wypływa ona przypadkiem za
        granicę do central tych funduszy?. Wolałbym już budowę tych
        (wielokrotnie krytykowanych) pałaców ZUS - owskich. Zawsze przy ich
        budowie zatrudnienie znajdą polscy robotnicy, a po ich wybudowaniu -
        choćby polska sprzątaczka i cieć. Budynek także zostaje w Polsce.
    • Gość: rd Re: fundusz emerytalny OFE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.09, 17:59
      OFE nie może zbankrutować. KNF nad tym czuwa, żeby fundusze emerytalne nie
      zbankrutowały.
      • Gość: werva Re: fundusz emerytalny OFE IP: *.adsl.inetia.pl 10.07.09, 18:42
        ja od dawna się zastanawiam dlaczego ktoś kto obraca moimi pieniędzmi żąda ode
        mnie prowizji. Banki za lokaty płacą nam.
        • Gość: werva Re: fundusz emerytalny OFE IP: *.adsl.inetia.pl 10.07.09, 22:12
          w czasach kryzysu na wielkie zyski nie ma co liczyć, więc należy wybierać te,
          które mają najmniejszą prowizję.
          • Gość: zorientowany Re: fundusz emerytalny OFE IP: *.xdsl.centertel.pl 20.09.09, 18:32
            Czytam te Wasze wypowiedzi na temat OFE i odnoszę wrażenie, że
            niektórzy nie rozumieją, że system emerytalny jest systemem
            obowiązkowym i osoby młode maja obowiazek wybrać OFE. Dzizisjsi
            emeryci natomiast otrzymują fizyzcnie pieniądze na które wpłacają
            dzisiaj pracujące pokolenia. Jest to bardzie skomplikowane niż by
            się komus wydawało. Z 19,52% składki przeakzywanej do ZUS od kwoty
            brutto wynagrodzenia do OFE przekazywane jest 7,3%. W przyszłości
            emerytura będzie jedna i składać się zarówno z części składki
            zgromadzonej w ZUS jak i w OFE. W ZUS składki są waloryzowane. W OFE
            natomiast są kapitalizowane. Dzisiejszy kryzys zmniejszył zyski OFE,
            ale mam nadzieję, że kryzys kiedyś się skończy i będzie lepiej.
            Nasze emerytury w przyszłości będą więkzse.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka