Dodaj do ulubionych

Czy samotna matka...

06.01.11, 11:00
Mająca dwójkę dzieci- nastoletnią córkę i kilkulatka , bedąca własciwie mlodą kobietą tuż po 30, po rozwodzie ma szansę jeszcze ułożyć sobie życie z innym mężczyzną? Ma szanse poczuć się jeszcze kochana, doceniana?? Przeżyć coś fajnego czy skazana jest już raczej na samotność?Czy mężczyzna jest w stanie zaakceptować i kochać "cudze" dzieci? Napiszcie szczerze jak sądzicie.
Obserwuj wątek
    • bsl Re: Czy samotna matka... 06.01.11, 11:03
      pisze z własnego doświadczenia, że ma szanse
      mam 3 dzieci z pierwszego małżenstwa i wspaniałego męza
      nie szukałam , sam się znalazł smile
    • gryzelda71 Re: Czy samotna matka... 06.01.11, 11:04
      Ma szanse.Oby tylko dl tej szansy nie "poświęciła" dzieci.
    • nangaparbat3 Re: Czy samotna matka... 06.01.11, 11:14
      Oczywiście, że ma. I coraz mocniej utwierdzam się w przekonaniu, że o wiele łatwiej pokochać "cudze" dzieci mężczyźnie niż kobiecie.
    • sowa_hu_hu Re: Czy samotna matka... 06.01.11, 12:05
      Jest to możliwe ale jednak trudne. Trzeba trafić na bardzo dojrzałego faceta...
      I z tym kochaniem dzieci to nie jest takie proste ,sa tacy którzy nie mają z tym problemu a sa tacy którzy zaakceptują ,polubia ale nie pokochają...
    • anorektycznazdzira Re: Czy samotna matka... 06.01.11, 12:10
      Pewnie szukasz po prostu pocieszenia?
      Dla mnie jest oczywiste, że ma wszelkie dane i mozliwości po temu. Będzie truizmem, ale napiszę, że wszelako tak, jak wolna 20-latka nie ma wcale zagwarantowanego szczęścia w miłości, udanego związku itp, tylko musi sama spełnić parę warunków, aby to osiągnąć, tak samo po rozwodzie koło 30-ki trzeba się trochę po życiu rozejrzeć, trochę popracować nad sobą lub nad kimś i wtedy się uda.
    • echtom Re: Czy samotna matka... 06.01.11, 12:21
      Sporo moich koleżanek z 1-2 dzieci wyszło powtórnie za mąż koło trzydziestki. Inna kategoria to matki dorosłych dzieci wychodzące za mąż w wieku 40+.
      • mirmunn Re: Czy samotna matka... 06.01.11, 12:28
        oczywiście, że tak
        przecież dwoje ludzi zawsze może się spotkać i pokochaćsmile
        i będziecie od razu czteropakiemsmile
        powodzenia
      • rosapulchra-0 Re: Czy samotna matka... 06.01.11, 15:38
        echtom napisała:

I
        > nna kategoria to matki dorosłych dzieci wychodzące za mąż w wieku 40+.
        >

na czym ta kategoria polega? możesz wyjaśnić?
        • echtom Re: Czy samotna matka... 06.01.11, 23:02
          > na czym ta kategoria polega? możesz wyjaśnić?
          Że obie strony mają dorosłe dzieci, własnych nie planują, więc odpadają w ich przypadku problemy wychowawcze ze swoimi i wspólnymi dziećmi.
          • miaowi Re: Czy samotna matka... 06.01.11, 23:24
            Dla mnie to brzmi jak spełnienie marzeń. Chyba poczekam do czterdziechy a przez najbliższe dziesięć lat ani nie spojrzę na faceta.
    • magnes.agnes Re: Czy samotna matka... 06.01.11, 12:48
      oczywiście
      z doświadczenia wiem. mojego syna traktuje jak swoje dziecko a od kilku miesięcy mamy też drugie, wspólne
      • miaowi Re: Czy samotna matka... 06.01.11, 14:25
        Jako samotna matka mam kilka własnych obserwacji na ten temat.
        po pierwsze - nie wiem, czy jest sens się upierać, żeby ktoś koniecznie kochał cudze dziecko jak własne, może wystarczy, że polubi?
        po drugie - jeżeli my same nie będziemy uważały dziecka za nasz minus i ciężar, spora szansa, że druga osoba też tak sobie nie pomyśli. W myśl zasady , jeśli robisz z siebie sierotę, inni widzą cię jako sierotę.
        Po trzecie - i dla mnie osobiście tu jest największa zagwozdka - jeżeli facet dziecko/dzieci lubi i twoje też polubi, bo generalnie ma na przykład dobre serce (rzadko się zdarza, ale to możliwe), to zwykle bywa tak, że skoro wiąże się z kobietą z dzieckiem i chce wychowywać razem z nią dziecko, to najczęściej do tego chce "dołożyć" jeszcze swoje, czyli - masz dziecko? Nie przeszkadza mi, wychowamy razem, ale najlepiej doróbmy jeszcze jedno wspólne. Mnie to przeszkadza, bo nie chcę już więcej dzieci, a z drugiej strony - osoba, która dzieci NIE CHCE, nie zwiąże się z samotną matką.
        Ale jeśli nie przeszkadza ci perspektywa kolejnego dziecka - go ahead, szanse są i to sama widzę, że dość spore.
        W obecnym momencie mojego życia mnie satysfakcjonowałby po prostu romans, bez wprowadzania faceta w życie mojej rodziny.
        • kai_30 Re: Czy samotna matka... 06.01.11, 14:30
          No własnie, mój chciał dołożyć swoje, więc do dwóch synów z pierwszego małżeństwa doszedł jeszcze trzeci smile
          • miaowi Re: Czy samotna matka... 06.01.11, 20:33
            Tak bywa w większości przypadków, ale z racji, że ja się nie piszę na więcej dzieci (nie wiem, gdybym była facetem pewnie bym to rozważyła, no ale nie jestem wink), to pozostają mi tylko romanse czy też związki na doskok, a nie rodzina rekonstruowana.
            • lolinka2 Re: Czy samotna matka... 08.01.11, 03:46
              pocieszę cię: mój ojczym nie chciał do mnie "dokładać" swoich dzieci
              matka też nie chciała nowych.

byłam i jestem jedynaczką, tatuś mi ino przybył smile a jemu córeczka - gratisowa, siedmioletnia od razu.
              Strasznie go kocham! Z wzajemnością!
              • miaowi Re: Czy samotna matka... 08.01.11, 09:57
                Przywracasz mi wiarę w ludzi smile

Już myślałam, że mogę się związać tylko z
                a) wybrakowanym
                b) bezpłodnym
                c) rozwodnikiem z własnymi dziećmi, najlepiej upierdliwymi, żeby już nie chciał więcej
                • gazeta_mi_placi Re: Czy samotna matka... 08.01.11, 17:49
                  Nie nastawiaj się na wiele big_grin
                  • miaowi Re: Czy samotna matka... 08.01.11, 18:06
                    Na nic się nie nastawiam, nie po to wykopywałam exa, żeby szukać następcy. Od początku przyjmowałam, że będę sama.
    • a.nancy Re: Czy samotna matka... 06.01.11, 17:10
      ma. ale nie twierdzę, że jest łatwo.
    • jak_matrioszka Re: Czy samotna matka... 06.01.11, 22:12
      10 lat temu bylam pewna ze to temat zamkniety, zostaje jedynie staropanienstwo. Od ponad 8 lat jestem zona, Maz traktuje moje starsze dziecko jak wlasne (mam porownanie), i czasami nawet wykazuje wiecej cierpliwosci i zrozumienia niz ja (jestem doskonala mama malych dzieci, nadasane nastolatki to zdecydowanie nie moja dzialka).
    • villemo1974 Re: Czy samotna matka... 06.01.11, 23:42
      tuż po 30tce z nastoletnią córką - rodzona na studiach, jeśli nie w liceum - do tego kilkulatek, czyli na 100% procent z innego tatusia - no powodzenia życzyć zostaje, mamunia już szuka z kim trzecim sie rozmnożyć
      • agulka2006 Re: villemo1974 07.01.11, 17:53
        słuchaj nie obrażaj mnie.Mam 31, córka 11, jak łatwo policzyć urodziłam ją jako 20 latka, po maturze, studia kończyłam jak była mała.Cały czas byłam żoną tego samego faceta.Na drugie dziecko zdecydowałam się jak córka miała 6 lat, obecnie mój synek za niedługo skończy 5 lat. Mąż od 1,5 jest hazardzistą , wynosił nam rzeczy z domu..po sprzedaniu laptopa córki..zdecydowałam sie na rozwod..przeżyłam tyle strasznych chwil w tym małżeństwie że chciałabym wrescie poczućspokój i przeżyc cos dobrego..miec partnera..a nie dziecko dorosłe ktore trzeba niańczyć...dzieci wiecej mieć nie chce..
      • anorektycznazdzira Re: Czy samotna matka... 07.01.11, 18:24
        villemo1974 napisała:

> tuż po 30tce z nastoletnią córką - rodzona na studiach, jeśli nie w liceum - do
        > tego kilkulatek, czyli na 100% procent z innego tatusia - no powodzenia życzyć
        > zostaje, mamunia już szuka z kim trzecim sie rozmnożyć

wypowiedź- dno i metr mułu.
    • mrs.solis Re: Czy samotna matka... 07.01.11, 00:37
      No jasne ,ze ma szanse. Mam dwie kolezanki. Jedna wyszla powornie za maz majac dwoje dzieci ,a z drugi mezem ma jeszcze czworo. Druga miala trojke z pierwszym mezem, z z drugim czworo.
    • dag_dag Re: Czy samotna matka... 07.01.11, 01:02
      No pewnie!
      Moja koleżanka lat 32, dzieci: 8 lat, 6 lat i 4 latka, rozwiodła się z mężem gdy się przez przypadek wydało, że ich wspólna przyjaciółka powiła mu syna - właśnie wychodzi za mąż za wspaniałego faceta! Jest szczęśliwa, kochana, dzieciaki uwielbiane, do tego facet ma mercedesa wink
      • ardzuna Re: Czy samotna matka... 08.01.11, 00:38
        A ile ma lat? Ten mercedes?
        • gazeta_mi_placi Re: Czy samotna matka... 08.01.11, 17:48
          Pewnie tego rodzaju:

http://img29.imageshack.us/img29/6246/13977176233.jpg

Dla samotnej matki trójki dzieci to i tak szczyt luksusu...
    • gazeta_mi_placi Re: Czy samotna matka... 08.01.11, 17:51
      Jak nastoletnia córka w miarę atrakcyjna powinnaś się opędzać od adoratorów wink
    • 18_lipcowa1 Re: Czy samotna matka... 08.01.11, 18:16
      znam wiele wiecej kobiet 30+ ktore są matkami, czesto 2-3 dzieci ktore ulozyly sobie jeszcze raz zycie
      niż bezdzietnych
      • gazeta_mi_placi Re: Czy samotna matka... 08.01.11, 19:01
        Czyli będzie większa nadzieja...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka