Dodaj do ulubionych

czas oczekiwania na aparat ortodontyczny 3 lata!!!

11.02.10, 20:29
Dzisiaj byłam z moim prawie 7 latkiem u ortodonty, aparat ruchomy
będzie potrzebował za ok 1,5 roku, ale czas oczekiwania to 3 lata!!!
No chyba że się pójdzie prywatnie, ale ta "przyjemność" to 450zł za
sam aparat, już pomijam fakt, że aparaty refundowane są do 12 roku
życia i tylko raz na 5 lat, więc tylko raz się będzie "należał" o
ile się nie pójdzie prywatnie bo na co czekać? Mogę jeszcze
podzwonić po innych przychodniach czy mają krótsze terminy.
Obserwuj wątek
    • zanet_kaleta Re: czas oczekiwania na aparat ortodontyczny 3 la 11.02.10, 20:42
      ja mam wku... co miesiac
      chodzę do ortodonty jak dwdziestoparolatka
      bulę co miesiąc 100zł., za wizyte - tj 5 minut, oczywiście, że
      tylko prywatnie, bo państwowo ortyodonta nie istnieje, bo jestem za
      stara
      a sens leczenia aparatem stałym 7 latka pomijam, 10 latka również
      no i jak spojrzę na pasek z wypłaty, i widzę, że na składki
      zdrowotne bule 600zł, drugie tyle płaci mókj pracodawca, to mnie
      normalnie nosi!!

przyzwyczaj sie, ja w moim wieku na leczenie orto w ciaguu 3 lat
      wydałam 11 tys razem z aparatem stalym i wizytami "kontrolnymi". za
      tydzien zakladaja mi nastepnty zpatrat. Tym razem prawie za darmo,
      bo bagatela, 6000zł, no ale co to w porownaniu z tym , ile juz
      zapilacilam, i tak chodzr glupia, i place.... nie wspominajac o
      prywatnym leczeniu stomatologicznym...
      genetralnie ch...nia
      bo płacę w ciul kasy co meisiac na składki, chodze tylko do
      ginekologa po recepte i do ortodonty, wszystko prywatnie, wiec za
      wszystko płacę, a nie korzystam z NFZ, bo po prodtu nie mam jak...
      ale oczywiscie te składki muszę płacić., bo musze
    • dorotadu Re: czas oczekiwania na aparat ortodontyczny 3 la 11.02.10, 22:20
      córka (7lat) była tydzień temu zrobić odcisk do aparatu - gotowy
      bedzie w czerwcu (byłoby szybciej ale w tym roku podobno o 30 %
      obcieli ref) mieszkamy w sredniej wielkosci miejscowosci na sląsku

Pozdrawiam Dorota
      moja Majusia 21.11.2002
      Bartuś 3.04.2008
      [url=https://www.suwaczek.pl/][img]
      • mama.studentka Re: czas oczekiwania na aparat ortodontyczny 3 la 11.02.10, 22:23
        Jedno wielie pompowanie! Lkearze tez sie do tegu przyczyniaja.
        Pacjencie sa w ich rękach trybikami. Manipuluja nimi powolujac sie
        na "chory" syttem, podczas gdy moznaby porpawic organizacje pracy,
        usprawnić temriny przyjęc itd...

Czesto padamy ofiarą lekarzy, ktorzy wiele odmaiwaja, zeby pacjenci
        naciskali na p o p r a w e systemu, ktora to prowadzi jedynie do
        zwięskzenia ich zarobków.
        • ledzeppelin3 Re: czas oczekiwania na aparat ortodontyczny 3 la 12.02.10, 13:28

Jedno wielie pompowanie! Lkearze tez sie do tegu przyczyniaja.
          > Pacjencie sa w ich rękach trybikami. Manipuluja nimi powolujac sie
          > na "chory" syttem, podczas gdy moznaby porpawic organizacje pracy,
          > usprawnić temriny przyjęc itd...

Skoro piszesz takie bzdurne insynuacje, to wykaż minimum przyzwoitości i je
          uzasadnij
          Z powodu takich właśnie niewdzięcznych ludzi odechciewa się robić specjalizacji
          i poświęcać czasu, za friko
          Czasu, który odbieram swoim dzieciom, dla takich bezczelnych ludzi, jak ty
    • krejzimama Re: czas oczekiwania na aparat ortodontyczny 3 la 11.02.10, 22:31
      Myślę że tego typu leczenie w ogóle nie powinno być refundowane z NFZ. Nigdzie
      na świecie państwowa opieka lekarska nie obejmuje swoimi zakresem wszystkich
      usług. Tego typu leczenie powinni finansować ludzie sobie sami lub ze swoich
      prywatnych ubezpieczeń.
      • aga90210 Re: czas oczekiwania na aparat ortodontyczny 3 la 11.02.10, 22:53
        Niby dlaczego akurat za ortodontę trzeba płacić? Nie miałam nigdy i nie mam
        aparatu tylko ze względu na koszty, moje zęby wyglądają tragicznie! sad sad
        • krejzimama Re: czas oczekiwania na aparat ortodontyczny 3 la 11.02.10, 23:01
          Bo z tym można spokojnie i bezpiecznie żyć.
          Z cukrzycą, chorym sercem, nowotworem nie.
          • pieskuba Re: czas oczekiwania na aparat ortodontyczny 3 la 11.02.10, 23:07
            Cytat:

Niewłaściwe kontakty zębów między górną i dolną szczęką mogą
            doprowadzić do chorób przyzębia, rozchwiania, wysuwania zębów, a
            nawet zaburzeń w stawach skroniowo-żuchwowych.
            • krejzimama Re: czas oczekiwania na aparat ortodontyczny 3 la 11.02.10, 23:16
              POczytaj jakie powikłania i skutki niosą nieleczone choroby serca albo
              nowotwory. Zazwyczaj takie że obchodzisz jedne świeta w roku
              1/2 listopada.
              • pieskuba Re: czas oczekiwania na aparat ortodontyczny 3 la 11.02.10, 23:19
                Porównaj sobie koszt leczenia ortodontycznego z kosztami leczenia
                wad serca.
                • krejzimama Re: czas oczekiwania na aparat ortodontyczny 3 la 11.02.10, 23:35
                  No właśnie. Skoro koszty są niskie to człowiek może sam sobie na to pozwolić.
                  • pieskuba Re: czas oczekiwania na aparat ortodontyczny 3 la 11.02.10, 23:37
                    Niskie tylko w porównaniu.
                    • krejzimama Re: czas oczekiwania na aparat ortodontyczny 3 la 11.02.10, 23:40
                      Istnieją jeszcze prywatne ubezpiecznia.
                      Powtórzę raz jeszcze. Kołdra jaką jest budżet NFZ jest za mała by przykryć
                      wszystkie potrzeby. Musimy wybierać co przykryć a co zostawić obywatelom. Wady
                      zgryzu nie są smiertelne.
                      • pieskuba Re: czas oczekiwania na aparat ortodontyczny 3 la 11.02.10, 23:43
                        Jestem absolutnie pewna, że nasza przykładowa samotna matka dziecka
                        z dużą wadą zgryzu ma przewidziany budżecik na prywatne
                        ubezpieczenie. Gdzieś pomiędzy budżetem na jedzenie z Biedronki a
                        kwotą na ubrania z lumpeksu :o)))
                        • krejzimama Re: czas oczekiwania na aparat ortodontyczny 3 la 11.02.10, 23:45
                          Tak, życie bywa okrutne. Nic na to nie poradzę, ale zostanę przy swoim zdaniu.
                          • pieskuba Re: czas oczekiwania na aparat ortodontyczny 3 la 11.02.10, 23:50
                            Zazwyczaj pozostajesz przy swoim zdaniu. Co oczywiście nie oznacza,
                            że jest ono słuszne :o)
                            • krejzimama Re: czas oczekiwania na aparat ortodontyczny 3 la 11.02.10, 23:56
                              Są jedynie słuszne na wszystko.
                              • zanet_kaleta Re: czas oczekiwania na aparat ortodontyczny 3 la 12.02.10, 09:45
                                a dlaczego składki, jakie płacę, maja iść na leczenie nowotworów i
                                innych, skoro ja na nic nie chouję, a potrzebuj e jedynie leczenie
                                ortodontycznego. Zrozum, ze płacę mnóstwo pieniedzy na składki, z
                                których nie korzystam, a jeśli potrzebuję iść do mojego lekarza,
                                muszę płacić, nie wykorzystuję wcale tego, za co płacę, a płacę za
                                opiekę medyczną ogólnie pojętą, a tu mi ktos z rządzących będzie
                                mówił, czy za moje pieniądze mogę iść do ortodonty, czy może jest mi
                                to niepotrzebne, bo bardziej potrzebne jest leczenie chorób serca
                                innych ludzi. Dlaczego pomimo tego, ze nie korzystam z NFZ, nie
                                dostaję ani złotówki zwrotu za niewykorzystane usługi? A jak
                                potrzebuję lekarza ginekologa albo ortodonty, to muszę iść prywatnie
                                i znowu płacic, w pierwszystm przypadku dlatego, ze w moim miescie
                                na NFZ ginekolog przyjmuje 1 raz w tygodniu 6 osób i czas
                                oczekiwania na taka wizyte to 3 miesiace, a w drugim praypadku, po
                                prostu ortodonta nie istnieje dla ludzi powyzej 12 rż.
                                • boziaj Re: czas oczekiwania na aparat ortodontyczny 3 la 12.02.10, 14:20
                                  > a dlaczego składki, jakie płacę, maja iść na leczenie nowotworów i
                                  > innych, skoro ja na nic nie chouję, a potrzebuj e jedynie leczenie
                                  > ortodontycznego

tylko się cieszyć
                                  ale cierpliwosci - wiekszość usług medycznych przeciętny człowiek
                                  realizuje w ciagu 3 ostatnich lat swojego zycia
      • pieskuba Re: czas oczekiwania na aparat ortodontyczny 3 la 11.02.10, 22:58
        Może myślisz tak dlatego, że masz dobry zgryz? To może za ortopedę
        też nie płacić, i za chirurga - co to kogo obchodzi, że inny ma
        wyrostek w stanie zapalnym albo jakiś tam nowotwór do wycięcia? A
        okulista komu potrzebny, przecież krejzimama na pewno ma dobry wzrok!

pieska
        • krejzimama Re: czas oczekiwania na aparat ortodontyczny 3 la 11.02.10, 23:04
          Nie pisałam ani słowa o ortopedzie, wyrostku czy nowotworze. To już są twoje
          wymysły.
          Uważam jednak że są dużo poważniejsze choroby i schorzenia od leczenia na koszt
          NFZ(podatników) niż chory zgryz.
          Kołdra nie jest na tyle długa by przykryć wszystkich. Musimy wybierać.
          Jak ktoś chce miec ładne proste zęby niech za to płaci. Od krzywych się nie umiera.
          • pieskuba Re: czas oczekiwania na aparat ortodontyczny 3 la 11.02.10, 23:09
            Nie jest potrzebny TOBIE to nie jest potrzebny nikomu?
            • krejzimama Re: czas oczekiwania na aparat ortodontyczny 3 la 11.02.10, 23:13
              To niech sobie kupi jak potrzebuje.
              • pieskuba Re: czas oczekiwania na aparat ortodontyczny 3 la 11.02.10, 23:17
                Potrzebuje LECZENIA i płaci SKŁADKI. Płaci PODATKI, za które
                ortodonta studiuje na państwowej uczelni.

Spróbuj być przez tydzień dzieckiem z bardzo dużą wadą zgryzu,
                powiedzmy, dzieckiem samotnej matki. Poszukaj w sobie pokładów
                empatii, Krejzi, jestem pewna, że je gdzieś masz.
                • zanet_kaleta Re: czas oczekiwania na aparat ortodontyczny 3 la 12.02.10, 10:13
                  dokładnie, na tej samej zasadzie ja mogę niechcieć, aby z mioch
                  składek zdrowonych była leczona krejzimama, no i tu np mogę podać
                  nowotwory, wyrostek czy chore nerki. Skoro krejzimama twierdzi, ze
                  ortodoncja jest niepotrzebna, to ja twierdzę, ze onkologia jest
                  niepotrzebna, bo tak. I nie życze sobie, aby z moich pieniędzy były
                  leczone osoby chote na choroby przeze mnie wymienione.
                  Ja lecze się ortodontycznie od wielu wielu lat, od 4 lat
                  intensywniej, ale ile na to wydałam pieniedzy to tylko ja wiem,
                  szkoda, że płace składki, a ktoś mi mówi, ze ortodonta sie z tych
                  moich pieniedzy, które zapłaciłam, nie należy.
                  To nie jest leczenie za pieniądze z Państwa, to jest leczenie za
                  nasze pieniądze, i uważam, ze każdy kto potrzebuje leczenia
                  konkretnego specjalisty, powinien mieć mozliwość na leczenia właśnie
                  w ramach NFZ, bo opłaca składki. Jeśli ja nie choruję wcale, tylko
                  ortodonty potrzebuję, to czuję się oszukana, bo płacę raz za
                  składki, a drugi raz za prywatne wizyty u lekarza.
                  • hanalui Re: czas oczekiwania na aparat ortodontyczny 3 la 12.02.10, 11:09
                    Cytat zanet_kaleta napisała:

> dokładnie, na tej samej zasadzie ja mogę niechcieć, aby z mioch
                    > składek zdrowonych była leczona krejzimama, no i tu np mogę podać
                    > nowotwory, wyrostek czy chore nerki. Skoro krejzimama twierdzi, ze
                    > ortodoncja jest niepotrzebna, to ja twierdzę, ze onkologia jest
                    > niepotrzebna, bo tak. I nie życze sobie, aby z moich pieniędzy
                    były
                    > leczone osoby chote na choroby przeze mnie wymienione.

Prtoblem ze akurat ty nie masz tu nic do gadania. Wybralas sobie
                    takich przedstawicieli jakich wybralas i oni decyduja co jest
                    wazniejsze, czy nowotwor twojego meza czy krzywe zeby twojego
                    dziecka.

Cytat > To nie jest leczenie za pieniądze z Państwa, to jest
                    leczenie za
                    > nasze pieniądze, i uważam, ze każdy kto potrzebuje leczenia
                    > konkretnego specjalisty, powinien mieć mozliwość na leczenia
                    właśnie
                    > w ramach NFZ, bo opłaca składki.

Wytlumacz mi co to pieniedze panstwa?
                    Skad niby to panstwo bierze? Jak sie dowiesz to moze zrozumiesz ze
                    pieniadze panstwa=pieniadze nasze i to twoi przedstawicele ktorych
                    sobie wybralas decyduja jak NASZE pieniadze wydawac. Inna broszka
                    czy dobrze czy zle. Faktem jest ze tych pieniedzy jest zawsze za
                    malo i w zadnym panstwie nawet tym bogatym z pieniedzy podatnikow
                    czyli pieniedzy panstwa jak to zwiesz nie jest pokrywane wszystko w
                    100%.
                    Teraz rusz makowka i pomysl na ile by te twoje skladeczki
                    wystarczyly jesli bys miala dzieciaka z bialaczka gdzie miesieczne
                    leczenie to tysiace zlotych. Zapierala bys sie rekami i nogami zeby
                    nie placili? Bo zapewniam cie ze skaldeczki nawet na podstawe
                    badania by nie wystarczyly

Cytat
                    Jeśli ja nie choruję wcale, tylko
                    > ortodonty potrzebuję, to czuję się oszukana, bo płacę raz za
                    > składki, a drugi raz za prywatne wizyty u lekarza.

A co by bylo gdybys chorowala? Skad wiesz czy jutro jakiegos guza u
                    ciebie nie znajda? Czyli jak mniemam wtedy bys juz nie chciala
                    leczenia bo skoro dostalas na aparat to juz na leczenie nowotworu
                    nie powinnas kasy dostac i powinnas to robic z wlasnych pieniedzy,
                    tak?
                    • zanet_kaleta Re: czas oczekiwania na aparat ortodontyczny 3 la 12.02.10, 12:21
                      > Teraz rusz makowka i pomysl na ile by te twoje skladeczki
                      > wystarczyly jesli bys miala dzieciaka z bialaczka gdzie miesieczne
                      > leczenie to tysiace zlotych. Zapierala bys sie rekami i nogami
                      zeby
                      > nie placili? Bo zapewniam cie ze skaldeczki nawet na podstawe
                      > badania by nie wystarczyly

Ruszam makówką, ruszam, i wyobraź sobie, że ja płacę ponad 600zł
                      składek dla NFZ miesiecznie, drugie tyle mój pracodawca. I na
                      leczenie rzędu tysiaca złotych by wystarczylo. Ja nie mówie, ze nie
                      powinno być podstawowej składki, na ludzi przewlekle chorych, ale
                      dlaczego ja, płacąc składki od lat, nie mogę skorzystać z
                      ubezpieczenia, wg moich potrzeb?

> A co by bylo gdybys chorowala? Skad wiesz czy jutro jakiegos guza
                      u
                      > ciebie nie znajda? Czyli jak mniemam wtedy bys juz nie chciala
                      > leczenia bo skoro dostalas na aparat to juz na leczenie nowotworu
                      > nie powinnas kasy dostac i powinnas to robic z wlasnych pieniedzy,
                      > tak?

No i znowu... NIe mówię o tym, ze aparat chcę mieć za darmo, bo
                      aparat to tylko czubek góry lodowej, na badania, wizyty lekarskie,
                      prześwietlenia wydałam 3 razy tyle ile na sam aparat, i uwierz mi,
                      moja wada nie była lekka, i taka, z którą mozna żyć.

Poza tym, całe dzieciństwo byłam szykanowana przez rówieśników, boja
                      sammoocona była bliska zeru, dopóki w wieku dwudziestuparulat nie
                      doprowadziłam zgryzu do jako takiego stanu, który nigdy juz nie
                      bedzie dobry, ponieważ "zjadłam połowe zębów", a to dlatego, ze
                      moich rodziców nie było stać na 100% finansowanie leczenia
                      ortodontycznego, w małym mieście, przy najniższej krajowej, jaka
                      otrzymuje tutaj 90% mieszkańców, nie jest sie w stanie leczyć
                      prywatnie. Ja teraz na aparat i leczenie wydałam kwotę rzędu
                      rocznych zarobków osoby zarabiajacej najnizszą krajową.

chyba i tak się nie zrozumeimy
            • hanalui Re: czas oczekiwania na aparat ortodontyczny 3 la 11.02.10, 23:17
              pieskuba napisała:
              Cytat
              > Nie jest potrzebny TOBIE to nie jest potrzebny nikomu?

Rusz makowka bo myslenie nie boli.
              Jak masz wydac z ograniczonej puli pieniedzy (albo-ablo) na to czy
              kupic lekarstwa na raka czy na aparacik na zeby to co wybierzesz?
              • pieskuba Re: czas oczekiwania na aparat ortodontyczny 3 la 11.02.10, 23:23
                Nie boli? Widać jeszcze nie myślałaś! Mówimy tu o aparatach re-fun-
                do-wa-nych. Dałaś radę przeczytać z przesylabizować czy napisać Ci
                wywraźniej?

Krejzi zabrała by refundację. Która JEST. A co Ty byś chciała - nie
                rozumiem?
                • pieskuba Re: czas oczekiwania na aparat ortodontyczny 3 la 11.02.10, 23:23
                  Miało być "dałaś radę przesylabizować"
          • babcia47 Re: czas oczekiwania na aparat ortodontyczny 3 la 11.02.10, 23:31
            w mojej rodzinie osoba z nieprawidłowym zgryzem dośc szybko "zjadła"
            część swoich zębów, własnie z powodu ich nieprawidłowego stykania
            sie i ścierania..wkradły się procesy zapalne i ropne (maja wpływ
            m.in. na stan serca), stany zapalne przeniosły na cała jame ustna i
            górne drogi oddechowe, bywa że sa zarazone ślinianki lub uszy, osoba
            ta ma problem z jelitami (złe żucie pokarmu) nie moze jeść
            wszystkich pokarmów, pojawiły sie niedobory, problem z wchłanianiem
            niektórych substancji niezbednych do prawidłowego funkcjonowania
            organizmu, wtórnie zaczeły nieprawidłowo pracować poszczególne
            narządy wewnetrzne..zły zgryz to nie tylko problem kosmetyczny, ma
            wpływ na pracę i kondycję całego organizmu..tego uczyli kiedyś
            na "wiadomosciach o przyrodzie" w 3-ciej klasie podstawówki
            • pieskuba Re: czas oczekiwania na aparat ortodontyczny 3 la 11.02.10, 23:34
              Jak widać niektórzy zakończyli edukację na klasie drugiej :o)
              • krejzimama Re: czas oczekiwania na aparat ortodontyczny 3 la 11.02.10, 23:40
                Możesz dokończyć wieczorowo.
                • pieskuba Re: czas oczekiwania na aparat ortodontyczny 3 la 11.02.10, 23:45
                  Ty naprawdę rozumiesz mniej niż myślałam. A teraz niespodzianka! To
                  było o Tobie :o)
                  • krejzimama Re: czas oczekiwania na aparat ortodontyczny 3 la 11.02.10, 23:47
                    Nie ja trzecią klasę skonczyłam dawno więc nie mogło być o mnie.
                    • pieskuba Re: czas oczekiwania na aparat ortodontyczny 3 la 11.02.10, 23:49
                      Do tej pory mogłaś sporo zapomnieć. Na pamięć znakomite są węzełki
                      na chusteczce i preparaty z soi :o)
            • krejzimama Re: czas oczekiwania na aparat ortodontyczny 3 la 11.02.10, 23:37
              No to niech rodzice dzieci szybko zadbają o leczenie. Ze swojej kieszeni.
              • pieskuba Re: czas oczekiwania na aparat ortodontyczny 3 la 11.02.10, 23:41
                Nie przeczytałaś fragmentu o empatii?
                • krejzimama Re: czas oczekiwania na aparat ortodontyczny 3 la 11.02.10, 23:45
                  Zamiast empatią wolę posługiwać się logiką i rozumem.
                  • pieskuba Re: czas oczekiwania na aparat ortodontyczny 3 la 11.02.10, 23:49
                    Wolisz? To może zacznij?
                    • krejzimama Re: czas oczekiwania na aparat ortodontyczny 3 la 11.02.10, 23:55
                      Zaczęłam wiele lat temu. Nawet przyzwyczaiłam się do tego że jest często źle
                      postrzegane przez tych co sercem "myślą". Dzięki temu rozumiem że panstwowa
                      słuzba zdrowia nie jest w stanie zapewnić obywatelowi pełnej opieki medycznej w
                      kazdym jej apekcie.
                      Trzeba wybierać albo proste ząbki u Maciusia albo dializa u Danusi. Co wybierzesz?
                      • pieskuba Re: czas oczekiwania na aparat ortodontyczny 3 la 11.02.10, 23:58
                        Wybieram najpierw dializę u Danusi, a potem (bo jest to refundowane)
                        aparat u Maciusia. I tylko kiepska organizacja sprawia, że Maciuś
                        musi długo czekać na swój aparat. Jak zwykle nie zrozumiałaś sensu
                        wypowiedzi rozpoczynającej wątek, bo tam nie było o tym, że nie
                        refudują, tylko, że trzeba długo czekać. A Ty od razu byś zabrała :o)
                        • krejzimama Re: czas oczekiwania na aparat ortodontyczny 3 la 12.02.10, 00:02
                          Oczywiście ze państwowa słuzba zdrowia jest zle zorganizowana.
                          Zazwyczaj wszystko co nie jest prywatne jest zle zorganizowane.
                          Jednak w zadnym, ale to żadnym systemie opieki zdrowotnej na swiecie nie ma tak
                          że jest na leczenie wszystkich schorzen.
                          Ja bym wybrała dwie dializy dla Danusi a rodzice niech kupią aparat Maciusiowi.
                          • lola211 Re: czas oczekiwania na aparat ortodontyczny 3 la 12.02.10, 11:31
                            Zatem wg ciebie składka zdrowotna ma byc podatkiem na leczenie
                            najciezej chorych.Podatnicy maja sie składac na leczenie tylko
                            niektorych obywateli, zas oprócz tego maja finansowac leczenie
                            siebie samych.
                            • hanalui Re: czas oczekiwania na aparat ortodontyczny 3 la 12.02.10, 12:00
                              Cytat lola211 napisała:

> Zatem wg ciebie składka zdrowotna ma byc podatkiem na leczenie
                              > najciezej chorych.Podatnicy maja sie składac na leczenie tylko
                              > niektorych obywateli, zas oprócz tego maja finansowac leczenie
                              > siebie samych.

A gdzie to niby wyczytalas ze najciezej chorzy?
                              Niestety nie moja wina ze coponiektorzy nie potrafia zrozumiec ze
                              tak ten system dziala, nie na wszystko nie wystarczy. WYbierane sa
                              rzeczy najpotrzebniejsze i najkonieczniejsze czy ci sie podoba to
                              czy nie.
                              Nie moja wina ze nie masz akurat bialaczki i kasa nie splywa na
                              ciebie i nieszczesliwie los obdarzyl cie jedynie krzywymi zebami na
                              ktorych juz brakuje kasy.

I czy faktycznie nie masz dostepu do uslug ktore sa za darmo z
                              twoich skladek? Serio musisz placic za przypadkowa potrzebe
                              skorzystania z pogotowia, pediatre, porod, szczepienia, dialize
                              twojej cioci, operacje wyrostka ojca i co tam jeszcze? Serio z
                              zadnej rzeczy ty i twoja rodzina nie korzystacie?
                      • pieskuba Re: czas oczekiwania na aparat ortodontyczny 3 la 11.02.10, 23:59
                        Problem w tym, że nie myślisz ani sercem, ani głową, tylko od razu
                        głośno krzyczysz, najczęściej nie na temat.
                        • krejzimama Re: czas oczekiwania na aparat ortodontyczny 3 la 12.02.10, 00:04
                          Zostaw osobiste wycieczki na boki. Pisze co myśle i jakie mam poglądy na dany temat.
                          • pieskuba Re: czas oczekiwania na aparat ortodontyczny 3 la 12.02.10, 00:11
                            To nie są osobiste wycieczki. To wnioski z dłuższej obserwacji
                            głupot, jakie wypisujesz. Dowolnie bezsensowne, byle skrajnie
                            radykalne.
                            • krejzimama Re: czas oczekiwania na aparat ortodontyczny 3 la 12.02.10, 00:15
                              Co jest radykalnego w stwierdzeniu, że fundusz NFZ nie jest w stanie pokryć
                              wszystkich potrzeb medycznych w Polsce?
                              Takie są smutne fakty. Tak samo za to co zarobię nie jestem w stanie kupić
                              wszystkiego co bym chciała i muszę wybierać.
                              Dzięki temu racjonalniej je wydaje(prawie zawsze).
                              • pieskuba Re: czas oczekiwania na aparat ortodontyczny 3 la 12.02.10, 00:22
                                Bo nie mówimy o wszystkich potrzebach. Gdyby mówić o wszystkich, to
                                stwierdzenie o krótkiej kołderce miałoby sens. Mówimy o tym, że
                                Maciusiowi należy się ruchomy aparat, potrzebuje go za półtora roku,
                                a dostanie za trzy, gdy już będzie po zawodach. Nie mówimy o braku
                                pieniędzy w NFZ na aparat Maciusia. Wszyscy wiemy, że pieniędzy tam
                                jest mało, ale przewidziano mini pulę na Maciusiów i ich krzywo
                                ustawione zęby. Nie musimy więc odbierać Danusi dializy, bo na to
                                jest z osobnej puli, tylko sprawić, żeby Maciuś dostał swój aparat
                                wcześniej.
                                • hanalui Re: czas oczekiwania na aparat ortodontyczny 3 la 12.02.10, 09:56
                                  pieskuba napisała:
                                  Cytat
                                  > Nie mówimy o braku
                                  > pieniędzy w NFZ na aparat Maciusia. Wszyscy wiemy, że pieniędzy
                                  tam
                                  > jest mało, ale przewidziano mini pulę na Maciusiów i ich krzywo
                                  > ustawione zęby. Nie musimy więc odbierać Danusi dializy, bo na
                                  to
                                  > jest z osobnej puli
                                  , tylko sprawić, żeby Maciuś dostał swój
                                  aparat
                                  > wcześniej.

Co ty babo bredzisz? Jaka osobna pula? TO ze poprzekladasz sobie
                                  zarobiona kasiore do 10 portmonetek to nie znaczy ze tej kasy ci
                                  przybedzie.
                                  Kasa jest jedna, jak dadza wiecej na aparaciki to bedzie mniej na
                                  dializy. Zeby przyspieszyc kolejke oczekiwania na aparacik, trzeba
                                  tym co juz stoja kupic aparaciki teraz, a na to nie ma pieniedzy.
                                  Kuma cosik z ekonomii. Jak widac literowanie nie pomaga zbytnio big_grin
                                  • pieskuba Re: czas oczekiwania na aparat ortodontyczny 3 la 12.02.10, 10:02
                                    Jeszcze raz. Powolutku, może się uda i tym razem coś zrozumiesz, nie
                                    trać nadziei! Gotowa? APARATY SĄ (trudne słowo) R E F U N D O W A N
                                    E.
                                    • hanalui Re: czas oczekiwania na aparat ortodontyczny 3 la 12.02.10, 10:55
                                      pieskuba napisała:
                                      Cytat
                                      > Jeszcze raz. Powolutku, może się uda i tym razem coś zrozumiesz,
                                      nie
                                      > trać nadziei! Gotowa? APARATY SĄ (trudne słowo) R E F U N D O W A
                                      N
                                      > E.

No i? Skoro sa refundowane to o co ci biega? Nie podoba ci sie ze
                                      trzeba czekac 3 lata? A kuma dlaczego trzeba czekac az tyle?
                                      BO NIE MA KASY BY BYLO SZYBCIEJ, bo pula jest JEDNA jaka jest
                                      do podzialu na tych co chorzy na raka, cukrzyce i krzywe zeby. Ktos
                                      z rakiem nie ma czasu na czekanie 3 lata, dializy tez nie poczekaja
                                      bo to sprawa zycia lub smierci, krzywe zeby moga poczekac, jak ci
                                      sie spieszy robisz to za wlasna kase. Proste jak budowa cepa. Kuma
                                      czy nie bardzo?
                                      • pieskuba Re: czas oczekiwania na aparat ortodontyczny 3 la 12.02.10, 11:00
                                        Kuma to, że jak w jednym miescu można w miesiąc, a w innym trzeba
                                        czekać trzy lata to powodem nie jest brak pieniędzy a bałagan
                                        organizacyjny li i jedynie. A Ty kuma czy nie bardzo?
                                        • hanalui Re: czas oczekiwania na aparat ortodontyczny 3 la 12.02.10, 11:18
                                          Cytat pieskuba napisała:

> Kuma to, że jak w jednym miescu można w miesiąc, a w innym trzeba
                                          > czekać trzy lata to powodem nie jest brak pieniędzy a bałagan
                                          > organizacyjny li i jedynie. A Ty kuma czy nie bardzo?

No to czemu nie jedziesz do takiego miejsca i takiego lekarza? surprised?
                                          Albo masz takiego swietnego lekarza ktory wszystkim aplikuje aparaty
                                          wszystkim czy trzeba czy nie trzeba i stad kolejka ogromna, albo
                                          chodzisz do jakiejs kiepskiej przychodni gdzie dostaje malo
                                          pieniedzy od NFZ na te aparaty, bo taki kontrakt sobie
                                          wynegocjowala. Zmien przychodnie. Proste.
                                          • pieskuba Re: czas oczekiwania na aparat ortodontyczny 3 la 12.02.10, 11:24
                                            E, ja tu tylko dla sportu dyskutuję :o) Mam znakomity zgryz od
                                            zawsze, córka ząbki wyprostowane prywatnie :o)))
                                            Odnoszę się wyłącznie do posta rozpoczynającego wątek, ale to nie
                                            moje dziecko, nie moje zęby, nie mój aparat.
            • krejzimama Re: czas oczekiwania na aparat ortodontyczny 3 la 11.02.10, 23:43
              No to dlaczego się nie leczyła? Co ma ten przykład do całości wątku? Na tych
              samych lekcjach uczą też może coś o dużo poważniejszych schorzeniach które dużo
              szybciej doprowadzają do śmierci.
              • pieskuba Re: czas oczekiwania na aparat ortodontyczny 3 la 11.02.10, 23:48
                Niech zgadnę? Może nie było jej stać na aparat? Albo była to na tyle
                wiekowa osoba, że gdy była dzieckiem mało kto słyszał o korekcji
                zgryzu?
                • krejzimama Re: czas oczekiwania na aparat ortodontyczny 3 la 11.02.10, 23:49
                  No to trudno. Nie mój zgryz nie mój problem.
                  • pieskuba Re: czas oczekiwania na aparat ortodontyczny 3 la 11.02.10, 23:52
                    Dopiero teraz na to wpadłaś? Ja Ci to napisałam zaraz na początku
                    rozmowy. Jednak umiejętność czytania, nawet powolnego, pomaga w
                    życiu, prawda?
                    • krejzimama Re: czas oczekiwania na aparat ortodontyczny 3 la 11.02.10, 23:59
                      Przecież nie mogę sie czuć odpowiedzialna za ludzi którzy się zaniedbują i
                      doprowadzają do takiego stanu.
                      Ogolnie każdy powinien sam odpowiadać za siebie. Skoro już utrzymujemy
                      niewydolną panstwowa słuzbe zdrowia to niech leczy ona ludzi naprawde poważnie
                      chorych a nie krzywe zęby.
                      • pieskuba Re: czas oczekiwania na aparat ortodontyczny 3 la 12.02.10, 00:28
                        Leczy się alkoholików, leczy się narkomanów, leczy się na cukrzycę
                        osoby, które doprowadziły się do choroby złą dietą i trybem życia.
                        Leczy się palaczy, którzy zapadli na POChP lub raka. Pijanych
                        sprawców wypadków, lekkomyślnych, połamanych narciarzy, zamiast ich
                        zostawić na stoku, niech sobie leżą - przecież nikt im nie kazał
                        jechać na narty, prawda? Ogólnie, to oni odpowiadają za stan, w
                        którym się znaleźli, czyż nie jest tak?

Robi się wiele rzeczy, których byś nie chciała, Krejzi.
              • babcia47 Re: czas oczekiwania na aparat ortodontyczny 3 la 12.02.10, 00:06
                bo nie miała takich mozliwosci..a chcę przez to powiedziec, ze
                leczenie złego zgryzu to również profilaktyka i zapobieganie
                chorobom (októrych równiez Ty pisałaś, jak np. choroby serca) i
                kosztom ich leczenia.
          • wespuczi Re: czas oczekiwania na aparat ortodontyczny 3 la 12.02.10, 00:36
            coz
            ja wydalam kupe kasy na neurologa, ginekologa, leczenie miren, dopoki nie
            zalozylam aparatu w wieku 21 lat smile

dostepne leczenie ortodontyczne i gdyby ludzie sobie zdawali sprawe - w tym
            lekarze - jak wazne jest zaoszczedziloby podatnikom duzo pieniazkow...
          • lola211 Re: czas oczekiwania na aparat ortodontyczny 3 la 12.02.10, 11:00
            Od krzywych się nie umi
            > era.

Bezposrednio nie.Natomiast krzywy zgryz prowadzi do roznego rodzaju
            nieprawidlowosci i moze byc przyczyna chorób.To nie chodzi tylko o
            estetyke.

> Jak ktoś chce miec ładne proste zęby niech za to płaci.

Przeciez płace- co miesiac odprowadzam skladki.

• d.o.s.i.a Re: czas oczekiwania na aparat ortodontyczny 3 la 11.02.10, 23:34
      Aparat ruchomy to strata Twojego czasu, dziecinstwa dziecka i pieniedzy
      podatnika, bo leczy sie nim tyle co NIC.

Jak Ci zalezy na uzebieniu dziecka to zbieraj na aparat staly i tyle. Przez pare
      lat spokojnie nazbierasz.

Ja tez uwazam, ze zwykle leczenie ortodontyczne nie powinno byc refundowane (i
      dziwie sie, ze jest), chyba, ze wada wymaga np. korekty operacyjnej i ogolnie
      jest bardzo ciezka, albo pacjent jest po wypadku.
      • pieskuba Re: czas oczekiwania na aparat ortodontyczny 3 la 11.02.10, 23:40
        Nieprawda. Moja córka miała dużą wadę zgryzu, wyleczyliśmy ją
        (oczywiście prywatnie, wtedy jeszcze było mnie na to stać i
        bezsesnsem byłoby czekanie) aparatem jak najbardziej ruchomym,
        noszonym bardzo systematycznie - był wyjmowamy z ust tylko na czas
        pójścia do szkoły, zajęć dodatkowych, jedzenia i mycia zębów. Teraz
        zgryz jest idealny.
        • burza4 Re: czas oczekiwania na aparat ortodontyczny 3 la 12.02.10, 09:19
          pieskuba napisała:

> Nieprawda. Moja córka miała dużą wadę zgryzu, wyleczyliśmy ją
          > (oczywiście prywatnie, wtedy jeszcze było mnie na to stać i
          > bezsesnsem byłoby czekanie) aparatem jak najbardziej ruchomym,

Cud boski, żeby apart ruchomy zadzialał trzeba faktycznie nosić go prawie
          non-stop. Mi nie pomógł ani o jotę mimo 5 letniej katorgi, moja córka nosiła
          dość długo - bez efektów. Dla mnie szkoda kasy, tym bardziej że po co tak męczyć
          dzieciaka, skoro aparat ruchomy daje lepsze efekty i szybciej, jest mniej
          kłopotliwy, wygodniejszy, dziecku łatwiej się z nim pogodzić, bo jest mniej
          obciachowy, a wręcz modny.

A koszty wcale nie są aż tak bardzo wysokie, trzeba tylko poszukać porządnego
          ortodonty który skupia się na leczeniu a nie marmurach w recepcji
          • pieskuba Re: czas oczekiwania na aparat ortodontyczny 3 la 12.02.10, 09:38
            Córka nie wspomnina noszenia aparatu jako jakiejś męki, tylko
            początki były trudne, bo miała od niego odruchy wymiotne :o).
            Zaczynałyśmy od minuty z zegarkiem w ręku i potem jakoś poszło :o) A
            najważniejsze jest to, że była pod opieką bardzo dobrej,
            doświadczonej ortodontki.
            • burza4 Re: czas oczekiwania na aparat ortodontyczny 3 la 12.02.10, 10:01
              bez obrazy, ale to ja mogę się wypowiadać czy noszenie aparatu było katorgą -
              nie moja matkasmile

z zasady niewygodnie i obrzydliwie mieć w dziobie coś plastikowego cały dzień.
              Aparat stały minimalizuje większość mankamentów użytkowych a najważniejsze że
              daje efekty znacznie szybciej. Z tym że naturalnie istotny jest rodzaj wady.
              • pieskuba Re: czas oczekiwania na aparat ortodontyczny 3 la 12.02.10, 10:18
                Droga burzo - wypowiadam się, bo najpierw zapytałam :o) Ona po
                prostu w pewnym momencie przestała zauważać, że ma w dziobie aparat.
              • ms135pt Re: czas oczekiwania na aparat ortodontyczny 3 la 12.02.10, 10:57
                Sama nosilam przez kilka lat ruchomy aparat, w tych czasach nie bylo dostepnych
                stalych,i nie wspominam tego jako strasznej katorgi i mozna sie by6lo do tego
                przyzwyczaic

Najpierw moi odpowiedzialni rodzice zaprowadzili mnie do ortodonty, gdzie byly
                zrobione odcisi i inne pomiary- poznij byl aparta i jego dopasowanie, a
                nastepnie odpowiedzialni rodzice pilnowali zebym ten aparta nosila- efekt ladne
                proste zeby
      • lila1974 dosia 12.02.10, 10:38
        Bajki opowiadasz.

Osobiście jestem przykładem jakie cuda może zdziałać aparat ... np. po wypadku
        przesunięto mi dwójkę na miejsce jedynki.
    • kitty4 Re: czas oczekiwania na aparat ortodontyczny 3 la 12.02.10, 07:34
      W pewien sposób dziwię się tym, którzy twierdzą żę leczenie
      ortodontyczne powinno być bezpłatne, a nie stać ich na aparat
      ruchomy za 450 prywatnie - tu się mogę zgodzić i mogę zrozumieć,
      wiele osób może być na niego nie stać.
      Ale ..... rodząc dziecko 7 lat temu większość z nas zdawała
      sobie sprawę z kosztów wychowania dziecka. No ja myślę , że sobie
      zdawałam sprawę. I już wtedy było wiadomo jaka jest służba zdrowia i
      jak działa system opieki zdrowotnej.
      Kiedy mój syn miała 1,5 roku - założyłam konto i jak tylko
      miałam parę groszy wolne (czasami było to 15 lub 20 zł) wpłacałam
      tam. I na pytania co niektórych osób w rodzinie - po co to robię,
      odpowiadałam że zbieram na aparat ortodontyczny dla młodego. Pukali
      się znacząco w głowę. Ale tym akurat się nie przejmowałam. I nomen
      omen - w ubiegłym roku, w październiku właśnie z tego konta
      zapłaciłam za aparat (ruchomy).
      I dalej odkładam. Czasami mniej, czasami więcej. Ale wiem, że
      gdyby przyszło mi zapłacić za aparat stały to nie będę się
      zastanawiała ile lat młody będzie na niego czekał i jak bardzo przez
      ten czas jego zęby będą go potrzebowały.
      I to nie jest tak że mam nie wiadomo jakie zarobki i mogę z
      nich odkłądać. Kwestia priorytetów. Ja po prostu biorę (a
      przynajmniej się staram) pełną odpowiedzialność za wychowanie mojego
      dziecka i nie oczekuję nic od nikogo wiedząc jaka jest sytuacja.
      I też jestem samotną matką, w dodatku z długami po byłym mężu i
      brakiem alimentów od czasu rozwodu (19 m-cy).
      Więc uważam że zapewnienie dziecku tego co potrzebuje leży w
      gestii rodzica/ów a nie oczekiwanie czegokolwiek - "bo mnie nie
      stać "
      I też jak autorka wątku płacę podatki czy tam co innego co
      miesiąc na tę ch...ą służbę zdrowia. I też się wkurzam na niektóre
      przepisy i prawo, ale wiem, że ich nie zmienię, więc robię to co
      uważam za stosowne. I tyle.

• ggmadzik To ja DOBRZE trafiłam ! 12.02.10, 08:59
      Byłam z córką (11 lat) u ortodonty, zobaczyła ząbki, zapisała na rtg zawiązków, po miesiącu kolejna wizyta i wycisk. W kolejnym miesiącu gotowy aparat. Teraz tylko raz na miesiąc go "podkręcamy".
      Pani ortodontka powiedziała, że faktycznie aparaty bezpłatne są dla dzieci do 12-stego roku życia i tylko jeden na rok się należy.
      Za te wszystkie wizyty, rtg i aparat nie zapłaciłam kompletnie NIC, wszystko z NFZ.
      Mieszkam w Łodzi. smile
      • karambol45 Ja też! 12.02.10, 09:48
        mniej więcej poszło u nas ja u ciebie i mamy aparat ruchomy , sama
        widzę że jest poprawa a o tych na stałe to słyszałam że póxniej
        próchnica niszczy zęby bo w tym aparacie trudno jest dokładnie
        wyszczotkować zęby
    • lola211 Re: czas oczekiwania na aparat ortodontyczny 3 la 12.02.10, 10:57
      Moja corka ma ruchomy aparat od kilku miesiecy.Termin oczekiwania-
      miesiąc po podbraniu wycisku.zarówno wizyty jak i aparat bezpłatnie.
    • lila1974 Czas oczekiwania zależy od gabinetu 12.02.10, 12:54
      Upewnilam się w NFZ.

Dotychczas byłam przekonana, że czas oczekiwania na aparat zależy od kolejki w
      NFZ. Tym czasem okazuje się, że nie.

Wygląda na to, że zanim się zdecydujemy na jakiś gabinet to trzeba obdzwonić
      pozostałe.
    • katarzynka200 Re: czas oczekiwania na aparat ortodontyczny 3 la 12.02.10, 13:16
      W warszawie czeka sie 4 lata, na pocieszenie. We wszystkich
      przychodniach bez wyjątków.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka