Dodaj do ulubionych

Elbląg to dziura

IP: 81.15.226.* 25.09.05, 20:38
Mowie to z bolem w sercu,bo to miasto w ktorym sie urodzilem i wychowalem,to
ladne miasto,coraz ladniejsze.Powstają nowe drogi,remontowane sa
ulice,odnawiane budynki mieszkalne,jest w miarę czysto i schludnie,rozwija
sie szkolnictwo wyższe,jednak panuje wciąż wielkie bezrobocie,wladze miasta
jakby spaly,jakby nie dostrzegaly tego problemu,uwazaja chyba że sa panami
zycia i smierci swoich obywateli.Towarzysze przebudzcie sie ,poki jeszcze nie
jest za pozno,niedlugo te ladne ,kolorowe budynki opustoszeją,ulicami
przestaną jeżdzic samochody,tramwaje beda woziły powietrze......
Obserwuj wątek
    • posejdon_el Re: Elbląg to dziura 26.09.05, 14:41
      Moim zdaniem problem jest inny, praca jest lecz za ch... pieniadze w wiekszosci
      wypadków.
    • Gość: pR0SiAczek Re: Elbląg to dziura IP: *.elblag.dialog.net.pl 26.09.05, 17:16
      alfik ten problem nie nazywa sie "Elblag to dziura" bo tak nie jest (choc byc
      tak moze)... problem szerzej juz opsialem wczesniej co sie wydarzy jesli nadal
      bedzie utrzymywany kurs na pozorowanie sukcesow... za rok masz Ty, ja My
      wszyscy szanse ten kurs zmienic w prawidlowym kierunku, nie zmarnujmy jej, bo
      inaczej bedzie bardzo zle...
      • Gość: alfik Re: Elbląg to dziura IP: 81.15.226.* 26.09.05, 20:35
        Jezeli masz na myśli wybory lokalne,to czy widzisz kandydata na dobrego
        prezydenta,spoza ukladow i czy masz jakiś pomysl jak rozwalic tą klikę kolesiow
        spod czerwonej gwiazdy.Zobacz na wynik wyborow parlamentarnych,czlowiek ,ktory
        ma wklad w upadek gospodarczy naszego miasta,zostal ponownie wybrany do sejmu i
        uzyskal więcej glosow niż przedstawiciel zwycięskiej partii PiS,JAK MOZNA Z
        TAKIMI LUDZMI,MAM NA MYSLI ELBLĄZAN ,COS OSIĄGNĄĆ,ten elektorat,nie obrażając
        nikogo,to czerwony beton.Pozdrawiam.PS.Celowo nie operuję nazwiskami.
        • Gość: pR0SiAczek Re: Elbląg to dziura IP: *.elblag.dialog.net.pl 26.09.05, 21:16
          mysle ze podanie nazwisk dla tego betonu moze byc jedyna droga do dotarcia do
          ich ciemnych umyslow... zwroc uwage ze najambitniejsi, najlepsi, najbardziej
          dynamiczni - nie glosuja najczesciej w Elblagu a to ze wzgledu na inne miejsce
          pobytu... jesli natomiast chodzi o kandydatow na prezydenta Elblaga, to dopoki
          kolektyw partyjny bedzie decydowal na kogo my mozemy glosowac, a raczej
          powinienem napisac, oddac swoj glos (bo wybory to nie sa na pewno) dopoty to
          bedzie farsa... kogo na prezydenta: czlowieka ktory zaznal smaku biedy, ktoremu
          jednak udalo sie w zyciu osiagnac wiecej od przecietnego szaraczka, ktory kocha
          to miasto i ma dobrze poukladane w glowie, ale nie do konca bo w koncu musi
          zgodzic sie wejsc w to bagno... wsrod 127000 ludzi jeden moze sie znajdzie?
          • mrjulek Re: Elbląg to dziura 26.09.05, 21:25
            sorry za off-topic, ale jak wybory? kto z Elblaga bedzie senatorem, a kto
            poslem? mam nadzieje, ze wybralismy elblazan, a nie ludzi z dalekich koncow
            Polski.

Z drugiej strony, ja juz nie wiem, ale mam wrazenie, ze wsrod politykow jest
            TYLKO I WYLACZNIE prywata. juz nikomu z nich nie ufam, choc przyjechalem z
            Wroclawia na wybory, zeby chociaz w ten sposob przyczynic sie do lepszego jutra
            Elb - tylko czy bedzie lepsze... mam nadzieje, ale mala :(
            • francuz_el Re: Elbląg to dziura 26.09.05, 23:37
              Im będzie mniejsza frekwencja, tym większy wpływ będą mieli ludzie, którzy od
              lat głosują na tych samych. Póki nie zmieni się nastawienie ludzi, będziemy
              mieli taki sam układ, jak do tej pory. Elblążanie sami sobie robią "niedźwiedzią
              przysługę".

Co do wyborów, to rozkład mandatów wygląda tak:

SEJM:
              PiS - 2: Krasulski, Gajewska
              PO - 2: Lisek, Gorczyca
              Samoobrona - 2: Ołdakowski, Rochnowska
              SLD - 1: Gintowt-Dziewałtowski
              PSL - 1: Żelichowski

SENAT:
              1.Sławomir Sadowski - PiS
              2.Elżbieta Gelert - PO
              • francuz_el Re: Elbląg to dziura 26.09.05, 23:39
                PS Jednak sami elblążanie głosowali w większości na "swoich", czyli
                Krasulskiego, Tomczyńskiego, Naguszewskiego, Szmurło, Dziewałtowskiego. Region
                przywiódł mandaty dla Samoobrony i PSL-u.
    • mario_el Re: Elbląg to dziura 27.09.05, 12:58
      Nie do końca zgadzam się z tym bezrobociem. Ludziom się często nei chce
      pracować. Ja szukam człowieka do pracy i niestety kolejni mi odchodzą. Bo się
      okazuje że ni będą pracowąc w hioermarkecie, bo chcą mieć wolne niedziele itp.
      Teraz ktoś czytający te słowa pomyśli, że pewnie mało płaca, czy min 1500 to
      mało? Podkreślam minimum. Ale i tak spotykam się z wiloma, którym warunki
      finansowe nie odpowiadają. Tak więc g... prawda z tym bezrobociem, przynjmniej
      wśród młodych ludzi. Oczywiście dochodzi jeszcze fakt w jaki sposób szukają tę
      pracę. Połowa aplikacji ma wielkie błedy, typu zaadresowana do kogoś innego,
      inne dane itp.. I jak tutaj można powiedzieć o bezrobociu?
      • rwel Re: Elbląg to dziura 27.09.05, 14:53
        mario_el ~ sprawdź priv
        • Gość: alfik Re: Elbląg to dziura IP: 81.15.226.* 27.09.05, 20:52
          Zobaczymy,czy krzykacz Krasulski,na ktorego oddalem glos,dotrzyma slowa
          przedwyborczego.
          • Gość: pR0SiAczek Re: Elbląg to dziura IP: *.elblag.dialog.net.pl 27.09.05, 21:03
            alfik: bez komentarza...
            • francuz_el Re: Elbląg to dziura 28.09.05, 00:01
              No i dobrze alfik, że zagłosowałeś. Dzięki Tobie uzyskał równo 7777 głosów ;P
      • rwel Re: Elbląg to dziura 30.09.05, 09:50
        mario ~ a moim zdaniem, to naginasz $_$
    • Gość: AGATKA Re: Elbląg to dziura IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.05, 06:58
      oczywiście alfik jest z Olsztynba. Prawdziwą dziurą ejst OLSZTYN i jeszcze
      miesiąc, dwa i przestaniecie być yhmm "wojhewództwem" jestescie tacy biedni że
      szok! I tam my jestesmy najlepszym i najbardziiej uprzemysłowionym miastem w
      tym woj.
      • mario_el Re: Elbląg to dziura 28.09.05, 08:45
        Agatka, pisz wolniej, bo klawisze Ci uciekają ;) Jesteś pewna tego co piszesz? A
        może wiesz co piszesz?
        • ol4 Re: Elbląg to dziura 28.09.05, 10:09
          :-) hehe alfik widzisz jakiej sie dorobiles opinii?
      • matko74 Re: Elbląg to dziura 28.09.05, 10:55
        Agatko,
        Ty poczytaj wcześniej trochę alfikowych wpisów, także na stronie Olsztyna, a
        wtedy zabieraj głos. Alfik - olsztyniak!!! No to dałaś bobu!
        Alfiku, :)))

Gość portalu: AGATKA napisał(a):

> oczywiście alfik jest z Olsztynba. Prawdziwą dziurą ejst OLSZTYN i jeszcze
        > miesiąc, dwa i przestaniecie być yhmm "wojhewództwem" jestescie tacy biedni
        że
        > szok! I tam my jestesmy najlepszym i najbardziiej uprzemysłowionym miastem w
        > tym woj.
        • Gość: pR0SiAczek Re: Elbląg to dziura IP: *.elblag.dialog.net.pl 28.09.05, 17:48
          agatko pierwsza czesc wypowiedzi to nieprawda na szczescie! alfik jest z
          Elblaga :) druga czesc - nic nie pisze bo jestem antyolsztynski przeciez i tak
      • Gość: alfik Re: Elbląg to dziura IP: 81.15.226.* 01.10.05, 17:53
        Agatko,nie jestem z olsztyna,poczytaj moje wypowiedzi ,a zobaczysz,że jestem
        obiektywnym elblązaninem,ktory zyczy swojemu miastu wszystkiego
        najlepszego,jednak to co sie dzieje w naszym miescie doprowadza mnie czasami do
        takiego wniosku,z ktorym Ty wcale nie musisz sie zgadzać.Pozdrawiam Ciebie i
        podobnie myslących,alfik.
        • Gość: pR0SiAczke Re: Elbląg to dziura IP: *.elblag.dialog.net.pl 01.10.05, 18:16
          ale coraz wiecej osob otwiera oczy i jest wsciekla na siebie ze pozwolila
          zmarnowac 15 lat, ktorych nie odrobimy nigdy w stosunku do "ucywilizowanej w
          tym czasie" czesci polski nie ogladajacej sie nikogo
    • Gość: Magda Re: Elbląg to dziura IP: 195.116.249.* 08.10.05, 16:39
      No, to prawda, ladna, zadbana, czysta itd. ale jednak dziura. Szkoda, niby fajne
      miasto, ale jakies takie bez charakteru. Nie wiem czemu, jakos tak z boku jest
      ten Elblag. Choc estetyki miasta to niejeden moglby pozazdroscic; czysto i
      schludnie. Wydaje mi sie, ze wszystko co na wschod od Wisly lezy to jakies
      zapomniane jest. Szkoda, ale wole byc i tak Elblazanka niz olsztynianka upps,
      urodzilam sie w Olsztynie, ale to wszystko.
      • Gość: alfik Re: Elbląg to dziura IP: 81.15.226.* 08.10.05, 19:47
        Olsztyn ,niestety nie odbiega od tego schematu,chociaz uwazaja siebie za Polskę
        A.Coż,niech im będzie.
    • generallo Re: Elbląg to dziura 09.10.05, 12:31
      Pozwól że nie zgodzę się z tą opinią,
      dla mnie Elbląg to nasze mała ojczyzna.
      Niemcy mają na określenie swojego miasta rodzinnego
      piękne słowo vaterland lub heimat,
      z tym że to drugie oznacza ziemię rodzinną.
      Więc dla mnie Elbląg będzie vaterlandem,
      a to że mamy duze bezrobocie zawdzięczamy,
      tylko naszym rządzącym ale nie u nas w Elblągu,
      tylko w Warszawce,
      bo to oni staowią takie prawo które
      chroni bogatych a biedakom po byłych PGR-ach
      nie daję nic :(
      • Gość: alfik Re: Elbląg to dziura IP: 81.15.226.* 09.10.05, 14:01
        Zgodze sie z tobą,napewno duzo winna jest warszawka ale nie w calości,wladza
        lokalna za dużo dmucha w tylek olsztynowi,a oni do nas tym tylkiem sie
        wypinają.To ze jest wysokie bezrobocie ,winni sa rowniez wlodarze naszego
        miasta,cóz z tego ze Elblag jest coraz ladniejszy i coraz bardziej funkcjonalny?
        Jak nie jest przyjazny dla swoich mieszkancow,tzn.wladze miejskie nie potrafia
        uporać sie z lokalnym bezrobociem.Nieprawdą jest ,ze nic nie mozna
        zrobić,spojrzmy na Kwidzyn czy nawet Tczew,uwazam ze miejsce Elbląga jest tylko
        w tym wlasnie wojewodztwie,olsztyn zawsze bedzie nas dolowal,bo jest slabszy od
        nas ,tylko ma admnistrację rzadowa i samorzadu wojewodzkiego u siebie,bez tego
        bylby niczym.Chcialbym jeszcze dodac,ze nasz prezio ma kiepskich pomocnikow,sam
        robi ,co moze,a oni obijają się,mam na mysli wice prezydentow.
        • generallo Re: Elbląg to dziura 10.10.05, 15:20
          Tyle że Kwidzyn tak się cieszył z przynależności do Pomorskiego,
          a jakoś mostu przez Wisłę doczekać się nie może
          i trwa to od początku nowego podziału
          czyli od 1999 roku :(
          No a Tczew też ma coraz smutniejsze oblicze,
          zobacz ich autobusy :(((
          same starocie trujące środowisko,
          wiem my też mamy niektóre busy
          strasznie kopcące,
          ale to się zmieni z biegiem czasu.
          Już od nowego 2006 roku zmienią się przewoźnicy,
          miejscy obsługujący linie autobusowe,
          a to dlatego że z końcem 2005 roku
          wygasa umowa z ZKM spółek; ALP,PKA oraz PKS,
          na obsługę danych lini w mieście.
          ą więc pora na nowy przetarg,
          który wyłoni przewoźników na kolejne 5 lat.
          A biorąc pod uwagę że miasto stawia na tramwaje,
          to należy się spodziewać zmniejszenia lini autobusowych.
          • Gość: alfik Re: Elbląg to dziura IP: 81.15.226.* 10.10.05, 16:22
            Kwidzynowi nie udalo sie jakos z tym mostem,ale 40 tysięczne miasto ma tyle
            firm,Philips,IP,przetworstwo warzywne,coz,bezrobocie chyba tam jest
            minimalne.To miasto ,ktore Elblag traktowalo jak my olsztyn,ale przy Gdansku za
            wiele nie zyskalo,to co powstalo za woj.elblaskiego to jest.Ale o ile sie nie
            myle to komunikacji miejskiej nie maja,to dziwne.
            • generallo Re: Elbląg to dziura 10.10.05, 18:18
              Tyle że mieszkać w mieście
              w którym śmierdzi
              nie hcę mi się mieszkać :(
              wystarczy że przejadę samochodem z otwartymi szybami :((((
              i gdy zawieje od Celulozy to słabo się robi :(
              a Kwidzynianie muszą tam mieszkać cały czas :(
              i wąchać te "zapaszki"
              • Gość: alfik Re: Elbląg to dziura IP: 81.15.226.* 11.10.05, 15:47
                Jak wiatr zwieje ,to czuć nawt w Dzierzgoniu,Starym Targu i Sztumie.
        • Gość: pR0SiAczek Re: Elbląg to dziura IP: *.elblag.dialog.net.pl 11.10.05, 18:19
          alfik zglupiales? co robi "prezio"? kto w tym miescie oddal za grosz jakis
          grunt pod greenfield? kto zrobil porzadna strefe ekonomiczna (o powierzchni
          200ha, a nie boiska do nogi)? kto przygotowal choc 1000m2 ziemi
          (infrastruktura, reklama)? kto lobbuje za PRAWDZIWYMI inwestycjami zamiast
          pozorowania dzialan? jasne ze szczytno czy dobre miasto (w zasadzie jedyne
          inwestycje w WMSSE) sa w strefie wplywow i milosci olsztynkowa ale jak ci
          rzucaja klody pod nogi to walcz mocniej z WSZYSTKIMI PRZECIWNOSCIAMI LOSU a nie
          z wszystkimi (jesli tacy sa, a powinni byc jesli sie starasz o nich)
          inwestorami... totalnym policzkiem jest LG w mlawie, nie dosc ze mlawa to inne
          wojewodztwo to pracownikow sredniego szczebla rekrutuja z polibudy w gdansku!
          kadre zarzadzajaca maja z korei, a roboli znajda wszedzie za tyle samo. a wiec:
          jakie miasto jest najblizej gdanska w wojewodztwie WIOSKOWYM???????? z cala
          pewnoscia nie mlawa...

ciagnac tematyke polityki inwestycyjnej (o ile to co nazywa "prezio" tymi
          slowami mozna nazwac polityka tym bardziej inwestycyjna - blizej jej do
          polityki odstraszania).
          dwa pytania i dwie odpowiedzi:
          jaka strata dla miasta jest ulga w podatkach lokalnych na 10 lat? ZADNA STRATA,
          nic wiecej nie zarobi po prostu, ale po 10 latach juz tak. a to ze zatrudnione
          iles set osob wpompuje w gospodarke miasta ile milionow to juz drobiazg taki...
          jaki zysk ma miasto z terenow oferowanych za miliony zlotych, skoro nikt ich
          nie kupil przez 15 lat? ZERO ZYSKU, pozostal na papierze. a NIEzatrudnione iles
          set osob NIEwpompuje w gospodarke miasta iles milionow to kolejny drobiazg
          taki...

jesli w UMel "prezio" potrzebuje kogos od polityki inwestycyjnej miasta i
          regionu to czekam na zaproszenie na rozmowe i jakis "assessment center"... a
          jesli ja jako "burak" sie nie nadaje z gory to moze wlasciciela Elstar Oils
          (gieldowa prezna spolka z Elblaga, nazwiska nie podaje ze wzgledu na brak
          zapytania o zgode na jego podanie) posadzic na stolku menedzera Naszego miasta?
          oj sie rozpedzilem, zeby w Urzedzie standardy korporacyjne wprowadzac... ojoj
          przepraszam Szanownych Urzednikow...
          • posejdon_el Re: Elbląg to dziura 11.10.05, 19:52
            Masz rację Prosiaczek, ale pisz krócej proszę:)
            • Gość: alfik Re: Elbląg to dziura IP: 81.15.226.* 11.10.05, 21:58
              wybory samorzadowe za rok,kogo widzicie ze znanych elblazan na tym stanowisku?
          • Gość: alfik Re: Elbląg to dziura IP: 81.15.226.* 11.10.05, 21:58
            Nie zglupialem pROSIAczku,moze po prostu moj punkt widzenia na niektore sprawy
            Elblaga jest niepelny,jednak ktos ściaga do tego miasta na infrastrukture i
            inwestycje drogowe,moze mylnie to spostrzegam,ogolnie stwierdzam ze nasza
            WLADZA jest opieszala i do kitu,jezeli wszyscy sa pokroju pana towarzysza
            Nowaka,to reszta bez komentarza.
            • Gość: pR0SiAczek Re: Elbląg to dziura IP: *.elblag.dialog.net.pl 11.10.05, 22:30
              oczywiscie nie bierz sobie do serca zdania z tym "glupieniem", ladunek
              emocjonalny spowodowal taki a nie inny zwrot - przyznaje dosc nieszczesliwy...
          • Gość: alfik Re: Elbląg to dziura IP: 81.15.226.* 12.10.05, 18:15
            Panowie,stworzmy jakies lobby,na rzecz naszego grodu,czy te komuchy musza byc
            jedyna i sluszna sila tego regionu?Mowie serio,miasto nie potrzebuje
            politykow,oni niech sie wynosza do warszawki,tutaj potrzeba
            ekonomistow,urbanistow,menedzerow,takich prawdziwych,nie pokroju Debskiego,to
            choragiewka i kawal cwaniaka,ktory wykorzystal koniunkturę przy prywatyzacji
            elblaskiego browaru,ma wiecej szczescia niz rozumu,bezczelny cham,gdyby byl
            konkretniejszy kandydat,to Henio preziem już by dawno nie byl.Moim kandydatem
            na prezydenta Elblaga jest pan Jacek Bocheński,czlowiek
            madry,wyksztalcony,skromny ,uczciwy,lokalny patriota.
            • Gość: pR0SiAczek Re: Elbląg to dziura IP: *.elblag.dialog.net.pl 12.10.05, 18:34
              alfik bardzo chetnie popre taka inicjatywe (jesli znajdziesz ludzi o ktorych
              piszesz). problem polega na tym ze SZARYPOLAK i prawo polskie nie zgodzi sie
              na pensje motywacyjna (uzalezniona od wynikow) w wysokosci np. miliona zlotych
              dla prezydenta miasta... a zaden szanujacy sie MENEDZER nie zarabia duzo mniej
              • Gość: alfik Re: Elbląg to dziura IP: 81.15.226.* 13.10.05, 22:05
                Bez przesady z tym menedzerem,niech najpierw pokaże efekty swojej,a pozniej
                porozmawiamy o pieniądzach,takich cwaniaczkow w krawacikach i sieczka zamiast
                mozgu jest wielu,uważasz ze 10tys.miesiecznie to malo?
                • Gość: pR0SiAczek Re: Elbląg to dziura IP: *.elblag.dialog.net.pl 13.10.05, 22:22
                  nie zrozumiales... podstawy moze miec i minimalna pensje, ale premie za efekty
                  dzialalnosci moga siegac olbrzymich kwot... nie chodzi o cwaniaczka, tylko o
                  menedzera. niestety w polsce ktos kto zarabia miliony, czesto jest postrzegany
                  (czesto slusznie) jako zlodziej i oszust, lecz sa bardzo dobrzy menedzerowie,
                  ktorych nalezy sowicie oplacic za wykonana BARDZO DOBRZE prace... dla tej grupy
                  osob - absolutnych fachowcow - za wyniki nalezy sie konkretne wynagrodzenie
                  adekwatne do korszysci jakie daja danej organizacji. jesli miasto zyska w
                  efekcie 10-20 mln zl przychodow rocznie (nie mowie o obciazeniach fiskalnych
                  tylko prorynkowych zmianach), to takiemu mistrzowi (inaczej nazwac sie nie da)
                  chyba nalezy sie skromne 5-10% premii? jesli ja daje mojej firmie 200 tys.
                  zysku rocznie to oczekuje zarobkow na poziomie 10-15% tej sumy - proste.
                  oczywiscie o tym wszystkim pisze w duzym uproszczeniu i uogolnieniu, dlatego
                  tez prosze nie prowadzic nadinterpretacji tego co napisalem. chodzi o prosty
                  czysty uklad. ZA DOBRA ROBOTE NALEZY SIE DOBRE WYNAGRODZENIE, i tyle...
                  • rwel Re: Elbląg to dziura 14.10.05, 11:12
                    pROSIAczek ~ akurat ja to pojmuję (3lata pracowałem w takim systemie),
                    ale nie licz, że pojmą to, dziś karmienni kaczymiHasłami, polacus sovieticus..
                  • matko74 Re: Elbląg to dziura 14.10.05, 11:23
                    ...pROSiAczku właśnie o to chodzi. Zakontraktowanie człowieka, który rozrusza
                    sprawę przy naprawdę silnym wsparciu i chęciach UM. Człowieka, który ma
                    doświadczenie w biznesie, kontakty, etc. Taki menago zgodzi się przyjść za w
                    dobrą podstawę, ale nie to będzie szczególnym motywatorem, a to, że dopiero od
                    wyników jego pracy wpadnie mu sowita prowizja, która dopiero tak naprawdę da mu
                    zarobek, a oprócz tego koleś pomyśli: robię wielką rzecz, dla 130 tys.
                    przedsiębiorstwa. I kto wyżej podskoczy???
                    • Gość: pR0SiAczek Re: Elbląg to dziura IP: *.elblag.dialog.net.pl 14.10.05, 18:34
                      ciesze sie ze ktos kapuje o co biega w kwestii prezydentury... kasa jak w
                      korporacji ale prestiz duzo wiekszy... wladza tez :)
                  • Gość: alfik Re: Elbląg to dziura IP: 81.15.226.* 14.10.05, 16:45
                    O tym wlasnie myslalem,prowizja owszem,za dobre wyniki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka