Dodaj do ulubionych

Bactrim dawkowanie

16.10.13, 20:13
Mój 3,5 letni synek ( waży ok.15 kg ) dostał dzisiaj od pediatry Bactrim ( 200mg+40mg )/ 5ml
w dawce 2 razy dziennie po 5 ml. Po przeczytaniu ulotki mam wątpliwości czy zalecona dawka nie jest za duża. Lek ma przyjmować 10 dni. Proszę mnie tylko nie straszyć skutkami ubocznymi i toksycznością leku. Wychodzę z założenia, że leki są po to aby pomagać a nie szkodzić.
W jakich dawkach podawalyście go swoim dzieciom.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • najma78 Re: Bactrim dawkowanie 16.10.13, 20:33
      Ten problem powinnas przedyskutowac z lekarzem ktory lek przepisal twojemu dziecku. On wie z jakiego powodu ma byc podawany i w jakiej dawce. Forum to ostatnie miejsce ktorym powinnas sie sugerowac w tak istotnej sprawie. Za mala dawka leku moze nie pomoc a za duza moze zaszkodzic a od ustalania takich szczegolow sa lekarze w realu. Dziwne ze tego nie wiesz.
    • hanusina_mama Re: Bactrim dawkowanie 16.10.13, 22:03
      Dawka nie jest za duża. 30+6mg/kg mc w 2 dawkach podzielonych, czyli w przypadku dziecka 15 kg - 450+90 mg czyli dokładnie 2 x 5,6ml. A co takiego jest napisane w ulotce, że masz wątpliwości? Polecam jednak tego typu wątpliwości wyjaśniać z pediatrą a nie na forum.

kubamelbor napisała:

> Mój 3,5 letni synek ( waży ok.15 kg ) dostał dzisiaj od pediatry Bactrim ( 200m
      > g+40mg )/ 5ml
      > w dawce 2 razy dziennie po 5 ml. Po przeczytaniu ulotki mam wątpliwości czy zal
      > econa dawka nie jest za duża. Lek ma przyjmować 10 dni. Proszę mnie tylko nie s
      > traszyć skutkami ubocznymi i toksycznością leku. Wychodzę z założenia, że leki
      > są po to aby pomagać a nie szkodzić.
      > W jakich dawkach podawalyście go swoim dzieciom.
      > Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka