Dodaj do ulubionych

Przemądrzały czterolatek

15.05.12, 14:55
Mój syn (4 latka), od jakiegoś czasu bardzo sie zmienił - obraża się z byle powodu, wszystko najlepiej żeby było tak jak on chce, bo jak nie to ryk, jest egoistyczny, a do tego baaardz jest o przemądrzały, na każde moje upomnienie go czy proby wytłumaczenia czegoś on reaguje dlugim monologiem:0, zastanawiam się czy to kolejny etap rozwoju czy po prostu mój synuś ma taki charakterek....jak to jest u waszym czterolatków???
Obserwuj wątek
    • rulsanka Re: Przemądrzały czterolatek 15.05.12, 15:33
      Mój syn też się zrobił przemądrzały (uważa, że wszystko już wie) i obrażalski. Wczoraj się rozpłakał i obraził, bo mu popchnęłam rower. Jechał pod górkę i chciałam mu ułatwić, a ten w ryk smile
      Miewa histerie głupsze niż dwulatek, o takie pierdoły jak powyższa. Na szczęście zdarzają się rzadko, maks 1-2 dziennie. Ale bywa i tydzień spokoju.
      Tak w ogóle to daje się z nim dogadać po ludzku, szczególnie, jak ja mam dobry humor i cierpliwość. Więc nie narzekam.
      • paliwodaj Re: Przemądrzały czterolatek 15.05.12, 16:06
        stawiam na to ze to taki charakterek, pewnie zlagodzi sie nieco w okresie szkolnym. W wieku 4 lat dziecko juz okazuje cechy charakteru
        Zazwyczaj dziewczynki sa bardziej obrazalskie, chlopcy mniej.
        Moje dzieci na szczescie nie sa obrazalskie ani przemadrzale, wszystkie 3 , nigdy nie obrazily sie na nikogo. Kolezanka ma 5 latke i ta obraza sie kilka razy dziennie, na wszystko i wszystkich. Wystarczy ze ktos na nia spojrzy nie tak jak ona tego sobie zyczy, i juz siedzi z nadetymi policzkami i spuszczona glowa. Tlumaczenie nic nie daja, ona tak ma i koniec
      • noneczka1983 Re: Przemądrzały czterolatek 15.05.12, 17:28
        Rulsanka to co napisalaś mozna idealnie przypiąć do mojego syna, też z nim daje się dogadać po ludzku, bo ogólnie to bardzo mądry chłopczyk, ale czasami jak wstanie lewą nogą to masakra...smile
    • semi-dolce Re: Przemądrzały czterolatek 15.05.12, 16:26
      Obstawiam, że to taki etap, tutaj do poczytania www.bbedukacja.pl/dzieci_3_5/rozwoj/rozwoj_psychofizyczny_czterolatka.html
      • bbuziaczekk Re: Przemądrzały czterolatek 15.05.12, 18:09
        Moj 3 latek i 1,5 roczna corka tez tak maja. A do tego maja takie etapy ze w jeden czas jedli by non stop, ciagle sa glodni a w inny czas nie jedza prawie wcale albo na sile cos tam skubna.
        3 latek jednego dnia twierdzi ze cos tam lubi a innego dnia twierdzi ze nie lubi i mu to nie smakuje.
        To samo corka 1,5 roczna. Jednego dnia zje chleb z wedlina a innego dnia wydziera sie na widok kanapki albo zje np sama wedline a chleb kaze zabrac. Nigdy nie wiem jaki w dany dzien bedzie ich gust i kaprys
        • bbuziaczekk Re: Przemądrzały czterolatek 15.05.12, 18:11
          Eh to nie tutaj mialo byc wink cos mi przeskoczylo tzn watki mi przeskoczyly
    • zabulin Re: Przemądrzały czterolatek 16.05.12, 09:25
      Mój czterolatek tez sie obraża.
      Gada jak stary, filozofuje, łapie za słowka.
      Uwielbiam gdy negocjuje.

Mówie: ogladasz jedną bajkę i wyłaczam tv
      a on od razu:
      Nie, nie posluchaj, mamuniu. Nie podoba mi sie ten pomysł.Bylem dzis bardzo grzeczny, ladnie zjadłem dwa dania w przedszkolu. No, dwa. No to za każde może by tak jedna bajeczkę. Nie? No, to moze jedną za grzecznośc a druga za to, ze mnie kochasz oblędnie. Tak jak ja ciebie, moja ty słodka mamunieczku.

I tak nie ulegam, ale nie powiem serce mi sie topi, a kąciki ust drgaja nieraz na potęge.

Jak sie obraza, zakłada ręce pod pachy i robi "dąsa".Trudno. Mówie mu wtedy: widze że nie chcesz rozmawiac. Jak zechcesz, to mi powiedz. Na szczescie dąs mu szybko przechodzi.

Rykow raczej nie ma. Za to rok temu bywaly, bywały.
      • rulsanka Re: Przemądrzały czterolatek 16.05.12, 10:58
        Ja tam czasem daję się przekonać, jak młody dobrych argumentów używa smile Generalnie takie kulturalne negocjowanie wydaje mi się dobrą cechą, przydatną w życiu. Fajne jest to, że syn słucha też moich argumentów i jest skłonny do kompromisów (oczywiście nie zawsze, jak każdy, bywa, że wstanie lewą nogą i wtedy jest gorzej)
        • zabulin Re: Przemądrzały czterolatek 16.05.12, 11:19
          Fakt, sztuka negocjacji w życiu potrzebna. Ale wiesz, przy bajkach musze byc twarda, nie "mientka", bo od razy by bylo: "A wczoraj mi pozwalalas trzy" i tak w kółko smile
        • noneczka1983 Re: Przemądrzały czterolatek 16.05.12, 11:22
          O wlaśnie mój tez jest niezłym negocjatorem, nigdy nie zdarzyło się żeby nie miał czegoś do dodania. Ja mówię mu że koniec bajek lub idziemy do domu np. z placu zabaw a on "ale, ale mamo..." i swoje paplanie, ale ja nie uwazam że to coś złego, a raczej że to oznaka inteligencji, nie jest mu obojętne, ma swoje argumenty, coś do powiedzenia..smile
    • black-mama Re: Przemądrzały czterolatek 16.05.12, 11:44
      Mój 4 latekteż negocjuje- zjedz kanapki to dostaniesz cukierka, a on na to, ale tu są 2 kanapki, więc jak zjem 2 kanapki to dostanę 2 cukierki?? he smile
      Ale również obraża się , wpada w szały z bardzo błachych powodów- np bo zdjęłam mu buty a on chciała sam i juz afera gotowa... wydaje mi się, że to wszystko to kolejny etap rozwoju
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka