Dodaj do ulubionych

Storczyko_mania

28.03.11, 17:24
Sama mam jednego storczyka w sypialni. Oddaję mu pokłony jak ma kwitnąć, ciszę się jak dziecko. Bardzo lubię i bardzo mi się podobają te kwiaty.
Zauważyłam jednak, że panuje jakaś mania posiadania tych kwiatów, na niektórych parapetach widać ich całe "stada". Ludzie naćkają i myślą, że ładnie...

Przyznajcie się ile posiadacie storczyków na parapetach?
Obserwuj wątek
    • gabi683 Re: Storczyko_mania 28.03.11, 17:26
      igus_tryn napisała:

> Sama mam jednego storczyka w sypialni. Oddaję mu pokłony jak ma kwitnąć, ciszę
      > się jak dziecko. Bardzo lubię i bardzo mi się podobają te kwiaty.
      > Zauważyłam jednak, że panuje jakaś mania posiadania tych kwiatów, na niektórych
      > parapetach widać ich całe "stada". Ludzie naćkają i myślą, że ładnie...
      >
      > Przyznajcie się ile posiadacie storczyków na parapetach?

Mam siedem każdy inny tongue_out
    • agnieszka.plucinska Re: Storczyko_mania 28.03.11, 17:27
      posiadałam trzy, ale zdechły.
      kocham te kwiaty, są proste w chodowli i bardzo efektowne.
      • pitahaya1 Re: Storczyko_mania 28.03.11, 19:50
        Zamordowalam cztery, tzn. dwa na pewno, pozostale dwa dogorywają.
    • jak_matrioszka Re: Storczyko_mania 28.03.11, 17:31
      Mam dwa, nie kwitna niestety. Mama ma jednego, kwitnie prawie bez przerwy od 5 lat, ale znam pewna osobe, ktora ma 3-4 sztuki na jednym oknie, zielone liscie zywe, a bokiem dostawiona sztuczna galazka z kwieciem smile
      • shellerka Re: Storczyko_mania 28.03.11, 17:33
        o o! moja mama tak ma! i czasami, jak jej ten prawdziwy kwitnie, to nie można odróżńić od sztucznego.
    • mathiola Re: Storczyko_mania 28.03.11, 17:35
      2 na jednym i 2 na drugim. Zamierzam mieć więcej i naćkać ile wejdzie do chałupy wink
      Chociaż od dziś właśnie zachorowałam na nową chorobę - hipperastrum-manię smile
    • czarnaalineczka Re: Storczyko_mania 28.03.11, 17:36
      zero
      ja sie jaram grudniem
      i wszelkimi pnaczami
      • krapheika Re: Storczyko_mania 28.03.11, 17:45
        Mam 4, w pokoju dziennym 2, w kuchni jeden, w sypialni jeden.Pasujace oczywiscie do pomieszczen kolerem kwiatow.Poki co kwitna caly czas, nie wiem jak dlugo czy cus, kupilam i jedyne co robie to podlewam jak sobie przypomnesmile oprocz tego mam dwa bluszczesmilei to wsio z kwiatkow.
        • krapheika Re: Storczyko_mania 28.03.11, 17:46
          A zapomnialam dodac, ze mam jeszcze ogromny obraz ze storczykiembig_grin
          • czarnaalineczka Re: Storczyko_mania 28.03.11, 17:59
            big_grin
            • krapheika Re: Storczyko_mania 28.03.11, 18:04
              Co sie smiejesz, ten przynajmniej nie zdechnie i bedzie kwitnal caly czastongue_out
              Podobno powinno sie lodyge przycinac tak by zostaly trzy oczka, jak przekwitnie, jeszcze nie przekwitnely, wiec na razie sie nie martwie, ze nie wiem co to te oczkabig_grin
          • aga.pier Re: Storczyko_mania 29.03.11, 11:24
            to musi być dzieło sztuki...
    • nangaparbat3 Re: Storczyko_mania 28.03.11, 17:42
      Jeden mój, zdechły.
      Drugi córki, pieknie kwitnie u niej na oknie.
      Trzeci też piękny, kwitnie u mnie, dostałam w tym roku na urodziny posłańcem.
      Ale:
      nie dalej jak wczoraj, wchodząc do Praktikera, na widok setek storczyków zawołałam: Ale bym chciała hiacynta!
    • jowita771 Re: Storczyko_mania 28.03.11, 17:51
      Ja nie mam ani jednego. Kiedyś mi się podobały, teraz już się za bardzo opatrzyły.
    • sadosia75 Re: Storczyko_mania 28.03.11, 18:12
      Zadnego. za to mam duzo kaktusow i teraz pieknie dwa kwitna smile
      i mam 3 doniczki z tujami. takie to male ledwo wyroslo ale pielegnuje i kiedys zasadze w swoim ogrodzie i ukryje sie za nimi od wscibskich sasiadow.
    • lilka69 fu! w ogole tego nie lubie! 28.03.11, 18:31
      dziwne liscie, dziwne korzenie. fu! jak dla mnie. kwiatow w domu mam slownie trzy. za to lubie na balkonie i tarasie iglaki, pnace klacza, i jakies inne, ktorych nazw nie pamietam.
    • morelee Re: Storczyko_mania 28.03.11, 18:43
      dwa, nie na parapecie ale na takim małym stoliczku pod oknem. Są śliczne i bardzo je lubię. Oba od męża, więc tym bardziej je lubię.

ostatnio kupiłam oliwkę - małe drzewko oliwne, zasadziłam do takiej fajnej greckiej donicy, i muszę przyznać że robi wrażenie jeszcze większe niż storczyki, które faktycznie są już prawie w każdym domu.
    • attiya Re: Storczyko_mania 28.03.11, 19:07
      największa ilość stroczyków jakie stoją na jednym parapecie to 5
      ale ja niektóre mam już z 10 lat, niektóre to ze 3 razy rozsadzałam
      • zuzanna56 Re: Storczyko_mania 28.03.11, 19:15
        Miałam jednego w sypialni. Był piekny przez miesiąc czy nawet dwa.
        Jakieś dwa miesiące temu przekwitł, kwiaty opadły, przeniosłam do do chłodniejszego ale widnego miejsca...i czekam aż zakwitnie. Jest szansa? Jakos chyba psuje wszystkie kwiaty...
        • czarnaalineczka Re: Storczyko_mania 28.03.11, 19:18
          a podlewasz ?big_grin
          • zuzanna56 Re: Storczyko_mania 28.03.11, 19:57
            No pewnie, że podlewamsmile
            Ucięłam troche łodygę. Czekam. Ale ta łodyga jakas zdrewniała - podobno tak ma być wink
    • zuza-nka88 Re: Storczyko_mania 28.03.11, 19:22
      mam jednego i zakwitł huraaaa dostałam na urodzenie od tesciowsmile a co do mani to chodzac na spacery widac całe parapety w storczykach hmmm i podejrzanie caly czas kwitnatongue_out
    • a.va Re: Storczyko_mania 28.03.11, 19:40
      Ani jednego, nie podobają mi się. Kiedyś byłam przypadkiem na wystawie storczyków i spośród tych setek superokazów może ze 2 mi się spodobały, ale nie aż tak, żebym chciała mieć u siebie.
      • ololla Re: Storczyko_mania 28.03.11, 19:50
        zero i zrobię wszystko by tak zostało
    • figrut Re: Storczyko_mania 28.03.11, 19:52
      Ani jednego. Mam za to las innych kwiatów zielonych, a z kwitnących niemal cały rok 17 doniczek z fuksjami, które właśnie mają maleńkie pączki i będą kwitły do zimy smile
      • czar_bajry Re: Storczyko_mania 28.03.11, 20:02
        1- kuchnia
        3- córka
        2- duży pokój
        mam różne odmianysmile
    • cherry.coke Re: Storczyko_mania 28.03.11, 21:20
      Nie posiadam, kompletnie mnie nie kreca, a wrecz strasza :o
    • misia_matysia Re: Storczyko_mania 28.03.11, 21:35
      Parapetów nie mam, storczyk jeden ale chyba niedługo big_grin
    • imasumak Re: Storczyko_mania 28.03.11, 22:04
      Nie liczyłam, ale z kilkadziesiąt się pewnie uzbiera. Na parapetach nie trzymam - kot nie byłby zadowolony. Większość jest zgromadzone przy fontannie w holu i w ogrodzie zimowym.
      • czar_bajry Re: Storczyko_mania 28.03.11, 23:58
        a ja jeszcze ze swoimi rozmawiamsmile- tylko o tym sza...
        • mama-nastolatki Re: Storczyko_mania 29.03.11, 00:27
          Mam sztuk 1 ale nie chce kwitnac buuuuuuuu
    • leeloo2002 Re: Storczyko_mania 29.03.11, 10:46
      mam 3 w stanie spoczynku (czekam na kwiaty) i 1 kwitnący. Na 2 parapetach
      Ja się w sumie nie dziwię że ludzie mają stada storczyków, bo przy oknie bez firanek i przy nie przeładowanym wnętrzu to fajnie wyglada
    • czekolada_kokosowa Re: Storczyko_mania 29.03.11, 10:54
      U mnie królują kaktusy ; też pięknie kwitną smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka